Cum să explicați diferența dintre teorie, lege și un fapt

În cadrul comunităților științifice, "teorie", "lege" și "fapt" sunt termeni tehnici care au semnificații distincte și complexe. Mulți oameni care nu au un fundal științific - inclusiv studenții în clasele de științe introductive în liceu și colegii - nu au o înțelegere fermă a diferențelor dintre acești 3 termeni. Mulți adulți nu cunosc, de asemenea, distincțiile dintre acești 3 termeni și pot beneficia de o explicație politicoasă, conversațională. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți și să explicați diferențele dintre utilizările științifice adecvate pentru fiecare dintre cei trei termeni.

Pași

Metoda 1 din 3:
Explicarea diferenței dintre teoria științifică și legea
  1. Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un pas 1
1. Definiți o lege științifică. Înțelegerea legii este fundamentală pentru înțelegerea terminologiei științifice: o lege științifică este o declarație, bazată pe observarea repetată pe termen lung, care descrie orice fenomene de natură.
  • Legile nu au fost niciodată respinse (prin urmare, numărul lor relativ mic) și nu sunt explicații - ele sunt descrieri și sunt adesea menționate prin ecuații matematice relativ simple.
  • Legile științifice, în ciuda formalității lor, pot schimba sau au excepții ca înțelegeri științifice ale fenomenelor evoluează.
  • Imaginea intitulată Explică diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 2
    2. Furnizați exemple de legi. Ajutând pe cineva să înțeleagă legea științifică - un concept abstract, care să le permită să facă diferența între teorie și fapt. În multe privințe, legile sunt un loc de plecare - sunt adesea observate și nu au fost niciodată respinse, dar nu explicați de ce apare ceva.
  • De exemplu, legea gravitației a fost cunoscută în comunitatea științifică de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Legea descrie fenomenul natural al gravitației, dar nu oferă o explicație cu privire la modul în care funcționează gravitatea.
  • Imaginea intitulată Explică diferența dintre teorie, lege și un fapt pasul 3
    3. Definiți o teorie științifică. Din punct de vedere științific, o teorie este o explicație rațională a motivului pentru care un aspect al lumii noastre funcționează într-un anumit mod. Definiția unei teorii va include fapte și legi, deși cele 3 sunt fundamentale separate.
  • O teorie se construiește din ipotezele inițiale (chestionare educate) și poate fi revizuită în conformitate cu dezvoltarea unei înțelegeri științifice a cauzei fenomene.
  • O teorie este confirmată de toate dovezile disponibile, astfel încât să poată fi folosite pentru a prezice fenomene noi, încă neobservate.
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 4
    4. Furnizați un exemplu de teorie științifică. Acest lucru vă va ajuta să vă clarificați punctul dvs. și să faceți o explicație mai clară. Teoria este folosită pentru a explica un eveniment, în timp ce legea descrie un fenomen în condiții specifice în natură.
  • De exemplu, teoria științifică a selecției naturale corespunde legii evoluției. În timp ce legea afirmă un fenomen natural observat (formele de viață dezvoltă noi caracteristici bazate pe circumstanțe externe), teoria descrie cum și de ce se întâmplă acest lucru.
  • Metoda 2 din 3:
    Explicarea diferenței dintre legea științifică și faptele
    1. Imaginea intitulată Explică diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 5
    1. Definiți un fapt științific. În terminologia științifică, un fapt este o observație care a fost observată în mod repetat și este acceptată ca practic funcțională și "corectă."
    • În timp ce faptele pot fi respinse din punct de vedere științific sau pot să nu fie consecvente în timp și loc, ele sunt ținute ca fiind adevărate până când s-au dovedit greșite.
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un fapt pasul 6
    2. Furnizați exemple de fapte științifice. Pe măsură ce explicați acest concept, concentrați-vă în special în ceea ce privește separarea faptului de drept, deoarece ambele descriu fenomenele naturale, deși în moduri diferite.
  • Când explicați un fapt științific, începeți cu un punct de observație generală.
  • De exemplu, începeți explicația dvs. spunând ceva de genul: "Este întotdeauna luminos în afara la prânz."Acesta este un fapt în faptul că descrie o stare de natură - cu toate acestea, această afirmație nu poate fi adevărată în Antarctica sau Groenlanda, unde întunericul durează pe tot parcursul zilei în anumite anotimpuri.
  • Explicați modul în care acest lucru va duce la o revizuire a faptului științific: "În anumite grade de latitudine, este întotdeauna strălucitor în afara la prânz."
  • Imaginea intitulată Explică diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 7
    3. Clarificați distincția dintre legile și faptele științifice. Faptele sunt adesea blocurile inițiale de anchetă științifică - pot genera curiozitate și ipotezele care provin din anchetă și experimentare.
  • Faptele sunt mai puțin formale decât legi și nu sunt văzute ca o definiție "oficială" a unui fenomen care apare sau motivul pentru care se întâmplă ceva.
  • Faptele sunt mai localizate și generalizează mai puțin decât legile. Explicați că, dacă legea evoluției descrie modul în care speciile din întreaga lume evoluează în timp, un fapt științific legat de evoluție (și selecția naturală) ar putea fi: "Girafele cu gâturi lungi pot ajunge la mai multe frunze decât girafele cu gura scurtă."
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un pas 8
    4. Clarificați orice concepții greșite comune. Mulți studenți și adulți dețin neînțelegeri de vocabular științific și înțeleg greșit relația dintre teorii, legi și fapte.
  • De exemplu, teoriile științifice nu se dezvoltă în legi științifice. Pentru a explica diferența, concentrați-vă asupra acestei distincții: legile descriu fenomenele, teoriile explică fenomenele, iar faptele descriu observații.
  • Metoda 3 din 3:
    Explicarea teoriilor științifice, a legilor și a faptelor din sala de clasă
    1. Imaginea intitulată Explicați diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 9
    1. Cereți studenților dvs. să definească câteva teorii științifice. Puteți construi de la propriile lor înțelegeri pentru a dezvolta o definiție mai sofisticată a "teoriei."O definiție bună ar trebui să clarifice faptul că o teorie științifică este o declarație care intenționează să explice fenomenele naturale. Clarificați elevilor dvs .:
    • O teorie merită foarte puțin dacă nu prezice corect toate dovezile cunoscute.
    • Teoriile sunt supuse unor modificări, deoarece devin disponibile noi dovezi. (Cele mai multe teorii pe care le veți discuta într-o clasă științifică de liceu sunt bine confirmate și este puțin probabil să fie revizuiți în orice sens semnificativ.)
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 10
    2. Cereți elevilor să numească câteva teorii științifice. Veți primi niște răspunsuri comune, cum ar fi:
  • Teoria relativității: că legile fizicii sunt aceleași pentru toți observatorii
  • Teoria evoluției prin selecție naturală: că schimbările observate în specii apar datorită selecției unor specimene bine adaptate pe specimene mai puțin bine adaptate.
  • Teoria Big Bang: că universul a început ca un punct infinit de mic care a suferit o expansiune pentru a forma universul așa cum o cunoaștem astăzi.
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 11
    3. Definiți un fapt științific pentru studenții dvs. Un fapt este o observație obiectivă, verificabilă, care este aceeași peste tot. Poate fi și a fost verificată de mai multe ori.
  • De exemplu, știm că teoria germenilor a bolii este un fapt pentru că putem lua bacteriile de la cineva care suferă de o boală, uită-te la acea bacterie sub microscop și apoi injectați bacteriile într-un alt individ, care va obține acea boală.
  • Știm că Pământul este rotund pentru că putem călători din vest și, în cele din urmă, ajungem de unde am început.
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un fapt Pasul 12
    4. Clarificați că teoriile nu pot fi transformate niciodată într-un fapt - cele 2 sunt fundamentale diferite. Amintiți-vă, o teorie este o declarație generală destinată să explice fapte. Ca exemplu util, prezentați studenților dvs. cu dezvoltarea teoriei heliocentrice și a faptelor care informează teoria.
  • Popoarele vechi au observat puncte ciudate de lumină care "rătăceau" printre fundalul lor. (Acum știm că acestea sunt planetele.)
  • Planetele s-au mutat prin cer pentru că, ca și pământul, erau orbite în jurul soarelui, fiecare la viteze diferite, distanțe diferite de la soare.
  • Nicolaus Copernicus este în general considerată a fi prima care a propus această teorie și și-a susținut teoria cu dovezi dure, dar culturile antice au dat peste acest lucru prin speculații.
  • Considerăm acum acest fapt pentru că am trimis multe ambarcațiuni la aceste planete și le putem anticipa mișcările la o precizie foarte mare. Desigur, predicțiile noastre provin din teorie (și legile care stau la baza acestei teorii).
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un pas 13
    5. Definiți o lege științifică. Acesta este un concept complicat și tinde să confunde studenții. Legile tind să fie mai matematice în natură și sunt de obicei derivate din declarații simple despre sistemele matematice și comportamentele lor. Explică faptul că, ca o teorie, o lege poate fi folosită și pentru a face predicții, dar scopul principal al unei legi este de a descrie fenomenele naturale. Unele legi științifice includ:
  • Legea încălzirii și răcirii Newton: Schimbarea temperaturii a două corpuri în contact termic este proporțională cu diferența lor de temperatură.
  • Legile de mișcare ale lui Newton: declarații despre modul în care se comportă obiectele mari de atomi atunci când se deplasează la viteze reduse față de celălalt.
  • Legile termodinamicii: declarații despre entropie, temperatură și echilibru termic.
  • Legea ohm: Tensiunea pe un element pur rezistiv este egală cu curentul prin elementul de rezistență.
  • Imaginea intitulată explică diferența dintre teorie, lege și un pas 14
    6. Discutați despre modul în care teoriile sunt făcute și evoluează. În primul rând, o teorie este construită din fapte, precede și informează o teorie. În al doilea rând, teoriile conțin legi, dar legi înseamnă foarte puțin fără fapte de susținere. Teoriile conțin, de asemenea, inferențe logice.
  • De exemplu, trebuie să deducem că legile derivate prevăd efectiv faptele. Acumulând toate formele anterioare de cunoștințe, un om de știință face o declarație generală pentru a explica toate dovezile.
  • Alți oameni de știință reafirmă faptele și folosesc teoria pentru a face predicții și pentru a obține noi fapte.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar