Cum să capturați în mancala

Oamenii joacă jocul de strategie Mancala folosind pietre pe o bord cu cupe în ea. Obiectul jocului este să fii primul jucător cu cele mai multe pietre din mancala sau la baza de acasă. Capturarea pietrelor adversarului vă ajută să ajungeți mai repede la acest obiectiv! Aflați elementele de bază ale jocului, apoi utilizați strategii de captare pentru a vă ajuta să câștigați mai repede. Există doar câteva moduri de a captura în Mancala, astfel încât să învățați aceste strategii câștigătoare este ușor.

Pași

Metoda 1 din 3:
Mastering elementele de bază ale mancalei
  1. Imagine intitulată Captură în Mancaola Pasul 1
1. Puneți 4 pietre în fiecare dintre cele 12 cești. Seturile Mancala vin cu un total de 48 de pietre sau marmură. Împărțiți-le între dvs. și adversarul dvs., astfel încât fiecare dintre voi are 24 pietre. Plasați 4 din pietrele dvs. în fiecare dintre cele 6 cești de pe partea laterală a plăcii și aveți adversarul dvs. să facă același lucru. Nu puneți pietre în mancalii (cupe de acasă) la capetele consiliului.

Bacsis: Unele panouri de mancala nu au mancale. Dacă aveți o bord ca aceasta, colectați pietrele pe care le capturați într-o grămadă mică în fața dvs. sau într-un castron.

  • 2. Ridicați pietrele de la 1 din cupele dvs. de pe rândul dvs. Pentru a începe jocul, alegeți pe cineva care să meargă mai întâi. Puteți face acest lucru prin aruncarea unei monede sau lăsați pe cel mai tânăr jucător să meargă mai întâi. La rândul tău, ridici pietrele din 1 din cupe de pe partea ta de la bord.
  • Nu luați niciodată pietre din partea adversarului dvs. a plăcii pentru a vă începe rândul. Trebuie să începeți rândul tău prin golirea uneia dintre cupele tale.
  • 3. Așezați o piatră în fiecare dintre cupe din dreapta acelei pahare. Redistribuiți pietrele în cupe spre dreapta. Mișcați în sens invers acelor de ceasornic în jurul plăcii pentru a redistribui orice pietre rămase. Puneți doar o piatră în fiecare ceașcă. Când ajungeți la sfârșitul rândului, puneți o piatră în mancala, dar nu puneți o piatră în mancala adversarului dacă o treceți.
  • Imagine intitulată Captură în Mancala Pasul 4
    4. Se transformă în continuare pentru a juca jocul. După ce ați terminat plasarea tuturor pietrelor în cupe, rândul dvs. sa terminat. Permiteți adversarului dvs. să facă același lucru la rândul lor. Alternativ se întoarce cu adversarul tău până când cineva câștigă jocul.
  • Imagine intitulată Captură în Mancala Pasul 5
    5. Terminați jocul când toate cupele de pe o parte a plăcii sunt goale. Nu contează dacă tu sau adversarul tău este primul jucător cu cești goale de partea lor. Când 1 dintre voi nu are pietre în nici una dintre cele 6 cești de partea dvs., jocul sa terminat. Opriți întoarcerea în acest moment.
  • De exemplu, dacă goliți ultima dintre paharele dvs. de pe rândul dvs., atunci jocul se va termina imediat după rândul său. Jocul nu ar trece la adversarul tău.
  • 6. Numărați pietrele pentru a vedea cine are cel mai mult. Jucătorul cu cele mai multe pietre este câștigătorul, așa că numărați pietrele și că adversarul tău face același lucru. Dacă aveți cele mai multe pietre, atunci veți câștiga. Dacă adversarul tău are cele mai multe pietre, câștigă. Nu contează cât mai multe pietre pe care le aveți decât adversarul sau viceversa.
  • De exemplu, dacă aveți 26 de pietre și adversarul dvs. are doar 18 pietre, apoi câștigați jocul. Dar dacă adversarul tău are 21 pietre și ai 20, atunci adversarul tău este câștigătorul.
  • Imagine intitulată Captură în Mancala Pasul 7
    7. Rețineți că vor exista în continuare pietre pe tablă atunci când jocul sa terminat. Numai 1 parte a plăcii trebuie să fie goală pentru a pune capăt jocului. Orice pietre care rămân pe tablă nu vor conta pentru punctele unui jucător. De exemplu, spune adversarul tău să încheie jocul prin curățarea pietrelor de partea lor, dar încă mai ai pietre de partea ta. Aceste pietre nu se iau în considerare în nici unul din punctele dvs. Persoana cu cele mai multe pietre din Mancala este câștigătoare.
  • De exemplu, dacă aveți 21 de pietre în mancala și adversarul dvs. are 20 de pietre, atunci celelalte 7 pietre încă pe bord sunt neutre. Ai fi câștigătorul pentru că ai cele mai multe pietre.
  • Metoda 2 din 3:
    Capturarea pietrelor din partea adversarului
    1. Imagine intitulată Captură în Mancala Pasul 8
    1. Identificați o mișcare care se va termina pe o ceașcă goală de partea dvs. Trebuie să aveți suficiente pietre în ceașcă pentru a merge până la bord și înapoi în partea voastră. Prin plasarea ultimei piatră într-o ceașcă goală de partea dvs., puteți captura pietrele adversarului în ceașcă opusă. Căutați o ceașcă care vă va permite să faceți acest lucru. Apoi, găsiți o ceașcă cu cantitatea potrivită de pietre în ea și le colectați.
    • De exemplu, dacă vedeți o ceașcă goală pe partea dvs. și găsiți o ceașcă de 2 locuri distanță cu 2 pietre în el, apoi ridicați aceste pietre pentru a face mișcarea.

    Bacsis: Această mișcare funcționează cel mai bine după tine și adversarul tău au luat mai multe întoarceri. Nu veți avea pietre goale la începutul jocului.

  • 2. Așezați o piatră în fiecare spațiu care merge în sens contrar acelor de ceasornic. După ce vă ridicați pietrele, scăpați doar 1 în fiecare ceașcă înaintea acelei pahare. Mișcați în sens invers acelor de ceasornic în jurul bordului.
  • Păstrați scăderea 1 piatră la un moment dat până când ajungeți la ultimul spațiu, apoi aruncați acea piatră.
  • 3. Colectați pietrele din cupa adversarului dvs. din ceașcă. Atâta timp cât ultima ceașcă pe care ați aruncat o piatră în partea dvs. și goală, puteți captura pietrele din ceașcă a adversarului. De asemenea, obțineți piatra pe care ați pus-o în ceașcă.
  • De exemplu, dacă există 4 pietre în ceașcă a adversarului, apoi pe cele 4 plus 1 piatră pentru un total de 5 pietre.
  • Amintiți-vă, nu contează cât de multe pietre sunt în ceașcă a adversarului tău. Fie că există 1, 2, 3 sau mai multe pietre într-o ceașcă, veți obține să le capturați pe toate utilizând această strategie!
  • 4. Plasați pietrele adversarului și piatra dvs. în mancala voastră. Odată ce ți-ai adunat pietrele și pietrele adversarului tău, puneți-i în mancala voastră. Aceste pietre sunt acum ale tale.
  • Dacă placa dvs. nu are mancalas, atunci puneți pietrele pe care le capturați într-un vas sau o grămadă în fața dvs.
  • Rețineți că după ce ați capturat, rândul dvs. este terminat și este rândul adversarului dvs.
  • Metoda 3 din 3:
    Utilizarea variației Wari la Captură
    1. Imagine intitulată Captură în Mancala Pasul 12
    1. Determinați dacă veți juca prin regulile Wari înainte de a începe. În această variație, puteți capta pietre în mod normal sau în funcție de numărul de pietre din cupele adversarului. Dacă ultima ceașcă pe care o plasați pe pietre la rândul dvs. este o ceașcă de adversar cu 2 sau 3 pietre în el, captează pietrele din acea ceașcă. De asemenea, puteți lua pietrele în orice alte cupe precedente cu 2 sau 3 pietre în ele.
    • De exemplu, dacă plasați o piatră în 4 din cupele adversarului și fiecare are 2 sau 3 pietre în ele după ce faceți acest lucru, atunci puteți captura pietrele în toate cele 4 cesti.
    • Cu toate acestea, dacă numai prima și ultima ceașcă din 4 au 2 sau 3 pietre în ele, atunci puteți captura pietrele în aceste cești.
  • 2. Căutați cupele care au 1 sau 2 pietre și țintă acele cupe. Trebuie să aveți suficiente pietre în ceașcă pentru a merge în jurul laterală a adversarului consiliului. Înainte de a începe rândul tău, uită-te să vezi dacă adversarul tău are cupe cu 1 sau 2 pietre în ele. Dacă o fac, atunci puteți captura aceste pietre prin plasarea pietrelor în ele pentru un total de 2 până la 3 pietre pe ceașcă. Aduna pietre de la 1 din cupe de pe partea ta de la bord. Alegeți o ceașcă care vă va permite să puneți pietre în cupe pe partea adversarului.

    Bacsis: De asemenea, puteți încerca să împiedicați adversarul dvs. să utilizeze această strategie pe cupele dvs. Plasați pietre în cupe de partea dvs., care au doar 2 pietre în ele. Acest lucru se va asigura că fiecare ceașcă are 3 pietre la capătul rândului dvs., iar adversarul dvs. ar fi adăugat o piatră a 4-a cupele. Care va împiedica adversarul să colecteze aceste pietre.

  • 3. Colectați pietre din ceașcă pe care o încheiați dacă are 2 până la 3 pietre. Dacă plasați pietre în cupele adversarului și ultima ceașcă are 2 sau 3 pietre, capturați aceste pietre și plasați-le în mancala.
  • Aceste pietre sunt ale tale acum.
  • Imagine intitulată Captură în Mancala Pasul 15
    4. Adunați pietrele în cupele anterioare dacă au și 2 până la 3. Asigurați-vă că ați verificat cupele anterioare pe care le-ați aruncat și la pietre. Dacă există o ceașcă înainte de ultima are 2 până la 3 pietre în ea, atunci puteți colecta aceste pietre.
  • După ce terminați mișcarea de captură, lăsați adversarul să-și ia rândul.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar