Cum se analizează poezia

Simți că citiți și analizați poezia este ca și cum ați încerca să descifrați o artă veche și pierdută? Ei bine, nu te teme niciodată! Indiferent dacă lucrați la o misiune pentru școală sau doar criticizi pentru distracție, procesul de analiză a poeziei este mai ușor decât credeți. Gândiți-vă la modul în care poemul te face să vă simțiți și să căutați indicii în lucruri precum poziția, personajele și imaginile poeziei. Chiar și viața proprie a autorului vă poate oferi indicii în sensul poeziei!

Pași

Partea 1 din 15:
Citiți poezia de mai multe ori.
  1. Imagine intitulată Analizați poezia Pasul 1
1. Începeți prin citirea poeziei pentru tine, apoi citiți-o cu voce tare. Luați-vă timpul în timp ce citiți - fiecare cuvânt și linie într-o poezie este importantă. Citiți poezia tot drumul de la început pentru a termina cel puțin o dată. Apoi, treceți din nou, dar de data aceasta, spuneți poezia cu voce tare. S-ar putea să fiți surprins cât de mult înțelegeți poezia după ce ați auzit cuvintele!
  • De asemenea, puteți căuta online înregistrările audio sau video ale persoanelor care citesc poezia cu voce tare - tonul și inflexiunea lor ar putea fi puțin diferită de a ta. Dacă puteți găsi un clip al poetului care le citește propriul poem, chiar mai bine!
  • Încercați să scrieți primele impresii în timp ce citiți, cum ar fi cum vă face poezia și ceea ce credeți că este vorba, precum și orice întrebări pe care le aveți despre asta.
Partea 2 din 15:
Analizați titlul.
  1. Imagine intitulată Analizați Poezia Pasul 2
1. Căutați indicii la semnificația poeziei în numele său. În timp ce probabil citiți titlul înainte de a citi vreodată poezia, dați-o mai multă atenție după ce ați citit prin text de câteva ori. Uneori, titlul vă poate oferi un indiciu important pentru sensul mai profund al poeziei. Poate chiar schimba interpretarea poeziei complet!
  • De exemplu, ar putea părea că citiți o poezie despre un ou, dar dacă titlul este "Inimă frântă," S-ar putea să vă dați seama că este vorba despre cât de fragile se simte difuzorul după o pierdere dureroasă.
  • În unele cazuri, poezia ar putea fi pur și simplu intitulată ceva de genul "Sonet 47."Acest lucru nu poate părea că vă oferă multe informații, dar de la aceasta puteți determina că poemul este în forma sonetului și face parte dintr-o serie de sonde numerotate scrise de același poet.
Partea 3 din 15:
Ascultați ritmul poeziei.
  1. Imagine intitulată Analizați Poezia Pasul 3
1. Întrebați-vă dacă poezia trebuie citită rapid sau lentă. Unele poezii par a fi citite repede, cuvintele aproape că se prăbușesc unul peste celălalt, în timp ce alte poezii par a fi citite încet și poate chiar solemn. Ritmul va face parte din sensul general al poemului. Gândiți-vă la modul în care ritmul te face să te simți ca ascultător.
  • De exemplu, este posibil să observați că există o mulțime de linii scurte, tăiate în poezie, creând un ritm jumpy. Sau puteți observa că există o mulțime de linii lungi care curg în cealaltă, creând un ritm mai fluid.
  • Contorul poeziei - sau modelul silabelor stresate și nereușite - va juca și în ritm.
  • Ca majoritatea lucrurilor cu poezia, acest lucru poate fi diferit în funcție de cine citește poezia. Nu vă faceți griji cu privire la ceea ce este corect sau greșit. În schimb, gândiți-vă doar la modul în care vă pare poezia.
Partea 4 din 15:
Observați cum poemul este separat sau rupt.
  1. Imagine intitulată Analizați poezia Pasul 4
1. Poezii sunt adesea împărțite în secțiuni numite Stanzas. Stanzas sunt de obicei separați de o linie omisă într-o poezie. Uită-te la poezia și numărați câte stanzas există. Luați în considerare modul în care stanzas se referă reciproc sau treceți unul la altul. De asemenea, gândiți-vă la modul în care sunt diferite unul de celălalt.
  • Întrebați-vă: "De ce ar organiza poetul Stanzas în acest fel?"" Ce are de-a face structura poeziei cu sensul poeziei?"
  • Poemele pot fi, de asemenea, împărțite în secțiuni numerotate în loc de Stanzas.
  • Încercați să scrieți un rezumat sau un titlu rapid pentru fiecare stanză a poemului. Acest lucru vă poate ajuta să vedeți cum se potrivesc împreună în schema mai mare a poemului.
Partea 5 din 15:
Determinați schema de rimă, dacă există una.
  1. Imagine intitulată Analizați Poetry Pasul 5
1. Observați dacă schema rimelor urmează un anumit model. De obicei, poemele vor rima la sfârșitul unei linii, dar unele poezii vor include rime în interiorul liniilor. Întrebați-vă dacă schema de rimă vă face să acordați mai multă atenție anumitor cuvinte - face acest lucru care adaugă la interpretarea poeziei?
  • Etichetați fiecare set de silabe rhyming cu o literă pentru a urmări schema de rimă. De exemplu, dacă se termină prima și a treia linie "pisică" și "băţ," ați etichetat acele linii cu "A." Dacă se termină liniile a doua și a patra "Acolo" și "a speria," le-ați etichetat cu "B," astfel încât schema de rimă ar fi "Abab."
  • Dacă observați că există diferite rime utilizate mai târziu în poezie, utilizați "C" și "D" și așa mai departe pentru a le observa.
  • Anumite tipuri de rime vor urma o schemă de rimă setată. De exemplu, o baladă are de obicei o schemă de rimă "Abcb."
Partea 6 din 15:
Identificați forma poeziei.
  1. Imagine intitulată Analiza poeziei Pasul 6
1. Utilizați schema de rimă și contorul poeziei pentru a determina formularul. În timp ce unele poezii sunt scrise în versetul liber, ceea ce înseamnă că nu au nici o formă - multe poezii urmează un model set. Unele tipuri de poezie comună includ sonde, sestinas, limericks și haikus. Uneori, forma poeziei vă va oferi indicii cu privire la ceea ce a încercat autorul să comunice.
  • De exemplu, o poezie care are 3 linii și urmează un model de silabă de 5-7-5 este probabil un haiku. S-ar putea să vorbiți despre modul în care Haikus sunt în mod tradițional menite să evocă o imagine sau o emoție vie.
Partea 7 din 15:
Identificați vorbitorul și publicul.
  1. Imagine intitulată Analizați Poezia Pasul 7
1. Amintiți-vă, vorbitorul nu este întotdeauna poetul. Citiți prin poezie pentru a găsi indicii despre cine vorbește - vezi dacă aveți o impresie despre cât de vechi sunt, indiferent dacă sunt bărbați sau femei și ceea ce este personalitatea lor. Apoi, gândiți-vă la cine vorbesc. Uneori, ar putea fi tu, cititorul, dar alteori va fi la o anumită persoană sau grup de oameni.
  • De asemenea, întrebați-vă dacă aceeași persoană vorbește în întreaga persoană și dacă vorbesc cu aceeași persoană tot timpul.
  • De exemplu, dacă ați analizat poezia "săpat" de Seamus Heaney, puteți observa că poemul este în prima persoană, iar vorbitorul este singura persoană care vorbește în poezie. Cu toate acestea, există trei personaje în poezie: vorbitorul, tatăl său și bunicul său.
Partea 8 din 15:
Rescrieți poezia în propriile cuvinte.
  1. Imagine intitulată Analizați Poetry Pasul 8
1. Treceți prin linia poeziei după linie. Gândiți-vă la ceea ce spune fiecare linie, apoi încercați să o reformați într-un mod care să vă simțiți. Când ați terminat, reveniți și citiți poezia parafrazată - schimbă ceva despre ceea ce înseamnă poezia pentru dvs?
  • Observați care linii par să iasă într-adevăr și să dau cuvântul poezim. Mai ales acordați atenție ultimelor linii, deoarece acestea sunt, de obicei, deosebit de importante.
  • Uneori veți pierde anumite detalii în parafrazarea dvs., așa că nu vă bazați pe această copie pentru analiza completă. De exemplu, este posibil să nu obțineți aceeași imagine, iar cuvintele ar putea să nu evite aceleași emoții. Cu toate acestea, vă poate ajuta să obțineți un sens al sensului de bază al poemului.
Partea 9 din 15:
Gândiți-vă la tonul poeziei.
  1. Imagine intitulată Analizați Poetry Pasul 9
1. Întrebați-vă ce emoții vă simțiți când ați citit-o. Tonul poeziei poate fi cel mai bine descris ca dispoziție. Gândiți-vă la modul în care alegerea cuvântului, imaginile și chiar ritmul poeziei au impact asupra tonului. Veți aduce în mod firesc o parte din propria experiență personală în acest lucru, așa că nu vă faceți griji dacă aveți o interpretare diferită de altcineva, atâta timp cât vă puteți susține poziția cu textul.
  • Dacă poemul menționează bannerele fluturând, trâmbițe și parade, tonul ar putea fi sărbătorit și triumfător, de exemplu.
  • Dacă se ocupă de zăpadă, copaci gați și încă aerul, tonul ar putea fi trist sau singuratic. Cu toate acestea, s-ar putea să simțiți că are un anumit aspect romantic, de asemenea.
Partea 10 din 15:
Observați setarea poeziei.
  1. Imagine intitulată Analizați Poetry Pasul 10
1. Acordați atenție unde și când are loc poezia. Setarea poeziei vă poate oferi informații despre ceea ce se întâmplă - poate că are loc într-o anumită eră sau cultură și care ar putea informa ceea ce se confruntă cu caracterele. Poemul ar putea avea loc, de asemenea, într-un anumit sezon sau chiar în timpul zilei. Toate acestea pot fi importante atunci când încercați să săturați în sensul mai profund.
  • De exemplu, dacă citiți o poezie despre o mamă care visează să călătorească lumea, ar putea avea interpretări foarte diferite dacă se întâmplă în America modernă decât dacă ar fi fost stabilită într-un timp mai devreme sau într-o cultură în care femeile sunt în prezent oprimate.
  • Gândiți-vă la semnificația anotimpurilor - o poezie stabilită în primăvară ar putea fi de viață nouă și speranță, în timp ce o poezie stabilită în toamnă ar putea fi despre decolorarea vieții.
  • Timpul zilei poate deține și simbolismul. De exemplu, noaptea este adesea asociată cu teme precum singurătatea sau romantismul, în timp ce dimineața tinde să fie un moment de promisiune.
Partea 11 din 15:
Cuvintele cercului care apar de mai multe ori în poezie.
  1. Imagine intitulată Analizați Poezia Pasul 11
1. Acordați o atenție deosebită cuvintelor repetate. Ele sunt adesea importante, vorbind cu semnificația mai mare a poemului. Luați în considerare ce au cuvintele repetate de a face cu poemul ca un întreg - ce concept subliniază atunci când sunt menționați mai mult de o dată?
  • De exemplu, puteți observa în poezia "Daddy" de Sylvia Plath, cuvintele "Tati", "evreu" și "tu" apar de mai multe ori. Ele sunt folosite în moduri diferite de fiecare dată când sunt menționate, dând cuvintele multor sensuri diferite în contextul poeziei.
Partea 12 din 15:
Identificați imaginile din poezie.
  1. Imagine intitulată Analizați Poetry Pasul 12
1. Imaginile sunt ceva care evocă unul dintre cele cinci simțuri. Observați dacă vreun cuvânt sau fraze vopsea o imagine pe care o puteți vedea, auziți, mirosi, gustați sau simțiți-vă în mintea voastră. Aceste imagini vă ajută să vă formați interpretarea poeziei, deci aveți timp să le experimentați cu adevărat în timp ce citiți. Apoi, întrebați-vă de ce poetul a ales aceste imagini și ceea ce încearcă să se întâlnească cu ei.
  • De exemplu, dacă autorul menționează "zăpadă în lumina lunii," În ochiul minții tale, ai putea imagina lumina moale strălucind de pe zăpadă, simți aerul de noapte rece și chiar miros mirosul curat și rece de zăpadă.
  • Puteți discuta despre modul în care aceste imagini concrete adaugă la teme sau idei principale din poezie. Ei vă pot mișca, de asemenea, emoțional ca cititor și vă pot oferi un sens clar al punctului de vedere al vorbitorului.
Partea 13 din 15:
Identificați orice metafore și similare în poezie.
  1. Imagine intitulată Analizați Poezia Pasul 13
1. Utilizați comparațiile pentru a obține o perspectivă asupra temei poeziei. Gândiți-vă la imagini și caractere din poezie și întrebați-vă ce ar putea simboliza. Simile sunt mai ușor de identificat deoarece compară un lucru altora cu cuvintele "ca" sau "la fel de." Metaforele pot fi mai subtile - o bufniță într-o poezie ar putea fi un simbol pentru înțelepciune, sau o pasăre care zboară ar putea sugera libertate.
  • Anumite simboluri sunt comune în poezie, ca un șarpe reprezentând trădarea sau necinstea sau o floare înfloritoare reprezentând viața și speranța.
Partea 14 din 15:
Determinați tema.
  1. Imagine intitulată Analizați Poetry Pasul 14
1. Tema se concentrează asupra scopului poeziei. Este mai mult de imaginea mare despre ceea ce este vorba de poezia. Temele tind să fie ceva care aproape toată lumea se poate referi, chiar dacă poemul în sine este ceva foarte specific sau regional. Temele comune în poezie includ viața, moartea, iubirea, suferința, familia, speranța și singurătatea.
  • Când încercați să vă dați seama de temă, gândiți-vă cum totul în poezie - inclusiv tonul, setarea, difuzorul și imaginile - toate se conectează unul cu celălalt.
  • De exemplu, în poemul lui Heaney "Săpat", vorbitorul se uită la diferitele moduri de familie. Vorbitorul lucrează cu un stilou și hârtie pentru a săpa pentru adevăr și pentru supraviețuire, în timp ce familia sa a săpat pământul pentru cartofi să mănânce și să trăiască. Poemul explorează teme precum "familia", "supraviețuirea" și "expresia individuală."
Partea 15 din 15:
Citiți mai multe despre viața și munca poetului.
  1. Imagine intitulată Analizați Poetry Pasul 15
1. Uită-te la biografia poetului. Luați în considerare celelalte lucrări publicate, precum și viața profesională și personală. Observați dacă există teme comune sau un stil comun pentru lucrarea poetului. Apoi, comparați poezia pe care o analizați la celelalte lucrări sau gândiți-vă cum viața lor ar fi putut influența temele din poezia pe care o citești.
  • Verificați online pentru o biografie a poetului. Citiți mai multe dintre alte lucrări ale poetului online sau la biblioteca locală pentru a obține un sentiment mai bun al stilului și intereselor lor.

Analiza eșantionului

Exemplu de analiza poeziei

Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

Video

Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.
Partajați pe rețeaua socială:
Similar