Cum să încheie un joc de șah

Ajungerea la endgame în șah poate fi într-adevăr tensionată pe măsură ce încercați să depășiți adversarul. Indiferent dacă sunteți un începător sau un jucător cu experiență, este important să cunoașteți modalitățile în care puteți termina un meci dacă câștigi sau pierdeți. Vom acoperi câteva modele diferite pe care le puteți folosi pentru a bate celălalt jucător și apoi treceți peste alte posibile terminații pe care le-ați putea întâlni!

Notă: Unii dintre acești pași își asumă mișcările adversarului pe baza unor strategii de șah cunoscute. Adversarul dvs. ar putea juca diferit, astfel încât este posibil să fie nevoit să vă adaptați strategia.

Pași

Metoda 1 din 14:
Checkmate
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 1
1. Amenință regele adversarului tău, așa că nu se poate mișca să câștige. Punerea unui rege în calculator încheie automat jocul, deci faceți-vă scopul dvs. pentru întregul meci. Poziționați piesele, astfel încât să atace regele adversarului, ceea ce le pune în verificare. Odată ce adversarul dvs. este în verificare, ei trebuie să-și miște regele, să mutați o altă piesă pentru a-și proteja regele, fie capturați piesa pe care o atacați. Dacă nu sunt capabili să se miște într-un loc sigur pe tablă, atunci le-ați pus în calculator.
  • Pozițiile și piesele pe care le utilizați pentru a pune adversarul în coleg de calcul variază în funcție de piesele pe care le-ați făcut în jocul dvs. devreme și la mijlocul jocului.
Metoda 2 din 14:
Înapoi coleg de rang
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 2
1. Ataca regele în rândul din spate cu vârful tău dacă este prins în spatele pionierilor. Dacă adversarul tău nu a eliberat niciunul dintre spațiile din fața regelui lor, încercați să mutați unul din rândurile voastre în rândul din spate al adversarului. Dacă toate spațiile dintre vârful tău și regele lor sunt goale, poți să declare automat colectorul și să câștigi împotriva lor.
  • De exemplu, dacă adversarul dvs. are regele lor în spațiul E8 și are pioni pe D7, E7 și F7, puteți să vă mutați vârful la A8, B8, G8 sau H8 pentru a câștiga.
  • De asemenea, puteți câștiga prin mutarea unui vârf la rândul din spate și celălalt rook la rând în fața lui. În acest fel, ei nu vor putea să-și miște regele fără a fi atacat la următoarea întoarcere.
Metoda 3 din 14:
Arabia Mate
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 3
1. Puneți regele într-un colț cu rook și cavaler. Cecul de calcul funcționează numai dacă adversarul dvs. își mișcă regele în colț și aveți un cavaler 2 spații departe în diagonală de la ei. Poziționați-vă vârful într-unul din spațiile chiar lângă regele adversarului pentru a le pune în verificare. Oponentul dvs. va dori să surprindă vârful să se protejeze, dar nu vor putea să le captureze cu cavalerul dvs. la următoarea întoarcere.
  • De exemplu, declanșați un partener arab dacă adversarul dvs. are un rege în H8 și aveți un cavaler la F6 și un vârf la H7 sau G8.
  • Această strategie funcționează pentru fiecare jucător și nu contează la ce colț le mișcă pe rege.
Metoda 4 din 14:
Smothered Mate
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 4
1. Utilizați un cavaler pentru a captura un rege înconjurat de propriile sale piese. Cavalerii pot sări peste orice piese, deci este foarte ușor să vă furișați și să atacați regele altui jucător. Acest lucru funcționează numai dacă regele nu se poate muta într-o piață goală lângă ea, așa că trebuie să fie complet înconjurată de piesele sale sau blocate de-a lungul marginii tabloului. Mutați cavalerul într-un spațiu care se află lângă piesele înconjurătoare, unde ar putea sări la spațiul regelui la următoarea întoarcere. Dacă nu pot ataca cavalerul cu o altă piesă, atunci ați câștigat jocul!
  • De exemplu, dacă adversarul dvs. are un rege în H8, un vârf în G8 și pioni în G7 și H7, vă puteți mișca noaptea la F7 pentru a evita atacul și a pune adversarul în calculator.
  • Fiți precauți când configurați un partener sufocat, astfel încât adversarul dvs. nu vă poate capta cavalerul. În caz contrar, puteți să-l pierdeți și să jucați restul jocului dezavantajat.
Metoda 5 din 14:
Două perechi de amanet
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 5
1. Învinge adversarul tău cu 2 pioni și regele tău. Acest final funcționează numai dacă regele adversarului dvs. este blocat în rândul din spate. Poziționați unul dintre pionii tăi în fața regelui adversarului tău. Puneți un alt pion într-un pătrat în diagonală în spatele primului pentru a vă menține piesa protejată. În cele din urmă, mișcați-vă regele în spatele primului pion, astfel încât să poată captura cele două pătrate în diagonală în fața ei. Adversarul dvs. nu va putea să se miște și veți câștiga!
  • De exemplu, dacă adversarul tău avea regele lor pe E8, ai poziționa primul tău pion pe E7, al doilea pion pe D6, și regele tău pe E6 pentru a forța un colector de calcul.
Metoda 6 din 14:
Nebunul nebunului
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 6
1. Câștiga rapid ca negru cu doar 2 mișcări. La rândul de deschidere, dacă alb avansează un pion la F4, mutați pionul în fața regelui dvs. la E6, astfel încât să vă puteți elibera regina și episcopul. Dacă jucați împotriva unei persoane neexperimentate, ele pot muta un pion la G4 la următoarea lor întoarcere. Dacă o fac, mutați regina în diagonală la H4. Din moment ce puteai captura regele lor la următoarea întoarcere și nu pot face nici o mișcare pentru ao proteja, le veți câștiga și câștiga.
  • Jucătorii de șah cu experiență, de obicei, nu vor cădea pentru partenerul unui nebun, deoarece vor tinde să mute pionul la E2, așa că regele poate scăpa.
  • Matele lui Fool poate, de asemenea, să lucreze dacă jucați alb, dar este nevoie de 3 rotații în loc de 2. Deschideți cu un pion la E4. Dacă adversarul dvs. își mișcă pionul la F6, apoi avansează un pion la D4. Dacă playerul negru face o greșeală prin mutarea unui pion la G5, apoi mutați regele dvs. la H5 pentru un coleg de calculator.
Metoda 7 din 14:
Colegul unui savant
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 7
1. Declarați victoria în 4 mișcări ca alb cu acest model începător. La întoarcerea dvs., avansați pionul în fața regelui dvs. la E4. Dacă adversarul dvs. se potrivește cu jocul dvs. prin mutarea unui pion la E5, aduceți regina dvs. la H5. Adversarul dvs. va muta de obicei un cavaler C6. Dacă o fac, glisați episcopul regelui la C4. Dacă adversarul dvs. își mișcă celălalt cavaler la F6, capturați pionul pe F7 cu regina dvs. pentru a declara căpitatorul.
  • Aceasta este una dintre cele mai de bază deschideri de șah și modalitatea de a câștiga un joc.
  • Chiar dacă regele ar putea să vă captureze regina, ați putea să o capturați imediat la rândul său, cu episcopul.
Metoda 8 din 14:
Partenerul legal
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 8
1. Sacrificați regina dvs. devreme pentru a vă prinde adversarul cu cavalerii voștri. Deschideți jocul prin mutarea unui pion la E4. Când adversarul dvs. mișcă un pion la E5, împingeți cavalerul înainte la F3. Oponentul dvs. va reflecta, de obicei, jocul dvs. și va muta un cavaler la C6. Glisați-vă episcopul la C4. Dacă mutați un pion la D6, mutați celălalt cavaler la C3. Când adversarul tău mișcă un episcop la G4, mutați un pion la H3. Adversarul tău va mișca în mod obișnuit episcopul lor la H5. Apoi, mutați cavalerul la E5. Lăsați adversarul să-l captureze regina, astfel încât să puteți mișca episcopul la F7 și să forțezi un cec. Adversarul dvs. trebuie să-și miște regele la E7, dar puteți forța un colector de control prin punerea celui de-al doilea cavaler pe D5.
  • Puteți folosi doar partenerul legal dacă jucați ca alb.
Metoda 9 din 14:
Impas
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 9
1. Apelați un impas, dacă un jucător nu este în verificare, dar nu poate face o mișcare. Oponentul tău poate să-și miște în mod legal regele într-un spațiu în care nu poate fi capturat la următoarea întoarcere. Dacă poziționați piesele, astfel încât regele lor nu are mișcări legale, dar nu sunt direct puse în mod direct, jocul se termină imediat într-un impas. Deoarece înveseleștii sunt considerați legături, nu veți fi declarați câștigătorul, chiar dacă puteți face o mișcare legală cu piesele dvs.
Metoda 10 din 14:
Desenarea insuficientă a materialelor
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 10
1. Sfârșiți fără câștigător dacă nu aveți piesele pentru a forța un calculator. Veți câștiga de obicei dacă terminați cu mai multe bucăți pe tablă decât adversarul dvs., dar unele combinații piese nu pot forța un calculator. De exemplu, dacă dumneavoastră și adversarul dvs. aveți doar împăduri rămași, niciunul dintre voi nu poate câștiga și imediat se termină jocul într-o remiză. De asemenea, nu este un mod în care puteți câștiga dacă aveți doar regele și un cavaler sau episcop împotriva unui rege sau dacă aveți 2 cavaleri.
  • Singura modalitate prin care puteți câștiga un joc cu piese insuficiente este dacă adversarul dvs. face o greșeală sau permite ca piesa să fie pusă în control.
  • De asemenea, puteți ajunge la o remiză cu materiale insuficiente dacă dvs. și adversarul dvs. au atât un rege, cât și o piesă minoră (un cavaler sau un episcop).
Metoda 11 din 14:
Desenați 50 de mutare
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 11
1. Revendicați o remiză dacă nimeni nu captează sau mișcă pioni pentru 50 de mișcări. Pentru a evita jocurile lungi sau extrase, puteți face doar 50 de mișcări fără a captura o altă piesă sau avansând unul dintre pionii dvs. Pe măsură ce vă mișcați piesele în endgame, numărați cât de multe treceri trec între oricare dintre aceste mișcări. Odată ce ajungeți la 50 de rotiri, jocul se termină imediat într-o remiză și nu există un câștigător.
Metoda 12 din 14:
Desenarea triplă-repetă
  1. Imagine intitulată sfârșitul jocului de șah Pasul 12
1. Terminați într-o remiză dacă repetați aceeași poziție de panou de 3 ori. Jocurile ar putea continua pentru o perioadă nedeterminată de timp dacă continuați să repetați aceleași mișcări și poziții ale pieselor dvs. Dacă fie dvs. sau adversarul dvs. ia mișcări care părăsesc tabla în aceeași poziție pentru a treia oară, oricare dintre voi puteți pretinde o remiză și a terminat jocul fără un câștigător.
  • Acest lucru oprește jucătorii să se miște aceeași piesă înainte și înapoi pentru a scoate jocul mai mult decât trebuie să fie.
Metoda 13 din 14:
Demisie
  1. Imagine intitulată End Un joc de șah Pasul 13
1. Alegeți să demisionați dacă credeți că veți obține verificarea. Uneori, puteți vedea când adversarul tău vă depășește mai devreme în joc și nu veți putea câștiga sau recupera. Verificați dublu toate mișcările posibile și asigurați-vă că nu există nicio modalitate în care puteți să vă întoarceți și să câștigați. Dacă credeți că adversarul tău ai bătut și sunt încrezători în asta, sfat peste regele tău și demisionează jocul, astfel încât să nu-l scoți afară.
  • Mulți jucători demisionează odată ce își dau seama că sunt într-un dezavantaj, astfel încât să nu dea mai mult jocul decât trebuie. În acest fel, nu pierdeți timpul să jucați un joc pe care îl cunoașteți că veți pierde.
  • Nu alegeți să demisionați prea târziu sau mai devreme doar pentru că adversarul dvs. pare nerăbdător sau prea dur. Dacă sunteți încă interesat de joc și credeți că ați putea avea o șansă, continuați să jucați astfel încât să vă puteți îmbunătăți abilitățile și să aflați mai multe despre joc.
Metoda 14 din 14:
Pauză
  1. Imagine intitulată sfârșitul jocului de șah Pasul 14
1. Veți pierde automat dacă nu mai aveți timp într-un meci competitiv. În meciurile competitive, aveți doar o anumită perioadă de timp pentru a juca întregul joc, astfel încât să nu vă păstrați adversarul în așteptare. Dacă nu mai aveți timp pe ceasul jocului, pierdeți jocul. Adversarul dvs. câștigă automat dacă au piesele care ar putea forța un calculator.
  • Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la momentul în care jucați doar un joc casual cu prietenii.
  • Dacă adversarul tău nu are suficiente bucăți, ca și cum ar avea doar regele lor, atunci nu ar fi capabili să forțeze un calculator și jocul se termină într-o remiză.

sfaturi

Continuați să jucați jocuri de șah cu o varietate de jucători, astfel încât să puteți continua să practicați și să vă construiți abilitățile.
  • Lucrați la obținerea pioniilor în cealaltă parte a consiliului. În acest fel, le puteți promova la regine și obțineți un control mai bun al consiliului.
  • Avertizări

    Aveți grijă la amenințări de la adversarul dvs., în timp ce jucați de când ar putea încerca să vă atrageți să luați o bucată, astfel încât să poată lua avantajul următor.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar