Cum se calculează raportul de plată a dividendului

În finanțe, rata dividende-payout-ului este o modalitate de măsurare a fracțiunii câștigurilor unei companii care sunt plătite investitorilor sub formă de dividende, în loc să fie reinvestite în societate într-o anumită perioadă de timp (de obicei un an). În general, companiile cu rate mai mari de plăți de dividende tind să fie mai vechi, companiile mai bine înființate care au crescut deja semnificativ, în timp ce societățile cu rate scăzute de plată tind să fie companii mai tinere cu potențial de creștere ridicat. Pentru a găsi un raport al dividendelor de afaceri pentru o anumită perioadă de timp, utilizați fie formula Dividendele plătite împărțite la venitul net sau Dividende anuale pe acțiune împărțite prin câștiguri pe acțiune. Aceste formule sunt echivalente unul cu celălalt.

Pași

Metoda 1 din 3:
Utilizarea veniturilor nete și a dividendelor
  1. Imagine intitulată Calculați rata de plată a dividendului Pasul 1
1. Determinați venitul net al companiei. Pentru a găsi un raport de plată a dividendului companiei, găsiți mai întâi venitul net pentru perioada de timp pe care o analizați (un an este perioada tipică pentru calculul raportului de plată a dividendelor). Aceste informații pot fi găsite într-o declarație de venit a unei companii.Pentru a fi clar, căutați venitul companiei după toate cheltuielile, inclusiv impozitele, costurile de a face afaceri, depreciere, amortizare și interes.
  • De exemplu, să spunem că becurile lui Jim, o nouă companie, au câștigat 200.000 de dolari în primul său an de afaceri, dar a trebuit să cheltuiască 50.000 de dolari pe cheltuielile menționate mai sus. În acest caz, venitul net pentru becurile lui Jim ar fi 200.000 - 50.000 = 150.000 de dolari.
  • Imaginea intitulată Calculați rata de plată a dividendului Pasul 2
    2. Determinați cantitatea de dividende plătite. Găsiți suma de bani pe care compania le-a plătit sub formă de dividende în perioada de timp pe care o analizați. Dividendele sunt plăți care sunt date investitorilor companiei în loc să fie salvate sau reinvestite în companie. Dividendele nu sunt de obicei enumerate în contul de profit și pierdere, dar sunt incluse pe bilanțul și declarația fluxurilor de numerar.
  • Să presupunem că becurile de lumină ale lui Jim, fiind o companie relativ tânără, au decis să reinstaleze majoritatea veniturilor sale nete prin extinderea capacității sale de producție și doar a plătit doar 3,750 USD pe trimestru în dividende. În acest caz, vom folosi de 4 ori 3,750 = 15.000 de dolari ca suma noastră de dividende plătite în primul an de afaceri.
  • Imagine intitulată Calculați rata de plată a dividendelor Pasul 3
    3. Împărțiți dividendele prin venitul net. Odată ce știți cât de mult a făcut o companie în venituri nete și plătită în dividende într-o anumită perioadă de timp, găsirea raportului de plată a dividendelor este simplă. Împărțiți plățile sale din dividende prin venitul său net. Valoarea pe care o obțineți este raportul de plată a dividendului său.
  • Pentru becurile de la Jim, putem găsi raportul de plată a dividendelor prin împărțirea a 15.000 de 150.000, ceea ce este 0.10 (sau 10%). Aceasta înseamnă că becurile lui Jim au efectuat 10% din câștigurile sale investitorilor săi și au investit restul (90%) înapoi în companie.
  • Metoda 2 din 3:
    Folosind dividend anual și câștiguri pe acțiune
    1. Imagine intitulată Calculați rata de plată a dividendului Pasul 4
    1. Determinați dividendele pe acțiune. Metoda de mai sus nu este singura modalitate de a găsi raportul de plată a dividendului companiei. De asemenea, este posibil să o găsiți cu alte două informații financiare. Pentru această metodă alternativă, începeți prin găsirea dividendelor unei companii pe acțiune (sau DPS). Aceasta reprezintă suma de bani pe care fiecare investitor a primit-o pe Ponderea stocurilor deținute. Aceste informații sunt de obicei incluse pe paginile citate trimestriale, astfel încât este posibil să fie necesar să adăugați mai multe valori dacă doriți să analizați un an întreg.
    • Să ne uităm la un alt exemplu. Covoarele lui Rita, o companie veche, înființată, nu are prea multă cameră să crească pe piața actuală, mai degrabă decât să-și folosească câștigurile pentru a se extinde, își plătește bine investitorilor. Să spunem că în T1, covoarele lui Rita a plătit 1 USD pe acțiune în dividende. În Q2, a plătit $ 0.75. În T3, a plătit $ 1.50, iar în T4, a plătit $ 1.75. Dacă vrem să găsim raportul de plată a dividendelor pentru întregul an, am adăuga 1 + 0.75 + 1.50 + 1.75 = $ 4.00 pe acțiune Ca valoare DPS.
  • Imaginea intitulată Calculați rata de plată a dividendului pasul 5
    2. Determinați câștigurile pe acțiune. Următoarele găsiți câștigurile companiei pe acțiune (EPS) pentru perioada dvs. de timp. EPS reprezintă cantitatea de câștiguri nete împărțite la numărul de acțiuni deținute de investitori sau cu alte cuvinte, suma de bani pe care fiecare investitor ar primi dacă societatea a plătit ipotetic 100% din câștigurile sale în dividende. Aceste informații sunt de obicei incluse în contul de profit și pierdere al unei companii.
  • Să presupunem că covoarele lui Rita are 100.000 de acțiuni de acțiuni deținute de investitori și că a câștigat 800.000 de dolari în ultimul an de afaceri. În acest caz, EPS-ul său ar fi de 800.000 / 100.000 = 8 dolari pe acțiune.
  • Imaginea intitulată Calculați rata de plată a dividendului Pasul 6
    3. Împărțiți dividendul anual pe acțiune de câștigurile pe acțiune. Ca și cu metoda de mai sus, tot ce este lăsat să facă este să comparați cele două valori. Găsiți raportul de plată al dividendului dvs. prin împărțirea dividendelor pe acțiune de către câștigurile pe acțiune.
  • Pentru covoarele Rita, rata de plată a dividendelor poate fi găsită prin împărțirea 4 cu 8, care este 0.50 (sau 50%). Cu alte cuvinte, compania a plătit jumătate a câștigurilor sale sub formă de dividende la investitorii săi în ultimul an.
  • Metoda 3 din 3:
    Utilizarea ratelor de plată a dividendelor
    1. Imagine intitulată Calculați raportul de plată a dividendului pasul 7
    1. Contul dividendelor speciale, unice. Strict vorbind, rata ratei de plată a dividendelor numai pentru dividendele regulate plătite investitorilor. Cu toate acestea, uneori, companiile oferă plăți de dividende de o singură dată tuturor (sau numai niste) a investitorilor lor. Pentru cele mai exacte valori raportate de plată, acestea "special" Dividendele nu ar trebui să fie incluse în calculele raportului de plată a dividendelor. Astfel, formula modificată pentru calcularea rapoartelor de plată a dividendelor în perioadele care includ dividende speciale este (Dividende totale - dividende speciale) / venit net.
    • De exemplu, dacă o companie plătește dividende regulate trimestriale în valoare de 1.000.000 de dolari pe parcursul unui an, dar a plătit, de asemenea, un dividend special de 400.000 de dolari pentru investitorii săi, după o scădere financiară, am ignora acest dividend special în calculul raportului nostru de plată. Presupunând un venit net de 3.000.000 de dolari, rata de plată a dividendelor pentru această companie este (1.400.000 - 400.000) / 3.000.000 = 0.334 (sau 33.4%).
  • Imagine intitulată Calculați raportul de plată a dividendului Pasul 8
    2. Utilizați ratele de plată a dividendelor pentru a compara investițiile. Un mod pe care oamenii cu bani pe care doresc să îl investească comparați diferite oportunități de investiții este analizând istoria ratelor de plată pe care fiecare oportunitate le-a avut. Investitorii consideră, în general, dimensiunea raportului (cu alte cuvinte, dacă compania plătește foarte mult sau un pic din câștigurile sale înapoi la investitori), precum și stabilitatea acesteia (cu alte cuvinte, cât de mult, raportul variază de la un an la altul ). Diferite rapoarte de plată a dividendelor fac apel la investitori cu obiective diferite. În general, ambele rapoarte de plată foarte scăzute și foarte mari (precum și cele care variază foarte mult sau scad în timp) semnalează investițiile riscante.
  • Imaginea intitulată Calculați rata de plată a dividendului Pasul 9
    3. Alegeți rapoarte ridicate pentru venituri constante și cele scăzute pentru potențialul de creștere. După cum sa sugerat mai sus, există motive pentru care ambele rapoarte de plată ridicate și joase ar putea fi atrăgătoare pentru un investitor. Pentru cineva care caută o investiție sigură, care este probabil să ofere un venit constant, ratele ridicate de plată pot semnala că o companie a crescut până la punctul în care nu este nevoie să investească în sine, ceea ce face o investiție sigură. Pe de altă parte, pentru cineva care caută să profite de o oportunitate profitabilă în speranța de a face câștiguri mari pe termen lung, ratele de plată scăzute pot semnala că o companie investește foarte mult în viitorul său. Dacă compania se încheie de succes, acest tip de investiție se va dovedi a fi foarte profitabil. Acest lucru poate fi riscant, cu toate acestea, deoarece potențialul pe termen lung al companiei este încă necunoscut.
  • Imagine intitulată Calculați rata de plată a dividendului Pasul 10
    4. Feriți-vă cu ratele de plată foarte ridicate de dividend. O companie care plătește 100% sau mai mult din câștigurile sale ca dividende ar putea se pare Ca o investiție bună, dar, de fapt, acest lucru poate fi un semn că sănătatea financiară a unei companii este instabilă. Un raport de plată de 100% sau mai mare înseamnă că o companie plătește mai mulți bani investitorilor săi decât câștigă. Cu alte cuvinte, pierde bani prin plata investitorilor săi. Deoarece această practică este adesea nesustenabilă, acest lucru poate fi un semn că vine o reducere semnificativă a raportului de plată.
  • Există excepții de la această tendință. Companiile stabilite cu un potențial ridicat de creștere viitoare pot fi uneori departe de oferirea de rapoarte de plată peste 100%. De exemplu, în 2011 AT & T a plătit aproximativ 1 USD.75 în dividende pe acțiune și numai câștigate aproximativ 0.77 pe acțiune. Acesta a fost un raport de plată de peste 200%. Cu toate acestea, deoarece câștigurile estimate ale companiei pe acțiune în 2012 și 2013 au fost cu mult peste 2 dolari pe acțiune, incapacitatea pe termen scurt de a-și susține plata de dividende nu a afectat perspectivele financiare pe termen lung ale companiei.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    Avertizări

    Nu confundați raportul de plată cu randament dividend, care este calculat după cum urmează:
  • Randament dividend = DPS (dividende pe acțiune) / prețul de piață al stocului
  • De asemenea, poate fi calculat ca raport de plată înmulțit cu EPS, împărțit la prețul de piață al unei acțiuni.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar