Cum să atribuiți o lucrare licențiată de creație

Creative Commons (CC) este o organizație globală nonprofit, care permite creatorilor să-și împărtășească în mod legal munca și să permită reutilizarea altora. Milioane de lucrări din întreaga lume sunt protejate de licențele Creative Commons, la fel ca toate conținutul de pe . Dacă doriți să utilizați o lucrare cu o licență Creative Commons, trebuie să atribuiți Creatorului original după nume și link-ul înapoi la lucrarea originală.

Pași

Atribuții de probă

General Creative Commons Attribution

Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

Creative Commons Attribution pentru materiale modificate

Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

Creative Commons Attribution pentru materiale din mai multe surse

Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

Metoda 1 din 3:
Găsirea informațiilor pentru atribuirea dvs
  1. Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
1. Căutați o notificare privind drepturile de autor. Cele mai multe țări nu solicită creatorilor să includă o notificare privind drepturile de autor cu munca lor pentru a obține o protecție completă a drepturilor de autor. Cu toate acestea, o notificare privind drepturile de autor ar trebui să fie întotdeauna inclusă în atribuirea dvs. dacă Creatorul a inclus unul pe munca lor.
  • Titularul drepturilor de autor poate fi diferit de artistul individual care a creat lucrarea. De exemplu, un fotograf ar fi putut face fotografii sub contract pentru o companie. Compania, nu fotograful, păstrează drepturile de autor. Ați atribui companiei care deține drepturile de autor, nu fotograful individual.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creație Creative Commons Pasul 2
    2. Căutați o notă din partea Creatorului. Mulți creatori au o notă atașată la munca lor care specifică modul în care acestea ar trebui să fie atribuite. Dacă vedeți o notă despre lucrarea în sine, urmați formatul pe care l-a specificat Creatorul.
  • De exemplu, dacă Creatorul are o notă despre munca lor care spune, "Vă rugăm să atribuiți John Harris ca creator al acestei lucrări," l-ai atribui lui John Harris.
  • Dacă nota nu oferă numele creatorului, utilizați numele titularului drepturilor de autor în notificarea privind drepturile de autor ale lucrării.
  • Cu artă vizuală, cum ar fi fotografii sau artă scanată, este posibil să fie să faceți clic dreapta (Control-faceți clic pe un Mac) pentru a obține informații despre imagine, inclusiv informații de atribuire.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons Pasul 3
    3. Verificați profilul Creatorului dacă nu există nicio notă. Multe site-uri web, cum ar fi arta deviant, permit utilizatorilor să creeze un profil care să ofere informații despre ele și arta lor. Oferiți credit numelui utilizatorului Creatorului dacă nu oferă un nume legal complet.
  • Dacă postați munca dvs. online, este posibil să doriți să hyperlink numele de utilizator al Creatorului direct în profilul lor.
  • Pentru unele lucrări, licența se aplică site-ului web ca întreg, mai degrabă decât un creator individual (cum ar fi conținutul pe wikihow). Atribuiți conținutul site-ului în sine, mai degrabă decât numirea unui creator individual.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    4. Localizați simbolurile Creative Commons pe sau în apropierea muncii. Creatorul poate avea o notificare textuală CC sau poate avea un buton care afișează tipul de licență pe care le-au ales. Aceste butoane sunt furnizate de Commons Creative când un creator alege o licență.
  • Dacă faceți clic pe butonul de licență, vă va duce direct la descrierea termenilor de licență de pe site-ul Creative Commons.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    5. Determinați modul în care licența afectează utilizarea dvs. a lucrării. Creative Commons oferă 6 tipuri diferite de licențe, fiecare oferă diferite niveluri de protecție creatorului. Dacă utilizarea dvs. nu este acoperită de licența CC a Creatorului, va trebui să contactați Creatorul pentru a negocia o licență separată pentru utilizarea dvs.
  • Dacă vezi "Cc de către" Numai, aceasta este o licență de atribuire numai, care este cea mai puțin restrictivă a licențelor CC. Puteți face ceea ce doriți cu munca originală, în scopuri comerciale sau necomerciale, atâta timp cât atribuiți creatorul original.
  • CC BY-SA este o licență de conducere. Puteți remix, Tweak sau construiți pe munca originală, chiar și în scopuri comerciale, atâta timp cât creditați creatorul original și eliberați-vă munca în aceleași condiții ca și originalul.
  • CC BY-ND este o licență de noduri. Puteți redistribui munca originală (cu condiția să credeți Creatorul), în scopuri comerciale sau necomerciale, dar nu o puteți schimba în nici un fel.
  • CC BY-NC este o licență necomercială. Puteți redistribui, remix, tweak sau de a construi pe munca originală. Spre deosebire de licența ShareAlike, nu trebuie să vă eliberați munca în aceleași condiții ca și originalul. După cum implică numele, nu puteți utiliza activitatea în scopuri comerciale.
  • CC BY-NC-SA combină licențele de conducere și necomerciale. Puteți redistribui, remix, Tweak sau construiți pe munca originală, dar trebuie să fie în scopuri necomerciale și trebuie să vă eliberați activitatea în aceleași condiții ca și lucrarea originală.
  • CC BY-NC-ND combină licența necomercială și nodurilor. Este cea mai restrictivă a licențelor CC și vă permite să redistribuiți munca originală în scopuri necomerciale, fără a-l schimba în nici un fel.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creație de creație Pasul 6
    6. Contactați Creatorul dacă aveți întrebări. Licențele CC nu necesită să contactați Creatorul înainte de a-și folosi activitatea. Cu toate acestea, dacă nu sunteți sigur dacă utilizarea pe care ați planificat-o se potrivește sub licența lor, se află sigur că înainte de a începe.
  • Dacă ați găsit lucrarea pe un blog sau pe un site care este condus de creatorul original, acestea au de obicei informații de contact disponibile. Căutați un an "Despre" sau "a lua legatura" pagină.
  • Unele platforme de blogging și rețele sociale au, de asemenea, modalități de a contacta direct un utilizator. Este posibil să aveți nevoie de un cont cu acea platformă sau o rețea respectivă pentru a utiliza aceste servicii.
  • Metoda 2 din 3:
    Crearea atribuției dvs
    1. Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    1. Începeți cu titlul complet al lucrării. Aproape toate licențele CC necesită să observați titlul complet al lucrării în atribuirea dvs. Utilizați titlul lucrării enumerate de Creator. Veți găsi titlul în partea de sus a unei lucrări scrise sau în subtiune de artă vizuală.
    • Dacă lucrarea nu are titlu, atribut prin referire la acesta ca "acest lucru." O puteți numi, de asemenea, "Untitled."
    • Când aveți dubii, copiați și lipiți informațiile privind drepturile de autor sau licențierea în pagina dvs. pentru a vă asigura că creditați corespunzător sursa.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creație Creative Commons Pasul 8
    2. Păstrați orice notă de drepturi de autor intactă. Unii creatori includ simbolul drepturilor de autor (©) în plus față de informațiile de licență Creative Commons. Dacă Creatorul are o notificare privind drepturile de autor asupra muncii lor, urmați conducerea lor și includeți aceste informații în atribuirea dvs.
  • De exemplu, ați putea vedea un anunț care spune "Toate lucrările pe acest blog © 2017 de Sally Sunshine." Porniți atribuirea prin copierea în primul rând a anunțului privind drepturile de autor.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    3. Adăugați abrevierile corespunzătoare CC. Copiați aceste informații exact așa cum apare pe munca pe care doriți să o utilizați. Asigurați-vă că utilizarea dvs. se încadrează în parametrii licenței pe care Creatorul a ales.
  • Chiar dacă oferiți o atribuire pentru munca originală, Creatorul poate face ca o revendicare a încălcării drepturilor de autor împotriva dvs. dacă utilizarea dvs. se încadrează în afara licenței lor CC.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    4. Link-ul înapoi la munca originală. Când furnizați un link către lucrarea originală, permiteți cititorilor sau telespectatorilor să se întoarcă și să vizualizeze versiunea nealterată. Utilizați o legătură directă, permanentă cu munca în sine, mai degrabă decât o legătură generică către pagina web a Creatorului.
  • Nu trebuie să copiați pur și simplu adresa URL, care poate fi lungă și urâtă, în atribuirea dvs. In schimb, hyperlink Titlul lucrării.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    5. Rețineți toate modificările pe care le-ați făcut la original. La sfârșitul atribuției dvs., oferiți un scurt rezumat al modului în care ați modificat sau construit pe munca inițială în crearea propriei dvs. Aceasta separă munca dvs. de la lucrarea făcută de Creatorul original.
  • De exemplu, dacă ați folosit o fotografie color de către Sally Sunshine, dar a desfăcut-o astfel încât a fost în alb și alb, atribuirea dvs. ar putea arăta astfel: "Dancing la Daybreak, © 2017 de Sally Sunshine, utilizat sub CC de / dezactivat de la original." Puteți să vă conectați direct la original prin crearea unui hyperlink a titlului. De asemenea, puteți să-i întoarceți numele într-un link care merge la profilul, site-ul sau blogul ei.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    6. Utilizați Creative Commons Licender Builder pentru a vă forma atribuirea. Dacă doriți să creați un grafic care arată la fel ca și licența CC originală, constructorul de licențe va crea unul pentru dvs. Aceasta este o opțiune bună dacă utilizați lucrul la o licență care vă cere să vă eliberați activitatea în aceleași condiții ca și originalul.
  • Mergi la http: // creativeCommons.org / alegeți / și să efectueze selecțiile corespunzătoare pe baza cerințelor de licență pentru munca inițială. Constructorul de licențe va genera cod HTML pentru a copia și a insera pe pagina dvs. web.
  • Atribuirea dvs. nu trebuie să fie excesiv de complicată, dar asigurați-vă că acordați corect credit.
  • Metoda 3 din 3:
    Obținerea propriei licențe creative Commons
    1. Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    1. Vizitați chooserul de licență CC. Creative Commons Licențe sunt gratuite și disponibile pentru oricine este creatorul muncii originale. Nu trebuie să vă înregistrați drepturile de autor în lucrare înainte de a obține o licență Creative Commons.
    • Mergi la HTTPS: // CreativeCommons.org / alegeți / Pentru a începe procesul de alegere a licenței.
    • Licențele Creative Commons nu sunt același lucru ca și înregistrarea drepturilor de autor. În timp ce aveți protecția drepturilor de autor din momentul în care vă creați munca, dacă vă împărtășiți munca online, puteți dori, de asemenea Înregistrați drepturile de autor.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    2. Furnizați informații despre munca dvs. Primele două întrebări de pe pagina Builder License determină caracteristicile pe care le va avea licența CC. Constructorul actualizează automat celelalte panouri de pe pagină pe baza alegerilor dvs.
  • Faceți clic pe marcajul de întrebare de mai jos dacă nu sunteți sigur cum vă va afecta alegerea dvs. Acesta va trage informații despre caracteristica de licență.
  • Sub "Ajutați-i pe alții să vă atribuie!" Veți găsi un link unde puteți introduce informații despre munca dvs., inclusiv numele dvs. și titlul lucrării. Acest lucru este opțional, dar oferă metadate care vor permite altora să creeze mai ușor atribuții despre munca dvs.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare de licență Creative Commons
    3. Copiați și lipiți codul HTML pe site-ul dvs. Web. Pe baza răspunsurilor la cele două întrebări, constructorul de licențe generează codul care va crea o pictogramă de licență CC pe site-ul dvs. Web. Puteți alege dintre două dimensiuni de icoane.
  • Pur și simplu lipiți codul în partea de jos a postării dacă doriți ca pictograma să apară după o lucrare individuală pe care o postați pe blogul sau pe site-ul dvs. web.
  • De asemenea, puteți crea o licență care acoperă tot conținutul pe blogul sau site-ul dvs. web. Dacă nu ați proiectat site-ul dvs., contactați designerul site-ului dvs. Lăsați-i să știe unde doriți să includeți pictograma și să le furnizați codul.
  • Imagine intitulată Atribut O lucrare licențiată de creatie Commons
    4. Editați descrierea dacă este necesar. Codul oferit de Creative Commons include elemente descriptive pe care le puteți modifica pentru a se potrivi nevoilor dvs. fără a vă împiedica pictograma. Puteți utiliza această descriere pentru a oferi mai multe informații vizitatorilor dvs.
  • Textul de bază spune "Această lucrare este licențiată sub" urmată de numele licenței dvs. Aceste cuvinte pot fi modificate pentru a specifica licențiatul de muncă sau pentru a permite vizitatorilor să știe că întregul site este licențiat.
  • De exemplu, ați putea schimba textul dvs. descriptiv pentru a citi "Cu excepția cazului în care se specifică altfel, tot conținutul de pe acest site este licențiat sub."
  • sfaturi

    O regulă bună de degetul mare este de a folosi acronimul TASL atunci când vă creați munca, care reprezintă titlul, autorul, sursa și licența. Acest lucru vă va asigura că acordați un credit adecvat.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar