Cum să curățați covoarele orientale

Covoarele orientale sunt un stil comun de covor care provin din țări precum Iranul, China și India. Aceste covoare sunt cunoscute pentru culorile lor bogate și modelele unice și pot fi găsite în mii de gospodării din întreaga lume. Covoarele orientale vin în toate formele și soiurile și sunt de obicei făcute din materiale cum ar fi lână sau bumbac, dar pot fi de asemenea făcute din lucruri precum mătase sau material sintetic. Adăugarea unui covor oriental la casa dvs. poate aduce o cameră la viață, dar ca cele mai multe covoare, ele sunt predispuse să se murdărească. Din fericire, dacă folosiți tehnicile potrivite pentru a curăța și îngriji covorul, puteți păstra covorul în căutarea unui nou timp pentru o lungă perioadă de timp.

Pași

Metoda 1 din 4:
Luând măsurile de precauție corespunzătoare
  1. Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 1
1. Verificați eticheta covorului. Ridicați colțurile covorului pentru a dezvălui eticheta covorului. De obicei, pe etichetă, va avea instrucțiuni despre cel mai sigur mod de a vă curăța covorul oriental. Covoarele pot fi făcute din mătase, lână, bumbac sau material sintetic și fiecare necesită un anumit grad de finezi când curățați. Covoarele de bumbac și lână sunt, în general, mai durabile și mai ușor de curățat.
  • Dacă aveți un covor de mătase, luați în considerare luați-l la un profesionist în loc să îl curățați în cazul petelor severe.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 2
    2. Vid și tind la covor în mod regulat. Vârfuirea covorului dvs. cel puțin o dată pe săptămână va ridica resturile și murdăria recentă din ea și o păstrează mirosul și se uită nou pentru o perioadă mai lungă de timp. Vacutarea previne, de asemenea, fibrele de lână din covor să devină ambalate.
  • Nu aspirat frecvent covoare antice sau de mătase orientale, deoarece le poate deteriora și își pot reduce valoarea.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 3
    3. Păstrați covorul din lumina directă a soarelui. Covoarele orientale pot fi predispuse la deteriorarea soarelui, deci păstrați-l departe de Windows dacă puteți. Menținerea unui covor oriental la soare va provoca culorile să se estompeze în timp. Dacă covorul dvs. trebuie să fie în lumina directă a soarelui, rotiți-o cel puțin o dată pe lună. În timp ce culorile sunt încă probabil să se estompeze, cel puțin vor dispărea uniform.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 4
    4. Testați pentru a vedea dacă covorul dvs. este colorat. Unele covoare sunt colorate și nu vor sângera atunci când sunt ude, în timp ce alții vor. Dacă eticheta covorului citește "Doar curățare chimică," Apoi, există o bună posibilitate că covorul dvs. nu este colorfast. Dacă doriți să vă testați covorul, saturați un colț mic al covorului cu apă temperatura camerei, apoi apăsați-o cu o cârpă albă curată. Dacă există vopsea pe cârpa dvs., covorul dvs. este probabil să sângerăm dacă vă curățați singur.
  • În cazul în care covorul dvs. nu este Colorfast, faceți o curățare ușoară, dar evitați să obțineți covorul umed sau să utilizați curățătorii chimici pe acesta.
  • Dacă aveți nevoie să curățați profund un covor care nu este color, cea mai bună opțiune ar fi să o aduci pentru a fi curățată profesional.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 5
    5. Mutați mobilierul în jurul ocazional. Bucăți grele de mobilier care stau pe partea de sus a covorului dvs. oriental pot lucra în jos fibrele și pot deteriora covorul în timp. Pentru a preveni acest lucru, rearanjați-vă mobilierul la fiecare șase luni. Aceasta va fi chiar de uzură pe covor și va crește longevitatea.
  • Metoda 2 din 4:
    A face o curățare rapidă
    1. Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 6
    1. Mătură covorul. Utilizați o mătură cu părul de paie sau un măturătoare de covoare pentru a face curățarea inițială a covorului.Mătură într-o direcție de la capăt la capăt. Nu-ți freci mătură înainte și înapoi pentru că ai putea să-l distrugi. Odată ce ați terminat săturați întregul covor, repetați ciclul și treceți peste ea a doua oară.
    • Maturarii covoarelor electrice utilizează electricitate statică pentru a ridica murdăria și sunt cea mai sigură metodă de curățare rapidă a unui covor oriental antic.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 7
    2. Vacuum covorul de pe ambele părți. Așezați covorul într-o zonă goală și vidați-vă deasupra covorului pentru a îndepărta excesul de abrazivi, părul și murdăria care vă pot deteriora covorul în timp. Repetați acest proces de trei sau mai multe ori pentru a obține toate murdăria și resturile de la covor. Evitați marginile covorului, deoarece ele pot deveni blocate în măturătorul vacuumului. Odată ce ați terminat aspirarea, răsturnați covorul și repetați procesul de pe cealaltă parte.
  • Asigurați-vă că vidați în direcția fibrelor de covoare, nu împotriva lor.
  • Când curățați un covor scump sau antic, asigurați-vă că utilizați instrumentul de covor deoarece o perie rotativă poate deteriora covorul și vă poate afecta valoarea.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 8
    3. Bate și se agită covorul afară. Dacă vă puteți alege cu covorul, puteți să o scoateți afară și să o agitați pentru a elimina murdăria încorporată și alte particule. Dacă covorul dvs. este prea mare pentru a se agita, agățați-l pe o linie de îmbrăcăminte și bateți-l cu mâinile. Ar trebui să vezi praful și murdăria de pe covor așa cum faci asta.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 9
    4. Spot Curățați covorul. Cel mai bine este să tindem să vărsați de îndată ce apar, deoarece dacă ar fi uscat, va fi mult mai greu pentru a obține pata sau mirosul din covor. De îndată ce vărsatul are loc să se blocheze cât mai mult de lichid, cu un prosop de hârtie sau o cârpă curată. Odată ce ați înmuiat scurgerea, umeziți o cârpă și folosiți apă rece pentru a șterge din nou pata.
  • Nu frecați înainte și înapoi pe deversare pentru că ați putea ajunge la frecare pe papetă în covor.
  • Metoda 3 din 4:
    Efectuarea unei curățări profunde
    1. Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 10
    1. Vacuum ambele părți ale covorului. Adu-ți covorul oriental afară, ca să-l poți lăsa pe o suprafață plană. Mătură și curățați zona înainte de a începe să vă curățați covorul. Vacuum covorul până când majoritatea murdăriilor și resturilor sunt ridicate de la ea, apoi îl răsturnați spre cealaltă parte și repetați procesul. După aspirație, agitați covorul pentru a elimina orice murdărie sau resturi suplimentare.
    • De asemenea, puteți utiliza un mătură electric dacă vidul dvs. nu este eficient.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 11
    2. Utilizați un furtun de grădină și pulverizați covorul cu apă rece. Înmuiați întregul covor pe o parte, apoi flip-o peste și pulverizați cealaltă parte cu apă. Ar trebui să trebuie doar să faceți acest lucru pentru câteva minute pe fiecare parte pentru covorul dvs. oriental pentru a deveni saturat cu apă.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 12
    3. Umpleți o găleată cu apă rece și un săpun lichid ușor. Puteți utiliza un detergent lichid ușor sau săpun pentru a vă curăța covorul. Umpleți o găleată cu un galon de apă rece și trei linguri de săpun ușor. Amestecați soluția împreună în găleată.
  • De asemenea, puteți utiliza un șampon ușor pentru covoare orientale care sunt fabricate din lână.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 13
    4. Testați-vă soluția prin curățarea unei mici părți a covorului. Puteți utiliza o perie lungă de păr sau un burete non-vărsat pentru a vă curăța covorul. Îndepărtați-vă buretele sau periați în soluția de apă și săpun până când este saturată și ușor treceți peste o mică parte a covorului. Așteptați până la zece minute pentru a vedea dacă soluția de curățare are un efect advers asupra acesteia înainte de a trece la pasul următor.
  • Dacă soluția de curățare schimbă culoarea covorului dvs. sau face ca culorile să fie sângerate, nu mai curățiți-l și luați-l profesionist.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 14
    5. Curățați restul covorului. Împărțiți covorul în direcția puiului sau astfel încât fibrele să se așeze, se opun ședinței în sus. Împărțiți-vă suficient covorul pentru a crea spumă pe suprafața covorului.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 15
    6. Clătiți covorul cu furtunul de grădină. Clătiți restul de curățare cu furtunul de grădină. Odată ce ați făcut o parte, răsturnați covorul și clătiți cealaltă parte a acestuia. Sudurile de pe partea de sus a cipului trebuie spălate bine înainte de uscare.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 16
    7. Uscați cu atenție covorul oriental. Covoarele umede pot construi mucegai în timp și pot crea un miros rău. După ce ați terminat clătirea covorului, este important să vă lăsați să se usuce înainte de ao pune înapoi unde aparține. Utilizați o racletă pentru a stoarce restul apei din covor, apoi lăsați-l să se usuce plat pe sol. Amintiți-vă să vă răsturnați covorul astfel încât ambele părți să se poată usca.
  • Dacă uscarea durează prea mult timp să îndreptați un ventilator pentru a accelera procesul.
  • Metoda 4 din 4:
    Folosind metode alternative
    1. Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 17
    1. Utilizați pulbere de talc pentru a elimina mirosurile nedorite. După aspirarea cu atenție a covorului, presați o pulbere de talc de pe suprafață și lăsați-o să stea pe covor peste noapte. Pulberea va absorbi mirosurile nedorite lăsate de animale de companie sau fum. A doua zi, utilizați vidul pentru a ridica pulberea de pe covor.
    • Puteți achiziționa pulbere de talc în multe magazine departamente diferite.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 18
    2. Utilizați oțet, apă și detergent pentru a elimina petele de companie sau de cafea. Se amestecă 1/4 ceașcă (59.1 ml) oțet alb și 1/2 linguriț (2.5 ml) detergent lichid de spălat vase cu 2 cani (473.17 ml) de apă la temperatura camerei într-o găleată și o folosește pentru a îndepărta petele mai grele.
  • Aciditatea oțetului împiedică rularea culorilor din covor și pot elimina mirosurile nedorite.
  • Imagine intitulată covoare orientale curate Pasul 19
    3. Luați în considerare contactarea unui covor profesionist. Dacă covorul dvs. este scump, făcut din material ca mătase sau are o valoare sentimentală, poate fi o idee bună să o luați într-un covor profesionist mai degrabă decât să încercați să o faceți singur. Curătorii de covoare au ani de experiență care lucrează cu diferite tipuri de covoare și vor cunoaște cel mai bun mod de acțiune pentru problema dvs. În timp ce va costa bani, ar putea fi meritat astfel încât să puteți evita reparațiile în viitor.
  • sfaturi

    Asigurați-vă că nu utilizați perii brute pe covor, deoarece poate deteriora fibrele.
  • Manipulați covorul cu grijă în timp ce îl curățați, deoarece lâna devine mai slabă când este umedă. Continuați să utilizați o îngrijire specială cu covorul până când este uscat.
  • Covoarele orientale ar trebui spălate la fiecare două până la trei ani pentru a le păstra.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar