Cum să curățați cristale de cuarț

Colectarea cristalelor de cuarț poate fi un hobby distractiv pentru orice entuziast de bijuterie. Cu toate acestea, adesea vin acoperite în alte minerale care pată frumusețea cristalelor. Puteți curăța în mod obișnuit aceste pete pe tine folosind o varietate de metode - de la spălarea la curățarea chimică.

Pași

Partea 1 din 3:
Îndepărtarea minorului Tarnish și Petele
  1. Imagine intitulată Cristale cu cuarț curat Pasul 1
1. Utilizați o periuță de dinți veche. Dacă aveți doar câteva cristale de cuarț sau cristale care sunt doar puțin perforate de lut, puteți folosi o periuță de dinți veche pentru a le curăța. Pur și simplu umezi periuța de dinți cu apă și curățați cristalele de cuarț în mână.
  • Puteți folosi chiar și pudră de spălare și o perie de oțel pentru petele mai dure, deoarece cuarțul este un material foarte durabil.
  • Imagine intitulată Cristale cuarț curată Pasul 2
    2. Uscați cristalele de cuarț în lumina soarelui. Dacă cristalele de cuarț sunt acoperite de o cantitate mare de lut, le puteți plasa în afara luminii solare indirecte timp de câteva ore pentru a lăsa lutura uscată și crack. Odată ce argila este suficient de uscată, ar trebui să puteți spăla rămășițele.
  • Este posibil să fie necesar să repetați acest proces de mai multe ori.
  • Asigurați-vă că nu plasați cristalele în lumina directă a soarelui, deoarece acest lucru ar putea să le determine să se încălzească prea repede și să se deterioreze sau să se crășească.
  • Această metodă va funcționa numai pentru a elimina lut uscat din cristalele de cuarț. Dacă cuarțul este acoperit de depozite de fier, va trebui să utilizați o metodă de acid oxalic.
  • Imagine intitulată Cristale cu cuarț curat Pasul 3
    3. Îndepărtați petele de fier cu un instrument de apă de înaltă presiune. Cele mai multe pete de fier pot fi îndepărtate cu un pistol de apă de înaltă presiune. Pur și simplu trageți sprayul de apă la cristalul de cuarț și urmăriți pete dispar. Acest lucru va funcționa pentru cele mai multe pete de fier pe cuarț, lăsând doar o ușoară colorare în fisurile cristalului.
  • De asemenea, puteți încerca să eliminați multe dintre petele de fier cu un instrument de aer de înaltă presiune.
  • Partea 2 din 3:
    Eliminarea depozitelor și a petelor dure
    1. Înmuiați peste noapte în acid oxalic pentru a îndepărta depozitele de fier. Dacă cristalele de cuarț au doar un mic strat exterior de fier, ar trebui să le puteți curăța cu atenție prin înmuierea lor într-o soluție slabă de acid oxalic peste noapte. Puneți cristalele de cuarț într-o găleată din plastic cu acidul oxalic și acoperiți găleata peste noapte.
    • Puteți clăti cristalele cu un furtun de grădină sau în chiuvetă a doua zi. Asigurați-vă că opriți chiuveta astfel încât să nu pierdeți niciunul din cristale.
    • Acidul oxalic poate fi achiziționat de la majoritatea magazinelor de droguri în formă de pulbere.
  • 2. Eliminați petele prin înmuierea într-o soluție cumpărată de magazin. Puteți achiziționa o soluție de curățare numită Fier la cele mai multe îmbunătățiri la domiciliu sau magazine de uz casnic (cum ar fi Walmart). Pur și simplu înmuiați cristalele de cuarț în soluția de curățare și urmăriți petele dispar. Este posibil să trebuiască să lăsați cristalele să se înmoaie pentru zile sau chiar săptămâni pentru ca ei să devină complet nedeterminate.
  • Asigurați-vă că clătiți cristalele cu cuarț cu apă când terminați.
  • Dacă doriți să faceți propria soluție de curățare a fierului, puteți combina 33 de grame de ditionit de sodiu, 28 grame sau bicarbonat de sodiu, 59 de grame de citrat de sodiu și 800 mililitri de apă. Pur și simplu se învârte amestecul în jurul până când toate substanțele chimice sunt dizolvate în apă.
  • Imagine intitulată Crystal cuarț curat Pasul 6
    3. Îndepărtați depunerile algelor prin înmuierea cristalelor din Bleach. Dacă cristalele de cuarț sunt acoperite în depozite de alge sau alte minerale, puteți încerca să le curățați cu înălbitorul gospodăriei. Înmuiați cristalele într-un castron umplut cu înălbitor diluat cu apă și lăsați-i să stea timp de câteva zile.
  • Asigurați-vă că clătiți bine cristalele de cuarț după ce le scoateți din soluția de înălbire.
  • Lăsați cristalele să se usuce bine (pentru cel puțin o zi) înainte de a începe orice alt tip de curățare chimică.
  • Partea 3 din 3:
    Luând măsurile de precauție corespunzătoare
    1. Imagine intitulată Cristale cu cuarț curat Pasul 7
    1. Efectuați curățarea într-o zonă bine ventilată. Ori de câte ori curăți cristale cu cuarț cu acid oxalic, trebuie să o faceți într-o zonă foarte ventilată. Aceste fum pot fi foarte dăunătoare pentru dvs. dacă le inspirați. Fumurile acide pot fi otrăvitoare pentru animale și la oameni.
  • 2. Purtați mănuși când manipulați orice tip de acid. În plus față de a fi dăunătoare dacă inhalat, acidul vă poate arde dacă vine în contact direct cu pielea. Asigurați-vă că purtați mănuși de cauciuc atunci când manipulați acidul oxalic și în timpul curățării cristalelor de cuarț.
  • Asigurați-vă că purtați mănuși de cauciuc și nu mănuși de țesătură. Reziduul acid ar putea rămâne pe mănușile de țesătură sau se scurge prin piele.
  • 3. Aruncați deșeurile acide în mod corespunzător. Deoarece deșeurile acidului oxalic este considerat un material periculos, trebuie să îl neutralizați mai întâi înainte de a vă putea elimina. La sfârșitul procesului de curățare, acidul oxalic va fi într-o formă lichidă. Trebuie să adăugați lime de grădină (Cao) la lichid până când nu mai există nicio reacție vizibilă.
  • Puteți face acest lucru afară pe pământ și spălați resturile cu un furtun. Sau o puteți face folosind o pâlnie pentru a turnați acidul oxalic uzat într-un canal galon și adăugați varul acolo. Apoi aruncați pur și simplu canalul și conținutul său într-o gunoi sau gunoi.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar