Cum să diluați soluțiile

Diluarea este procesul de a face o soluție concentrată mai puțin concentrată. Există o varietate de motive pentru care cineva ar putea dori să efectueze o diluare. De exemplu, biochimii diluează soluții de la forma concentrată pentru a crea noi soluții pentru utilizare în ei experimente. Ca un tip mai casual de diluție, barmanii diluează adesea băuturi grele cu o băutură răcoritoare sau suc pentru a face un cocktail mai gustos. Pentru diluarea soluțiilor în experimente de laborator, formula oficială pentru calcularea unei diluții este C1V1 = C2V2, unde C1 și C2 reprezintă concentrațiile soluțiilor inițiale și finale, respectiv și v1 și V2 reprezintă volumul lor.

Pași

Metoda 1 din 2:
Diluarea cu precizie a concentratelor prin ecuația de diluare
  1. Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 1
1. Determina ce faci do și nu știi. Efectuarea unei diluții în chimie înseamnă, de obicei, luarea unei cantități mici de o soluție a cărei concentrație știți, apoi adăugând un lichid neutru (cum ar fi apă) pentru a face o nouă soluție cu un volum mai mare, dar o concentrație mai scăzută. Acest lucru se face foarte frecvent în laboratoarele de chimie, deoarece, pentru eficiență, reactivii sunt adesea depozitați la concentrații relativ ridicate, care sunt apoi diluate pentru utilizare în experimente. De obicei, în cele mai multe situații din lumea reală, veți cunoaște concentrația soluției dvs. de pornire și atât concentrația, cât și volumul dorit în a doua soluție, dar nu volumul primei soluții pe care trebuie să le utilizați pentru a ajunge acolo.
  • Cu toate acestea, în alte situații (în special în problemele școlare), este posibil să fie necesar să găsiți o altă parte a puzzle-ului - de exemplu, vi se poate oferi un volum inițial și o concentrare, apoi ați solicitat să găsiți concentrația finală dacă diluați soluția la un volum dat. În cazul oricărei diluții, este util să faceți un stoc de variabile cunoscute și necunoscute înainte de a începe.
  • Să abordăm o problemă de exemplu. Spuneți că suntem însărcinați cu diluarea unei soluții de 5 m (molar) cu apă pentru a face 1 litru (0.3 US Gal) de 1 MM (millimolar). În acest caz, știm concentrația soluției pe care le începem și volumul țintă și concentrația pe care o dorim, dar nu Cât de mult din soluția inițială trebuie să adăugăm apă pentru a ajunge acolo.
  • Memento: În chimie, m este o măsură de concentrare numită Molaritate, care indică moli de substanță pe litru.
  • Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 2
    2. Conectați-vă valorile în formula C1V1 = C2V2. În această formulă, c1 este concentrația soluției de pornire, v1 este volumul soluției de pornire, C2 este concentrația soluției finale, andv2 este volumul soluției finale. Conectarea valorilor dvs. cunoscute în această ecuație vă va permite să găsiți valoarea necunoscută cu dificultate minimă.
  • Este posibil să fie util să puneți un semn de întrebare în fața variabilei pe care o rezolvați.
  • Să continuăm exemplul nostru. Am conectat valorile noastre cunoscute după cum urmează:
  • C1V1 = C2V2
  • (5 m) v1 = (1 mm) (1 l). Cele două concentrații noastre au unități diferite. Să ne oprim aici și să mergem la pasul următor.
  • Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 3
    3. Reprezintă orice diferențe în unități. Deoarece diluțiile implică schimbări în concentrare (care pot fi uneori destul de mari), nu este neobișnuit ca două variabile din ecuația dvs. să fie în diferite unități. Deși acest lucru este ușor de trecut cu vederea, unitățile de nepotrivire din ecuația dvs. pot determina răspunsul dvs. să fie comenzi de mărime. Înainte de rezolvare, convertit Toate valorile cu diferite concentrații și / sau unități de volum.
  • În exemplul nostru, folosim diferite unități pentru concentrația M (molar) și mm (millimolar). Să convertim al doilea măsurare la M:
  • 1 mm × 1 m / 1000 mm (există 1.000 mm pe 1 m.)
  • = 0.001 M
  • Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 4
    4. Rezolvați pentru a găsi variabila lipsă. Când toate unitățile dvs. se potrivesc, rezolvați ecuația dvs. Acest lucru aproape întotdeauna poate fi făcut cu algebră simplă.
  • Am lăsat problema noastră de exemplu aici: (5 m) v1 = (1 mm) (1 l). Să rezolvăm pentru v1 cu noile noastre unități.
  • (5 m) v1 = (0.001 m) (1 l)
  • V1 = (0.001 m) (1 l) / (5 m).
  • V1 = 0.0002 L., sau 0.2 ml.
  • Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 5
    5. Înțelegeți cum să utilizați răspunsul dvs. practic. Să presupunem că ați găsit valoarea dvs. lipsă, dar nu sunteți sigur de modul în care să aplicați aceste noi informații la o diluție în lumea reală pe care trebuie să o efectuați. Acest lucru este de înțeles - limba matematică și știință uneori nu se îndreaptă spre lumea reală. Când cunoașteți toate cele patru valori în ecuația C1V1 = C2V2, Efectuați diluția după cum urmează:
  • Măsurați volumul V1 a soluției cu concentrație c1. Apoi, adăugați suficientă diluare lichid (apă etc.) pentru a face un volum total V2. Această nouă soluție va avea concentrația dorită (c2).
  • În exemplul nostru, de exemplu, vom măsura mai întâi 0.2 ml de soluție de 5 m. Apoi, am adăuga suficientă apă pentru a crește volumul soluției la 1 L: 1 L - 0.0002 l = 0.9998 l, sau 999.8 ml. Cu alte cuvinte, am adăuga 999.8 ml de apă la eșantionul nostru mic de soluție. Soluția noastră nouă, diluată are o concentrație de 1 mm, ceea ce am dorit în primul rând.
  • Metoda 2 din 2:
    Efectuarea de diluții simple și practice
    1. Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 6
    1. Citiți orice ambalaj pentru informații. Există o mare varietate de motive pentru care ați putea dori să faceți o diluție la domiciliu, în bucătărie sau într-un alt set de laborator non-chimie. De exemplu, actul simplu de a face sucul de portocale din concentrat este o diluare. În multe cazuri, produsele care trebuie diluate includ informații despre diluția care trebuie făcută undeva pe ambalaj. Ei pot avea chiar și instrucțiuni precise de urmat. Iată câteva lucruri de căutat atunci când căutați informații:
    • Volumul produsului de utilizat
    • Volumul lichidului de diluare de utilizat
    • Tipul de lichid de diluare care trebuie utilizat (de obicei apă)
    • Instrucțiuni speciale de amestecare
    • Probabil nu Consultați informațiile despre concentrațiile precise ale lichidelor utilizate. Aceste informații sunt inutile pentru consumatorul mediu.
  • Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 7
    2. Adăugați substanța care acționează ca diluată la soluția concentrată. Pentru diluții simple ale gospodăriei, cum ar fi cele pe care le-ați putea face în bucătărie, trebuie doar să cunoașteți volumul de concentrat pe care îl utilizați și concentrația finală aproximativă pe care ați dori-o înainte de a începe. Se diluează concentratul cu o cantitate adecvată de lichid de diluare, care este determinată în raport cu volumul inițial de concentrat utilizat. Vezi mai jos:
  • De exemplu, dacă vrem să diluim 1 ceașcă de suc de portocale concentrat la 1/4 concentrația inițială, am adăuga 3 cesti de apă la concentrat. Amestecul nostru final ar avea o ceașcă de concentrat în 4 cani de lichid total - 1/4 concentrația inițială.
  • Iată un exemplu mai complex: dacă vrem să diluim 2/3 ceasca de concentrat la 1/4 concentrația inițială, am adăuga 2 cani de apă, deoarece 2/3 cană este 1/4 din 2 și 2/3 cani lichid total.
  • Asigurați-vă că adăugați substanțele dvs. într-o navă este suficient de mare pentru a găzdui volumul final pe care îl doriți - un castron mare sau un container similar.
  • Imagine intitulată Soluții diluate Pasul 8
    3. Ignorați volumul de pulberi în majoritatea cazurilor. Adăugarea de pulberi (cum ar fi anumite amestecuri de băuturi) la lichide, de obicei, nu trebuie să fie considerate ca a "diluare." Schimbarea volumului creată prin adăugarea unei cantități mici de pulbere la un lichid este de obicei suficient de mică încât poate fi ignorată efectiv. Cu alte cuvinte, atunci când adăugați cantități mici de pulbere la un lichid, adăugați pulberea la volumul final de lichid dorit și amestecați.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    Avertizări

    Respectați orientările privind siguranța furnizate de compania de producție sau că compania dvs. necesită. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți nevoie diluează un acid soluţie.
  • Lucrul cu o soluție acidă poate necesita măsuri mai detaliate și orientări de siguranță decât diluarea soluțiilor non-acid.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar