Cum se calculează media ponderată

O medie ponderată, altfel cunoscută ca o medie ponderată, este puțin mai complicată pentru a se afla decât o aritmetică obișnuită Rău. După cum sugerează și numele, o medie ponderată este una în care numerele diferite cu care lucrați au valori diferite sau greutăți, relativ între ele. De exemplu, este posibil să fie necesar să găsiți o medie ponderată dacă încercați să calculați gradul dvs. într-o clasă în care diferite sarcini merită diferite procente din clasa totală. Procedura pe care o utilizați va fi puțin diferită în funcție de faptul că greutățile totale sunt sau nu de până la 1 (sau 100%).

Pași

Metoda 1 din 2:
Calculul mediu ponderat atunci când greutățile adaugă până la 1
  1. Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 1
1. Adunați numerele pe care doriți să le ocupați. Va trebui să începeți prin asamblarea unei liste a numerelor pentru care doriți să găsiți media ponderată. De exemplu, dacă încercați să găsiți o medie ponderată pentru o serie de grade într-o clasă, mai întâi scrieți fiecare grade.
  • De exemplu, poate că gradele dvs. totale sunt 82 pentru chestionare, 90 pe examen și 76 pe hârtie pe termen lung.
  • Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 2
    2. Determinați valoarea în greutate a fiecărui număr. Odată ce aveți numerele dvs., va trebui să știți cât de mult cântărește fiecare dintre ele sau merită, ca parte a mediului final. De exemplu, în clasa ta, chestionarele ar putea fi în valoare de 20% din gradul total, în timp ce examenul este de 35%, iar termenul de hârtie este de 45%. În acest caz, greutățile se adaugă până la 1 (sau 100%).
  • Pentru a utiliza aceste procente în calculul dvs., va trebui să convertiți-le la forma zecimală. Numerele rezultate sunt numite "factori de ponderare."
  • Bacsis: Conversia unui procent la o zecimală este simplă! Plasați un punct zecimal la sfârșitul valorii procentuale, apoi mutați-l peste 2 locuri spre stânga. De exemplu, 75% devine 0.75.

  • Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 3
    3. Înmulțiți fiecare număr prin factor de ponderare (W). Odată ce aveți toate numerele dvs., împerecheați fiecare număr (X) cu factorul de ponderare corespunzător (W). Veți înmulți fiecare set de numere și greutăți împreună, apoi adăugați-le pe toate pentru a găsi media.
  • De exemplu, dacă scorul total al testului este de 82 și chestionarele sunt în valoare de 20% din gradul dvs., multiplicați 82 x 0.2. În acest caz, x = 82 și w = 0.2.
  • Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 4
    4. Adăugați numerele rezultate împreună pentru a găsi media ponderată. Formula de bază pentru o medie ponderată în care greutățile se adaugă până la 1 este X1 (W1) + X2 (W2) + X3 (W3) și așa mai departe, unde X este fiecare număr din setul dvs. și W este factorul de ponderare corespunzător. Pentru a găsi media ponderată, înmulțiți pur și simplu fiecare număr prin factorul său de greutate și apoi sumiți numerele rezultate în sus, în același mod în care veți lua media oricărui alt set de date. De exemplu:
  • Media ponderată pentru gradele de testare, examen și pe termen lung ar fi după cum urmează: 82 (0.2) + 90 (0.35) + 76 (0.45) = 16.4 + 31.5 + 34.2 = 82.1. Aceasta înseamnă că aveți un grad de 82.1% în curs.
  • Metoda 2 din 2:
    Media de greutăți care nu adaugă până la 1
    1. Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 5
    1. Notați numerele pe care doriți să le în medie. Când calculați o medie ponderată, diferitele greutăți nu vor adăuga întotdeauna până la 1 (sau 100%). Oricum, începeți prin colectarea datelor dvs. sau numerele individuale pentru care doriți să vă găsiți media.
    • De exemplu, poate că încercați să vă dați seama cât de multe ore de somn obțineți în fiecare noapte în medie pe parcursul a 15 săptămâni, dar variază de la o săptămână la săptămână. Puteți dormi 5, 8, 4 sau 7 ore pe noapte.
  • Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 6
    2. Găsiți greutatea fiecărui număr. Odată ce știți numerele dvs., dați seama de greutatea totală asociată fiecărui număr. De exemplu, să spunem că, în medie, pe parcursul a 15 săptămâni, au fost câteva săptămâni când ați dormit mai multe ore pe noapte decât altele. Săptămânile care sunt cele mai reprezentative pentru cât de mult dormi de obicei ar avea mai multă "greutate" decât ceilalți. Ați folosi numărul de săptămâni asociate fiecărei cantități de somn ca factorul de ponderare. De exemplu, punerea săptămânilor în greutate:
  • 9 săptămâni când dormi 7 ore pe noapte în medie.
  • 3 săptămâni când dormi 5 ore pe noapte.
  • 2 săptămâni când dormi 8 ore pe noapte.
  • 1 săptămână când dormi 4 ore pe noapte.
  • Numărul de săptămâni asociate fiecărui număr de ore este factorul dvs. de ponderare. În acest caz, ați dormit 7 ore pe noapte în cele mai multe săptămâni, în timp ce există relativ câteva săptămâni când ați dormit mai mult sau mai puține ore.
  • Imagine intitulată Calculați media medie ponderată
    3. Calculați suma tuturor greutăților. Pentru a determina media ponderată, va trebui să vă dați seama cât de mult merită toate greutățile atunci când le puneți împreună. Pentru a face acest lucru, pur și simplu adăugați toate greutățile. În cazul studiului dvs. de somn, știți deja că totalul tuturor greutăților este de 15, deoarece examinați modelele de somn pe parcursul a 15 săptămâni.
  • Numărul total de săptămâni pe care le-ați analizat adaugă după cum urmează: 3 săptămâni + 2 săptămâni + 1 săptămână + 9 săptămâni = 15 săptămâni.
  • Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 8
    4. Înmulțiți numerele prin greutățile lor și adăugați rezultatele. Apoi, înmulțiți fiecare număr din datele dvs. setate de greutatea corespunzătoare, așa cum doriți, dacă greutățile au adăugat până la 1 (sau 100%). Adăugați împreună numerele rezultate. De exemplu, dacă calculați cantitatea medie de somn pe care ați primit-o în fiecare noapte în seria de 15 săptămâni, înmulțiți numărul mediu de ore pe care le-ați dormit pe noapte de numărul corespunzător de săptămâni. Ai primit:
  • 5 ore pe noapte (3 săptămâni) + 8 ore pe noapte (2 săptămâni) + 4 ore pe noapte (1 săptămână) + 7 ore pe noapte (9 săptămâni) = 5 (3) + 8 (2) + 4 (1) + 7 (9) = 15 + 16 + 4 + 63 = 98
  • Imagine intitulată Calculați media ponderată Pasul 9
    5. Împărțiți rezultatul prin suma greutăților pentru a găsi media. Odată ce ați înmulțit fiecare număr prin factorul său de ponderare și adăugați rezultatele, împărțiți numărul rezultat prin suma tuturor greutăților. Acest lucru vă va spune media ponderată. De exemplu:
  • 98/15 = 6.53. Aceasta înseamnă că ați dormit o medie de 6.53 de ore în fiecare noapte pe parcursul a 15 săptămâni.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar