Cum de a determina principiile morale fără religie

Etica este ramura filosofiei care cuprinde analiza și propunerea principiilor morale și a comportamentului unei vieți drepte.Mulți teiști susțin că o putere mai mare este singura sursă posibilă pentru principiile morale.Eticii moderni neagă categoric că acesta este cazul. Dacă ideile propuse de un text religios sunt bune, ele sunt bune independente de vorbitor. Determinarea principiilor morale fără religie nu înseamnă că nu puteți fi spirituali - pur și simplu înseamnă să vă gândiți prin morală pe cont propriu, în loc să le acceptați ca de fapt.

Pași

Metoda 1 din 3:
Dezvoltarea codului moral personal
  1. Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără religie Pasul 1
1. Luați în considerare cele mai anumite principii ale vieții voastre, principiile pe care nu le încălcați niciodată.Care sunt aceste principii și de ce sunt importante?Pentru majoritatea oamenilor, violența agresivă intră în această categorie, la fel ca furtul și minciuna. Dar această auto-examinare a moralei este probabil cel mai important pas pentru a determina principiile morale fără religie. Este bine, chiar se aștepta, să nu aibă răspunsuri complete pentru fiecare întrebare, dar ar trebui să le întrebați: [Imagine: Determinați principiile morale fără religie Pasul 4 Versiunea 2.JPG | Center]
  • Este corect să comită o crimă? Este dreptul de a urma toate legile sau numai cei cu care sunteți de acord?
  • Este o onestitate totală un lucru bun, sau este inaccesibil?
  • Care este linia dvs. între a ajuta grupul sau comunitatea dvs. și căutați-vă singur?
  • Care sau ce sunteți loiali? Vă atribuiți principiilor morale similare?
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără religie Pasul 2
    2. Înțelegeți că această viață este singura pe care o avem.Moralitatea nu ar trebui să spună cum trăim în această viață pentru a obține o poziție mai bună în viața ulterioară.În schimb, moralitatea ar trebui să maximizeze utilitatea în această viață, deoarece există probleme foarte reale și idei pe pământ care au nevoie de îngrijirea voastră atentă. Se poate compune un cod moral cu multe obiective și scopuri diferite, dar rămâne că această viață este singura pe care o avem. Acest principiu nu ar trebui să fie niciodată departe de mintea voastră.
  • Acțiunile dvs. au consecințe în lumea reală, pentru viața voastră și viața altora. Nu ignora aceste efecte într-un efort de a planifica pentru viața de după moarte - profitați la maximum de situația actuală.
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără religie Pasul 3
    3. Luați în considerare cauzele din lumea reală și inspirațiile comportamentului amoral. Religiile (în general) cred că acțiunile rele sau rele sunt eșecul individului. Este vina cuiva, când s-au străpuns de la chiriașii morali ai religiei din egoism, furie sau un rău sau defect intern. Dar majoritatea faptelor rele sunt rezultatul oamenilor răi conștienți, ci mai degrabă circumstanțele care le înconjoară. De exemplu:
  • Violul și violența de sex masculin pot, în anumite circumstanțe, să propagă rasa umană, ca "rău" Bărbații ca Genghis Khan au creat sute de descendenți în dorința lor evolutivă (și sub-conștiință) de a-și răspândi ADN-ul. Aceste tendințe violente încă mai desfășurate în oameni moderni, așa cum a fost foarte mult "de succes" Mutația genetică la viol și jefuire în antichitate.
  • Frecvent, răul se face într-un efort de a supraviețui, chiar dacă acest efort este fundamental greșit. În timp ce acțiunile lui Hitler sunt fără îndoială imorale, cum rămâne cu restul germanilor care au mers împreună cu ea? Întreaga țară era în sărăcie oribilă și depresie, iar un lider carismatic ia convins că le-ar putea întoarce la siguranță și bogăție - alegerea nu a fost considerată morală, era practică.
  • Imaginea intitulată Determinarea principiilor morale fără religie Pasul 4
    4. Continuați reevaluarea și ajustarea moralei dvs. pentru a fi atât actualizată, cât și consistentă. Aceasta este o sarcină continuă și principiile morale ale omului trebuie să fie actualizate pe măsură ce progresează societatea și ideile și situațiile noi sunt descoperite. Una dintre mari greșeli în moralitatea religioasă este că oamenii presupun că totul a fost corect de 2.000 sau mai mulți ani și că nu trebuie să se facă schimbări pentru a se potrivi timpilor moderni. Dar acest lucru trădează adesea chiriașii morali de bază de a trata în mod corect și evitarea violenței, deoarece se pot atesta sectele moderne ale islamului. Păstrați-vă mintea mai deschisă decât acest lucru și principiile morale seculare vor deveni în curând mult mai clar.
  • Toată lumea ar trebui să-și petreacă timpul re-gândirea codului lor moral pentru a se potrivi noi probleme și probleme. Uită-te mai departe de Papa Francis, care a pus rapid despre reexaminarea și modificarea dogmei catolice vechi de secole despre homosexualitate, femei, mediul și capitalismul.
  • Imaginea intitulată Determinarea principiilor morale fără Religie Pasul 5
    5. Ilustrează codul moral în acțiuni, nu doar în gânduri. Gândiți-vă la moralul dvs. și urmați-le, indiferent ce ar putea fi.Nu are sens să aibă un set de principii morale pe care nu le respectă. Amintiți-vă că alte persoane au idei diferite de morale și acceptați că nu puteți face mai mult decât să urmați propriul cod. În cele din urmă, moralitatea ta va fi determinată de acțiunile și cuvintele tale, nu de gândurile tale.
  • Metoda 2 din 3:
    Explorarea filozofiilor morale ne-religioase
    1. Imaginea intitulată Determinarea principiilor morale fără Religie Pasul 6
    1. Luați în considerare quandiile etice moderne și dilemele pentru a vă aprofunda principiile morale. Medicii știu că există prea multe că pot face pentru a preveni moartea subiectului datorită bolilor terminale (terminale). În astfel de cazuri, este bine să ajuți un pacient să se sinucidă pașnic sau ar trebui să fie ținute în viață cât mai mult posibil? Producția și consumul de carne cauzează suferința animalelor și a mediului - este greșit din punct de vedere moral să mănânce animale atunci când știți că vegetarianismul poate fi mai bun pentru planetă? Dacă o faceți, este etică să lăsați animalele de companie să mănânce carne, sau este imoral pentru a forța carnivorele să sări peste carne? Dacă există un război într-o țară străină, iar civilii sunt uciși, este mai morală să ne riscă trupele americane să le salveze sau să lase fiecărei națiuni să decidă propria sa soartă fără intervenție din partea outsiderilor? Nu există răspunsuri corecte aici - doar întrebări dificile care trebuie să fie întrebate.
    • Având un răspuns la un cordon moral, ca și cele de mai sus, necesită gândire și detalii. Pentru a determina cu adevărat principiile morale, va trebui să faceți niște cercetări.
    • Păstrarea argumentelor pe baza faptelor și a motivelor ajută adesea să evite capcanele impuse de gândirea morală religioasă.
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără Religie Pasul 7
    2. Luați în considerare filosofia socratică a cunoașterii, unde inteligența în sine creează morale. Socrate, și mulți dintre colegii săi greci, au crezut că ignoranța sau lipsa de informații creează un comportament rău și rău. Ei susțin că majoritatea oamenilor vor să facă ceea ce trebuie, dar niciodată nu gândesc pe deplin repercusiunile acțiunilor lor. Majoritatea oamenilor fac "dreapta" pentru că le face fericiți, dar cunoașteți doar ceea ce trebuie doar prin revizuirea sinceră a faptelor:
  • Care sunt consecințele pe termen lung ale alegerii mele?
  • Cine altcineva va afecta alegerea mea? Va afecta pozitiv sau negativ relațiile mele?
  • Ceea ce se pierde în această decizie? Ceea ce este câștigat?
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără Religie Pasul 8
    3. Gândiți-vă prin motivațiile biologice pentru generozitate și altruism. De-a lungul majorității evoluției umane, oamenii locuiau în benzi mici, unde membrii erau strâns legați și probabil să rămână în contact între ei în toată viața lor.Fiind altruist altor membri ai trupei au consolidat comunitatea, permițând membrilor săi să producă descendenți mai reuși.Apropierea comunității, de asemenea, a pus alți membri în poziția de a reciproc, care ajută direct și consolidează codurile morale. Colocvial, s-ar putea numi această situație de câștig - în cazul în care îi ajută pe alții în loc să concureze cu ei, permite tuturor să fie mai bine. De la meerkats la școli de pește și, desigur, oamenii, moralitatea nu vine de la un zeu, vine din beneficiile evolutive ale sprijinului reciproc.
  • Tratarea oamenilor cu decența, onestitatea și bunătatea este aproape întotdeauna rambursată de favoruri de la alții și o comunitate sigură și productivă pentru a trăi
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără religie Pasul 9
    4. Considera "consecvent," sau ideea morală "Moralitatea unei acțiuni este determinată de consecințele sale" . Este în contrast stark cu codurile deontologice de conduită prevăzute de majoritatea religiilor, în sensul că aceeași acțiune poate avea o valoare morală diferită în circumstanțe diferite. Dezvoltat de mai multe secole, există o mulțime de cadre etice consecvente acolo, cum ar fi utilitarismul și conechențialismul. Să trăiască ca un consecvent este să se asigure, în cuvintele filosofului utilitar Jeremy Bentham, "Cea mai mare fericire a celui mai mare număr. .
  • Ceea ce contează ca a "o consecință bună?" Asigurați-vă că luați în considerare modul în care deciziile dvs. vor afecta altele - deoarece relațiile dvs. vă afectează în cele din urmă și dvs.
  • În exterior "dreapta" actul, potrivit religiei, este oarecum irelevant. De exemplu, furtul este "gresit" În majoritatea religiilor. Dar fură de la bogați pentru a vă hrăni cu adevărat copiii tăi de foame "imoral" Dacă luați în considerare consecințele reale?
  • Imagine intitulată Determinați principiile morale fără religie Pasul 10
    5. Examinați suprapunerea ideilor între culturi pentru a găsi un teren moral comun. Suprapunerea culturală independentă sugerează, în general, că un principiu moral este valabil.De exemplu, regula de aur ("Faceți altora cum le-ați face să vă facă") nu este unic creștin și este, într-adevăr, ecou în întreaga filosofie etică din întreaga lume. Oamenii de pretutindeni sunt de acord că ar trebui să tratați pe alții cu respect, indicând faptul că acesta este un principiu moral solid uman.
  • Ideile prezentate în Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului sunt în general considerate un cadru din întreaga lume, deși incomplete, pentru decența și moralitatea de bază.
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără Religie Pasul 11
    6. Scufundați mai adânc în scrierile morale ale filozofilor și gânditorilor religioși.În timp ce cititorul poate lua în considerare multe părți ale textelor religioase (și filosofice) amorale și nu au o credință în orice zeitate, care nu reduce ideile pozitive ale acelor scriitori.Scriitorii unor astfel de texte au fost cu siguranță umane, iar ideile lor pot fi valabile în afara contextului religiei. Unele tracte celebre etice și morale pentru a începe cu includerea:
  • Dincolo de bine și de rău, Friedrich Nietzche
  • Peisajul moral, " Sam Harris
  • Etică, Benedict de Spinoza
  • Scrierile Sf. Augustin, teologul creștin
  • Nicomachean Etica, Aristotel
  • "Materialul pentru metafizica morală", Immanuel Kant
  • O justificare a drepturilor femeilor, Mary WollstoneCraft
  • Metoda 3 din 3:
    Divorțând moralitatea de la religie
    1. Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără religie Pasul 12
    1. Înțelegeți că intelectul uman este cel mai mare instrument pe care îl cunoaștem încă și că rațiunea ta este importantă.Înțelegeți că prezența sau absența unei puteri mai mari nu are niciun efect asupra codului moral, dacă nu ar fi să furnizeze un cod care este superior celui pe care îl puteți deduce pe cont propriu.În acest caz, un ateu moral și logic ar accepta un astfel de cod fără îndoială.Cu toate acestea, în ciuda originii sale divine, un astfel de ateu ar recunoaște în continuare valoarea în interogarea acestui cod moral divin pentru a obține un drept moral și mai mare.Dacă cum ar fi codul divin este perfect, atunci punerea în discuție, servește doar pentru a-și susține măreția și a face mai puternică.Ca atare, nu ar trebui să vă temeți niciodată să întrebați un cod moral.
  • Imaginea intitulată Determinarea principiilor morale fără Religie Pasul 13
    2. Rețineți că moralitatea nu vine de la religie, ci din comunitățile care interpretează religia. Dacă un om modern ar fi trebuit să-și dea la moarte un adolescent pentru că nu-i onorați pe tatăl și mama, am crede-o cu siguranță imorală.Cu toate acestea, acestea sunt pedepsele prescrise pentru astfel de acte, conform textelor abrahamice găsite în Vechiul Testament. Deoarece oamenii moderni nu își respectă textele lor religioase la scrisoare, trebuie să aibă o metodă pentru a determina pe care prescripții să le urmeze și care să renunțe, care este în cele din urmă în cazul în care provin morala noastră. Întrebați-vă - este această acțiune "bun" Pentru că Dumnezeu ne spune să o facem, sau este pur și simplu un lucru bun de făcut. Dacă acțiunea este bună, deoarece Dumnezeu spune așa, atunci moralitatea nu este altceva decât o listă de verificare, iar puțini creștini care cred că crima este morală doar pentru că cineva a vorbit înapoi la tatăl lor.
  • Imaginea intitulată Determinarea principiilor morale fără Religie Pasul 14
    3. Amintiți-vă că are loc bunătate morală adevărată pentru că doriți să vă ajutați, nu pentru că trebuie să. Când ceva este o cerință, nu mai este de fapt morală. Moralitatea este despre alegere - decideți la ceea ce este vorba de multe opțiuni. Dar dacă faci doar lucrurile potrivite pentru că un lider religios sau un text ți-a spus, sau pentru că ești speriat de consecințele iadului, nu ești de fapt moral. Ești o oaie.
  • Nu uitați niciodată că au fost luate în considerare crimele în masă ale Inchiziției spaniole și cruciadelor spaniole "morală" pentru că au fost aparent susținute de Biblie. Dar cineva care se întoarce pentru a gândi pentru ei înșiși ar fi realizat foarte repede că violența fără sens nu este niciodată un principiu moral bun.
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără religie Pasul 15
    4. Luați în considerare multe dintre pozițiile clar imorale ale religiilor de-a lungul istoriei. Bineînțeles, mulți dintre adepții acestor religii ar susține că ei sunt cei mai morali ai tuturor - dar ceva este un pic cam oprit atunci când religiile multiple cu idei conflictuale devin o superioritate morală. Recunoașteți că, dacă moralitatea a fost complet divorțată de religie, multe dintre următoarele evenimente nu ar avea loc probabil:
  • Creștinismul sclaviei și tratamentul negrilor ca "sub-human" în America.
  • Atacurile teroriste islamice radicale, decapitații civile și suprimarea drepturilor femeilor.
  • Burmisti budistei care folosesc sacrificiul uman pentru a câștiga puterea politică și controlul.
  • Imaginea intitulată Determinarea principiilor morale fără Pasul 16
    5. Înțelegeți că comunitățile extrem de religioase au adesea rate mai mari de violență și crimă. Mitul că "Dumnezeu este lipiciul care deține împreună societatea" este un mit complet. De fapt, majoritatea țărilor și statelor cu credință și participare religioasă ridicată sunt de fapt cele mai periculoase zone de trăit. Între timp, zonele extrem de seculare sunt puternic corelate cu nivelele de omucidere, viol și sărăcie.
  • Desigur, aceasta este o tendință statistică și există excepții. Cu toate acestea, chiar și statele americane se potrivesc acestor tendințe, statele seculare fiind mai sigure decât cele mai mari religioase.
  • Imaginea intitulată Determinați principiile morale fără Religie Pasul 17
    6. Rețineți că ateții tind să fie mai puțin prejudiciați, urâți și împotriva drepturilor limitate pentru minorități. Din când în când, s-a arătat că ateții tind să fie mai toleranți decât frații lor puternici religioși. Motivele sunt multiple - lipsa religiei șterge regulile și moralele antichitate și nu există ură și rivalitate inter-religioasă care pot stimula atât de multe atrocități (cum ar fi cruciadele). Oricum, oamenii care își creează propriile coduri morale, în loc să aștepte pe cineva care să le dea una, tind să-i trateze pe ceilalți mult mai amabil.
  • Imaginea intitulată determină principiile morale fără religie Pasul 18
    7. Amintiți-vă să acceptați încă binele gândirii și moralității religioase. Pentru toate defectele sale, religia organizată este o parte importantă a societății umane, iar teologii din toate credințele au împins filosofia etică și morală incredibil de departe, chiar dacă există niște greșeli. Cea mai mare greșeală este de obicei cumpărată în en-gros de moralitate religioasă, fără a lua în considerare defectele. Gândiți-vă pentru dvs., având în vedere fiecare principiu pe cont propriu și nu o parte dintr-un sistem de credință antichitate, vă poate ajuta să rămâneți spirituali și religioși fără a vă simți ca codul moral este deja prescris.
  • Moralitatea va fi adesea un amestec de idei din multe culturi și religii diferite, și închiderea minții tale în întregime la gândirea teologică este la fel de limitată ca numai luând în considerare o singură religie.
  • sfaturi

    Steven Pinker a scris un articol interesant despre moralitatea pentru New York Times.
  • Citiți, gândiți și discutați.Aceste abilități sunt unice umane, iar faptul că le avem cere ca noi să le folosim pentru a ne purta mai bine.
  • Luați în considerare citirea scrierilor morale ale gânditorilor ateiști, eticii moderni și teologi, cum ar fi Dawkins, Rand, Aristotel, Epicurus, Mill, Confucius, Kant, Nietzsche, Hume, și diferiți autori ai textelor abrahamice și budiste, pentru a lista pe o parte din Favoritele originale ale autorului.Astfel de citiri pot fi dense și pot fi inaccesibile celor din afara anumitor comunități, dar cunoștințele comunale oferite de Internet pot fi incredibil de utile pentru a ajuta la interpretare și înțelegere dacă sunt luate în context.Lipsa de includere a multor scrieri morale nu este destinată să impună aceste scrieri.
  • Avertizări

    Unii sugerează că etica nu este pur și simplu o chestiune de opinie și că există un set de principii morale care sunt mai bune decât oricare altul.În lupta pentru a găsi aceste principii, oamenii sunt destinați să facă greșeli.Este important să recunoaștem acest lucru și să se ridice deasupra lui prin rafinarea principiilor morale pentru a se potrivi cu aceste noi informații.
  • Acest articol nu încearcă să impună un cod moral specific pe cititor.În schimb, încearcă să ajute pe cei care doresc să trăiască o viață morală în găsirea unui set de principii morale pe care cititorul îl găsește cel mai bine.Acesta nu este relativism moral (spunând că toate codurile morale sunt egale).Codul moral al cititorului poate fi mai bun sau mai rău decât autorul prin criterii obiective.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar