Cum să vă curățați nările

Când nasul devine congestionat, poate deveni dificil de respira corect. Din fericire, puteți respira din nou ușor curățarea nărilor cu un spray nazal sau o spălare nazală.

Pași

Metoda 1 din 2:
Folosind o spălare nazală
  1. Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 1
1. Cumpărați un set de spălare nazală cu soluție de sare sau faceți propria soluție. Spălările nazale sunt bune pentru ameliorarea simptomelor nazale dacă aveți probleme nazale cronice sau probleme sinusale. Spălarea interioară a nasului cu o soluție de sare va reduce umflarea, va îmbunătăți fluxul de aer și va deschide pasajele sinusale. De asemenea, va elimina mucusul din nas și va ajuta la ameliorarea oricăror materiale sau congestionare. Căutați kituri de spălare nazală la farmacia dvs. locală sau faceți propria soluție de sare utilizând produse de uz casnic.
  • Pentru a vă crea propria soluție salină, combinați o apă distilată de 1 litru, 1 linguriță sare kosher și ½ linguriță de bicarbonat de sodiu într-un vas de sticlă curat. Se amestecă soluția și depozitați la temperatura camerei. Înlocuiți soluția după o săptămână cu apă dulce, sare și bicarbonat de sodiu.
  • Nu utilizați apă de la robinet. Dacă nu aveți apă distilată, puteți steriliza apa de la robinet prin fierberea timp de cel puțin un minut, permițându-i să se răcească înapoi la temperatura camerei. Acest lucru va ucide contaminarea dăunătoare.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 2
    2. Utilizați o seringă bec sau o oală neti. Pentru a clăti nasul în mod eficient cu soluția de sare, veți avea nevoie de o seringă bec sau o oală neti, care este un vas de ceai cu o gura lungă făcută pentru nasul dvs. Puteți găsi seringi bulb și vase neti la farmacia dvs. locală sau la farmacie.
  • Spălați-vă bine mâinile înainte de a face o clătire nazală pentru a preveni răspândirea bacteriilor și a germenilor. Apoi, umpleți seringa bulbului sau oala neti cu soluția salină.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 3
    3. Stați peste chiuvetă sau peste o cadă de baie. Când utilizați spălarea nazală, va trebui să stați peste o zonă care poate colecta orice apă sau mucus care se scurge din nas sau de la seringa becului.
  • Așezați seringa becului în nara stângă și glisați ușor amestecul în nara stângă. Îndreptați fluxul spre partea din spate a capului, nu spre vârful capului. Nu inhalați prin nasul în timp ce scârțâiți. Seringa becului ar trebui să fie capabilă să obțină soluția în nas fără nici o inhalare din partea dvs.
  • Dacă utilizați un vas neti, plasați gura în nările stângi și vârful vasului în sus, astfel încât soluția intră în nas. Dacă soluția nu curge din vasul neti, ridicați vasul astfel încât acesta este poziționat puțin mai mare decât capul, dar nu vă întoarceți capul peste umăr. Încercați să vă păstrați fruntea deasupra bărbatului.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 4
    4. Înclinați-vă capul înainte cu bărbia la piept. Acest lucru va permite excesul de soluție să se scurgă din nas în chiuvetă sau în cadă. Puteți ține o cârpă de spălare sub bărbie pentru a ajuta la colectarea oricărei soluții în exces. Nu înghițiți soluția dacă intra în gură. Scuipă-o în chiuvetă sau cadă.
  • După ce ați eliminat nările stângi, puteți să vă rotiți capul, astfel încât vă îndreptați spre chiuvetă sau cadă și expirați brusc prin ambele nări. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea oricărui exces de mucus sau apă. De asemenea, puteți utiliza un țesut pentru a șterge orice mucus sau apă. Cu toate acestea, nu apăsați pe o nară în timp ce suflați prin cealaltă nară, acest lucru poate pune presiune asupra canalului urechii interioare.
  • Repetați același proces cu nara dvs. dreapta utilizând seringa becului sau vasul neti și soluția de sare.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 5
    5. Nările alternative de mai multe ori până când nu mai aveți soluția. S-ar putea să existe o senzație de arsură ușoară în nas atunci când utilizați spălarea nazală pentru prima dată de mai multe ori. Aceasta este o reacție normală la sare din soluție și ar trebui să devină mai puțin vizibilă cu utilizarea repetată a spălării nazale.
  • Dacă soluția continuă să vă irită nasul, este posibil să nu fie suficient de sărat sau prea sărat. Gustați soluția de sare pentru a determina dacă este prea sărată (gustați prea multă sare) sau nu suficient de sărată (puteți gusta abia sarea). Reglați soluția astfel încât să puteți gusta sarea, dar nu este un gust excesiv.
  • Dacă dezvoltați o durere de cap după ce ați folosit o spălare nazală, fruntea dvs. ar fi putut fi mai mică decât bărbia, ceea ce duce la scurgerea unei apă în sinusul frontal. După ceva timp, apa ar trebui să se scurgă pe cont propriu.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 6
    6. Utilizați spălarea nazală dintr-o dată pe zi dimineața sau noaptea. Dacă simptomele dvs. devin mai severe sau dezvoltați o infecție severă, măriți doza la două ori pe zi.
  • Poate fi dificil pentru copiii dvs. să utilizeze o spălare nazală. Ajutați-vă copilul atunci când utilizați spălarea nazală și asigurați-vă că nu se întind atunci când se utilizează spălarea nazală. Spălarea nazală este mai eficientă când este făcută în timp ce stați sau în picioare.
  • Metoda 2 din 2:
    Folosind spray nazal
    1. Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 7
    1. Căutați spray-ul nazal deasupra la farmacia dvs. locală. Dacă vă luptați cu un nas înfundat, mâncărime sau curbat din cauza febrei fânului sau a alergiei la polen, mucegai, praf sau animale de companie, spray nazal ar trebui să vă ajute la ameliorarea simptomelor. Nu trebuie să utilizați spray nazal pentru a trata simptomele unei gripe sau reci, deoarece va oferi doar o ușurare temporară. Du-te să-ți vezi medicul despre alte medicamente mai eficiente dacă aveți probleme nazale din cauza unei gripei sau a frigului.
    • Cel mai frecvent tip de pulverizare nazală de supra-the-the-counter este spray-ul nazal fluticasone, care se află într-o clasă de medicamente numite corticosteroizi. Corticosteroizii vă îmbunătățesc problemele nazale prin prevenirea eliberării substanțelor naturale care pot provoca simptome de alergie. Acestea ar trebui utilizate numai pentru alergii cronice.
    • De asemenea, puteți utiliza un spray nazal care conține xilitol, apă purificată, sare și extract de semințe de grapefruit. Acest tip de spray nazal nu are efecte secundare și nu conține medicamente. Este, de asemenea, sigur pentru toate vârstele.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 8
    2. Utilizați doza recomandată pe eticheta de pulverizare nazală. Dacă utilizați sprayul ca adult, veți începe cu o doză mai mare de pulverizare nazală și apoi veți reduce doza pe măsură ce simptomele se îmbunătățesc. Acesta este de obicei un spray în fiecare nară o dată pe zi sau un spray în fiecare nară de două ori pe zi (o dată dimineața, o dată pe timp de noapte) dacă medicul dumneavoastră recomandă o doză mai mare pentru simptomele dvs. Dacă vă dați spray-ul nazal unui copil, începeți tratamentul cu o doză mai mică și apoi măriți doza dacă simptomele copilului nu se îmbunătățesc.
  • Urmați întotdeauna instrucțiunile dozei de pe eticheta de pulverizare nazală și întrebați-vă farmacistul pentru a explica instrucțiunile pe care nu le înțelegeți. Nu utilizați niciodată mai mult sau mai puțin decât specificat pe ambalaj sau așa cum este recomandat de farmacistul dvs. Dacă pierdeți o doză, nu dublați la doză. În schimb, așteptați până în ziua următoare și continuați cu doza recomandată pentru această zi.
  • Copiii mai tineri de patru ani nu ar trebui să folosească spray nazal. Copiii cu vârsta sub 12 ani ar trebui să fie asistați de un adult atunci când se utilizează spray nazal.
  • Utilizați numai spray nazal în nas. Nu-l pulverizați în ochi sau gură. De asemenea, nu ar trebui să împărtășiți niciodată spray-ul nazal cu altcineva, deoarece acest lucru poate răspândi germeni și bacterii.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 9
    3. Spălați-vă bine mâinile înainte de a utiliza sprayul nazal. Agitați sprayul nazal înainte de fiecare utilizare. Apoi, scoateți capacul de praf de pe pulverizare. Dacă utilizați spray-ul pentru prima dată, va trebui să pregătiți pompa astfel încât să o puteți utiliza corect.
  • Țineți pompa astfel încât arătătorul dvs. și prinderea degetului mijlociu Aplicatorul și degetul mare se sprijină pe partea inferioară a sticlei. Punctați aplicatorul astfel încât să vă îndreptați spre fața dvs.
  • Apăsați în jos și eliberați pompa de șase ori. Dacă ați utilizat pompa anterior, dar nu în ultima săptămână, apăsați în jos și eliberați pompa până când acesta eliberează un spray fin.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 10
    4. Suflați-vă nasul până când nările dvs. se simt clar. Dacă nasul este foarte umplute, acest lucru poate fi dificil de făcut. Faceți tot posibilul pentru a vă curăța nasul de mucus înainte de a utiliza sprayul, deoarece acest lucru va asigura că spray-ul intră în nas în mod corespunzător.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 11
    5. Sigilați o nară cu degetul. Înclinați capul înainte și plasați vârful aplicatorului nazal în cealaltă nară. Păstrați sticla în poziție verticală, astfel încât să se elibereze în mod corespunzător. Încă ar trebui să țineți aplicatorul între arătătorul dvs. și degetul mijlociu.
  • Respirați prin nas. Pe măsură ce respirați, utilizați arătătorul și degetul mijlociu pentru a apăsa în jos pe aplicator, eliberarea pulverizării în nas.
  • Odată ce ați eliberat spray-ul, respirați prin gură.
  • Dacă ați fost instruit de către medicul dumneavoastră pentru a utiliza două spray-uri în fiecare nară, repetați din nou acești pași pe aceeași nară. Dacă utilizați doar un spray în fiecare nară, repetați acești pași din nou în cealaltă nară.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 12
    6. Ștergeți aplicatorul cu un țesut curat. Este important să păstrați aplicatorul curat, astfel încât să nu răspândiți germeni și bacterii în nas atunci când utilizați spray-ul. De asemenea, trebuie să păstrați pulverizația nazală acoperită cu capacul de praf pentru a preveni intrarea în pulverizare a particulelor mici.
  • Păstrați sprayul nazal într-un punct uscat la temperatura camerei, nu în baia dvs. unde aerul poate fi umed și umed. Dacă aplicatorul devine înfundat, puteți să o înmuiați în apă caldă și să o clătiți cu apă rece. Uscați bine și păstrați-l corect. Nu utilizați pini sau un obiect ascuțit pentru a elimina blocarea, deoarece acest lucru poate contamina sprayul nazal.
  • Imagine intitulată Curățați nările dvs. Pasul 13
    7. Fiți conștienți de efectele secundare potențiale ale pulverizării nazale. Verificați întotdeauna eticheta de pulverizare nazală pentru o listă de ingrediente. Dacă credeți că ați putea fi alergic la fluticasonă sau la orice alte ingrediente din pulverizare, discutați cu medicul sau farmacistul. Dacă sunteți pe medicamente antifungice sau medicamente de steroizi, trebuie să spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului. Este posibil să fie necesar să reglați doza dvs. sau să fiți monitorizați pentru efectele secundare ale pulverizării. Dacă întâmpinați oricare dintre următoarele efecte secundare, ar trebui să întrerupeți să luați spray-ul nazal și să vedeți imediat medicul dumneavoastră:
  • Cefalee, amețeli, greață, diaree sau vărsături.
  • Uscăciunea, zgârierea, arderea sau iritarea în nas.
  • Mucus sângeros în nas, sângerări nazale sau descărcare nazală groasă.
  • Probleme de vedere sau durere severă a feței.
  • Febră, frisoane, tuse, dureri în gât sau alte semne de infecție.
  • Urticarie, o erupție cutanată sau mâncărime severă.
  • Un sunet de fluierat din nas.
  • Umflarea feței, gâtului, buzelor, ochilor, limbii, ochilor, mâinilor, picioarelor, gleznelor sau picioarelor inferioare.
  • Răgușeală, șuierătoare sau dificultăți de respirație sau înghițire.
  • Dacă ați avut o intervenție chirurgicală pe nas în ultima lună sau ați rănit nasul, ar trebui să vă adresați medicului înainte de a utiliza spray nazal. De asemenea, dacă aveți răni asupra nasului sau a oricăror probleme oculare, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza orice medicamente pentru nasul dvs.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar