Cum să obțineți dreptul de proprietate asupra copertei dvs. De carte de sine publicată

Auto-publicarea cărții dvs. poate însemna că aveți mult mai mult control asupra produsului finit, dar cu controlul vine responsabilitatea. În mod tipic, dacă semnați un acord cu un editor stabilit, editorul are grijă de designul copertă - poate că nu aveți prea mult decât să nu spuneți în ceea ce privește aspectul final. Dacă vă publicați, singurul decideți cum va arăta acoperirea dvs., dar doar pentru că plătiți pentru o fotografie sau un design nu înseamnă că dețineți-o. Pentru a obține dreptul de proprietate asupra copertei dvs. de auto-publicare, trebuie fie să aveți un drept exclusiv de a le folosi sau să aveți drepturi de autor în imagine în numele dvs.

Pași

Metoda 1 din 3:
Contractarea unei lucrări-pentru-închiriere
  1. Imagine intitulată Obținerea de proprietate asupra copertăi dvs. de carte auto-publicată Pasul 1
1. Discutați cu prietenii și colegii. S-ar putea să știți pe cineva care este un artist calificat sau un designer grafic și este dispus să lucreze cu dvs. pentru a proiecta o acoperire exclusivă pentru dvs. ca o lucrare făcută pentru închiriere. Dacă arta de pe coperta dvs. este de lucru pentru muncă, dețineți drepturile de autor pentru el.
  • Chiar dacă nu știți personal niciun designer grafic, cineva pe care îl cunoașteți poate avea un designer pe care îl pot recomanda.
  • Recomandările personale sunt adesea mai puternice decât găsirea unei persoane pe cont propriu. Când aveți o legătură cu designerul, ele au de obicei un interes personal pentru a face o muncă bună pentru dvs.
  • Lucrul cu cineva pe care îl cunoașteți, de asemenea, vă poate obține o reducere a prețului în raport cu angajarea unui profesionist, dar nu profitați de acest lucru.
  • Chiar dacă designerul dvs. este un prieten sau o rudă apropiată, arată că le respectați și profesia lor prin plata lor o rată corectă pentru munca lor. Dacă intenționează să vă ofere o reducere, lăsați-i să o ofere - nu cereți una sau să presupunem că veți obține unul.
  • Imagine intitulată Obținerea deținerii Proprietății dvs. de carte de sine Pasul 2
    2. Creați o listă online. Chiar dacă nu sunteți suficient de norocos să cunoașteți pe cineva care este dispus să vă creeze coperta, există multe site-uri web care vă permit să vă listați locul de muncă și să găsiți un designer adecvat.
  • Rețineți că nu este posibil să obțineți un designer experimentat, de top-notch în acest fel. Lucrarea designerilor calificați este în mod obișnuit în mare cerere și nu vor căuta să lucreze la panourile de locuri de muncă online.
  • Cu toate acestea, ați putea găsi cu ușurință un începător sau un student care are abilitățile și talentul de a crea o acoperire frumoasă pentru dvs. la o fracțiune din prețul pe care îl va percepe un profesionist cu experiență.
  • Înainte de a plasa lista dvs., faceți o mică cercetare asupra ratei acceptabile pentru proiecte precum a dvs. Nu insulta designerii oferind mai puțin decât munca lor merită - chiar dacă încep doar.
  • De asemenea, ar trebui să evitați să încercați să găsiți pe cineva pentru a crea o copertă pentru dvs. gratuit. Dacă sunteți dispus să le angajați pentru a vă proiecta acoperirea, fiți dispuși să le compensați timpul și efortul lor.
  • Imagine intitulată Obținerea de proprietate asupra copertăi dvs. de carte auto-publicată Pasul 3
    3. Interviu mai mulți designeri. Vrei ca cartea ta să arate grozav, deci chiar dacă te simți grăbit pentru timp, aceasta nu este o situație în care vrei să angajezi primul designer care exprimă interesul în proiectul tău. Luați-vă timpul să discutați cu mai mulți designeri și să le revizuiți portofoliul.
  • Nu numai că doriți să vă asigurați că au abilitățile de a scoate ceea ce doriți, de asemenea, doriți să vă asigurați că viziunea lor artistică și designul estetic corespunde nevoilor dvs. Cineva al cărui portofoliu este plin de imagini întunecate, gotice, alb-negru, probabil că nu va avea estetica potrivită pentru a crea un design însorit de acoperire pentru romanul dvs. fericit de vârstă.
  • De asemenea, aveți nevoie de o bună înțelegere a timpului pe care le va lua pentru a finaliza proiectul și felurile de termene și constrângerile de timp sunt confortabile.
  • Când vorbiți cu designerii, aveți în minte câteva idei de bază, astfel încât să puteți beneficia de posibilități și vă pot oferi o estimare fiabilă a cât timp va lua proiectul.
  • Imagine intitulată Obținerea deținerii Proprietății dvs. de carte publicată Pasul 4
    4. Elaborarea unui contract scris. Pentru a crea o muncă de închiriat valabilă, trebuie să aveți un acord scris explicit care stabilește termenii proiectului și stabilește că ați comandat numai lucrările pentru utilizarea dvs. și veți avea drepturile la aceasta după finalizarea acestuia.
  • Este posibil să puteți găsi mostre sau șabloane de acord online pe care le puteți utiliza ca ghiduri - dar le citiți cu atenție și asigurați-vă că limba pe care o utilizați vă va atinge obiectivele și vă vor satisface nevoile.
  • Contractul ar trebui să includă termene limită specifice pentru finalizarea și tipurile de fișiere pe care designerul le va trimite.
  • Verificați cu compania pe care o utilizați pentru a vă publica cartea pentru a obține dimensiunile corespunzătoare a paginii, dimensiunile fișierelor și alte specificații pe care le va avea nevoie de designer. Aceste cifre ar trebui, de asemenea, incluse în contractul dvs.
  • Creați o clauză legată de proprietate și identificați acoperirea cărții în mod explicit ca o lucrare pentru închiriere. Afirmă că artistul sau designerul creează lucrarea pentru dvs. și el sau nu are dreptul de proprietate în produsul finit.
  • Imagine intitulată Proprietatea de proprietate asupra copertăi dvs. de auto-publicare Pasul 5
    5. Ia designerul pentru a semna contractul. Deoarece protecția împotriva drepturilor de autor începe din momentul în care se creează ceva, dispune de designerul dvs. să semneze contractul de muncă-angajat înainte de a începe să lucreze la designul dvs. de acoperire.
  • Asigurați-vă că designerul înțelege că lucrarea pe care o creează pentru dvs. este o muncă de închiriat și nu vor avea un interes de drepturi de autor în ea.
  • Dacă ați fost de acord să lăsați designerul să includă designul în portofoliul lor sau să ofere atribuirea artistului lucrării, acest lucru ar trebui să fie scris în contract. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste lucruri nu afectează proprietatea drepturilor de autor în lucrare.
  • În mod ideal, atât dvs., cât și designerul ar trebui să semneze același contract. Dacă acest lucru nu este fezabil - de exemplu, pentru că ați angajat pe cineva online și locuiesc departe - luați în considerare utilizarea unui serviciu electronic de semnare a documentelor pentru a transmite și a semna digital contractul online.
  • Atât dvs., cât și designerul ar trebui să aveți o copie a contractului semnat înainte ca munca să înceapă pe coperta dvs. de carte.
  • Imagine intitulată Obținerea de proprietate asupra copertăi dvs. de carte de sine Pasul 6
    6. Înregistrați drepturile de autor. Deoarece acoperirea cărții dvs. este o muncă de închiriat, dețineți drepturile de autor în ea, ceea ce înseamnă că trebuie să vă înregistrați drepturile de autor. Acesta este un drept de autor separat din orice drepturi de autor pe care l-ați înregistrat în testul cărții în sine.
  • Dreptul de autor într-o lucrare de închiriere durează 95 de ani de la publicare sau 120 de ani de la creație, oricare dintre acestea este mai scurtă. Acest termen diferă de dreptul de autor din cartea dvs., care va dura viața dvs. plus 70 de ani.
  • Cea mai ușoară modalitate de a vă înregistra drepturile de autor este utilizarea U.S. Serviciul de înregistrare online al Oficiului Office pe site-ul său web. Acest serviciu vă permite să trimiteți copii electronice ale lucrărilor de depozit, să plătiți taxe de înregistrare mai mici față de corespondență într-o aplicație de hârtie și să verificați starea aplicației dvs. în orice moment.
  • Rețineți că înregistrarea nu este strict necesară pentru a deține drepturile de autor, deși oferă beneficii precum dreptul de a da în judecată pentru încălcare în instanța federală.
  • Metoda 2 din 3:
    Obținerea de drepturi exclusive
    1. Imagine intitulată Obținerea deținerii Proprietății dvs. de carte a fost publicată Pasul 7
    1. Evaluați serviciile foto stock. Există numeroase companii de fotografii profesionale, care vă permit să cercetați cataloagele și să achiziționați drepturile de fotografiere create de fotografi profesioniști.
    • Primul lucru pe care trebuie să-l analizați este cum să cumpărați imagini de la companie. Unele companii de fotografii de stoc vă permit să achiziționați o licență pentru o singură imagine, în timp ce altele solicită să deveniți membru sau să cumpărați un pachet care include utilizarea potențială a mai multor imagini.
    • Dacă vă decideți că doriți să utilizați o fotografie stoc pentru coperta dvs. de auto-publicare, verificați restricțiile de utilizare a fiecărui serviciu foto stock pentru a vă asigura că serviciul permite utilizarea fotografiilor pentru cărți cu auto-publicare.
    • Unele companii restricționează utilizarea pe baza genului de carte pe care ați scris-o. În mod specific, unele servicii de fotografie nu permit utilizarea imaginilor lor pentru romane erotice.
    • Verificați câteva dintre fotografiile disponibile și găsiți mai multe care ar putea satisface nevoile dvs. Drepturile exclusive nu pot fi o opțiune pentru unele dintre ele.
  • Imagine intitulată Obținerea deținerii Proprietății dvs. de carte publicată Pasul 8
    2. Citiți cu atenție acordurile de licență disponibile. Serviciile de fotografii din stoc oferă de obicei mai multe niveluri diferite de acorduri de licențiere, astfel încât să puteți găsi una care îndeplinește nevoile dvs. și bugetul dvs. S-ar putea să găsiți ceva care nu este suficient de proprietate completă, dar încă își îndeplinește obiectivele.
  • Rețineți că diferite niveluri de exclusivitate variază, de asemenea, în preț. Chiar dacă doriți ca proprietatea asupra coperta dvs., este posibil ca o licență exclusivă să nu fie în bugetul dvs. - ceea ce înseamnă că trebuie să vă mulțumiți pentru o proprietate mai mică sau să urmați o altă metodă de obținere a unui design pentru coperta dvs.
  • Imaginile fără licențe sunt printre cele mai frecvente licențe acordate de companiile de fotografii din Stock, și vă oferă dreptul la utilizarea nelimitată a imaginii. Cu toate acestea, această licență nu este exclusivă (ceea ce înseamnă că alții ar putea să o utilizeze) și nu aveți drepturi de proprietate în imaginea însăși.
  • Dacă sunteți în căutarea unei proprietăți asupra acoperirii dvs. de carte, probabil că nu doriți să mergeți cu o licență gratuită, chiar dacă puteți obține unul relativ ieftin.
  • Fotografia este doar o parte a capacului. Încă mai ai ceva de lucru pentru a face în termeni de plasare a titlului, numele dvs. și orice alt material de pe copertele din față și din spate.
  • Image intitulată Proprietatea de proprietate asupra copertăi dvs. de carte propriu Pasul 9
    3. Alegeți o licență gestionată de drepturi. În timp ce o licență gestionată de drepturi nu vă oferă o proprietate completă asupra copertei dvs. de auto-publicare, vă oferă dreptul exclusiv de a utiliza imaginea atâta timp cât cartea este vândută.
  • Cu o licență gestionată de drepturi, aveți dreptul exclusiv de a utiliza imaginea, care poate fi la fel de bună ca și proprietatea în ceea ce privește faptul că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la orice altă carte publicată care are aceeași imagine pe coperta sa.
  • Cu toate acestea, licențele gestionate de drepturi au, de asemenea, să fie scumpe - poate chiar prohibitiv, în funcție de bugetul dvs.
  • Rețineți că nici măcar corporații mari nu cumpără licențe gestionate de drepturi ca regulă generală datorită costului lor.
  • Imagine intitulată Obținerea de proprietate asupra copertăi dvs. de carte proprie publicată Pasul 10
    4. Cuantificați-vă utilizarea. Una dintre cele mai dificile părți de cumpărare a unei licențe gestionate de drepturi pentru o copertă de carte de sine stătătoare determină cât timp aveți nevoie de drepturi exclusive asupra imaginii. Alți termeni precum zona geografică de utilizare vor afecta, de asemenea, costul licenței.
  • Licența pe care o cumpărați de obicei este adaptată la utilizarea dvs. specifică. În unele cazuri, acest lucru poate însemna că drepturile dvs. sunt exclusive în ceea ce privește copertele de carte - ceea ce înseamnă că nimeni altcineva nu poate folosi imaginea pentru acoperirea cărții - dar imaginea rămâne liberă pentru alții să permită și să utilizeze în alte domenii.
  • Dacă sunteți publicare de sine, este posibil să aveți dificultăți în a putea fixa teritoriul exact al utilizării dvs. sau durata de timp în care doriți ca licența dvs. să dureze.
  • Dacă utilizați un serviciu de imprimare la cerere, veți avea și mai multă dificultate dacă exclusivitatea licenței depinde de numărul de copii pe care le-ați distribuit. De exemplu, dacă obțineți o licență gestionată de drepturi pentru 100.000 de exemplare ale cărții dvs. și vindeți 100,001 de exemplare, nu ați avea dreptul să utilizați imaginea pe ultima copie.
  • Cu toate acestea, dacă intenționați să vindeți un anumit număr de copii ale cărții dvs. sau să o vindeți doar pentru o perioadă limitată de timp, aceste probleme ar putea să nu fie o problemă.
  • Metoda 3 din 3:
    Creând propria acoperire
    1. Imagine intitulată Obținerea deținere a copertăi dvs. de carte proprie publicată Pasul 11
    1. Cercetați principiile de bază ale designului grafic. Nu vrei sau trebuie să fii prea adânc în buruieni, dar ar trebui să ai o înțelegere a regulilor de bază de proiectare înainte de a lua saltul în proiectarea propriului tău copertă.
    • S-ar putea să doriți să vă uitați la listele de cărți bune și rele pentru a obține o înțelegere a ceea ce face binele și ceea ce fac cei răi.
    • Acest lucru vă poate oferi o idee bună despre principiile de proiectare de bază, cum ar fi echilibrul și contrastul fără a fi nevoie să faceți prea multă studiu.
    • De asemenea, puteți găsi tutoriale de design și videoclipuri online, ceea ce va demonstra câteva idei de design bune pe care le puteți încorpora în copertă.
  • Imagine intitulată Obținerea deținerii Proprietății dvs. de carte de companie Pasul 12
    2. Licență Software-ul corespunzător. În mod obișnuit, designul grafic necesită un fel de aplicație de design grafic pe computer, precum și o înțelegere de bază a modului de utilizare a acestuia. Mulți producători de software oferă licențe pe termen scurt pentru produsele lor.
  • Majoritatea companiilor de software oferă tutoriale de bază online, care vă vor învăța cum să utilizați programul gratuit. De asemenea, puteți să luați o clasă oferită de biblioteca publică locală.
  • Multe aplicații de design grafic sunt acum licențiate sub a "sistem de operare ca serviciu" tipul de aranjament. Acest lucru vă poate aduce beneficii cum vă vor salva munca la nor. Unele dintre aceste aplicații oferă, de asemenea, acces la elemente de design premium și imagini stoc.
  • Verificați cu atenție acordul dvs. de licențiere, precum și termenii și condițiile de utilizare a software-ului. Asigurați-vă că aveți dreptul de a utiliza software-ul în scopuri comerciale.
  • Imagine intitulată Obținerea de proprietate asupra copertăi dvs. de carte de sine Pasul 13
    3. Căutați șabloane. De obicei, puteți găsi șabloane online care vă pot ușura să vă aranjați și să plasați elemente pe pagina dvs. de design. Aveți grijă să vă asigurați că orice fonturi sau elemente de design pe care le utilizați sunt licențiate pentru uz comercial.
  • Aceste probleme apar, de asemenea, dacă utilizați un serviciu online pentru a vă proiecta acoperirea pentru dvs. Unele dintre aceste servicii oferă doar drepturi limitate la diferite elemente ale desenelor lor.
  • Dacă decideți să utilizați un șablon sau un serviciu online, citiți cu atenție termenii și condițiile, astfel încât să înțelegeți ce aspecte ale cărții dvs. vă acoperă.
  • Rețineți că, dacă utilizați un serviciu online pentru a vă crea capacul cărții, capacul în sine este adesea deținut de serviciul pe care l-ați folosit, nu pe dvs. - chiar dacă ați fost logat la serviciu și ați creat-o.
  • Adesea, dacă utilizați un serviciu online, trebuie să cumpărați o licență suplimentară pentru a vă exploata creația comercială.
  • Imagine intitulată Obținerea de proprietate asupra copertăi dvs. de carte de sine publicată Pasul 14
    4. Înregistrați-vă dreptul de autor. Dacă vă creați propria copertă de carte (alta decât utilizarea a "Creatorul de acoperire" Service), aveți un drept de autor separat în acest design și trebuie înregistrat separat de drepturile de autor pentru cartea în sine. Va trebui să oferiți copii de depozit ale designului copertă și să plătiți taxele de înregistrare.
  • Du-te la u.S. Site-ul Oficiului Copyright pentru a vă înregistra online și salvează pe poștale, precum și taxele de înregistrare.
  • La cererea dvs., data pe care o utilizați ar trebui să fie data la care ați creat acoperirea dvs., nu data oferită de cartea dvs. de sine publicată publicului.
  • Odată ce înregistrarea dvs. este completă, drepturile dvs. de autor va dura viața dvs. plus 70 de ani.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar