Cum se calculează inflația

Inflația măsoară modul în care valoarea monedei se schimbă în timp. Prețurile pe care le plătiți pentru lucruri se schimbă și pentru a reflecta valoarea schimbătoare a monedei pe care o utilizați. Prin calcularea ratei inflației, puteți afla cât de repede crește prețurile pe un număr stabilit de ani. Acest lucru este complicat, dar este de fapt relativ simplu de făcut pe cont propriu - aveți nevoie doar de un indice de preț pentru începutul și sfârșitul perioadei pe care doriți să o măsurați. Folosind aceleași informații, puteți ajusta, de asemenea, prețurile pentru inflație. Acest lucru vă permite să vă uitați la prețurile istorice folosind aceeași valoare valută, astfel încât acestea să fie mai ușor de înțeles și mai ușor de comparat cu prețurile curente.

Pași

Metoda 1 din 3:
Identificarea variabilelor
  1. Imagine intitulată calculează pasul inflației 1
1. Alegeți locațiile în care doriți să măsurați inflația. Adesea, veți dori să vă uitați la inflația în propria țară. Cu toate acestea, ați putea dori, de asemenea, să vă uitați la rata de inflație la nivel local, comparați rata inflației în orașul dvs. la inflația la nivel național sau comparați rata inflației din țara dvs. la rata dintr-o altă țară.
  • Prețurile pe care le alegeți să măsoare inflația depind de locul în care doriți să măsurați.
  • Locația dvs. are, de asemenea, influențează moneda. De exemplu, dacă ați vrut să comparați rata inflației dintre SUA și Australia, veți măsura inflația SUA în dolari americani și inflația australiană în dolari australieni. Deoarece rata în sine este exprimată ca procent, nu contează că comparați valute diferite.
  • Imaginea intitulată calcula pasul inflației 2
    2. Utilizați indicele prețurilor pentru populație și industria pe care îl calculați inflația pentru. Cea mai frecventă formulă de inflație utilizează datele din indicele prețurilor de consum (IPC). Cu toate acestea, există multe CPI-uri diferite. Fiecare țară își produce propriul IPC și diverse orașe și regiuni pot, de asemenea, să producă propriile date ale IPC. CPI-urile pot fi împărțite în continuare la populație. CPI pentru majoritatea țărilor din lume sunt disponibile de la Fondul Monetar Internațional (FMI) online la https: // Fm.org / ro / cercetare / mărfuri-preț.
  • De exemplu, în SUA, puteți folosi IPC-U, care măsoară prețurile de consum pentru toți consumatorii urbani din SUA sau CPI-W, care măsoară prețurile de consum pentru un subset de consumatori urbani care câștigă mai mult de jumătate din al lor Venituri din ocupații de câștiguri sau câștiguri salariale.
  • IPC oferă o medie de a "coş" de bunuri achiziționate frecvent de populație măsurată.
  • Există și alte indice disponibile pentru anumite industrii. De exemplu, dacă ați calculat inflația pentru o estimare a costurilor pentru un proiect de construcție, puteți utiliza indexul costurilor de construcție (CCI).
  • Imaginea intitulată calculează pasul inflației 3
    3. Găsiți numere de index pentru perioada pe care doriți să o măsurați inflația. Inflația este întotdeauna măsurată pe un anumit interval de timp. Ar putea fi luni, ani sau chiar decenii. Veți avea nevoie de punctul de plecare și punctul final pentru acel interval de timp. Apoi, găsiți acele numere pe graficul CPI pe care îl utilizați. Rezultatul dvs. vă va spune cât de rapid a crescut prețurile în acel moment.
  • De exemplu, dacă ați dorit să măsurați inflația pe parcursul unui an, ați avea nevoie de numărul IPC pentru anul precedent și numărul IPC pentru anul țintă. Rata dvs. vă va spune cât de repede au crescut prețurile în acel an.
  • Metoda 2 din 3:
    Lucrați formula pentru inflație
    1. Imaginea intitulată calculează pasul inflației 4
    1. Conectați-vă variabilele în formula pentru a calcula inflația. Formula pentru inflație este un raport al IPC mai târziu minus IPC anterior peste IPC anterior. După ce împărțiți diferența dintre cele 2 cpici de către IPC anterioare, înmulțiți rezultatul cu 100 pentru a găsi rata inflației.
    • Formula de bază (fără variabile specifice) arată astfel: LAtERCPI-EARLIERCPIEARLIERCPI*100{ DisplayStyle { frac {mai latercpi-emericiicpi} {emailiercpi}} * 100}{ DisplayStyle { frac {mai latercpi-emericiicpi} {emailiercpi}} * 100}
  • Imaginea intitulată calculează Pasul 5
    2. Scaderea numărului de index pentru perioada anterioară de la numărul indexului pentru perioada ulterioară. Formula este un pic mai ușor de înțeles dacă treceți prin pas cu pas. Începeți prin găsirea diferenței dintre IPC anterioare și mai târziu IPC.
  • De exemplu, să presupunem că utilizați IPC australian și doriți să măsurați rata inflației între trimestrul IV 2010 și al patrulea al IV-lea din 2018. Numărul indexului pentru 2010 este 96.9 și numărul indexului pentru 2018 este 114.1. Prin urmare, ați scădea 96.9 (IPC anterioare) din 114.1 (cel mai târziu IPC) pentru a obține 17.2.
  • Dacă rezultatul este un număr negativ, aveți deflație mai degrabă decât inflația. Aceasta înseamnă că pentru perioada pe care o priviți, prețurile au scăzut și banii au crescut în valoare.
  • Imaginea intitulată calculează Pasul Inflației 6
    3. Împărțiți rezultatul cu numărul indexului pentru perioada anterioară. Acum că aveți un număr pentru partea de sus a raportului dvs., tot ce trebuie să faceți este să vă împărțiți pentru a obține un număr zecimal. În pasul următor, veți transforma acest număr zecimal într-un procent.
  • Pentru a continua exemplul, ați scăzut 96.9 din 114.1 pentru a obține 17.2. Dacă împărțiți 17.2 prin ICC anterioare de 96.9, veți obține 0.1775 (rotunjit).
  • Imaginea intitulată calculează pasul 7
    4. Înmulțiți rezultatul cu 100 pentru a obține procentul de inflație. Inflația este exprimată ca procent, care vă oferă o măsură a modului în care prețurile rapide au crescut în această perioadă de timp. Înmulțirea zecimalului cu 100 vă va obține acest procent.
  • Continuând cu același exemplu, dacă multiplicați 0.1775 cu 100, primiți 17.75%. Prin urmare, rata inflației în Australia din 2010 până în 2018 a fost de 17 ani.75%.
  • O altă modalitate de a transforma o zecimală într-un procent este să mutați pur și simplu zecimalele de peste 2 cifre la dreapta.
  • Metoda 3 din 3:
    Ajustarea prețurilor la controlul inflației
    1. Imaginea intitulată calculează pasul inflației 8
    1. Creați un raport de CPI curent la IPC țintă. Dacă doriți să determinați cât de mult ar costa ceva "Dolarii de astăzi," Începeți prin împărțirea celor mai recente IPC de către IPC pentru anul pe care doriți să-l ajustați. Acest lucru poate fi fie un an trecut, fie un număr proiectat pentru un an viitor.
    • Ca și în cazul calculării inflației, puteți face acest lucru pentru perioade diferite de timp. De exemplu, ați putea determina rata de schimbare pe o perioadă de 4 luni. Aveți nevoie doar de o dată de început și o dată de încheiere.
    • De exemplu, dacă ați vrut să aflați ce costă 50 de dolari în 1984 ar costa în 2019, ați începe prin împărțirea IPC pentru 2019 (255.657) de către IPC pentru 1984 (103.9) pentru a obține 2.46 (rotunjit).
    • Pentru a afla ce costă 50 de dolari în 2019 ar costa în 1984, pur și simplu flip numerele în raport și împărțiți IPC pentru 1984 (103.9) de către IPC pentru 2019 (255.657) Pentru a obține 0.40.
  • Imaginea intitulată calculează pasul inflației 9
    2. Înmulțiți costul prin raportul dvs. IPC pentru a găsi valoarea actuală. Înmulțiți numărul pe care îl aveți prin zecimalul raportului. Acest lucru vă spune cât de mult ar fi prețul sau cât de mult ar fi suma de bani în anul țintă.
  • Pentru a continua exemplul anterior, veți multiplica 50 de dolari cu 2.46 pentru a obține 123 $. Acest lucru vă spune că ceea ce costa 50 de dolari în 1984 ar costa aproximativ 123 USD în 2019.
  • Dacă ați răsturnat numerele pentru a obține 0.40, ați afla că ceea ce costa 50 $ în 2019 ar costa 20 de dolari în 1984.
  • Puteți utiliza formula de ajustare pentru a afla valoarea pentru ceva în orice moment, nu doar astăzi. Doar sub perioada pe care o doriți pentru "CPI actual" În ecuația. De exemplu, ceva care costă 50 de dolari în 1920 (IPC 20.0) ar costa 326 dolari.75 în 1990 (IPC 130.7) deoarece $ 50 x (130.7/20.0) = $ 326.75.
  • Imaginea intitulată calculează Pasul Inflației 10
    3. Aplicați formula de ajustare la o serie de valori pentru a controla inflația. Inflația nu este singurul motiv pentru care un preț ridică (sau chiar în jos) în timp. Pentru a găsi schimbarea reală a unui set de prețuri, trebuie să eliminați orice modificare cauzată de inflație. Alegeți un an pe care doriți să îl utilizați ca valoare monetară de control - acest lucru va fi în mod obișnuit anul curent sau cel mai recent an din setul de date. Apoi, completați calculul pentru fiecare dintre numerele din set. Când ați terminat, veți avea un set de prețuri ajustate pentru inflație. Toate aceste prețuri se spune că sunt în valoarea valutară constantă a anului pe care l-ați ales.
  • Ajustarea pentru inflație face ca prețurile să fie mai ușor de înțeles pentru dvs. și publicului dvs. De exemplu, prețul gazului în 1950 a fost de numai 27 de cenți un galon, care ar putea părea incredibil de ieftin. Cu toate acestea, ajustat pentru inflație, acest preț ar fi $ 2.86 în 2019 de dolari - nu sunt mult diferiți de ceea ce ați plătit pentru gaze în SUA în 2019.
  • Dacă ați comparat prețurile americane de benzină pentru fiecare an din 1950 până în 2019, veți aplica formula de ajustare pentru fiecare an (cu excepția 2019, care este deja în 2019 de dolari). Tabelul dvs. rezultat ar fi în constantă 2019 de dolari.
  • Dacă lucrați la o foaie de calcul, introduceți ratele CPI corespunzătoare într-o singură coloană și înmulțiți coloana prețurilor brute prin coloana IPC pentru a ajusta toate prețurile din setul dvs.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Dacă utilizați IPC-ul american, puteți calcula inflația între ani care utilizează calculatorul online disponibil la http: // date.BLS.Gov / CGI-BIN / CPICICC.PL. Acest calculator este furnizat de Biroul american al statisticilor de muncă, care calculează și raportează IPC US. Agențiile guvernamentale similare din alte țări pot avea calculatoare similare online disponibile.
  • Dacă faceți o problemă pentru o clasă în școală, pot fi furnizate variabilele dvs. De exemplu, vi se poate primi prețuri pentru un articol în 2 ani diferiți și să vi se solicite calcularea ratei inflației. Formula funcționează doar la fel, pur și simplu utilizați acele numere în loc de un număr IPC.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar