Cum să curățați o șa

Șamele se murdăresc frecvent după ce sesiunile de echitatie, indiferent de cât de greu lucrați pentru a le menține curat. Din fericire, transpirația, praful și acumularea de grime pot fi îndepărtate din șa cu ușurință. Cum vă curățați șaua depinde de materialul pe care șaua dvs. este făcută din. Scaunele din piele vor necesita săpun, ulei și un finisaj, în timp ce șezurile sintetice pot obține numai în săpun. Sadele Sades trebuie doar să fie periat și ar trebui să fie uscate ori de câte ori este posibil. Curățarea frecventă poate asigura că șaua dvs. rămâne sănătoasă atâta timp cât intenționați să călătoriți!

Pași

Metoda 1 din 3:
Curățarea unei șa din piele
  1. Imagine intitulată Curățați o șapă 1
1. Ștergeți șaua în jos înainte și după fiecare călătorie. Puteți împiedica nevoia de curățare puternică prin ștergerea șei cu o cârpă curată și uscată înainte și după sesiunile de echitatie. Luați-vă cârpa și frecați-l pe fiecare secțiune a șei dvs., modelându-l în mână pentru a se potrivi în jurul etrierului, scaunului, headstall-urilor și părților mai mici. O ștergere simplă va asigura că sudoarea, murdăria și ploaia nu se acumulează în fibrele șei dvs.
  • Puteți lua măsuri preventive suplimentare pentru a vă menține șaua curată prin stocarea într-o cameră uscată și temperată în interior.
  • Imagine intitulată Curățați o șa de șa 2
    2. Umpleți o găleată cu săpun de șa glicerină și apă caldă. Săpunul de șa glicerină vine în bar, tort sau formă lichidă. Puteți cumpăra online sau la un magazin de specialitate. Urmați instrucțiunile specifice de pe marca dvs. de săpun de șa pentru a determina cât de multă apă trebuie să amestecați săpunul cu. În general, puteți utiliza un amestec care este 1 parte săpun de șa și 4 părți apă.
  • Nu utilizați un săpun standard de mâncare, deoarece reziduul poate deteriora fibrele. Puteți alege să utilizați un săpun de ulei necunoscut dacă doriți, dar săpunurile șa sunt proiectate special pentru piele de șa.
  • Imagine intitulată Curățați o șa 3
    3. Utilizați un burete și o perie rigidă, pentru a curăța șaua. Luați-vă buretele și înmuiați-l în găleată înainte de a ieși pentru a îndepărta excesul de apă. Începeți să vă spălați șaua în mișcări grele, circulare. Acoperiți fiecare suprafață de pe șa înainte de a trece la o perie rigidă. Periați în mișcări dure și înapoi până când ați scos fiecare parte a șei.
  • Nu uitați să vă întoarceți șaua pentru a curăța și partea inferioară.
  • Bacsis: Evitați utilizarea unei peria rigidă, dacă încercați doar să absorbiți sudoarea. Peria rigidă este bună pentru îndepărtarea murdăriei și a murdăriei, dar nu va face prea mult pentru reziduurile de transpirație.

  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 4
    4. Utilizați o periuță de dinți pentru detalii fine și zonele greu accesibile. Cu șaua dvs. încă cu săpun și umedă, să ia o periuță de dinți curată și să folosiți curse din spate și să se sapa sub cantle, jockey scaun și suporturi curea. Perie de-a lungul tuturor curelelor și mânerelor. Utilizați periuța de dinți pentru a curăța în interiorul oricăror detalii sculptate sau inlay-uri.
  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 5
    5. Ștergeți șaua în jos cu un prosop curat și uscat. Ia un prosop uscat și răspândiți-l peste șa. Utilizați ambele mâini pentru a freca în jos fiecare secțiune de săpun a șei și a elimina orice apă în exces. Poate să ia mai multe prosoape dacă șaua dvs. este mai mare.
  • Asigurați-vă că ați săpat prosopul sub jockey scaun și orice alte suprafețe ascunse. Luați șaua în afară dacă credeți că va face curățarea mai ușoară.
  • Utilizați o cârpă de microfibră pentru detalii deosebit de delicate sau bucăți subțiri de piele.
  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 6
    6. Lăsați șaua dvs. să se usuce înainte de condiționarea acesteia. Spălarea unei șa din piele îndepărtează în mod activ uleiurile naturale care protejează pielea și îl păstrează sănătos. Aceasta înseamnă că va trebui să vă ulei și să vă condiționați pielea după spălare. Achiziționați un ulei de șa online sau la un magazin de specialitate înainte de a vă spăla șaua. Lăsați-vă aerul să se usuce după spălare și usca. Chiar dacă nu arată umed, nu doriți să blocați orice apă sau umiditate în pielea poroasă.
  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 7
    7. Aplicați un ulei de condiționare cu o perie de vopsea. Umpleți o găleată sau o tavă de vopsea cu uleiul dvs. și faceți peria de vopsea în ea. Periați-vă pielea în curse orizontale din spate în fiecare secțiune a șei dvs. Veți vedea uleiul înmuiați în pielea șei. Lăsați-l să se usuce cu aer timp de 15-30 de minute.
  • Dacă rareori călătoresc în condiții fierbinți sau umede, uleiul pur Neatsfoot este cea mai bună opțiune pentru finisarea șei. Uleiul de ulei este fabricat din oasele bovinelor și face o treabă excelentă de piele protejată în mod natural. Ar trebui să vă condiționați șaua de piele cel puțin o dată pe lună.
  • Obțineți un ulei amestecat dacă călătoriți în condiții fierbinți și umede.
  • Puteți utiliza ulei de măsline dacă nu aveți acces la un ulei specializat, dar nu va pătrunde și nu va proteja pielea, precum și un ulei amestecat sau cutanat.
  • Evitați cumpărarea de compuși sau ulei amestecat cu petrol în el.
  • Bacsis: În funcție de cât timp a fost de la ultimul ulei, este posibil să fie necesar să aplicați mai multe straturi. Puteți spune dacă șaua dvs. are nevoie de un strat suplimentar de ulei dacă se înmoaie ușor uleiul imediat după ce îl aplicați. Dacă nu puteți vedea niciun ulei de sus după ce îl periați, probabil că are nevoie de un al doilea strat.

  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 8
    8. Aplicați unii finisaje cu mâna și frecați-l înăuntru. Finisajul de șa va sigila uleiul de protecție în fibrele pieii și va asigura că nu se rupe pe pantaloni când călătoriți. Finisajele sunt, în general, aplicate manual, deși marca dvs. specială poate necesita o perie sau un burete, deci verificați eticheta înainte de a vă lipi mâna în recipient. Pentru a aplica finisajul, scoateți o mână de lac sau balsam și frecați-l ușor pe partea de sus a șei cu palma mâinii. Frecați-l în folosirea mișcărilor circulare și păstrați-vă degetele răspândite. Acoperiți fiecare parte a pieii și lăsați-o să se usuce la aer.
  • Lacuri și balsamuri sunt ambele finisaje. Lacurile tind să se usuce mai repede, în timp ce balsamurile tind să fie mai groase și mai ușor de lucrat cu.
  • Obțineți o finisare din piele clară sau colorată pe baza preferințelor dvs. și căutați un brand care este impermeabil prin citirea etichetei. Achiziționați un finisaj online sau la un magazin local în aer liber.
  • Metoda 2 din 3:
    Curățând o șa sintetică
    1. Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 9
    1. Curățați șaua cu săpun de șa și un burete. Puteți utiliza același tip de săpun de șa acea șelă din piele necesită curățarea unei șa sintetice. Urmați instrucțiunile de pe marca dvs. specifică de săpun de șa pentru a determina dacă trebuie să o amestecați cu apă sau nu.
    • Săpunul de șa glicerină vine în bar, tort și formă lichidă. Puteți cumpăra online sau la un magazin de specialitate.
    • În timp ce nu este recomandat pentru șaibele din piele, puteți scăpa cu ajutorul unui săpun neclintit în loc de un săpun de șa pentru a curăța o șa sintetică. Nu este bun pentru șaua dvs. pe termen lung, dar îl puteți folosi dacă nu aveți acces la nimic altceva.
  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 10
    2. Utilizați un burete pentru a curăța șaua în mișcări circulare. Umpleți o găleată cu săpunul de șa și apa caldă, după cum este necesar. Înmuiați-vă buretele în săpunul șa și înfășurați-l în găleată. Curățați fiecare secțiune a șei în mișcări moi, circulare. Acoperiți fiecare secțiune a șei cel puțin de două ori.
  • Utilizați o perie dinte pentru a ajunge în toate zonele greu accesibile.
  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 11
    3. Împingeți șa cu apă rece. Piele sintetică poate fi umedă fără deteriorarea sau distrugerea acestuia. Furdeți șaua în jos sau umpleți o găleată cu apă rece și se toarnă peste șa pentru a obține săpunul. Utilizați o cantitate liberală de apă pentru a clăti șaua până când nu vedeți niciun săpun vizibil bubbling pe suprafața șei dvs.
  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 12
    4. Uscați șaua cu prosoape curate și uscate. Utilizați un prosop uscat pentru a curăța șaua uscată, folosind curse circulare ferme, circulare. Continuați să utilizați un prosop până când acesta a fost complet saturat cu apă. Odată ce un prosop este complet înmuiat, s-au schimbat pentru unul uscat și continuați să vă uscați șaua.

    Avertizare: Nu este nevoie să terminați din piele sintetică. De fapt, acest lucru ar putea să vă deterioreze pielea în funcție de marca șei dvs.

  • Metoda 3 din 3:
    Menținerea șaidei de căprioară
    1. Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 13
    1. Utilizați o perie uscată din plastic sau din alamă. Suede tinde să se rătăcească când săpunul sau apa sunt introduse în material, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de o perie mai dură pentru a extrage murdăria și praful. Optați pentru o perie curată și puternică rigidă.

    Bacsis: Puteți utiliza aerul conservat pentru a sufla straturile inițiale de praf din fibrele dvs. de piele dacă doriți. Acest lucru poate face periajul mai ușor pentru dvs., în funcție de grosimea fibrelor de piele de piele.

  • Imagine intitulată Curățați o șapă 14
    2. Mișcă murdăria și praful de pe șaua dvs. în curse rapide. Țineți peria ferm în mâna dvs. dominantă și utilizați lovituri rapide din spate și pentru a începe să vă spălați șaua. Periați fiecare secțiune pe care doriți să o curățați de 5-10 ori înainte de a vă deplasa într-o altă parte a șei. Mișcați peria de la dvs. pentru a evita obținerea reziduurilor în ochi, pe măsură ce bateți-o.
  • Puteți să vă așezați și să strângeți șaua în mâna nondominantă dacă nu aveți o masă stabilă sau un suport de șa pentru ao peria.
  • Imagine intitulată Curățați o șapă de șa 15
    3. Utilizați o cârpă uscată pentru a vă șterge picioarele. Țineți cârpa în mâna dvs. dominantă și frecați în mișcări circulare de-a lungul întregii șaibe. Verificați cârpa pe jumătate prin procesul de curățare pentru a vedea dacă acesta a fost decolorat deloc. Dacă are, întoarceți prosopul dvs. și utilizați partea opusă pentru restul curățeniei.
  • Ștergeți șaua în jos cu o cârpă diferită. Continuați acest proces până când cârpa dvs. nu mai este murdară când ștergeți cu ea.
  • Evitați condiționarea șei de căprioară. Suede se descompune în mod obișnuit dacă aplicați un finisaj. Nu utilizați nici un ulei, balsamuri sau lacuri la piele de căprioară, deoarece veți risca definitiv deteriorarea șei.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Lucrurile de care veți avea nevoie

    Curățarea unei șa din piele

    • Pânză uscată
    • Săpun de șa
    • Burete sau perie rigidă
    • Periuta de dinti
    • Prosoape uscate
    • Ulei de ulei sau ulei de amestecare
    • Pensulă
    • Finisher din piele
    • Periuta de dinti

    Curățând o șa sintetică

    • Săpun de șa
    • Găleată
    • Burete
    • Periuta de dinti
    • Furtun
    • Prosoape uscate

    Menținerea șaidei de căprioară

    • Perie rigidă
    • Prosoape uscate
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar