Cum să dezvolți bunul simț

Bunul simț este solid, o judecată practică care este de obicei dezvoltată prin experiența vieții, mai degrabă decât orice fel de formare formală. Dezvoltarea bunului simț poate părea ca un lucru dificil, dar puteți practica cu ușurință utilizarea bunului simț, fiind mai conștient și reflectant asupra situațiilor înainte de a lua decizii. Pe măsură ce dezvoltați mai mult bun simț, veți putea să faceți alegeri mai inteligente.

Pași

Metoda 1 din 2:
Aplicarea bunului simț deciziilor dvs
  1. Imagine intitulată Dezvoltarea bunului simț 1
1. Comparați riscurile și recompensele unei decizii înainte de a alege ce să faceți. Uită-te la rezultatele pozitive și negative care ar putea proveni dintr-o decizie pe care o faci. Puteți fie să o faceți mental dacă aveți nevoie să luați o decizie rapidă sau puteți scrie o listă de argumente pro și contra pentru a determina ce este mai bine să faceți. Cântărește opțiunile pentru a vedea care alegere vă va oferi cel mai bun rezultat posibil.
  • De exemplu, dacă cineva vă oferă o băutură alcoolică și sunteți prea tânăr, recompensele pot fi suspendate cu ele și au o băutură gratuită, dar riscurile sunt că ați putea avea probleme cu legea. Cea mai bună și cea mai comună decizie este de a spune nu la băutură.
  • Imaginea intitulată Dezvoltarea bunului simț 2
    2. Încredere în sentimentele dvs. inițiale, astfel încât să nu analizați prea mult lucrurile prea mult. Uneori, reacția dvs. intestinală poate fi cea mai bună pentru a face. Ori de câte ori vă confruntați cu o decizie, luați notă despre ce este primul dvs. instinct sau răspundere. Gândiți-vă la ce consecințe bune sau rele ar putea proveni din decizie, iar dacă decizia pare a fi cea mai bună, atunci o face.
  • De exemplu, dacă cineva vă oferă o băutură alcoolică și sunteți minori, primul dvs. gând este, de obicei, că nu ar trebui să beți pentru că ați avea probleme dacă vă prindeți.
  • Avertizare: Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să luați decizii impulsive. Încă mai ia ceva timp pentru a lua în considerare ce rezultate negative pot apărea din cauza deciziei pe care o faci.

  • Imaginea intitulată Dezvoltarea bunului simț 3
    3. Uită-te la situația dvs. dintr-o altă perspectivă pentru a gândi în mod clar. Este posibil să observați că pare mai ușor să oferiți sfat unui prieten decât să vă spuneți același lucru. Când vă confruntați cu o decizie dificilă, faceți mintal un pas înapoi și pretindeți că vă uitați la altcineva în situația dvs. Gândiți-vă la ceea ce le-ați spune pe baza celei mai inteligente sau mai bune decizii pentru ei. Dacă decizia este ceva ce nu-i spuneți unui prieten să facă, atunci nu ar trebui să o faceți.
  • De exemplu, dacă ați găsit o jachetă la școală, care nu este a ta, dar doriți să păstrați, gândiți-vă la ceea ce ați spune unui prieten dacă au găsit jacheta. Cel mai probabil îi spuneți să-i returneze la o pierdere și găsită, așa că ar trebui să luați aceeași decizie.
  • Imaginea intitulată Dezvoltarea bunului simț 4
    4. Întrebați pe cineva în care aveți încredere pentru feedback dacă nu sunteți sigur de decizia dvs. E în regulă dacă nu știi ce să faci dacă te confrunți cu o decizie dificilă. Ajungeți la un părinte / tutore, consilier de îndrumare sau un prieten în care aveți încredere și spuneți-le situația cu care vă confruntați. Discutați prin posibilele decizii cu ele, astfel încât să puteți obține contribuția lor deoarece pot avea mai multă experiență de viață și ar fi putut să se confrunte cu o alegere similară la un moment dat.
  • De exemplu, ați putea întreba: "Mamă, am probleme cu cunoașterea a ceea ce este decizia corectă de a face. Putem vorbi despre asta?"
  • Obțineți doar feedback de la oameni care sunt o influență bună asupra dvs., deoarece cineva care face decizii sărace nu poate oferi feedback care este bunul simț.
  • Imaginea intitulată Dezvoltarea bunului simț 5
    5. Realizați că este bine să luați o decizie greșită în fiecare moment și apoi. Toată lumea face greșeli și decizii pe care le regretă, dar asta nu înseamnă că totul este pierdut. Dacă recunoașteți că ați făcut o decizie slabă, reflectați asupra acesteia și recunoașteți ce alegere ar fi trebuit să faceți pentru cel mai bun rezultat. Dacă aveți vreodată o decizie similară în viitor, faceți o alegere mai bună decât cea pe care ați făcut-o ultima oară.
  • De exemplu, dacă ați ales să purtați adidași la plajă și aveți nisip în pantofii dvs., data viitoare când vă duceți la plajă, veți purta flip flops în schimb.
  • Metoda 2 din 2:
    Practicând bunul simț
    1. Imaginea intitulată Dezvoltați bunul simț Pasul 6
    1. Nu face lucruri pe care le știi sunt rele pentru tine. Oamenii cu bun simț iau decizii bazate pe ceea ce va oferi cel mai bun rezultat cel mai pozitiv. Dacă există lucruri pe care le știi sunt rele pentru dvs., cum ar fi fumatul sau conducerea în timp ce sub influența, nu le faceți, deoarece pot avea efecte negative asupra vieții voastre. Ia în considerare avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie posibilă.
    • De exemplu, bunul simț ar trebui să vă spună că cumpărați ceva ce nu vă puteți permite ar fi o decizie proastă de a face, deoarece vă va pune într-o finanțare mai târziu.
  • Imaginea intitulată Dezvoltarea bunului simț 7
    2. Fii mai observator al împrejurimilor tale. Rămâneți conștienți de împrejurimile dvs. în orice moment și acordați atenție modului în care oamenii reacționează în jurul dvs. la acțiuni specifice. Utilizați-vă bunul simț pentru a lua decizii pe baza a ceea ce se întâmplă în jurul dvs. De exemplu, dacă aveți nevoie să traversați strada, așteptați până când nu există mașini care să conducă astfel încât să fiți în siguranță.
  • Urmăriți fețele și limbajul corpului în timp ce sunteți în jurul lor, astfel încât să puteți vedea cum vă reacționează la dvs. De exemplu, dacă nu fac contact vizual sau se înclină departe de dvs., bunul simț poate fi să se încheie conversația deoarece nu sunt interesați.
  • Imaginea intitulată Dezvoltarea bunului simț 8
    3. Alegeți opțiunile care sunt cele mai practice în situație. Când vă confruntați cu o decizie, luați în considerare argumentele pro și contra de fiecare alegere pentru a determina care dintre ele este cea mai practică. Gândiți-vă la opțiunile înainte de a reacționa, astfel încât să faceți cea mai bună alegere înainte. Utilizați cea mai bună judecată pentru a vă lua decizia, astfel încât să fiți mai puțin probabil să se ocupe de repercusiuni negative.
  • De exemplu, dacă decideți între gătit sau comandarea alimentelor, cea mai practică opțiune poate fi să gătească, deoarece aveți alimente la domiciliu și nu va trebui să cheltuiți mai mulți bani.
  • Imaginea intitulată Dezvoltați un pas bun de simț 9
    4. Gândește-te înainte să vorbești, așa că nu spui ceva ce regret. Înainte de a spune ceva care ar putea fi considerat ofensator sau rău, luați în considerare cum ar simți dacă cineva mi-a spus același lucru pentru dvs. Dacă este ceva ce nu te face să te simți bine, bunul simț ar trebui să fie de a spune altceva care nu este rău sau nu spune nimic deloc. Întotdeauna regândiți ceea ce spuneți că vă asigurați că se întâmplă în cel mai bun mod posibil.
  • Acestea includ, de asemenea, trimiterea de texte, e-mailuri sau litere. Citiți peste ceea ce ați scris pentru a vă asigura că se întâmplă în mod clar, astfel încât nu poate fi luat un mod diferit.
  • Imaginea intitulată Dezvoltarea bunului simț Pasul 10
    5. Acceptați că există câteva lucruri pe care nu le puteți schimba. Bunul simț ar trebui să vă spună că unele evenimente se întâmplă și nu puteți schimba rezultatul, dar nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra vieții voastre. Învață să îmbrățișezi rezultatul prin căutarea pozitivelor care ies din eveniment, astfel încât să puteți vedea partea luminată și să urmărească cea mai bună cale.
  • De exemplu, vă puteți simți rău dacă ați făcut prost pe test, dar puteți recunoaște că există mai multe teste pe care le veți lua în timpul clasei și aveți șanse să vă îmbunătățiți. Pregătiți-vă și studiați pentru următorul test, astfel încât să puteți face mai bine.
  • sfaturi

    Bunul simț poate varia de la o persoană la persoană pe baza experiențelor și a stării lor de viață.
  • Pregătiți-vă pentru lucrurile înainte de timp. De exemplu, dacă știți că va ajunge mai târziu, aduceți o jachetă sau o jachetă cu dvs. când plecați.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar