Cum să se ocupe de părinții supraprotectivi

Mulți oameni simt că părinții lor sunt supraprotedenți. Dacă părinții dvs. vă verifică în mod constant și vă bombardați cu întrebări despre viața personală, ar trebui să luați pași pentru a comunica nevoile dvs. productiv. Încercați să comunicați frustrările, stabilind limite ferme și luați măsuri pentru a reduce anxietatea părinților.

Pași

Metoda 1 din 3:
Comunicând frustrările
  1. Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 1
1. Alegeți un timp sigur și un spațiu. Primul pas spre abordarea părinților supraprotectivi este de a avea o conversație sinceră cu privire la preocupările dvs. Pentru a vă asigura că vorbirea este cât mai netedă posibilă, alegeți un timp sigur și spațiu pentru a vorbi și asigurați-vă că nimic nu vă va deranja.
  • Alegeți o locație în care atât dvs., cât și părinții dvs. vă simțiți confortabil. Dacă locuiți acasă, camera de zi sau masa de bucătărie ar putea funcționa. Dacă ați mutat deja, alegeți o locație neutră ca o cafenea liniștită, astfel încât nimeni nu are avantajul echipei de origine.
  • Eliminați distragerile. Oprește televizorul. Puneți-vă telefonul. Nu alegeți o locație care este zgomotoasă, ca un bar sau un restaurant. Pentru a avea o conversație eficientă, distragerile ar trebui să fie minime.
  • Alegeți un timp în care nu există restricții extern în exterior. Nu alegeți chiar înainte de muncă sau de culcare, de exemplu. Selectați un interval de timp în care există o mulțime de timp pentru a vorbi, astfel încât toate părțile implicate simt că își spun piesa. În seara devreme, imediat după cină, ar putea fi un moment bun.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 2
    2. Utilizare "I" declarații. Este important să evitați vina atunci când aveți o discuție dificilă. Incearca sa folosesti "I" declarații. Adică, începeți propozițiile cu cuvintele "simt" primul. În acest fel, vă concentrați asupra propriilor sentimente și emoții, în loc să treceți o judecată obiectivă despre situație.
  • Când vă comunicați sentimentele cu privire la situație, faceți aparent că discutați propria dvs. perspectivă și nu puneți în aplicare o evaluare obiectivă a situației. De exemplu, nu spuneți, "Este într-adevăr depășind când voi verificați la mine la fiecare cinci minute când am ieșit cu prietenii mei." Acest lucru vă va face părinții să vă simțiți ca și cum ați ignorați partea lor și luați ipoteze despre acțiunile lor.
  • În schimb, spuneți ceva asemănător, "Mă simt stresat când vă sunați și textați foarte mult când am ieșit. Simt că nu ai încredere în mine când faci așa ceva."
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 3
    3. Comunicați-vă nevoile și dorințele. Amintiți-vă, nu vă puteți aștepta ca părinții dvs. să vă citească mintea. Când aveți o conversație dificilă, este important să fiți cât mai transparent posibil cu privire la dorințele și nevoile dvs.
  • În mod ideal, ce doriți să ieșiți din această conversație? Vrei ca părinții tăi, să zicem, să minimalizați cât de mult sună când ieșiți? Puneți mai puține întrebări despre performanța dvs. academică sau planurile de carieră? Cum pot părinții dvs. înapoi în mod efectiv? Gândiți-vă la ceea ce doriți înainte de a începe conversația. Au obiective concrete și trebuie să-ți exprime părinții.
  • Exprimați-vă obiectivele într-un mod care este ferm, dar non-judecător și respectuos. De exemplu, spune ceva, "Mi-ar plăcea cu adevărat dacă mi-ai putea da un spațiu când am ieșit cu prietenii mei. Nu mă deranjează după o curfew, dar aș aprecia că nu trebuie să răspund la texte și apeluri telefonice la fiecare jumătate de oră."
  • Exprimați aprecierea pentru părinții dvs. Vestea bună despre părinții excesivi este că ei doresc pur și simplu să vă iubească și să vă protejeze și pot învăța să-și exprime îngrijirea într-un mod mai productiv. Lăsați părinții dvs. să știe că apreciați că vă iubesc și doriți cel mai bun pentru dvs.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 4
    4. Nu minimizați perspectivele părinților dvs. Deși poate fi foarte frustrant pentru a face față părinților supraprotectivi, nu puteți minimiza punctul de vedere al părinților dvs. Dacă încercați să aveți o conversație onestă și eficientă, luați în considerare perspectiva lor.
  • Sentimente, în special sentimentele provocate de anxietate, sunt subiective. În timp ce credeți că nu este necesar ca părinții tăi să se îngrijoreze de o mică întoarcere la pneumonie, să le permită să-și exprime acest sentiment fără judecată. Recunoașteți că înțelegeți că vă îngrijorează ca pe copilul lor.
  • Cheia pentru a înțelege părinții dvs. este de a identifica de ce simt modul în care fac. Încercați să înțelegeți problemele care conduc natura lor supraprotectivă. Dacă vă faceți griji cu privire la sănătatea dvs., de exemplu, unul sau ambii părinți pierde un membru al familiei sau un prieten la o boală neașteptată? Părinții dvs. au probabil un motiv foarte bun pentru frica lor, eventual pe baza propriilor experiențe. Deși este important să nu lăsați părinții tăi să vă dicteze viața, înțelegerea rădăcinii unei teamă vă poate ajuta să o adresați mai bine în viitor.
  • De exemplu, în Găsindu-l pe Nemo, Tatăl Marlin și-a pierdut întreaga familie, draga sa soție și toți copiii săi - cu excepția unui mic ou. Ca rezultat, Marlin este extrem de suprasolicitat al singurul său fiu, Nemo. Trecutul traumatic al lui Marlin îi dă o teamă covârșitoare de ceva rău care se întâmplă cu Nemo, ca să fie supraprotectivă să-i facă sens complet, chiar dacă nu este bine pentru dezvoltarea fiului său.
  • Metoda 2 din 3:
    Stabilirea unor granițe sănătoase
    1. Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 5
    1. Face clar când faceți și nu aveți nevoie de ajutor. Limitele sunt importante într-o relație de părinte / copil. Pentru a deveni un adult independent, aveți nevoie de spațiu pentru a vă lua propriile decizii și, uneori, propriile greșeli. Încercați să setați granițe clare cu părinții dvs. cu privire la momentul în care faceți și nu aveți nevoie de asistența lor.
    • Majoritatea oamenilor, de obicei mai devreme în școala de mijloc, doresc o anumită autonomie de la părinții lor. Părinții supraprotectivi pot avea dificultăți, permițându-vă să aveți mai multă libertate, pentru că vă îngrijorați de dvs. este una dintre modalitățile lor principale de a vă exprima că le pasă de tine. Supraprotecția este adesea în mod inadecvat o formă de control. Trebuie să vă clarificați părinților dvs. că doriți limite mai clare și mai ferme.
    • Lăsați părinții să știe ce este și nu este potrivit. De exemplu, le puteți spune că este bine să vă îngrijorați de bunăstarea fizică, dar că vă amintesc în fiecare zi despre cele mai recente sperietoare de sănătate nu este de ajutor pentru bunăstarea voastră emoțională. Le puteți spune că este bine să vă doriți să programați un apel telefonic săptămânal, dar vorbind la telefon în fiecare zi este un pic mult.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 6
    2. Limitați contactul atunci când este posibil. Dacă locuiți departe de casă, uneori limitarea contactului poate fi de ajutor. Deși este minunat să aveți o relație cu părinții dvs., dacă tind să fie prea protective, este posibil să fie nevoie să le închideți puțin pentru a reduce anxietatea lor.
  • Dacă te-ai mutat din casa ta, nu trebuie să-i spui părinților tăi. Ar putea fi mai bine să nu mai vorbim de persoana pe care tocmai ați început să o întâlniți sau la petrecerea pe care o veți întâlni în noaptea de sâmbătă. Dacă astfel de conversații tind să ducă la sfaturi nesolicitate și la un atac de întrebări, doar omiteți cu tact anumite detalii despre viața de zi cu zi.
  • Părinții dvs. pot rezista inițial lipsei de contact, dar găsiți modalități de a ieși din conversații. Dacă părinții dvs. încep să vă apărate pentru mai multe detalii despre weekend, de exemplu, dați-le un scurt rezumat și apoi spuneți ceva de genul, "Dar nu pot să vorbesc prea mult. Trebuie să fac o spălătorie astăzi."
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 7
    3. Nu fiți aspirat în negativitate. De multe ori, părinții supraprotectivi reacționează negativ copiilor lor de stabilire a limitelor. Părinții dvs. vă pot rezista dorinței pentru autonomie. Dacă reacționează negativ, încercați să evitați să fiți aspirați în dramă.
  • Dacă părinții dvs. sunt predispuși la dramatică, încercați să fiți fermi dacă vă iau acest lucru. Dacă încearcă să vă împiedice să vă întoarceți în foldă, continuând cât de mult vă îngrijorează, tăiați-le cu ceva de genul, "Sunt sigur că vă veți îngrijora mai puțin cu timpul." Apoi, schimbați subiectul.
  • Găsiți un prieten cu care puteți vorbi despre frustrări. Ventilarea vă poate ajuta să evitați orice dramă inutilă. Exprimând frustrarea unei terțe părți care este mai puțin investită emoțional în situație vă poate permite să curățați gândurile negative, astfel încât să nu vă sfârșeați să vă suflați la părinții dvs.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 8
    4. Ai rabdare. Părinții dvs. sunt puțin probabil să se schimbe peste noapte, mai ales dacă sunt supraprotedenți prin natura. Înțelegeți că va fi o perioadă de ajustare la stabilirea unor noi granițe și reguli de contact. Încercați să nu vă supărați prea mult peste alunecări și neînțelegeri. Poate dura câteva luni înainte ca părinții să înțeleagă nevoia dvs. de spațiu și să se adapteze la independența dvs. nouă.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 9
    5. Aflați ce limite sunt potrivite. Dacă doriți să setați limitele cu părinții dvs., trebuie să aflați ce limite sunt potrivite pentru grupul dvs. de vârstă. Dacă sunteți în școala medie, limitele acceptabile vor fi mult mai diferite decât dacă sunteți în liceu sau colegiu.
  • Amintiți-vă, părinții dvs. vor să stabilească limite pentru a vă proteja și pentru a vă ajuta să creșteți. De multe ori, copiii de control sau adolescenți în secret mai multe limite pentru a se simți în siguranță în casele lor. Încercați să înțelegeți că părinții dvs. acționează în interesul dvs. cel mai bun atunci când vine vorba de reguli.
  • Dacă ești un Preteen, nu este nerezonabil ca părinții tăi să vrea să știe unde ești, cu cine ești, și ce faci în orice moment. Ar trebui să fiți dispuși să furnizați aceste informații în mod deschis. Cu toate acestea, ca preteen, probabil aveți o nevoie sporită de confidențialitate. Este bine să cereți părinților dvs., stați în afara camerei dvs. și nu treceți prin lucrurile voastre, de exemplu.
  • Dacă sunteți adolescent, părinții dvs. se vor aștepta ca veți dori să fiți mai independenți. Sunteți în etapele de a deveni un adult și pregătiți-vă să vă mutați din casă. Este natural poate doriți o cursă ulterioară și anumite libertăți, cum ar fi să fiți capabili să luați mașina singură. Este perfect în mod rezonabil să faceți aceste cereri ale părinților dvs. Cu toate acestea, păstrați-vă minte argumentând și lupta doar provoacă o creștere a stresului atât pentru dvs. cât și pentru părinții dvs. Respectați atunci când solicitați sporite libertăți. Dacă găsiți că discuția devine încălzită, îndepărtați-vă și faceți niște respirații adânci. Odată ce ați calmat-o, puteți să o aduceți din nou, dar de data aceasta cereți calm, care sunt motivele lor. Străduiți-vă pentru situații de compromis și câștig.
  • Dacă începeți colegiul, părinții dvs. se pot lupta să renunțe. Poate fi înspăimântător să urmăriți copilul să intre în lume ca un adult tânăr. Este bine să cereți ca părinții dvs. să nu vă sune în fiecare zi sau să vă întrebați întrebări personale, cum ar fi întrebările despre viața dvs. de dragoste sau despre viața dvs. socială. Cu toate acestea, având un apel telefonic săptămânal cu părinții dvs., își poate ajuta să-și ușureze grijile așa cum vor ști că ești bine.
  • Metoda 3 din 3:
    Reducerea anxietății părintești
    1. Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 10
    1. Luați în considerare rolul anxietății în părinții supraprotectivi. Considerați că părinții tăi să fie în general oameni anxioși? Ei tind să vă faceți griji cu privire la detalii mici în viața de zi cu zi în plus față de dvs? Mulți părinți supraprotectivi au probleme preexistente cu anxietate care le pot face extra vigilenți cu privire la copiii lor. Încercați să înțelegeți părinții dvs. Aveți cele mai bune interese la inimă. Acceptați această anxietate, asupra căreia părinții dvs. au un control mic, este un factor major în modul în care se comportă față de dvs.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 11
    2. Arătați părinților dvs. că sunteți capabili să faceți alegeri bune. Dacă doriți ca părinții să vă faceți griji mai puțin, arătați-i că sunteți responsabil. Efectuarea de mici schimbări în rutina de zi cu zi vă poate ajuta părinții să vadă că nu trebuie să vă faceți griji.
  • Dacă locuiți acasă, apropiați-vă părinții cât mai curând posibil dacă cereți permisiunea de a merge undeva. Fi în avans despre cine vei fi cu și cât timp vei ieși afară. Părinții dvs. vă vor aprecia maturitatea.
  • Fiți conștienți de faptul că adulții urmează adesea multe dintre aceleași reguli pe care le aplică. De exemplu, poate fi îngrijorător să dispară și să nu lase oamenii care să aibă grijă de tine știți de unde vă aflați, chiar ca un adult. Adulții se lasă reciproc să știe unde merg dacă sunt în relații iubitoare și sănătoase. Dacă doriți să fiți tratați ca un individ matur, atunci arătați părinților dvs. sunteți demn de încredere și atenți.
  • Faceți-vă temele fără a vă îndemna. Se străduiesc să mănânce mese sănătoase. Treburile de zi cu zi. Arătați-vă părinților dvs. sunteți matur. Acest lucru va ajuta la diminuarea anxietății lor cu privire la deciziile pe care le faceți.
  • Dacă locuiți departe de casă, încercați să vă umpleți părinții în realizările dvs. și indicațiile mici pe care sunteți capabile să aveți grijă de dvs. Ați mâncat o masă deosebit de sănătoasă în această săptămână? Curățați-vă apartamentul? Ați făcut lista decanului acest semestru? Încercați să menționați acest lucru în timpul apelurilor telefonice săptămânale acasă.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții supraprotectivi Pasul 12
    3. Fi deschis la sfaturi ocazional. Amintiți-vă, uneori părinții dvs. știu cel mai bine. Ei sunt mai în vârstă și au avut mai multă experiență de viață. Dacă sunteți confuz în legătură cu ceva, este bine să vă căutați sfaturile părinților dvs. și să fiți deschisi la ceea ce au de spus. Dacă părinții dvs. văd că sunteți suficient de maturi pentru a căuta sfaturi atunci când este necesar, ei se pot îngrijora de deciziile dvs. mai puțin.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Dacă vă faceți griji că părinții dvs. au o condiție de anxietate subiacentă, sugerează ușor că caută terapie, subliniind că sunteți preocupat de ei și doriți să le vedeți fericiți. Sugerează că vă duceți la terapie împreună, astfel încât să puteți afla mai multe moduri productive de stabilire a limitelor între ele și comunicarea.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar