Cum de a colecta ștampile

Colectarea ștampilelor poate fi un hobby recompensat la orice nivel de calificare sau cheltuială. Un începător sau un copil poate fi perfect cu un album de fotografii frumoase. Un colector avansat poate fi entuzmansat cu un studiu detaliat al unei singure ștampile sau prin provocarea de urmărire a ultimei ștampile pentru a finaliza o colecție tematică. Calea potrivită de a colecta este modul în care te face fericit.

Pași

Partea 1 din 4:
Colectare timbre
  1. Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 1
1. Porniți colecția dvs. cu pachete de ștampilă. Dealerii de ștampile și magazinele de hobby oferă pachete accesibile care conțin sute de ștampile folosite. Acestea sunt excelente pentru lovirea unei noi colecții de ștampile. Asigurați-vă că pachetul este "Toate-diferit" Deci, veți obține o mare varietate de timbre, nu multipli de aceeași ștampilă.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 2
    2. Cumpărați ștampile noi de la oficiul poștal. Puteți cumpăra ștampile comemorative neutilizate de la orice oficiu poștal, adesea cu modele atrăgătoare care vizează colectorii. Unii colectori preferă aceste noi, "condiție de menta" ștampile datorate calității superioare, în timp ce alții se bucură de citirea cernelului de anulare, biroul poștal pune pe ștampile utilizate în e-mail. Puteți specializa într-un singur tip sau altul dacă doriți, dar este bine să păstrați ambele tipuri în colecția dvs.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 3
    3. Adresați-vă întreprinderilor locale și prietenilor să salveze ștampile pentru dvs. Întreprinderile primesc adesea o mulțime de corespondență și pot primi poștă pe plan internațional dacă lucrează cu alte întreprinderi sau clientele internaționale. Prietenii și familia ar putea fi, de asemenea, dispuși să salveze ștampile din scrisorile pe care le primesc și le vor transmite.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 4
    4
    Face un stilou. Dacă vă place să scrieți și să primiți litere, găsiți un stilou prieten, astfel încât să puteți avea o conversație continuă. Site-urile web PAL online vă pot ajuta să găsiți pe cineva într-o altă țară, care ar putea folosi ștampile pe care nu le-ați găsi în mod normal.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 5
    5. Swap timbres. Odată ce ați sortat prin câteva pachete de timbre, ați putea avea o grămadă de duplicate sau ștampile care nu vă interesează. Puteți tranzacționa aceste timbre cu alte colectoare pentru propriile lor duplicate, extindând colecția dvs. Dacă nu aveți prieteni sau colegi care colectează ștampile, întrebați angajații și clienții la magazinul local de hobby sau dealer de ștampile dacă sunt interesați de tranzacționare.
  • În stadiul incipient al hobby-ului, este mai bine să tranzacționați o ștampilă pentru o ștampilă, în loc să încercăm să înveți valoarea de piață. O excepție este ștampilele care sunt rupte, deteriorate sau acoperite de o anulare puternică (cerneală poștală), care de obicei este mai mică decât o ștampilă în stare bună.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 6
    6. Alăturați-vă unui club de colector de ștampilă. Colectorii de ștampilă condimentată se întâlnesc adesea la sfaturi și ștampile comerciale.
  • Dacă doriți să întâlniți mai mulți pasiști ​​dedicați, puteți Găsiți un spectacol de ștampilă în schimb, în ​​cazul în care oamenii concurează pentru premii cu colecțiile lor de ștampile.
  • Partea 2 din 4:
    Eliminarea hârtiei din ștampilele utilizate
    1. Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 7
    1. Manipulați ștampile cu ștampile. Găsiți tonguri de ștampile online sau la un magazin de hobby și utilizați-le în loc de degete, pentru a evita daunele din uleiuri sau umiditate. Acestea sunt adesea numite pensete, deoarece aceștia seamănă cu ei, dar sunt mai slabi și mai fină pentru a evita deteriorarea ștampilei. Sfaturile subțiri, rotunjite fac ușor să alunece sub o ștampilă, în timp ce punctele ascuțite ar trebui evitate datorită posibilității de lacrimi.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 8
    2. Tăiați cea mai mare parte a plicului. Ștampilele utilizate sunt îndepărtate de obicei din plic înainte de a depozita. Dacă vă place să colectați marcajele de anulare sau marcajul de cerneală poștală peste ștampilă, tăiați un dreptunghi de hârtie în jurul marcii și săriți înainte la pasul de stocare din această secțiune. În caz contrar, tăiați un mic pătrat în jurul ștampilarului în sine. Nu trebuie să fiți precis, deoarece pașii de mai jos vor elimina resturile rămase de hârtie.
  • Deoarece marca de anulare ocupă o mulțime de spațiu în colecția dvs., majoritatea colectorilor salvează numai cele mai interesante.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 9
    3. Înmuiați cele mai multe ștampile în apă călduță. Această metodă tradițională funcționează pe u.S. Ștampile dinaintea anului 2004 și cele mai multe ștampile din alte țări. Puneți ștampilele susținute de hârtie într-un castron de apă călduță, cu ștampila cu fața în sus. Utilizați suficient spațiu pentru fiecare să plutească la suprafață. După 15-20 de minute, odată ce ștampilele au început să se separe de hârtie, utilizați clemele de ștampile pentru a transfera ștampilele la un prosop de hârtie uscată. Manipulând foarte ușor ștampila umedă, răsturnați hârtia rămasă. Dacă hârtia nu se stinge, lăsați ștampila să se mai fie mai lungă. Nu încercați să îndepărtați ștampila.
  • Ștampile pe hârtie colorată în culoare sau cu semne de cerneală purpuriu trebuie să fie înmuiate în boluri separate, deoarece cerneala de pe hârtie ar putea sângera și vopsi timbrele.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 10
    4. Clătiți și uscați timbrele. Odată ce hârtia este îndepărtată, clătiți partea din spate a ștampilei în apă proaspătă pentru a îndepărta ultimul reziduu gummic. Lăsați ștampile să se usuce peste noapte pe un prosop de hârtie. În cazul în care ștampile curl, le puteți plasa între prosoape de hârtie și sandwich-le între cărțile grele.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 11
    5. Îndepărtați ștampilele autoadezive cu odorizant de aer. Ștampile autoadezive, inclusiv toate U.S. Ștampile Începând cu anul 2004, nu pot fi scoase din hârtie utilizând metoda tradițională de apă caldă. În schimb, găsiți un neeerosol, odorizant de aer 100% natural, pe bază de citrice, cum ar fi citrice pur sau zep. Pulverizați o cantitate mică pe hârtia atașată la timbre, astfel încât hârtia este înmuiată și translucidă. Rotiți ștampila cu fața în sus, rotiți ușor colțul de hârtie și îndepărtați încet ștampila. Pentru a îndepărta spatele lipicioasă, dați degetul în pulberea de talc și ștergeți-o ușor de ștampila.
  • Partea 3 din 4:
    Stocarea și organizarea colecției dvs
    1. Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 12
    1. Sortați-vă colecția. După un timp petrecut pe hobby, majoritatea colectorilor de ștampile decid să se limiteze la o anumită subcategorie a ștampilelor. Chiar dacă decideți să colectați o selecție mult mai largă, alegeți o temă pentru a vă ajuta să sortați colecția. Iată câteva opțiuni de alegere de la:
    • Țara - aceasta este probabil cea mai obișnuită modalitate de a sorta o colecție. Unii oameni încearcă să colecteze cel puțin o ștampilă din fiecare țară din lume.
    • Colectarea locală / colectarea tematică - Alegeți un design de ștampilă care înseamnă ceva pentru dvs. sau doar unul pe care îl găsiți destul sau interesant. Fluturi, sport, oameni celebri și avioane sunt doar câteva subiecte comune de ștampile.
    • Culoare sau formă - Sortarea după culoare poate face o colecție atractivă. Pentru o provocare, încercați să urmăriți ștampilele în forme neobișnuite, cum ar fi triunghiurile.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 13
    2. Achiziționați un album de timbru. Ștampila albumelor, sau "cărți de stoc," Protejați-vă timbrele de la daune și păstrați-le în rânduri vizibile, sortate și pagini. Unii dintre ei vin cu imagini tipărite de timbre dintr-o anumită țară sau an, astfel încât să puteți plasa timbrele peste imagini pe măsură ce le colectați.
  • Unele albume sunt legate, în timp ce altele sunt lianți care pot avea pagini noi introduse. Fundalurile negre tind să afișeze mai clar ștampilele.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 14
    3. Montați timbrele. În unele albume, puteți stoca ștampile prin glisarea în buzunare din plastic. Pe alții, va trebui să utilizați un adeziv specializat care nu vă va face rău timbrelor. Alegeți între aceste două opțiuni:
  • "Balamale" sunt bucăți mici, pliate de hârtie sau plastic. Pentru a utiliza unul, umeziți capătul scurt, lipiți-l la ștampila înapoi, apoi umeziți capătul lung și atașați la albumul de ștampilă. Acestea nu sunt recomandate pentru ștampile valoroase.
  • "Suporturi" sunt mâneci din plastic, care sunt mai scumpe, dar mai bune pentru timbrele dvs. Se potrivesc ștampila în manșon, umeziți spatele manșonului și lipiți-l în album.
  • Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 15
    4. Pagini separate cu foi de plastic. Dacă paginile dvs. de album are spațiu de stocare a ștampilelor pe ambele părți, utilizați foi de plastic pentru a le împiedica să se frece reciproc sau în rupere. Mylar, polietilenă sau polipropilenă sunt exemple de materiale plastice de protecție eficiente, dar este posibil să găsiți alții.
  • Evitați foi de vinil, care nu pot proteja în mod eficient materialele pe termen lung.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 16
    5. Stocați-vă în siguranță albumul. Umiditatea, lumina luminoasă și fluctuațiile de temperatură pot distruge colecția de ștampile, deci păstrați-l din mansardă fierbinte sau subsoluri umede. Nu păstrați colecția dvs. lângă ușile exterioare sau pereții de beton, deoarece acestea pot introduce umiditate. Dacă stocați colecția în apropierea podelei, puneți-o mai întâi într-o cutie.
  • Partea 4 din 4:
    Identificarea timbrelor rare
    1. Imagine intitulată Colecta ștampile Pasul 17
    1. Consultați cărțile colectorului de ștampile. Cataloagele de timbre și ghidurile de preț sunt resurse excelente, având liste ilustrate de timbre, aranjate de an, care dau o valoare de piață curentă pentru o emisiune de ștampilă dată. Cele mai răspândite cataloage sunt: ​​Catalogul de ștampile poștale Scott, Stanley Gibbons pentru problemele Marea Britanie, Yvert et Theltier pentru problemele franceze, Unitrade pentru problemele canadiene și Minkus și Harris US / BNA pentru problemele Statelor Unite.
    • Puteți găsi adesea aceste cărți într-o bibliotecă mare, dacă nu doriți să le achiziționați singur.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 18
    2. Examinați ștampile cu o lupă. Cu desenele multor probleme de ștampile diferite diferite de o linie sau un punct, ochelarii de lupă sunt probabil instrumentele cele mai valoroase ale colectorului de ștampile. Buclele mici ale bijutierului sunt eficiente pentru majoritatea pasioniștilor, dar este deosebit de valoros sau dificil de identificat timbrele ar putea apela la o lupă mare cu o sursă de lumină încorporată.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 19
    3. Utilizați un ecartament de perforare. Acest instrument măsoară dimensiunea găurilor perforate în jurul marginii ștampilei și este necesar numai pentru colectorii avansați de ștampile. Aceste manometre vă spun câte perforații se potrivesc în 2 centimetri (0.79 inci), care poate afecta foarte mult prețul unei ștampile valoroase.
  • Dacă un ghid de ștampilă enumeră două numere, cum ar fi "PERF 11 X 12," Primul număr se referă la perforarea orizontală, iar al doilea număr se referă la verticală.
  • Imagine intitulată Colectează ștampile Pasul 20
    4. Identificați filigranele. Hârtia utilizată pentru tipărirea timbrelor are uneori un filigran, adesea prea slabă pentru a identifica ținând-o la lumină. Dacă aveți o ștampilă care poate fi identificată numai cu un filigran, veți avea nevoie de un fluid special de detectare a filigranului care este non-toxic și sigur pentru ștampile. Așezați ștampila pe o tavă neagră și picurați lichidul pe el pentru a dezvălui filigranul.
  • Aceasta este, de asemenea, o modalitate bună de a găsi crestături și reparații ascunse pe o ștampilă.
  • Dacă nu doriți să obțineți ștampilele umede, achiziționați un instrument specializat în acest scop, cum ar fi un sinoscop sau un rol-a-tector.
  • sfaturi

    Dacă vă bucurați de anularile de cerneală utilizate de oficiile poștale, încercați să colectați ștampile cu diferite tipuri de anulare, cum ar fi poșta aeriană sau "poștale datorate."

    Avertizări

    Pentru mulți, colectarea de ștampilă este un stil de viață competitiv. Din acest motiv, trebuie să recunoașteți întotdeauna posibilitatea ca persoana cu care să vă comercializați să încercați să vă înșelăciune.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar