Cum să curățați un pc

Praful și resturile sunt cel mai rău dușman al PC-ului dvs. Pe măsură ce se construiește praful, mâncând fanii și componentele, PC-ul dvs. găsește mai greu și mai greu de respira și rămâne rece. Acest lucru pune o presiune crescută asupra hardware-ului dvs., ceea ce duce la o durată de viață mai scurtă. Curățarea regulată poate crește semnificativ durata de viață a computerului dvs. și dacă rămâneți în partea de sus a acestuia, curățarea va dura doar câteva minute de fiecare dată. Vedeți pasul 1 de mai jos pentru a începe.

Pași

Partea 1 din 4:
Curățarea cazului
  1. Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 1
1. Configurați o zonă în care puteți sufla praful. Veți folosi aerul comprimat și un vid pentru a elimina majoritatea prafului din interiorul computerului, astfel încât să vă configurați o zonă pe care o puteți sufla cu praful fără să vă îngrijorați să obțineți alte lucruri murdare. Un garaj sau un bandă de lucru este o alegere bună sau puteți ieși afară dacă este o zi uscată.
  • Încercați să configurați un tabel, astfel încât să puteți accesa cu ușurință calculatorul fără a fi nevoie să se aplece sau să o setați pe sol.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 2
    2. Strângeți consumabilele. Veți avea nevoie de o șurubelniță Phillips, aer comprimat (fie într-o cutie, fie printr-un compresor), un vid mic care se poate potrivi în crevici înguste, o periuță de dinți și 99% alcool izopropilic.
  • Nu utilizați un vid vechi cu un vârf de metal, deoarece acestea sunt de obicei slab împământate și pot deteriora componentele. Cea mai bună opțiune este un vid handheld mai nou cu un furtun de plastic extensibil.
  • Periuța de dinți ar trebui să aibă părul moale și ar trebui să fie nou.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 3
    3. Porniți computerul și deconectați toate perifericele. Opriți computerul și deconectați toate cablurile de pe spate. Asigurați-vă că monitorul este deconectat și că toate cablurile USB, cablurile Ethernet, cablurile difuzoarelor sau orice altceva este deconectat și. Răsturnați comutatorul de pe sursa de alimentare și apoi scoateți cablul de alimentare.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 4
    4. Setați computerul pe partea sa. Plasați computerul pe partea sa pe masă sau la banca de lucru. Asigurați-vă că conectorii de pe spate se așează cel mai apropiat de suprafață. Aceste conectori sunt atașate la placa de bază și vă pot ajuta să vă asigurați că scoateți panoul lateral corect.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 5
    5. Scoateți panoul lateral. Scoateți șuruburile care țin panoul lateral în poziție. Aceste șuruburi pot fi găsite de-a lungul spatelui computerului. Cele mai moderne cazuri au ThumbSWSW-uri pe care le puteți îndepărta fără unelte, deși este posibil să fie necesar să utilizați șurubelnița pentru cazuri mai vechi sau cu degetele care sunt prea strânse.
  • Setați șuruburile deoparte, astfel încât să nu le pierdeți.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 6
    6. Faceți un vid inițial. În funcție de cât timp a fost și mediul dvs., ați putea fi întâmpinat de o vedere destul de groaznică. Praful are tendința de a se colecta și de tort pe componentele dvs., iar întreaga interioară poate fi acoperită într-un strat fin de gri. Utilizați aspiratorul dvs. pentru a face o trecere peste interior, suptând biții mari de praf din componente și crevici.
  • Aveți grijă să nu loviți niciuna dintre componentele cu vârful de vid în timp ce îl mutați peste interior. Multe componente din interior sunt foarte fragile, iar pinii și conectorii îndoiți pot face hardware-ul dvs. inutil.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 7
    7. Utilizați aerul comprimat pentru a sufla praful din crevici. Luați-vă cana de aer comprimat sau compresor de aer și aruncați crăpăturile greu accesibile. Utilizați vidul pentru a ajuta la reducerea cantității de praf care împrăștie în bufeuri.
  • Evitați explozii lungi și susținute, deoarece acest lucru vă va face ca canalul de aer comprimat să fie prea rece pentru a ține.
  • Nu suflați aerul comprimat pe fani. Suflare pe fani le poate face să se rotească mai repede decât sunt concepute, potențial deteriorate.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 8
    8. Curățați fanii cu vidul și alcoolul. Utilizați vidul pentru a elimina cantitățile mari de praf de pe lamele ventilatorului. Îndepărtați periuța de dinți în alcool și curățați ușor praful care rămâne în afara lamelor.
  • Este posibil să puteți accesa fanii mai ușor dacă le eliminați pumnul. Va trebui să scoateți șuruburile care fixează ventilatorul pe șasiu și apoi să deconectați cablul care conectează ventilatorul la placa de bază. Asigurați-vă că notați unde ventilatorul a fost conectat astfel încât să îl puteți reconecta cu ușurință când ați terminat curățarea.
  • Asigurați-vă că reapelați ventilatorul în aceeași direcție pe care a fost instalat inițial. Fanii suflă într-o singură direcție, iar inversarea direcției debitului de aer poate avea un impact semnificativ la răcirea mașinii dvs. Majoritatea fanilor au o săgeată imprimată pe partea superioară a carcasei care indică în ce fel suflă.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 9
    9. Eliminați componentele pentru curățarea profundă. În timp ce un vid general și praf este de obicei suficient pentru curățarea de bază, veți dori să eliminați componentele individuale pentru a le aduce într-adevăr spumante din nou. Asigurați-vă că sunteți în mod corespunzător înainte de a atinge oricare dintre componentele interne. Când scoateți componentele, setați-le pe o suprafață antistatică, cum ar fi lemnul sau cauciucul.
  • Puteți elimina placa grafică prin scoaterea șuruburilor care îl fixează în carcasă, eliberând fila dedesubt și apoi trageți-o ușor. Este posibil să trebuiască să deconectați cablurile de alimentare pentru ao elimina pe deplin. Setați placa grafică pe suprafața dvs. de curățare și utilizați peria și alcoolul pentru a îndepărta praful încăpățânat.
  • Scoaterea hard disk-ului și a oricăror unități optice pot face mai ușor să le curățați, deoarece acestea sunt adesea ascunse în goluri greu accesibile. Eliminarea acestor unități implică de obicei deschiderea ambelor părți ale carcasei, astfel încât să puteți ajunge la șuruburile care fixează fiecare parte a unității. Cele mai multe unități optice sunt scoase din partea frontală a carcasei după ce șuruburile au fost îndepărtate.
  • Scoaterea răcitorului CPU vă va permite să curățați fisurile din radiator, precum și să periați praful din ventilatoare. Calculatoarele se atașează într-o varietate de moduri diferite, deci asigurați-vă că vă consultați documentația înainte de a încerca să o eliminați. Unii vă cer să eliminați un suport din partea din spate a plăcii de bază. Dacă scoateți răcitorul CPU, va trebui să Aplicați un nou strat de pastă termică la CPU înainte de a le retaua.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 10
    10. Praf toate broaștele. În funcție de cazul dvs., este posibil să aveți unele grătare pentru fani și fluxul de aer. Utilizați aerul comprimat pentru a arunca din interiorul carcasei și apoi rulați un duster de pene peste grătar din exterior.
  • Partea 2 din 4:
    Curățarea tastaturii
    1. Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 11
    1. Deconectați tastatura. Chiar dacă intenționați doar să executați un vid peste tastatură, deconectați-vă mai întâi tastatura este probabil o idee bună. Acest lucru va contribui la reducerea șanselor de deteriorare a descărcării electrostatice.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 12
    2. Utilizați vidul. Puteți efectua o curățare rapidă a tastaturii, rulând vârful vidului peste cheile. Apăsați tastele cu ajutorul că puteți ajunge la toate crevii.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 13
    3. Agitați tastatura cu susul în jos. Țineți tastatura cu susul în jos pe o suprafață ușor de curățat sau că nu vă pasă (cum ar fi în exterior). Rulați mâna peste cheile în timp ce țineți tastatura cu susul în jos și agitați-l în timp ce faceți acest lucru. Ar trebui să vedeți o mulțime de resturi scuturate.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 14
    4. Scoateți cheile. Dacă doriți să faceți o curățare profundă pe tastatură, va trebui să eliminați fiecare dintre cheile, astfel încât acestea să poată fi curățate și puteți accesa în incordarea tastaturii. Scoaterea cheilor este puțin obositoare, dar vă poate salva de la necesită pentru a înlocui tastatura atunci când devine rău.
  • Pentru a elimina o cheie, apăsați tasta din fața lui jos. Introduceți un obiect plat, cum ar fi o cheie de mașină sau o șurubelniță platformă sub cheie pe care doriți să o eliminați. Îndepărtați ușor cheia până când se stinge. Repetați acest proces până când toate tastele au fost eliminate.
  • Barele spațiale pot fi complicate, astfel încât să doriți să părăsiți bara de spațiu atașată.
  • Faceți o fotografie a tastaturii înainte de a scoate cheile, astfel încât să aveți o referință ușoară pentru locul în care ar trebui să se întoarcă.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 15
    5. Dezasamblați la tastatură. Odată ce ați luat toate cheile, puteți lua locuința tastaturii. Răsturnați tastatura și deșurubați toate șuruburile care o țin împreună. Separați diferitele părți, asigurându-vă că observați unde a fost conectat totul.
  • Diferitele tastaturi se destramă în moduri diferite, iar unele tastaturi nu pot fi dezasamblate.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 16
    6. Spălați componentele. Odată ce tastatura a fost dezasamblată, puteți începe spălarea majorității componentelor. Orice lucru care este doar plastic poate trece prin mașina de spălat vase sau poate fi spălată manual. Cheile pot fi spălate individual manual, sau le puteți pune într-un coș de spălat vase închise.
  • Cele mai multe tastaturi vor avea un covor de contact din cauciuc care dă cheile lor de primăvară. Acest lucru este complet neelectronic și poate fi condus prin mașina de spălat vase sau curățată cu apă caldă și săpun.
  • Nu spălați nimic care are o placă logică sau circuite și nu spălați niciun cablu. Puteți să vă curățați în jurul acestor lucruri folosind alcoolul de frecare și o perie.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 17
    7. Reasamblați tastatura. Odată ce totul a fost spălat și a primit o mulțime de timp să se usuce, puteți pune totul înapoi. Reconstruiți tastatura, asigurându-vă că toate componentele se întorc împreună în același mod în care se aplică. Consultați imaginea tastaturii la reluarea tastelor.
  • Puteți să reapelați cheile prin simpla apăsare directă în fața locului de pe tastatură.
  • Asigurați-vă că totul este complet uscat și răcoros înainte de a pune totul înapoi. Orice umiditate poate ruina tastatura atunci când este conectată înapoi.
  • Partea 3 din 4:
    Curățarea mouse-ului
    1. Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 18
    1. Deconectați mouse-ul. Înainte de a începe să curățați mouse-ul, asigurați-vă că a fost deconectat de pe computer. Acest lucru va ajuta la prevenirea deteriorării mouse-ului în timpul procesului de curățare.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 19
    2. Curățați butoanele. Utilizați o cârpă sau o perie înmuiată în alcool și curățați ușor butoanele. Utilizați o scobitoare pentru a trece prin crăpăturile dintre butoane și ridicați resturile din interior. Ștergeți toate suprafețele care se ating sau se freacă în timpul utilizării.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 20
    3. Curățați lentila. Întoarceți mouse-ul și priviți obiectivul de dedesubt. Suflați orice răsturnare excesivă cu aerul comprimat, apoi executați un tampon de bumbac înmuiat în alcool de frecare în jurul lentilei o dată pentru a îndepărta praful blocat.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 21
    4. Curățați plăcuțele. Cei mai mulți șoareci au plăcuțe de cauciuc mici de-a lungul fundului. Acestea ajută mouse-ul să alunece peste șoareci. Utilizați o cârpă înmuiată în alcool de frecare pentru a curăța toate praful și resturile care au fost atașate la tampoanele de cauciuc. Dați întregului fund o ștergere, de asemenea.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 22
    5. Curățați mousepad-ul. În funcție de tamponul dvs., s-ar putea să fi acumulat un strat fin de praf și resturi pe suprafața mouse-ului în sine. Cele mai multe tampoane de șoarece sunt sigure pentru a trece prin mașina de spălat vase, deși puteți să le spălați și să le spălați și ei.
  • Partea 4 din 4:
    Curățarea monitorului
    1. Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 23
    1. Porniți monitorul. Asigurați-vă că monitorul este deconectat deconectat de la computer. Acest lucru va ajuta la prevenirea oricărei acumulări statice.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 24
    2. Praf cu o cârpă uscată. Utilizați un microfibră sau altă cârpă moale pentru a pulveriza foarte ușor ecranul. Nu alegeți la nimic sau încercați să îndepărtați resturile. Pur și simplu rulați cârpa înainte și înapoi pe ecran pentru a ridica praful.
  • Nu utilizați prosoape de hârtie, hârtie igienică sau țesutul facial, deoarece acestea sunt de obicei dur și pot deteriora ecranul.
  • Imagine intitulată Curățați un PC Pasul 25
    3. Faceți o soluție de curățare. Puteți achiziționa soluții de curățare specializate, dar puteți face rapid și ieftin unul la domiciliu prin amestecarea apei distilate și oțet alb într-o soluție de 50/50. Dab sau pulverizați acest lucru pe cârpă, apoi rulați ușor cârpa de pe ecran.
  • Nu pulverizați niciodată soluția de curățare direct pe ecran, deoarece acest lucru ar putea fi în interior și deteriorați componentele.
  • Evitați curățarea soluțiilor cu amoniac, cum ar fi WINDEX sau alcool etilic.
  • sfaturi

    Curățați computerul în mod regulat pentru ao menține în formă de top. Curățarea la fiecare șase luni va continua să funcționeze bine, dar ar trebui să măriți frecvența dacă sunteți fumător sau aveți animale de companie.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar