Cum să evitați părtinirea în cercetarea calitativă

Cercetarea calitativă este cercetarea exploratorie care urmărește să înțeleagă o anumită problemă, apariție sau fenomene prin colectarea și revizuirea informațiilor subiective și a observațiilor participante. Pentru a interpreta cu precizie și corect informațiile, cercetătorii trebuie să depună eforturi pentru a studia datele cu părtinire limitată sau influență exterioară. Deoarece datele sunt subiective și particulare pentru o anumită situație sau persoană, poate fi dificil să se recunoască și să corecteze părtinirea indusă de cercetători sau părtinire participantă. Dacă învățați cum să recunoașteți și să limitați atât participantul, cât și părtinirea cercetătorului, puteți produce date exacte și imparțiale, ipoteze și concluzii.

Pași

Metoda 1 din 3:
Prevenirea părtinitoarei în întreaga dvs. cercetare
  1. Imaginea intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 1
1. Examinați liniile directoare ale instituției sau sponsorului pentru desfășurarea cercetării. Dacă cercetarea dvs. este finanțată de o universitate, o afacere sau un alt sponsor, asigurați-vă că vă familiarizați cu termenii și condițiile acordului de cercetare. Unele instituții pot solicita ca rezultatele să fie împărtășite cu instituția. Multe acorduri descriu angajamentele cu confidențialitatea și solicită ca cercetătorii să dezvăluie orice conflict de interese. Examinați-vă acordul cu sponsorul dvs. pentru a vă asigura că întâlniți toate liniile directoare.
  • Imagine intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 2
    2. Proiectați studiul dvs. la începutul procesului. Înainte de a începe să vă colectați datele, scrieți un proiect de studiu. Acest lucru vă va pregăti să vă concentrați exclusiv pe colectarea datelor atunci când introduceți această fază de cercetare. În plus, va crea o înregistrare timpurie a așteptărilor dvs., ceea ce vă poate ajuta să recunoașteți părtinirea mai târziu în acest proces.
  • Imaginea intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 3
    3. Păstrați înregistrări detaliate. Fiecare cercetător ar trebui să păstreze note detaliate și înregistrări electronice în timp ce efectuează cercetări calitative. Asigurați-vă că înregistrați datele în timpul experimentului sau observării. În așteptarea înregistrării datelor la o perioadă ulterioară poate introduce erori sau dezinformări în datele dvs.
  • Imaginea intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 4
    4. Includeți toate datele din raport. Includeți toate constatările dvs. și orice date preliminare pe care le-ați colectat în raportul dvs., chiar dacă datele nu păreau utile. Recunoașteți dacă ați avut vreo așteptări și cum au fost confirmate sau contradictate. Cititorul ar trebui să poată vedea toate datele, astfel încât acestea să poată veni la concluzii sau să ofere feedback constructiv. Furnizarea tuturor datelor cititorului dvs. vă va ajuta să vă împiedicați defalcarea informațiilor și de la introducerea părtinitoare în studiu.
  • Imaginea intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 5
    5. Recunoașteți limitările. Asigurați-vă că includeți o secțiune care descrie limitările studiului în cadrul raportului dvs. sau al hârtiei. În această secțiune, fiți candidați despre orice problemă care au afectat studiul sau dacă există întrebări care necesită cercetări suplimentare. Acest lucru va demonstra cititorului dvs. pe care v-ați gândit la cercetarea dvs. critic și sincer.
  • Dacă ați efectuat un sondaj de opinie, de exemplu, și ați realizat că unele dintre întrebările dvs. ar fi determinat un respondent să răspundă într-un anumit mod, recunoașteți că în această secțiune. "Întrebările de anchetă au inclus o declarație care ar fi indicat participantului că cercetarea noastră a fost sponsorizată de școală. Această afirmație a fost listată spre sfârșit și, cel mai probabil, au influențat doar cele două întrebări rămase."
  • Metoda 2 din 3:
    Limitarea părtinilor participanților
    1. Imaginea intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 6
    1. Întrebați întrebările indirecte pentru a limita părtinirea. Dacă metodele dvs. de cercetare includ intervievarea participanților, este important să recunoaștem că răspunsurile proprii ale participantului pot fi inexacte. Oamenii adesea structurează răspunsurile care le vor face să pară mai plăcute și pot fi mai puțin înclinați să dea un răspuns sincer asupra subiectelor controversate. Combate acest lucru, cerând întrebări indirecte și cerându-le să se gândească la ceea ce ar face o terță parte într-o anumită situație.
    • Dacă intervievați un coleg sau un coleg, evitați să întrebați direct dacă sunt nemulțumiți în slujba lor actuală. Reframează întrebarea astfel încât să nu fie la fel de directă. "Ce gândesc majoritatea colegilor dvs. la conducere în biroul dvs?"Această întrebare indirectă despre o terță parte poate promova un răspuns cinstit de la participant.
  • Imagine intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 7
    2. Craft întrebări deschise. Solicitarea participanților la întrebări deschise vă vor permite să înțelegeți mai bine scopul subiectului dvs. de cercetare. Aceste tipuri de întrebări permit să curgă în mod liber informații suplimentare, ceea ce poate dezvălui răspunsuri emoționale și atitudini față de subiectul pe care nu le-ați fi luat în considerare înainte. Includeți aceste tipuri de întrebări în ancheta dvs., chestionar sau interviu pentru a colecta date mai semnificative.
  • Nu cereți unui participant o întrebare apropiată pe care o poate răspunde pur și simplu. În loc să întrebe pe cineva care au votat în ultimele alegeri, cereți-i să descrie cum au simțit despre fiecare candidat.
  • Dacă încercați să evaluați dacă un nou proces de flux de lucru în biroul dvs. este util, întrebați angajații cum a influențat procesul. "Cum a ajutat acest proces sau a împiedicat fluxul de lucru?"Această întrebare va dezvălui mai mult decât să se întrebe dacă le place sau nu noul proces.
  • Imaginea intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 8
    3. Menține o poziție neutră. Menține o poziție neutră și imparțială asupra tuturor lucrurilor de la subiect la sponsorul studiului. Dacă un participant poate simți că dvs. sau alți cercetători se simt un anumit mod, ei pot adapta răspunsurile lor pentru a vă conforma așteptărilor dvs. Sau, în cazul în care o anumită companie sau o instituție sponsorizează studiul, un participant poate fi influențat de reputația sponsorului, declarația de misiune sau impactul general într-o industrie.
  • Încercați să eliminați orice urmă a sponsorului din interviu sau observare și nu vă exprimați propriile sentimente sau opinii personale.
  • Nu adăugați logo-ul companiei dvs. sau sigiliul școlii pe materialele furnizate participanților.
  • Dacă o persoană este chestionată în ceea ce privește eficiența unei anumite școli, de exemplu, ele pot oferi un răspuns părtinitor dacă suspectează sau știu dacă această instituție efectuează cercetarea. Dacă colectați opinii cu privire la procesul de admitere de la studenții actuali, nu lăsați participanții să știe dacă lucrați în biroul de admitere sau să stați pe Comitetul de admitere.
  • Imagine intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 9
    4. Evitați implicirea că există un răspuns corect. Biascența de garanție descrie înclinația cuiva de a fi pozitivă și agreabilă pentru a evita conflictul. Este, de asemenea, un răspuns mai ușor, deoarece este nevoie de mai puțin efort pentru a fi de acord și de a trece mai departe decât să ofere feedback temeinic și veridic. Pentru a solicita răspunsuri semnificative, evitați dezvoltarea de întrebări care solicită cuiva să fie de acord sau să nu fie de acord, să elimine orice întrebări da sau nu și adevărate sau false dintr-un interviu sau dintr-un sondaj.
  • În loc să solicite unui respondent să fie de acord sau să nu fie de acord într-un sondaj de satisfacție a clienților, întrebați întrebări specifice articolelor. Formează o întrebare mai directă în loc să solicite unui participant să răspundă declarației, "experiența mea în magazin a fost satisfăcătoare. De acord sau nu."Întrebați un participant", cum a fost experiența dvs. de cumpărături globală la acest magazin? Excelent, bun, corect, sau rău."
  • În plus, este o idee bună să permiteți respondentului să-și revizuiască răspunsurile înainte de a-și prezenta răspunsul, deoarece acest lucru le permite să-și confirme că răspunsurile lor reflectă cu exactitate opiniile lor.
  • Metoda 3 din 3:
    Reducerea părtinsului cercetătorului
    1. Imagine intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 10
    1. Fiți conștienți de părtinirea de confirmare. Confirmarea părtinitoare apare atunci când un cercetător interpretează dovezi sau date în așa fel încât să sprijine ipoteza sau așteptările acestora. Este important să fiți conștienți de această formă de părtinire pentru a vă asigura că nu influențează cercetarea, metodele sau concluzia dvs. Confirmarea părtinitoare poate influența o gamă largă de cercetări academice și situații de zi cu zi din studiile medicale la alegerile în procedurile judiciare.
    • În timpul alegerilor, susținătorii unui anumit candidat nu pot decât să caute surse de știri care să prezinte candidatul ales într-o lumină pozitivă. Aceasta este părtinirea de confirmare. Acest lucru poate afecta modul în care percepeți un candidat și vă puteți influența deciziile.
  • Imaginea intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 11
    2. Luați în considerare fiecare răspuns. În timp ce conduceți cercetarea dvs., veți colecta o mulțime de date, iar unii nu pot părea util la acea vreme. Indiferent, toate datele ar trebui să fie colectate pe tot parcursul procesului de colectare și să fie evaluate în mod egal. Numai colectarea datelor care sunt percepute ca fiind semnificative vor înclina interpretările și concluziile. În plus, s-ar putea să pierdeți modele sau teme semnificative care ar putea informa concluzia dvs.
  • Imagine intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 12
    3. Collați și sortați datele. Odată ce ați colectat datele dvs., ar trebui să fie organizată și înregistrată. Transcrie interviuri într-un sistem de procesare a cuvintelor, înregistrați date numerice sau întrebări de anchetă pe o foaie de calcul sau introduceți date într-o bază de date sau un program online. Organizați informații în diferite categorii pentru a facilita sortarea și studierea corectă.
  • Sortați datele în categorii care au sens pentru proiectul dvs. Listează-l prin tip de observare, după dată, după locație sau prin informații despre participant.
  • Pe măsură ce sortați sau codați datele dvs., întrebați pe cineva să vă ajute sau să vă revizuiți munca. Probabil că va trebui să interpretați răspunsurile ambigue, ceea ce permite camerei de părtinire. Având mai mulți cercetători care interpretează datele vor limita riscul de părtinire care influențează rezultatele.
  • Imagine intitulată Evitați părtinirea în cercetarea calitativă Pasul 13
    4. Adresați-vă unui outsider pentru a vă revizui munca în diferite etape în timpul studiului. Un coleg cercetător, mentor sau coleg care nu este familiarizat cu studiul poate citi prin raportul dvs. în mod obiectiv și găsiți semne de părtinire pe care nu le-ați fi observat. Un anumit nivel de părtinire se poate prezenta în toate nivelurile de cercetare, iar autorii studiului nu pot fi capabili să o recunoască.
  • Înainte de colectarea datelor, cereți unui coleg să revizuiască secțiunea metodelor dvs. pentru a căuta întrebări sau abordări care pot duce la date părtinitoare.
  • Când ați scris raportul final, cereți un alt mentor sau cercetătorului pentru a revizui rezultatele și concluziile pentru a căuta semne de părtinire.
  • sfaturi

    Atunci când efectuați cercetări calitative, ar trebui să luați și pași pentru Reduceți părtinirea de selecție, care pot apărea atunci când diferențele imprevizibile dintre grupurile de persoane incluse în studiul dvs. pot exista și afectează în mod inexact rezultatele.

    Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar