Cum să devii cetățean irlandez

Dacă ați trăit în Irlanda timp de câțiva ani și îndepliniți cerințele de eligibilitate, ați putea fi în mod legal să deveniți cetățean irlandez. Dacă nu sunteți de coborâre irlandeză, va trebui să fiți naturalizați ca cetățean irlandez să faceți acest lucru. Din fericire, procesul de a deveni cetățean irlandez este la fel de ușor ca și depunerea unei cereri și participarea la o ceremonie de cetățenie.

Pași

Partea 1 din 3:
Îndeplinirea cerințelor de eligibilitate
  1. Imaginea denumită devine un pas 1 cetățean irlandez 1
1. Să aibă vârsta de 18 ani sau mai mult în momentul cererii dvs. pentru a fi de vârstă completă. Aceasta înseamnă că puteți trimite o cerere de naturalizare în numele dvs. Oricine mai mic de 18 este considerat legal minor și trebuie să aibă o cerere depusă în numele lor de către un părinte sau de tutore legal.
  • Pentru ca un minor să fie eligibil pentru cetățenia irlandeză, acestea trebuie să îndeplinească 1 din 3 condiții: au cel puțin un părinte să fie cetățean irlandez de coborâre irlandeză sau să se nască în Irlanda după 1 ianuarie 2005 și au locuit în Irlanda cel puțin 5 ani.
  • Natura coborârii irlandeze este destul de complicată în scopuri legale și se învârte în jurul faptului dacă părinții sau bunicii dvs. au fost cetățeni irlandezi născuți în Irlanda. Pentru o explicație mai clară a legilor înconjurate de coborârea irlandeză, vizitați acest site: https: // NettoperniConformații.IE / EN / MOVIEL_COUNTRY / IRISH_CITIZENSHID / IRISH_CITIZENSHIP_THRODEN_BRITH_OR_DESCENT.HTML.
  • Imaginea intitulată deveni un pas al cetățeanului irlandez 2
    2
    Fii un rezident legal al Irlandei pentru cel puțin 5 din ultimii 9 ani. Aceasta trebuie să includă cel puțin un an de reședință continuă în Irlanda imediat înainte de data cererii dvs. Rețineți că, dacă sunteți căsătorit cu un cetățean irlandez, trebuie doar să fiți locuiți în Irlanda pentru 3 ani din ultimii 5 ani.
  • Trebuie să fiți în măsură să furnizați documentația care dovedește că ați rezistat legal în Irlanda în această perioadă. Acest lucru poate include, printre altele, documentele de locuințe, declarațiile bancare sau o scrisoare de la angajatorul dvs.
  • În afară de 1 an de reședință imediat înainte de data de aplicare, ceilalți 4 ani de ședere necesară nu trebuie să fie continuu. Atâta timp cât ați trăit legal în Irlanda timp de 1460 de zile în ultimii 9 ani, veți îndeplini cerința de rezidență.
  • Bacsis: Rețineți că, dacă oricare dintre anii rezidenței dvs. în Irlanda au fost luate ani, trebuie să adăugați o zi la cerința de rezidență de 1460 de zile pentru fiecare an de salt.

  • Imaginea intitulată devine un cetățean irlandez pasul 3
    3. Evitați să aveți un cazier judiciar care să fie considerat de caracter bun. Fiind "de un caracter bun" este una dintre cerințele mai ambigue pentru cetățenia irlandeză, dar în principiu înseamnă că puteți trece un control de fond de poliție. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să evitați pur și simplu să începeți un record de poliție.
  • Dacă aveți un cazier judiciar sau orice procedură în curs de desfășurare în sistemul Justiției, asigurați-vă că ați dezvălui aceste pe formularele dvs. de cerere.
  • Imaginea intitulată deveni un pas al cetățeanului irlandez 4
    4. Rețineți că ați putea avea dreptul la cetățenie dacă sunteți de coborâre irlandeză. Dacă v-ați născut în afara Irlandei și părinții dvs. sunt cetățeni irlandezi care s-au născut în afara Irlandei, atunci aveți dreptul să deveniți cetățean irlandez. Aceasta înseamnă că puteți deveni cetățean pur și simplu prin înregistrarea nașterii dvs. în Registrul nașterilor străini.
  • Dacă v-ați născut în afara Irlandei, dar părinții voștri s-au născut în Irlanda, atunci sunteți automat un cetățean irlandez, indiferent de locul în care v-ați născut.
  • Rețineți că cetățenia dvs. irlandeză este eficientă de la data înregistrării dvs. în Registrul nașterilor străini, nu data nașterii dvs. reale.
  • Partea 2 din 3:
    Trimiterea cererii dumneavoastră
    1. Imaginea intitulată devine un cetățean irlandez Pasul 5
    1. Descărcați și completați formularul potrivit pentru circumstanțele dvs. Există mai multe forme diferite de cerere de naturalizare pe care guvernul irlandez îl utilizează, fiecare aplicând la diferite situații. Vizitați site-ul web al Serviciului Irlandez de naturalizare și Imigrare (INIS) pentru a descărca și a imprima formularul potrivit pentru dvs. Apoi, completați informațiile dvs., dar abțineți de la semnarea efectivă a aplicației până când o puteți lua la un martor autorizat.
    • Titlurile pentru fiecare formular vor specifica ce tip de solicitant ar trebui să le utilizeze. De exemplu, formularul 8 este intitulat "Aplicație pentru o persoană cu vârsta totală," în timp ce forma 9 este intitulată "pentru un minor."Fiecare formular de pe site-ul INIS este, de asemenea, urmat de o scurtă descriere a cine ar trebui să o folosească.
    • Adresa URL a site-ului INIS este: http: // Inis.Gov.IE / en / INIS / Pagini / Cetățenie - formulare de naturalizare.
  • Imaginea intitulată devine un cetățean irlandez pasul 6
    2. Colectați orice formulare conexe De asemenea, va trebui să vă furnizați. Aceasta va include documentația care dovedește identitatea și naționalitatea dvs. (cum ar fi un pașaport), precum și orice formulare sunt solicitate în mod specific pentru formularul dvs. de cerere particular. Cele mai multe formulare vă vor cere să vă prezentați certificatul de naștere, dovezile de ședere pentru fiecare an de reședință revendicată și copii ale declarațiilor bancare din 3 din ultimele 6 luni.
  • Rețineți că trebuie să furnizați originalul pașaportului, nu doar o fotocopie.
  • Dovezile de reședință trebuie să fie documente care conțin numele și adresa dvs. și o dată de eliberare. Acestea pot include un acord ipotecar sau de chirie, facturi de uz casnic sau declarații bancare.
  • Dacă sunteți căsătorit cu un cetățean irlandez, trebuie să prezentați dovezi ale căsătoriei dvs. (cum ar fi un certificat de căsătorie).
  • Bacsis: Rețineți că, dacă oricare dintre documentele dvs. nu sunt în limba engleză sau irlandeză, acestea trebuie să fie traduse de un traducător profesionist și trebuie să prezentați atât versiunile originale cât și cele traduse împreună cu aplicația dvs.

  • Imaginea intitulată devine un cetățean irlandez pasul 7
    3. Luați forma dvs. pentru a fi semnată în prezența unui martor oficial. Formularul dvs. de cerere va afirma cine contează ca martor autorizat, deși acest lucru este de obicei un avocat, comisar pentru jurăminte sau un notar public. Trebuie să semnați formularul de cerere în prezența acestui martor, care trebuie, de asemenea, să semneze și să menționeze aplicația dvs.
  • Aduceți toate documentele dvs. de sprijin la acest martor, deoarece acestea pot fi necesare pentru a semna și unele dintre acestea.
  • Imaginea intitulată devine un cetățean irlandez Pasul 8
    4. Asigurați-vă că includeți o taxă de aproximativ 175 de euro cu formularele dvs. Nu există nicio excepție de la această taxă de cerere și nu se poate renunța. Rețineți că această plată poate fi făcută numai sub forma unui proiect bancar - INIS nu poate accepta verificări sau numerar.
  • Proiectul bancar trebuie să fie tras pe o bancă irlandeză și să fie plătită secretarului general, Departamentul de Justiție și Egalitate.
  • Imaginea intitulată devine un pas al cetățeanului irlandez 9
    5. Mail în aplicația dvs. completă și așteaptă decizia dvs. În general, durează aproximativ 6 luni pentru ca aplicațiile simple să fie procesate. Trimiteți-vă materialelor de aplicare la această adresă: Aplicații pentru cetățenie (adulți), Serviciu de naturalizare și imigrare Irlandeză, PO Box 73, Tipperary Oraș, Irlanda.
  • INIS vă va trimite decizia dvs. sub forma unei scrisori.
  • Partea 3 din 3:
    Finalizarea procesului de cetățenie
    1. Imaginea intitulată deveni un cetățean irlandez Pasul 10
    1. Răspundeți la orice solicitare de documente suplimentare sau lipsă. Dacă aplicația dvs. lipsește un document important sau necesită formulare suplimentare, INIS vă va contacta. Asigurați-vă că furnizați aceste documente suplimentare sau lipsă în decurs de 28 de zile pentru ca cererea dvs. să rămână validă.
  • Imaginea intitulată deveni un pas al cetățeanului irlandez 11
    2. Trimiteți documentația finală și taxa de certificare. Dacă cererea dvs. a fost aprobată, veți primi o scrisoare de aprobare care vă va cere să trimiteți fotografii de dimensiuni de pașapoarte pentru certificatul dvs. de naturalizare. Taxa dvs. de certificare se va baza pe statutul dvs. special ca solicitant.
  • Solicitanții adulți trebuie să plătească o taxă de 950 €, în timp ce taxa de certificare pentru un solicitant de copii este de 200 de euro. Solicitanții care sunt văduvei sau văduvei cetățenilor irlandezi trebuie, de asemenea, să plătească 200 de euro în loc de 950 de euro.
  • Cei care au aplicat ca refugiați sau persoanele apatride nu trebuie să plătească o taxă de certificare.
  • Imaginea intitulată devenind un cetățean irlandez Pasul 12
    3. Participați la o ceremonie de cetățenie pentru a vă face declarația de fidelitate. Veți primi o invitație la o ceremonie de cetățenie, organizată periodic pe tot parcursul anului, cu aproximativ 4-5 săptămâni înainte ca ceremonia să aibă loc. La ceremonie, veți face o declarație de fidelitate la națiune și veți primi certificarea dvs. de naturalizare.
  • Rețineți că solicitanții de copii nu trebuie să participe la acest tip de ceremonie. Certificarea lor de naturalizare este trimisă în poștă în post.
  • Bacsis: Odată ce ați finalizat acest proces, veți fi eligibil să solicitați un pașaport irlandez. Nu este nevoie să aveți un pașaport pentru a fi cetățean irlandez, dar un pașaport este o dovadă bună de a avea noua dvs. cetățenie.

    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar