Cum de batik

Batik este o metodă javaneză de producere a modelelor pe țesături prin folosirea unei ceară. Odată ce țesătura este vopsită cu desene de ceară, acesta este plasat într-o baie de colorant, unde sunt vopsite numai zonele fără ceară. Batik Masters pot produce desene complexe prin culori stratificate și folosind fisuri în ceară pentru a produce linii de detaliu fine. Chiar dacă nu sunteți un maestru, puteți obține unele efecte excelente folosind doar câteva materiale și un spirit creativ.

Pași

Metoda 1 din 3:
Bazele de bază
  1. Imagine intitulată Batik Pasul 1
1. Îndepărtați țesăturile. Utilizați apă caldă pentru a spăla țesăturile într-un detergent (cum ar fi synthrapolul) pentru a elimina substanțele chimice și impuritățile care pot afecta coloranții.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 2
    2. Vopsiți țesăturile în culori de bază. Aceste culori de bază sunt culorile care vor apărea sub rezistență la ceară.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 3
    3. Timpul tău Batik Wax. Batik Wax vine într-o cărămidă care trebuie topită fie într-o oală de ceară electrică, fie în cazan dublu.
  • Utilizați prudență cu ceară fierbinte. Nu-l încălzi peste 240 °, deoarece ar putea începe să emită fumuri sau chiar să prindă focul.
  • Nu este recomandat să încălziți ceara pe topul aragazului. Vasele de ceară și cazanele duble se încălzesc încet și la o căldură mai mică.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 4
    4. Împingeți-vă tesatura pe o cârpă de broderie. Hoopul va păstra tesatura învățată și stabilă, permițându-vă să aplicați ceară cu o precizie mai mare.
  • Dacă aplicați desene sau designuri la ghișee mari de țesături, puteți să lăsați nou-născuți sau carton pe suprafața dvs. de lucru fără să o întindeți pe un cerc. Ceara va pătrunde prin țesătură, astfel încât o suprafață protectoare de dedesubt este foarte recomandată.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 5
    5. Începeți să aplicați ceara cu instrumentele dvs. Diferitele instrumente vor genera diferite calități ale liniei, deci este recomandată o anumită experimentare.
  • Utilizați un instrument de tjantare cu o singură lovitură pentru a desena linii și modele subțiri. Este un instrument standard care este foarte versatil și vine într-o varietate de dimensiuni de sput.
  • Un instrument de tjantare dublu spound creează linii paralele și poate fi folosit și în umplerea zonelor mai mari.
  • Perii pot fi, de asemenea, utilizate pentru a acoperi suprafețele mari. Ele pot fi folosite în mod tradițional, în curse largi sau ca un instrument de amplificare pentru un model punct.
  • Utilizați ștampile pentru aplicarea formelor uniforme. Timbrele pot fi făcute din orice lucru care poate lua căldura ceară. Încercați să sculuați un cartof într-o formă sau folosind capătul unui tulpină de țelină pentru a șterge jumătatea cercurilor.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 6
    6. Reglați temperatura dvs. de ceară. Ceara ar trebui să fie suficient de caldă pentru a pătrunde prin țesătură, dar nu este atât de caldă și subțire încât se răspândește atunci când este aplicată. Ceara va fi clară dacă aceasta a pătruns în cealaltă parte a țesăturii.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 7
    7. Pregătește-te să te duci din țesătură. Când aveți în vedere ce culori colorate de utilizat, se recomandă să începeți mai întâi cu cele mai ușoare culori (cum ar fi galben) și apoi treceți spre culori mai întunecate.
  • Spălați-vă tesatura în Synthrapol.
  • Dizolvați colorantul prin următoarele instrucțiuni de pe pachet. Unii coloranți (ca roșii) sunt mai greu de dizolvat decât alții.
  • Adăugați în cantitatea corespunzătoare de sare neodizată. Pentru o lire sterline de 1/2, adauga in 1 1/2 cani de sare. Pentru o lire de țesătură, utilizați 3 cesti de sare.
  • Adăugați în țesătura dvs. umedă. Se amestecă ușor, dar frecvent timp de 20 de minute.
  • Amestecați frasinul de sodiu. Ash de sodiu sau carbonat de sodiu, este utilizat pentru a lega colorantul la celuloză în fibră. Dizolvați cenușă în apă caldă și adăugați-o în cada încet (pe parcursul a 15 minute), fiind atenți să nu o eliberați direct pe țesătură (care ar putea provoca decolorare). Pentru fiecare 1/2 kilogram de țesătură uscată, adăugați în 1/6 cani de sare. Pentru o lire de țesătură, utilizați 1 / 3cpps de sare. Se amestecă ușor, dar frecvent pentru încă 30 de minute.
  • Clătiți-vă materialul și spălați excesul de vopsea. Rulați apă rece peste materialul dvs. până când acesta rulează clar. Apoi spălați-l în apă fierbinte folosind synthrapol. Cu unele culori mai întunecate, cum ar fi roșu sau maro, oa doua spălare poate fi necesară pentru a îndepărta întregul colorant în exces. Lăsați țesătura să se usuce.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 8
    8. Repetați o altă aplicație a ceară pentru a adăuga mai multe straturi de culoare și design. Cu fiecare strat suplimentar pe care doriți să îl adăugați, urmați pașii pentru vopsirea cadă. Amintiți-vă să vă vopsiți culoarea cea mai întunecată.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 9
    9. Scoateți ceara. Când ați terminat cu toată vopsirea culorilor, puteți elimina ceara într-una din cele două moduri:
  • Fierbeți ceara afară. Umpleți o oală suficient de mare pentru a vă ține țesătura cu apă și câteva picături de synthrapol. Odată ce apa începe să se fierbe, să se adauge în țesătura și să o cântărească cu o stâncă pentru a menține ceara (care va pluti în partea de sus) de la re-legare cu țesătura. După câteva minute, ceara va scoate din material. După ce toată ceara pare să fie în afara țesăturii, lăsați-l pe oală să se răcească complet și să coaceți stratul de ceară din partea superioară a vasului.
  • Fier de ceară. Așezați țesătura între două coli de hârtie absorbantă și rulați fierul peste țesătura sandwich. Ceara poate lăsa în urmă un reziduu, deci utilizați îngrijirea pentru a vă asigura că ceara este îndepărtată. Schimbarea periodică a lucrărilor pot ajuta la îndepărtarea ceară.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 10
    10. Spălați și uscați țesătura. Aruncați țesătura în mașina de spălat cu Synthrapol One Ultima dată pentru a vă asigura că toate coloranții au fost eliberați. Uscați țesătura fie pe o linie, fie în uscător. Toate Batiked!
  • Metoda 2 din 3:
    Băi fără ceară
    1. Imagine intitulată Batik Pasul 11
    1. Răspândiți plasticul pe suprafața dvs. de lucru. Puneți țesătura pre-spălătoare și pre-vopsită peste foile suprapuse din folie de plastic.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 12
    2. Creați desene utilizând mediul de rezistență lavabil. Ca și în cazul bătăilor tradiționale, puteți utiliza instrumentul de tjantare unică sau dublu pentru a crea linii subțiri pentru desene. Utilizați peria de vopsea pentru a acoperi zonele mai mari cu mediul. Permiteți ca mediul să se usuce timp de aproximativ 30 de minute, deși timpul necesar uscat depinde de cât de gros a fost aplicat mediul.
  • Luați în considerare utilizarea ștampilelor înmuiate în mediu pentru a crea un model repetat. Puteți utiliza un șablon prin plasarea acestuia pe țesătură și dați-i pe mediu în jurul lui cu o perie de spumă.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 13
    3. Se amestecă colorantul lichid. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj pentru a amesteca colorantul. Dacă utilizați un colorant lichid, ajustarea raportului apă-colorant poate crea mai moale (adăugați mai multă apă) sau mai multe culori (adăugați mai mult vopsea).
  • Imagine intitulată Batik Pasul 14
    4. Aplicați colorantul. Coloranții pot fi dribbled, pictat, pulverizat sau sesizează pe. Luați în considerare amestecarea a două sau mai multe culori împreună pentru a crea variații de culoare.
  • Imaginea intitulată Scapă de weevils (bug-uri de făină) Pasul 8
    5. Acoperiți țesătura cu folie de plastic. Odată ce ați terminat cu aplicația dvs. de colorare, acoperiți țesătura cu folie de plastic și etanșați marginile.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 16
    6. Nuke țesătura. Plasați prosoape de hârtie pe partea inferioară a cuptorului cu microunde pentru a proteja împotriva deversărilor. Plasați țesătura acoperită din plastic în cuptorul cu microunde (este posibil să aveți nevoie să pliați țesătura) și să gătiți la înălțime timp de 2 minute.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 17
    7. Scoateți țesătura din cuptorul cu microunde. Folosind mănuși groase de cauciuc, scoateți cu grijă țesătura din cuptorul cu microunde. Țesătura va fi fierbinte, deci utilizați prudență! Lăsați țesătura să se răcească timp de câteva minute înainte de a îndepărta plasticul.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 18
    8. Spălați și uscați țesătura. Clătiți-vă tesatura sub apă rece până când acesta rulează clar. După ce ați îndepărtat colorantul inițial, spălați materialul în apă caldă, cu un detergent ușor și clătiți. Uscați țesătura.
  • Metoda 3 din 3:
    Băieți de mătase (metoda alternativă)
    1. Imagine intitulată Batik Pasul 19
    1. Îndepărtați mătasea. Adăugați o picătură sau două de săpun lichid la o cadă sau o găleată de apă. Clătiți și uscați țesătura. În timp ce încă mai umezeală, apăsați țesătura cu un fier setat la "mătase" Setare.
    • Dacă doriți să schițați un design în loc să-l pictați liber, acest lucru se va face după călcarea.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 20
    2. Întindeți-vă mătase. Aplicați știfturile de siguranță conectate la benzi de cauciuc în jurul marginilor mătasei dvs. - la fiecare 4-6 inci (10.2-15.2 cm). Așezați mătase peste cadru și începeți să aplicați pini de împingere la cadru. Benzile de cauciuc vor cârlige în jurul pinilor împingeți în cadru pentru a crea o trambulină taut.
  • Benzile de cauciuc ar trebui să fie suficient de mici pentru a menține o tensiune bună, dar suficient de lungă pentru a evita ruperea țesăturii.
  • Puteți conecta două benzi de cauciuc împreună pentru a crea mai mult timp dacă cadrul dvs. este mult mai mare decât bucata de mătase.
  • Scopul este de a crea o suprafață taut pe care să fie vopsit. Suprafața ar trebui să fie întinsă, dar nu ar trebui să fie prea strânsă încât începe să se rupă.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 21
    3. Ridicați-vă cadrul. Puneți 4 pahare de plastic sau containere sub cadru pentru ao ridica pe suprafața de lucru.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 22
    4. Aplicați-vă rezistența. Rezistența poate fi aplicată cu o perie de vopsea sau prin gura îngustă a unei sticle de aplicator. Permiteți rezistenței să se usuce complet înainte de a trece la culoare. În funcție de preferință, există două tipuri de rezistență care funcționează bine pentru pictura de mătase:
  • Pe bază de cauciuc rezistă, sau guttae, sunt similare în consistența la cimentul din cauciuc și pot fi diluate la o consistență subțire utilă pentru desenarea liniilor mai fine. După ce culoarea a fost setată, ele sunt îndepărtate prin curățarea uscată a țesăturii finite. Dezavantajul acestei rezistivi este fumul pe care îl produce. Se recomandă să utilizați un aparat respirator într-o zonă bine ventilată atunci când aplicați gutta pe bază de cauciuc.
  • Rezistența solubilă a apei sunt netoxice, inodore și se spală în apă caldă. Acestea rezistă funcționează bine împreună cu vopselele de mătase (spre deosebire de coloranți), care sunt setate de căldură cu căldură. Dezavantajul acestei rezistivi este faptul că nu este ca și în mod liber ca alte guttae, iar detaliile fine sunt mai greu de realizat.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 23
    5. Aplicați culoarea. Aplicați cu atenție colorantul sau vopseaua cu o perie. Lăsați culoarea să curgă spre o zonă de rezistență. Pictura direct pe rezistență poate cauza dizolvarea și completarea. Există două opțiuni când vine vorba de culoare:
  • Vopselele de mătase sunt produse pe bază de pigment care colorează suprafața țesăturii, dar nu pătrunde în fibrele țesăturii. Aceste culori pot fi utilizate pe o mare varietate de țesături (inclusiv sintetice) și sunt setate cu un fier uscat
  • Colorarea colorantului de mătase prin formarea unei legături cu fibrele din material. Acestea sunt o alegere minunată dacă nu doriți să diminuați luciul natural de mătase. Culorile sunt ușor și lavabile.
  • Imagine intitulată Batik Pasul 24
    6. Permiteți mătase vopsită să se stabilească timp de 24 de ore. Dacă ați optat pentru vopsele de mătase, setați căldura, aplicând fierul timp de 2-3 minute pe partea din spate a țesăturii. După călcarea, clătiți mătase în apă caldă, atârnați să se usuce și se fierbe din nou, în timp ce încă mai umezi.
  • Dacă ați folosit coloranți de mătase, după ce ați permis culoarea să se usuce timp de 24 de ore, clătiți materialul până când apa rulează clar. Adăugați câteva picături de detergent luminos sau săpun de mâncare la o găleată sau o cadă și spălați mătase. Clătiți din nou cu apă rece și atârnă să se usuce. Când mătase este aproape uscată, aplicați un fier uscat încălzit la "mătase" Setare.
  • sfaturi

    Dacă plasați coloranții în sticle aplicatoare (cu sfaturi), puteți aplica mai multe coloranți la o dată.
  • Dacă doriți o linie solidă, utilizați Beeswax. Dacă doriți un efect de crackling, utilizați un amestec 3: 2 de albine și parafină.
  • Avertizări

    Utilizați un aparat respirator atunci când utilizați coloranți care produc fum. Lucrul într-o zonă bine ventilată este, de asemenea, foarte recomandat.
  • Dacă ceara dvs. Batik prinde focul, nu încercați să stingeți flăcările cu apă! Apa va răspândi focul. În schimb, utilizați un stingător de incendiu sau o sodiu de copt.
  • Purtați mănuși pentru a vă proteja mâinile de la colorant. Unii coloranți vă pot afecta pielea și toți coloranții vă vor pata mâinile.
  • Lucrurile de care veți avea nevoie

    Bazele de bază

    • Detergent tesatura, cum ar fi Synthrapol
    • Bumbac ușor de greutate, muslin sau țesătură de mătase tăiată la dimensiunile preferate
    • Vopsea de țesături (fie un colorant reactiv al țesăturii sub formă de pulbere, fie un colorant lichid, cum ar fi RIT)
    • Batik Wax
    • Oală de ceară electrică sau cazan dublu
    • Broderie hoop
    • Newsprint sau carton
    • Instrumentele de tjantare sau stilourile Batik (instrumentele de tjantare sunt umplute cu ceară și vă permit să trageți linii fine și detalii pe material)
    • Pensule
    • Tub de plastic mare
    • Fier

    Băi fără ceară

    • Folie de plastic
    • Fabric alb sau pre-vopsit pre-spălat (bumbac, muslin sau mătase)
    • Medie de rezistență lavabilă, cum ar fi Pick-ul lui Crafter Batik-EZ rezistent la mediu
    • Instrumentele de tjantare sau stilourile Batik (instrumentele de tjantare sunt umplute cu ceară și vă permit să trageți linii fine și detalii pe material)
    • Pensule
    • Vopsea de țesături lichide, cum ar fi Rit
    • Cuptor cu microunde
    • Detergent slab

    Băieți de mătase (metoda alternativă)

    • Cadrul de întindere de mătase sau cadru de țesătură de panza, care este de 2-3 inci (5.1-7.6 cm) mai mare decât bucata de mătase în fiecare direcție.
    • Material de matase
    • Ace de siguranță
    • Benzi de cauciuc
    • Împingeți pinii
    • 4 pahare de plastic sau containere
    • Gutta pe bază de apă sau din cauciuc (rezistă la vopsire de mătase)
    • Vopsele de mătase sau coloranți de mătase
    • Sticla de aplicator
    • Pensule
    • Fier
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar