Cum să efectuați un experiment adevărat

Experimentele sunt vitale pentru avansarea științei. Un tip important de experiment este cunoscut sub numele de experiment adevărat.Un adevărat experiment este unul în care experimentatorul a lucrat pentru a controla toate variabilele, cu excepția celui care este studiat. Pentru a realiza acest lucru, adevăratele experimente utilizează grupuri de testare aleatorii. Adevăratele experimente sunt utile pentru explorarea relațiilor de cauză și efect, cum ar fi: este un tratament special eficient pentru o afecțiune medicală? Sau, expunerea la o anumită substanță provoacă o anumită boală? Cu toate acestea, deoarece acestea au loc în circumstanțe controlate, ele nu reflectă întotdeauna pe deplin ceea ce se va întâmpla în lumea reală.

Pași

Partea 1 din 3:
Proiectarea experimentului
  1. Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pas 1
1. Formulați întrebarea pe care doriți să o răspundeți. Încadrați-vă întrebarea folosind limba de cauză și efect. O nutriție mai bună provoacă scoruri mai mari de testare? Poate aspirina provoca o reducere a simptomelor depresiei?
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 2
    2. Identificați variabila dependentă. Aceasta este ceea ce sperați să treceți prin experiment. Dacă căutați cauza și efectul, cu alte cuvinte, acesta este efectul.
  • De exemplu, dacă doriți să știți dacă ascultarea muzicii punk vă face să dormiți mai puțin, variabila dependentă va fi numărul de ore adormite.
  • O variabilă dependentă trebuie să fie măsurabilă.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pas 3
    3. Identificați variabila independentă. Variabila independentă este factorul pe care îl credeți că va cauza o modificare a variabilei dependente. Poate fi considerată o intervenție sau un tratament.
  • În întrebarea dvs. cauză și efect, este termenul care vine înainte "cauză": o nutriție mai bună provoacă scoruri mai mari de testare? O nutriție mai bună este variabila independentă, iar scorurile de testare mai mari sunt variabila dependentă.
  • În exemplul despre muzica punk, ascultarea muzicii punk este variabila independentă.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 4
    4. Identificați populația relevantă. Doriți să studiați membrii unui anumit grup, cum ar fi un colegiu sau un oraș? Sunteți interesat de toți adulții diabetici sau de femeile post-menopauză sau copiii care s-au mutat cel puțin de două ori?
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 5
    5. Selectați subiecte pentru studiul de la populația dvs. Dacă populația dvs. este mică (de exemplu, o liceu), este posibil să puteți studia întreaga populație. În caz contrar, va trebui să selectați un eșantion aleatoriu.
  • Selecția aleatorie asigură că subiecții dvs. au un set divers de caracteristici care reflectă populația în general. Acest lucru vă ajută să evitați introducerea unor variabile neintenționate. Dacă nivelul de educație este semnificativ pentru studiul dvs., de exemplu, și populația dvs. include oameni cu o educație foarte mică, precum și persoane cu pH.D.S, nu doriți ca un grup de subiect să fie compus numai din boboci de colegiu.
  • Există mai multe metode de selectare ale unor subiecte aleatoriu. Pentru o populație relativ mică, ați putea atribui fiecărui membru un număr și apoi utilizați un generator de număr aleator pentru a selecta membrii. Pentru o populație mai mare, ați putea lua o probă sistematică (de exemplu, al doilea nume de pe fiecare pagină dintr-un director) și apoi utilizați metoda numerică aleatorie doar descrisă cu acel subset mai mic.
  • În plus, populațiile mari pot fi eșantionate aleatoriu prin metode de eșantionare stratificate, care împărtășesc populația în omogenă "Strata" și apoi selectați persoane fizice din fiecare grup pentru a genera o populație de eșantioane aleatorii.
  • Selectați un grup suficient de mare pentru a produce date statistic utile.Dimensiunea ideală va varia foarte mult în funcție de factori precum dimensiunea populației subiacente și dimensiunea așteptată a efectului. Puteți utiliza un calculator de dimensiune a probei pentru a ajuta la determinarea dimensiunii țintă.
  • Partea 2 din 3:
    Rularea experimentului
    1. Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 6
    1. Atribuiți la întâmplare subiecte în două grupuri. Un grup este grupul experimental, în timp ce celălalt este grupul de control. Trebuie să garantați că orice subiect dat are șanse egale de a fi în nici un grup.
    • Utilizați un generator de număr aleator pentru a atribui un număr fiecărui subiect. Apoi puneți-le în cele două grupuri după număr. De exemplu, atribuiți jumătatea inferioară a numerelor aleatorii grupului de control.
    • Grupul de control nu va primi tratamentul sau intervenția. Acest lucru vă va permite să măsurați efectul intervenției.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 7
    2. Asigurați-vă că subiecții nu știu în ce grup sunt în. Dacă această condiție este îndeplinită, efectuați ceea ce se numește adesea un studiu "unic-orb". Acest lucru vă ajută să păstrați cele două grupuri identice în toate privințele, cu excepția intervenției sau tratamentului real și face parte din controlul pentru factori străini. Toți membrii studiului dvs., indiferent de grup, ar trebui să creadă în mod egal că primesc intervenția sau tratamentul real.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment Pasul 8
    3. Asigurați-vă că experimentatorii nu știu, de asemenea, ce subiecți sunt în ce grup. Dacă nici subiecții, nici experimentatorii nu știu, în timpul experimentului, care este grupul care, efectuați un studiu dublu-orb. Acesta este un alt mod de a elimina posibilele variabile suplimentare care ar putea afecta studiul dvs. Dacă experimentatorii nu știu care grup este grupul de control, ei nu vor putea să le informeze inconștient, de exemplu, administrarea tratamentului inert mai puțin cu atenție.
  • Au oameni diferiți responsabili de atribuirea subiecților unui grup, administrarea tratamentului și evaluarea subiecților după tratament.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 9
    4. Conduce un "pretest."Cu alte cuvinte, măsurați variabila dependentă înainte de începerea experimentului. Aceasta poate fi descrisă ca o măsurare "de bază".
  • Un pretest nu este o caracteristică necesară a adevăratului experiment. Cu toate acestea, crește capacitatea experimentului dvs. pentru a demonstra cauza și efectul. Pentru a spune că o cauză B, doriți să arătați că a avut loc înainte de b, care se poate face numai prin utilizarea unui pretest.
  • De exemplu, dacă efectuați un experiment asupra modului în care ascultarea muzicii punk afectează somnul, doriți să strângeți date despre cât timp fiecare participant doarme de obicei noaptea când nu au ascultat muzica punk.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 10
    5. Administrați tratamentul la grupul experimental. Asigurați-vă că singura diferență dintre experiența grupului experimental și grupul de control este tratamentul însuși.
  • Într-un studiu clinic, acest lucru înseamnă adesea că un placebo este administrat grupului de control. Un placebo seamănă cu realitatea reală cât mai aproape posibil, dar este, de fapt, concepută să nu aibă efect. De exemplu, într-un studiu privind efectul unui medicament, ambele grupuri ar veni în aceeași cameră și vor primi o pastilă identică. Singura diferență ar fi că o pastilă ar conține medicamentul, în timp ce celălalt ar fi o "pilulă de zahăr inert."
  • În alte tipuri de experimente, păstrarea celor două experiențe echivalente vor lua alte forme. Luați exemplul efectului de a juca trompeta asupra performanței academice. S-ar putea să doriți să oferiți grupului de control un alt fel de lecție sau o oportunitate de socializare, pentru a fi siguri că este într-adevăr jocul trâmbițului în mod specific și nu obține o lecție de muzică în general, care provoacă efectul.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 11
    6. Administrați un post-test. După ce tratamentul sau intervenția este completă, măsurați variabila dependentă. Dacă ați efectuat un pre-test, post-testul ar trebui să reflecte cât mai mult posibil pre-testul, astfel încât rezultatele să fie direct comparabile.
  • Partea 3 din 3:
    Analiza rezultatelor dvs
    1. Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pas 13
    1. Calculați statisticile descriptive. Acestea sunt statistici care vă permit să comunicați efectiv datele dvs. Acestea oferă informații despre proprietățile datelor pe care le-ați produs și permit cititorilor dvs. să înțeleagă lucruri importante despre aceasta dintr-o singură privire.Când spui, de exemplu, că, în medie, oamenii care au primit medicamentul a devenit mai bine 1.7 zile mai devreme, prezentați statistici descriptive.
    • Care este tendința centrală a datelor? Tendința centrală este măsurată utilizând media (medie), mediană sau modul. De exemplu, într-un studiu privind efectele cofeinei în somn, veți dori să calculați numărul mediu de ore adormite de membrii grupurilor de control și experimentale.
    • Care este distribuția datelor? Din nou, există multe modalități diferite de a măsura modul în care datele sunt distribuite, inclusiv intervalul, variația și deviația standard.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment Pasul 12
    2. Comparați rezultatele post-teste produse de grupurile experimentale și de control. În plus, dacă este disponibil, comparați rezultatele pre-test și post-test. Pentru a face acest lucru, va trebui să efectuați o analiză statistică a datelor dvs. În timp ce acesta este un subiect larg, puteți începe bun prin calcularea statisticilor descriptive de bază și prin Rularea unui test T Pentru a evalua dacă diferențele observate sunt semnificative.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment Pasul 14
    3. Testați-vă ipoteza. Testele de semnificație vă vor permite să estimați cât de probabil este faptul că rezultatele dvs. au fost produse din întâmplare, mai degrabă decât un efect experimental autentic. Aceasta determină dacă există o diferență semnificativă statistic între rezultatele grupurilor de control și experimentale.
  • Un test T este un test comun de semnificație. Un test T compară diferența dintre mijloacele a două seturi de date în raport cu variația din cadrul datelor. Puteți calcula un test t manual sau prin utilizarea software-ului statistic, cum ar fi Microsoft Excel.
  • Imaginea intitulată conduce un adevărat experiment pasul 15
    4. Evaluați experimentul. Ce limite au fost la capacitatea dvs. de a controla posibilele factori străini? În ce măsură grupul dvs. de subiect a reflectat populația mai mare pe care ați sperat să o studiezi? Ce ipoteze alternative ar putea fi susținute pe baza datelor dvs? Când vă prezentați rezultatele, luați în considerare limitele cinstit și folosiți-le pentru a sugera linii suplimentare de cercetare.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Combinați adevăratele experimente cu alte tipuri de experimente pentru a obține o imagine mai completă. Studiile de observare vor furniza informații despre modul în care un anumit tratament, de exemplu, funcționează în viața reală.
  • Experimentele adevărate sunt adesea efectuate într-un laborator. Dar nu trebuie să fie, atâta timp cât controlul este impus asupra posibilelor factori străini.
  • Avertizări

    Asigurați-vă că luați în considerare etica atunci când efectuați acest tip de studiu.Nu administrează niciodată nimic care poate fi dăunător unui subiect.Opriți întotdeauna studiul dacă apar efecte adverse.Niciodată nu reține tratamentele știind că vor îmbunătăți sănătatea unui subiect. Urmați liniile directoare ale școlii, universității, laboratorului sau companiei în manipularea subiectelor umane sau animale.
  • Fiți conștienți de modul în care proiectarea cercetării afectează rezultatele. Bias în modul în care selectați subiecte sau cum controlați mediul experimentului poate introduce efecte ascunse rezultate onyour.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar