Cum să curățați un iaz

Iazurile fac pentru afișaje naturale frumoase și relaxante. A ta poate avea o fântână minunată de apă sau o grămadă de koi. Cu toate acestea, algele pot să vă copleșească rapid iazul dvs. Un tip de alge cu o singură celulă transformă algele verde și algele de apă acoperă partea superioară a apei. În plus, materia plantelor decading lasă un nămol în partea de jos a iazului. Pentru a curăța un iaz, algele de șir, tratați apa cu peroxid de hidrogen sau paie de orz, mențineți iazul cu aerare și îndepărtați resturile de plante cu un vacuum de iaz sau prin pomparea apei.

Pași

Partea 1 din 3:
Ștergerea algelor
  1. Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 1
1. Îndepărtați algele de șir cu o perie, o plasă sau o mână. Algele de șir, care arată ca firele de păr care plutește pe apă sau se agățând de pereți, dăunează ecosistemului iazului. O perie de frecare, cum ar fi o perie de toaletă poate fi utilizată pentru a ridica și a scoate algele. Skimming Nets dintr-un magazin de îmbunătățire a casei ajută, de asemenea, la alge, dar puteți, de asemenea, scoateți algele cu mâna.
  • Unele alge de șir sunt benefice pentru sănătatea iazului. Algele care se lipesc de garnitura de piscină, atâta timp cât creșterea sa este sub control, protejează peștele și combate apa verde cauzată de alte alge. Încercați să controlați algele utilizând metode de întreținere naturale, cum ar fi adăugarea de plante, aerarea apei și îndepărtarea deșeurilor anual.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 2
    2. Adăugați peroxid de hidrogen pentru tratarea rapidă a apei. Când iazul dvs. este foarte verde, peroxidul de hidrogen poate curăța algele mai repede. Adăugați aproximativ o pintă (.48 l) de peroxid de hidrogen cumpărat la magazin pentru fiecare 1000 de galoane (3785.4 l) de apă de iaz. Diluați-l dacă este posibil, lăsându-l să ruleze cu o fântână, cascadă sau altă apă în mișcare.
  • Rezultatele vor varia între iazuri, dar puteți mări cantitatea de peroxid de hidrogen după cum este necesar. Fiți atenți, totuși, pentru că poate dăuna peștelui și plantelor.
  • Produsele chimice, cum ar fi controlul algelor de șir, sunt opțiuni mai puțin dăunătoare, dar mai scumpe pentru problemele de alge existente.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 3
    3. Adăugați paie de orz pentru un tratament natural. Achiziționați paie de orz online sau la un centru de grădină. Stuff paie într-o pungă de plasă, plasă de fân sau ciorapi de pește. Lăsați sacul să stea în iaz timp de câteva săptămâni, de preferință în cazul în care apa se răspândește, cum ar fi o fântână sau cascadă, dacă este posibil. După câteva săptămâni, orzul va începe să se degradeze. Scoateți orice piese putrezite pentru a evita adăugarea mai multor substanțe nutritive pentru alge.
  • Partea 2 din 3:
    Menținerea iazului
    1. Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 4
    1. Instalați un clarificator UV. Luminile UV tratează algele cu un singur celulare care provoacă apă verde. Lumina UV este instalată în apă. Apa trece prin lumina, iar algele sunt distruse. Lumina trebuie înlocuită anual și adusă în lunile de iarnă.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 5
    2. Clătiți filtrul de iaz. Iazul dvs. poate avea un filtru, care este util pentru creșterea bacteriilor care descompune deșeurile și alimentele atunci când aveți o mulțime de pește. Dacă este dificil ca apa să curgă prin filtru, urmați manualul proprietarului pentru a curăța filtrul. Utilizați numai apă de iaz, astfel încât să păstrați bacteriile utile din filtru.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 6
    3. Introduceți plantele. Plantele sunt o modalitate de a păstra în mod natural iazul curat și clar de alge. Plante cum ar fi anacharis, hornwort și pene de papagal trăiesc sub apă și păstrează apa plină de oxigen, ceea ce limitează creșterea algelor. Crini și plantele de lotus acoperă, de asemenea, suprafața apei, blocând lumina soarelui care ajută la creșterea excesivă a algelor.
  • Introduceți plante prin plantarea acestora la straturi adecvate. De exemplu, plantele scufundate, cum ar fi Anacharis, se bazează pe deplin sub suprafață, cu rădăcinile sale într-un coș. Plantele marginale, inclusiv cattailurile și crini sunt înrădăcinate în apă cu sol de acvatic. Plante plutitoare, cum ar fi zambilele de apă se odihnesc pe suprafața apei.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 7
    4. Aerație suplimentară cu o pompă de apă. Aerarea adaugă oxigenul la apă prin churnând-o. Plante, cascade și fântâni toate ajutoarele, dar puteți adăuga, de asemenea, o pompă de aerare pentru a menține apa amestecată, împiedicând algele și mirosurile.
  • Instalați pompe mici prin atașarea furtunului de recirculare a apei și plasarea pompei în apa departe de murdărie, cum ar fi pe un bloc sau roci. Ascundeți capătul deschis al furtunului departe de pompă de lângă unele roci. Conectați cablul de alimentare al pompei într-o priză, asigurându-vă că este departe de apă. Poate doriți să îngropați cablul subteran în țeavă PVC.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 8
    5. Controlați cantitatea de alimente pentru pește. Alimentele de pește neobișnuite lasă substanțele nutritive care cauzează acumularea algelor. Fie utilizați alimente de calitate superioară, fie se bazează pe alimente naturale, cum ar fi algele care cresc pe linerul de iaz. Nu oferiți alimente suplimentare atunci când nu este necesar. Monitorizați apa pentru alimentele rămase și oferiți mai puțin după cum este necesar.
  • Hrăniți pește de pește bogat în proteine, cum ar fi capsa de vară de îngrijire a iazului, de două până la patru ori pe zi când apa este caldă. Hrăniți-le o dată în fiecare zi sau două zile cu o alimentație cu proteine ​​scăzută atunci când apa merge sub 60 de grade F (15.5 grade c).
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 9
    6. Refaceți bacteriile în timpul verii. În timpul iernii, filtrul de aer păstrează în viață bacteriile, ceea ce altfel ar muri în frig. În timpul verii, prevenirea algelor poate fi susținută prin adăugarea unui produs, cum ar fi microbul. Urmați instrucțiunile de pe etichetă pentru doza corectă.
  • Bacteriile benefice descompune substanțele chimice dăunătoare peștelui, cum ar fi amoniacul și alimentele și deșeurile nutritive la alge. De asemenea, va ajuta la echilibrarea microbiomului în iazul dvs.
  • Partea 3 din 3:
    Îndepărtarea sedimentelor dintr-un iaz mic
    1. Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 10
    1. În vidul resturilor cu un vacuum de iaz. Vacuumurile de iaz pot fi găsite online sau la magazinele de îmbunătățire la domiciliu. Au mânere lungi și ajung la fundul iazului pentru a îndepărta materia plantelor decăzute fără a îndepărta apa. Dacă iazul dvs. este mic sau nu are mult resturi, tot ce va trebui să faceți este vid.
    • Curățarea iazului de rutină pentru a elimina materia vegetală trebuie efectuată o dată pe an în primăvară sau cădere.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 11
    2. Pregătiți rezervoare de exploatare pentru creaturi de iaz. Dacă aveți nevoie să scurgeți apa pentru a ajunge la colectarea sedimentelor pe fund, va trebui să eliminați peștele și plantele pentru a evita rănirea acestora. Configurați rezervoare suficiente pentru a le ține pe toate. Păstrați rezervoarele într-o locație umbroasă. Umpleți-le cu apă de iaz sau, dacă apa de iaz este tulbure, apă de la robinet.
  • Plantele marginale, care trăiesc în apropierea marginii apei, pot supraviețui din apă, dar trebuie să fie păstrate umbrite, ca și cu o prelată și umedă, ca și cu o sticlă de pulverizare sau un furtun.
  • Păstrați temperatura apei consistentă atunci când transportați orice pește, astfel încât ei nu intră în șoc.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 12
    3. Începeți pomparea apei într-un recipient mare. Pompele de utilitate pot fi găsite la magazinele de îmbunătățire la domiciliu. Urmați manualul proprietarului pentru a le instala lângă apă. Conectați-le prin furtun într-un recipient mare care va ține apă de iaz, cum ar fi o cadă sau un rezervor. Faceți rezervorul cât mai mare posibil pentru a ține și peștii și plantele, dacă intenționați să utilizați acest lucru ca rezervor de exploatare.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 13
    4. Eliminați plantele ca picături de nivel de apă. Deoarece apa este îndepărtată din iaz, plantele vor fi expuse. Salvați plantele prin mutarea în rezervoarele de exploatare. Plasați la o parte materia vegetală. Creaturile mici de iaz pot lăsa obiectele plantelor și se vor întoarce la iaz.
  • Aceasta este o bună ocazie de a repota plantele și de a împărți alții care au început să ia prea mult spațiu în iaz.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 14
    5. Capturați și eliminați pește când scade nivelul apei. Peștele vor apărea, de asemenea, pe măsură ce pompa. Utilizați o plasă pentru a prinde cele pe care le puteți ajunge și le puteți lăsa în rezervoare. Odată ce apa ajunge la un nivel scăzut, peștele nu va avea nicăieri să meargă și poate fi ușor scoopat într-o plasă.
  • Plasarea lor într-un rezervor de exploatare umbroasă care conține apă de iaz împiedică stresul care dăunează peștelui.
  • Plasați plasa de frunze peste rezervoarele de exploatare pentru a conține pește de sărituri, cum ar fi Koi.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 15
    6. Scoaterea materiei plantelor. Pentru iazurile care pot fi gestionate manual, nămolul de la fundul iazului poate fi îndepărtat prin măturat cu o mătură și o tavă de praf sau lopată. Aruncați deșeurile din coșul de gunoi.
  • Iazurile mai mari cu scăderea nivelului apei datorate acumulării sedimentelor pot beneficia de excavarea și buldozarea unui profesionist.
  • Dragarea este o opțiune pentru îndepărtarea sedimentelor fără a scurge apa, dar acest lucru necesită utilaje grele și sedimentul se poate desprinde când se deplasează.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 16
    7. Curățați căptușeala de iaz cu apă. Utilizați o perie de frecare înmuiată în apă pentru a slăbi orice nămol rămas pentru îndepărtare. Puteți vedea algele de coarde asemănătoare covorului care acoperă linia. Această alge, atâta timp cât este pe căptușeală, protejează împotriva apei decolorate. Singura dată când ar trebui să luați în considerare eliminarea algelor de pe căptușeală este dacă nu vă place modul în care vă face să vă uitați la iaz. În caz contrar, scoateți firele pe pereți sau pe suprafața apei.
  • Nu utilizați substanțe chimice pentru a ataca algele, deoarece acest lucru dăunează peștelui. Blast alge de pe roci folosind un furtun și ridica soiul de șir cu mâna sau cu un pol.
  • Imagine intitulată Curățați un iaz Pasul 17
    8. Întoarce totul în iaz. Pompați treptat apa înapoi în iaz, plasând plante în timp ce mergeți. Când ați terminat, lăsați peștele înapoi în apă. Pentru apa de iaz înnorat pe care doriți să o înlocuiți, utilizați apă de ploaie, dacă este posibil sau apă de la robinet.
  • Apa de ploaie poate fi colectată prin plasarea butoaielor sub acoperișuri de acoperiș și oriunde altundeva puteți găsi scurgeri.
  • Apa de la robinet utilizată în iaz va fi prea rece pentru pește, așa că înainte de a elibera peștele, îndepărtați o apă din rezervorul de susținere și înlocuiți-o cu o parte din apa nouă. Faceți asta de mai multe ori.
  • sfaturi

    Îndepărtați anual resturile pentru a evita creșterea algelor.
  • Tratamentul algelor poate dura câteva zile sau săptămâni pentru a clarifica pe deplin. Fiți răbdători și ajustați treptat dozele de substanțe chimice.
  • Pentru iazuri mai mari, contactați un profesionist pentru opțiunile de drenaj și de îndepărtare a sedimentelor.
  • Avertizări

    Peștele sunt foarte sensibile la schimbările din iaz, deci aveți grijă atunci când introduceți apă de la robinet sau substanțe chimice.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar