Cum să găsiți valoarea unei ștampile

Ștampila de colectare este un hobby popular pe tot globul, iar colectorii se bucură de totul din aspectele de design estetice ale ștampilei către istoria sa bogată. Determinarea valorii monetare a timbrelor vă poate ajuta să le apreciați și mai mult și să știți ce prețuri să vă așteptați dacă vă decideți că sunteți gata să vindeți.

Pași

Partea 1 din 3:
Observarea stării fizice
  1. Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 1
1. Judeca centrarea designului. Cu cât ștampila este mai centrat în interiorul graniței de perforare albă, cu atât mai bine. Vrei ca ștampila să aibă un aspect general echilibrat, îngrijit.
  • Imaginea intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 2
    2. Întoarceți ștampila și uitați-vă la gumă. Guma de timbru este adezivul care lipsește ștampila pe hârtie. Veți dori ca guma să fie cât mai perfectă, fără nici un fel de creastă grele.
  • Imaginea intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 3
    3. Verificați o balama de ștampilă. O balamală de ștampilă este o bucată mică, transparentă de hârtie pliată acoperită în adeziv ușor, uneori lipită pe spatele unei ștampile și se folosește pentru al atașa la o pagină de album. O balama de ștampilă va face ca ștampila - mai puțin valoroasă, chiar și după ce a fost eliminată.
  • Dacă ștampila dvs. are o balama de ștampilă atașată, apelați un dealer de ștampilă sau un expert înainte de a încerca să-l scoateți pe cont propriu, deoarece ați putea deteriora ștampila.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 4
    4. Uită-te la îngrijitorii perforărilor. Perforațiile sunt găurile mici perforate de-a lungul marginilor unei ștampile care vă ajută să o îndepărtați de foaie. Unele timbre vor avea mai multe perforații sau cercuri mai mari, dar ceea ce contează cel mai mult este că au dinți complet și găuri curate.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 5
    5. Căutați un semn de anulare. Dacă a fost utilizată o ștampilă, aceasta va fi ștampilată cu o marcă de anulare peste design. Cu cât este mai greu marca de anulare, cu atât este mai mică valoarea ștampila dvs. - doriți să vă asigurați că nu se blochează sau acoperă designul ștampilului.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 6
    6. Evaluați colorarea ștampilei. Vrei ca proiectul ștampilului să fie luminos și vibrant. Culoarea de decolorare poate fi cauzată de lucruri precum lumina soarelui sau lumina artificială, murdăria, poluarea sau uleiurile cutanate.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 7
    7. Determinați gradul de ștampilă. Pe baza centrului de proiectare a ștampilei și a greutății marcajului de anulare, veți putea obține o idee despre gradul de ștampilă. Există câteva posibilități de grad: slab, mediu, fin, foarte fin și superb (condiție de mentă).
  • În esență, cu atât mai rău, centrul de design și cu atât mai greu marca de anulare de pe ștampilă, cu atât mai aproape de un grad "sărac" pe care îl va primi.
  • Gradurile superbe sunt destul de rare, deoarece ștampila trebuie să fie perfectă în toate aspectele.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 8
    8. Lăsați ștampila pe plicul său dacă este încă atașată. Nu doriți să riscați deteriorarea ștampila, trăgându-l sau tăiați-o. Uneori, o ștampilă veche, folosită pe un plic cu o anulare specială, va avea o valoare mai mare decât ștampila ar fi neutilizată și neatinsă. Adresați-vă unui expert la o ștampilă spectacol sau obțineți o evaluare profesională pentru a vedea dacă ștampila ar trebui eliminată.
  • Partea 2 din 3:
    Determinarea istoriei și a rarității
    1. Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 9
    1. Figurați vârsta ștampila. Mai ușor de zis decât de făcut! Este posibil să puteți determina vârsta bazată pe indicii din design. Căutați evenimente sau cifre istorice sau încercați să alegeți cuvintele pe ștampilă. Anii exacți nu sunt tipăriți în mod obișnuit pe ștampile, deci poate fi destul de dificil să vă aflați exact cât de vechi este ștampila dvs.
    • Se îndreaptă spre un dealer de experți dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar. Cu cât ștampila veche este, cu atât va fi mai valoroasă - așa că merită efortul suplimentar!
    • Timbre tipărite în ultimii 70 de ani, chiar și cei din starea de mentă, probabil nu vor fi evaluați mai mult decât au fost inițial.
  • Imaginea intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 10
    2. Determinați țara de origine a ștampila. Ca și în cazul vârstei ștampilei, căutați cifre istorice sau evenimente pe ștampilă sau cuvinte - cunoașterea limbii vă poate ajuta să restrângeți țara.
  • O imagine a Reginei Victoria, de exemplu, este probabil de la Marea Britanie din secolul al XIX-lea, în timp ce o imagine a barajului Hoover poate fi la mijlocul secolului american.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 11
    3. Identificați ștampila cu o carte de referință. În funcție de ștampila dvs., ar putea fi mai ușor să o identificați înainte de a încerca să determinați vârsta și țara de origine. După ce v-ați uitat peste starea fizică a ștampilului, veți ști destul despre asta pentru a putea găsi într-o carte de referință.
  • Colectorii de ștampile americane utilizează adesea catalogul SPECIALIZAT Scott (acum disponibil într-un format e-carte), în timp ce filatelistii britanici tind să folosească catalogul Stanley Gibbons. Check out biblioteca locală pentru a vedea ce opțiuni aveți.
  • Puteți încerca să vă uitați și la resursele și cataloagele online, dar faceți acest lucru cu un bob de sare. Acestea nu pot fi la fel de acreditate sau exacte ca cărți de referință.
  • Imaginea intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 12
    4. Determină raritatea ștampilei. Raritatea ștampila va depinde de vârsta și cantitatea sa în rularea inițială de imprimare. Cel mai rar ștampila, cu atât este mai mare valoarea - unii colectori de ștampile, chiar spun că raritatea este singurul factor cel mai important în determinarea valorii timbrelor, mai mult decât o condiție sau vârstă. Verificați cărțile de referință sau cu un dealer profesionist pentru a afla rularea inițială a ștampilei.
  • O ștampilă veche nu va fi neapărat rară și valoroasă. Timbrele de la Benjamin Franklin din 1861, de exemplu, nu sunt foarte valoroase, deoarece au fost produse aproximativ 150 de milioane de ele.
  • Imaginea intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 13
    5. Păstrați un ochi pentru timbrele de eroare. Deși, în general, doriți ca ștampila să fie cât mai perfectă, timbrele de eroare sunt o excepție. Aceste timbre rare au o eroare în design, mai degrabă decât în ​​centru, perforații etc. Timbrele de eroare sunt extrem de valoroase datorită deficitului lor - pot fi doar 50 sau 100 de existente.
  • Erori de ștampile valoroase includ erori de proiectare, cum ar fi o hartă care prezintă eroarea de omisiune greșită, cum ar fi timbrele lui Thatcher Ferry, în care podul în sine lipsea în design sau o inversiune, ca și timbrele americane inversate, care tipărite un biplan cu susul în jos.
  • Partea 3 din 3:
    Consultarea experților de ștampilă
    1. Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 14
    1. Consultați o carte de referință de ștampilă sau o resursă online pentru a determina valoarea. Acum că ați identificat ștampila și orice defecte în starea sa, reveniți la cartea dvs. de referință pentru a începe să înțelegeți valoarea acestuia. Căutați "ghiduri de preț" speciale la timbrele poștale, cel mai nou, cu atât mai bine.
    • Ghidurile de preț de ștampile nu pot fi complet exacte, dar veți începe să obțineți o idee brută despre cât de mult ar putea fi ștampila ta.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 15
    2. Capul la ștampila. Aceste convenții de ștampile au loc în întreaga lume și oferă un loc pentru filatelisti să cumpere, să vândă și să-și prețuiască ștampilele. Dealerii de timbre listează adesea pe site-urile lor, și puteți verifica site-urile pentru Societatea Filatelică Americană (APS) sau Asociația dealerilor American Stamp (ASDA), precum și pentru a găsi un spectacol lângă dvs. Adu-ți ștampila și cere câteva opinii diferite.
  • Imagine intitulată Găsiți valoarea unei ștampile Pasul 16
    3. Au un expert de ștampilă apreciază ștampila. În SUA, veți dori să căutați un dealer care este membru al APS sau ASDA. Flip deschideți agenda telefonică la secțiunea "Ștampile pentru colecționari" sau căutați online pentru a găsi un dealer în zona dvs. și pentru a le apela pentru a întreba ce costul va fi pentru o evaluare. Nu ar trebui să dureze mult, iar acest lucru vă va oferi cea mai exactă estimare a valorii ștampilei.
  • Pentru a găsi un dealer în alte țări, căutați online. Organizațiile precum APS, în ciuda faptului că au fost un grup american, de multe ori listează dealerii (precum și spectacolele) în alte țări, cum ar fi Canada și Marea Britanie.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar