Cum de a determina vârsta unui copac

Estimarea vârstei unui copac se poate face destul de rapid și precis prin măsurarea anumitor caracteristici. În funcție de tipul de copac, puteți, de exemplu, să măsurați circumferința trunchiului sau să numărați rândurile ramurilor. Metoda cea mai precisă, cu toate acestea, numărăm inelele din portbagaj, dar acest lucru se poate face numai atunci când un copac este tăiat și nu ar trebui să tăiați un copac sănătos doar pentru a-și determina vârsta. În schimb, încercați o altă metodă sau o combinație de metode pentru a obține o estimare corectă.

Pași

Metoda 1 din 4:
Estimarea vârstei prin măsurarea trunchiului
  1. Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 1
1. Măsurați circumferința copacului la înălțimea pieptului. Înălțimea medie a sânului, care este o măsurătoare silvicultură, este de 4/2 FT (1.4 m) de la nivelul solului. Înfășurați o bandă de măsurare a țesăturii în jurul trunchiului la această înălțime și notați circumferința copacului.
  • Dacă solul este înclinat, măsurați 4/2 FT (1.4 m) de la nivelul solului pe partea în sus, marcați locul, apoi faceți același lucru pe partea inferioară. Înălțimea medie a sânului este punctul mijlociu dintre măsurătorile în sus și coborâre.
  • Pentru un trunchi care furcă la o înălțime mai mică de 4/2 FT (1.4 m), măsurați circumferința chiar sub furcă.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 2
    2. Găsiți trunchiul diametru și raza. Pentru a găsi diametrul, împărțiți circumferința cu PI sau aproximativ 3.14. Apoi găsiți raza prin împărțirea diametrului cu 2.
  • De exemplu, dacă circumferința este de 154 în (390 cm), diametrul este de aproximativ 49 în (120 cm), iar raza este de aproximativ 24/2 în (62 cm).
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 3
    3. Scaderea /4 la 1 din (0.64 la 2.54 cm) pentru a ține cont de coajă. Pentru speciile de copaci cu coajă groasă, cum ar fi stejarul negru, scade 1 în (2.5 cm) de la măsurarea razei. Scaderea /4 în (0.64 cm) pentru specii cu coajă subțire, cum ar fi mesteacanul. Dacă nu sunteți sigur și doriți doar o estimare brută, scăderea /2 în 1.3 cm) de la rază.
  • Inclusiv coaja ar adăuga o circumferință suplimentară și aruncați măsurătorile dvs.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 4
    4. Utilizați copacii căzuți în apropiere pentru a calcula o lățime medie a inelului. Verificați în jurul copacului în cauză pentru copaci morți sau căzuți din aceeași specie. Dacă găsiți unul cu inele vizibile, măsurați raza și numărați inelele. Apoi împărțiți raza prin numărul de inele pentru a găsi lățimea medie a inelului.
  • Să presupunem că există un ciocan din apropiere cu o rază de 25 în (64 cm) și veți număra 125 de inele. Lățimea medie a inelului ar fi /5 în (0.51 cm).
  • Ratele de creștere variază în funcție de speciile de arbori și de condițiile de mediu. Copacul viu pe care îl măsurați probabil a crescut la o rată similară cu un copac al aceleiași specii care au crescut în apropiere.
  • Veți conecta măsurarea lățimii inelului sau, dacă nu există pumni din apropiere, o rată medie de creștere într-o ecuație pentru a estima vârsta copacului.
  • Chiar dacă aveți lățimea medie a inelului, puteți utiliza și rata medie de creștere pentru a estima vârsta, apoi comparați rezultatele celor două metode.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 5
    5. Căutați rata medie de creștere a speciilor, dacă este necesar. Dacă nu găsiți pumnii din apropiere sau copaci tăiați, căutați online rata medie de creștere pentru speciile de copac pe care le măsurați. Inclusiv locația dvs. în termenii dvs. de căutare ar putea genera rezultate mai precise.
  • În general, un copac este probabil în jur de 8-15 ani pentru fiecare 1 ft (0.30 m) de diametru trunchi. De exemplu, dacă circumferința unui copac este de 6 ft (1.8 m) în jur, este probabil cel puțin 50 de ani dacă este un lemn de esență tare.
  • De exemplu, arborii de stejar, cenușă, fag și sycamore cresc /2 la /4 în 1.3 până la 1.9 cm) în circumferință pe an. Dacă nu cunoașteți specia, conectați ambele /2 în 1.3 cm) și /4 în 1.9 cm) în ecuația dvs. de a ghici o furie de vârstă.
  • Pentru o estimare mai precisă, factor în locația copacului. În condiții deschise, ratele de creștere sunt, de obicei, mai mari, sau /4 la 1 din (1.9 la 2.5 cm) pe an. Creșterea tinde să fie mai lentă în locațiile urbane și în pădurile aglomerate.
  • Asigurați-vă că verificați modul în care se calculează rata de creștere. Multe surse rate de creștere pe cât de mult circumferința copacului sau circumferința, crește pe an. Cu toate acestea, ați putea găsi rate bazate pe lățimea medie a inelului razei.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 6
    6. Împărțiți raza cu lățimea medie a inelului. Dacă ați folosit un ciocan din apropiere pentru a calcula lățimea medie a inelului, împărțiți raza copacului viu în cauză de lățimea medie a inelului.
  • Spune asta, excluzând coaja, copacul tău are o rază de aproximativ 24 în (60.96 cm). Folosind un ciocan din apropiere de aceeași specie, ați calculat o lățime medie a inelului de 0.20 în (0.508 cm).
  • Împărțiți 24 (sau 60.96) cu 0.20 (sau 0.508) să vină cu o vârstă estimată de 120 de ani.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 7
    7. Împărțiți circumferința cu rata medie anuală de creștere. Dacă ați găsit rata medie anuală de creștere bazată pe circumferința sau circumferința, împărțiți circumferința copacului prin rata de creștere.
  • Să presupunem că circumferința copacului tău este de 154 în (391.16 cm), iar rata de creștere este între 0.75 și 1 în (1.905 și 2.54 cm) pe an. Împărțiți 154 (sau 391.16) cu 0.75 (sau 1.905), apoi împărțiți 154 (sau 391.16) cu 1 (sau 2.54). Gama dvs. estimată de vârstă ar fi între 154 și 205 de ani.
  • Metoda 2 din 4:
    Numărarea ramurii
    1. Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 8
    1. Numărătoarea de a estima vârsta unui conifer. Whorlele sunt rânduri de ramuri care cresc de la trunchi la aproximativ aceeași înălțime. Numărarea creșterilor este o opțiune pentru conifere sau copaci verzi, dar nu este foarte utilă pentru copacii de largă, cum ar fi stejarul sau sycamore. Această metodă nu este la fel de precisă ca numărarea inelelor, dar este o modalitate de a estima vârsta copacului fără a fi nevoie să o omoare sau să o rănească.
    • Coniferele produc cherestea anual la intervale regulate. Foioase, sau copaci de frânare, le produce neregulate, făcând dificilă obținerea unui număr precis.
    • Este, de asemenea, mai ușor să numărați viermii unui tânăr conifer. S-ar putea să nu puteți vedea vârful unui conifer înalt, matur, și ar fi mai multe nereguli în modelele sale de creștere.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 9
    2. Numărați rândurile de ramuri care cresc la aceeași înălțime. La baza copacului, căutați un șir de ramuri care cresc la același nivel, o lungime goală de trunchi, apoi un alt rând de ramuri. Aceste rânduri sunt numărau-le până când ajungeți la vârful copacului.
  • S-ar putea să vedeți ramuri unice care cresc între whorle sau 2 spirite distanțate strâns împreună. Acestea sunt nereguli care ar putea indica o leziune sau condiții meteorologice neobișnuite în acel an, așa că nu le numărați.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 10
    3. Includeți orice stuburi sau noduri în partea de jos a trunchiului. Verificați sub primul rând de ramuri pentru dovada creșterii anterioare. Căutați noduri în trunchi și stuburi în care ramurile au crescut odată, ceea ce veți număra ca niște spirale suplimentare.
  • De exemplu, să presupunem că copacul dvs. are 8 șuruburi recunoscute. Sub primul rând, puteți vedea câțiva mici care ies din trunchiul din jurul aceluiași nivel. Există, de asemenea, un rând de 2 sau 3 noduri sub stubs. Ați numărați stubii și nodurile ca niște spirale suplimentare, astfel încât numărul dvs. total ar fi 10.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 11
    4. Adăugați 2 până la 4 ani pentru a ține cont de creșterea răsadurilor. Copacul a germinat și a crescut ca un răsad de câțiva ani înainte de a începe germinarea șuruburilor lemnoase. Adăugați 2 până la 4 la numărul dvs. de urgență pentru a factura în această creștere timpurie.
  • Dacă numărul dvs. de whorl a fost de 10, estimarea finală a vârstei ar fi între 12 și 14 ani.
  • Metoda 3 din 4:
    Numărătoarele inelelor pe un ciocan
    1. Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 12
    1. Examinați inelele unui ciocan expus. Numărul de inele pe un ciocan indică numărul de ani a trăit copacul. Veți vedea inele de trupe mai întunecate și mai ușoare - 1 an de creștere este compusă atât din o bandă întunecată, cât și din o bandă ușoară. Deoarece ele sunt mai ușor de distins, numărați trupele întunecate pentru a estima vârsta.
    • Inelele vă pot spune, de asemenea, despre condițiile de mediu pentru un anumit an. Inelele mai subțiri reprezintă ani mai răciți sau mai uscați, iar inelele mai groase reprezintă condiții mai bune de creștere.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 13
    2. Nisip bastonul pentru a vedea inele mai clar. Dacă inelele sunt greu de făcut, începeți prin șlefuirea cu șmirghel grosier, 60 de gresie. Terminați cu un șmirghel foarte fin, cum ar fi 400-grit. Pulverizarea suprafeței ușor cu apă poate face ca inele să fie mai ușor de văzut.
  • S-ar putea să aflați că unele inele sunt prea apropiate împreună pentru a vedea clar. Dacă este necesar, utilizați o lupă pentru a obține o viziune mai bună.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 14
    3. Numărați inelele de la Pith la coajă. Găsiți Pith sau cercul mic în centrul inelelor concentrice. Începeți să numărați de la prima bandă întunecată din jurul Pith. Continuați să numărați până când ați ajuns la coajă. Ultimul inel este apăsat de coaja și greu de văzut, așa că asigurați-vă că îl includeți în numărul dvs.
  • Dacă aveți probleme cu păstrarea urmăririi, încercați să scrieți un număr sau să faceți o marcă la fiecare 10 inele cu un creion.
  • Metoda 4 din 4:
    Numărarea inelelor pe un eșantion de bază
    1. Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 15
    1. Luați un eșantion de bază de arbore viu folosind un borer de increment. Pentru a estima cu exactitate vârsta unui copac viu fără ao ucide, folosiți un borer pentru a lua o probă de bază. Un borer de increment este un instrument în formă de T compus dintr-un Augur, sau un pic și un extractor, care se potrivește în Augur. Sfârșitul formei T este un mâner, pe care îl întoarceți pentru a se scurge și ieși din copac.
    • Lungimea borerului dvs. de increment ar trebui să fie de cel puțin 75% din diametrul copacului. Puteți găsi burții de creștere online și la magazinele de aprovizionare din silvicultură.
  • Imaginea intitulată determină vârsta unui pas de copac 16
    2. Se scurge în trunchiul la înălțimea pieptului. Măsura 4/2 FT (1.4 m) în sus trunchiul de la nivelul solului. Poziționați bitul lui Borer la acea înălțime pe mijlocul trunchiului.
  • Luând o probă la înălțimea sânilor vă oferă o estimare numită DBH Age. Va trebui să adăugați 5 până la 10 ani la vârsta DBH pentru a estima vârsta totală a copacului.
  • Veți lua eșantionul la înălțimea sânului, deoarece nu este practic să luați unul la baza copacului. Rădăcini, perie, iar pământul te-ar împiedica să porni mânerul și este greu să se grăbească în timp ce se prăbușește sau se află pe pământ.
  • Imaginea intitulată determină vârsta unui pas de copac 17
    3. Purta doar după punctul central estimat al trunchiului. Aplicați presiunea fermă și rotiți mânerul în sensul acelor de ceasornic pentru a se găti în trunchiul copacului. Continuați să întoarceți până când credeți că ați forat aproximativ 2 până la 3 în (5.1 la 7.6 cm) a trecut cu Pith sau centrul trunchiului.
  • Calculați raza copacului pentru a estima cât de departe va trebui să încercați. Măsurați circumferința copacului, împărțiți-vă de pi (aproximativ 3.14) Pentru a găsi diametrul, apoi împărțiți diametrul cu 2 pentru a găsi raza.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 18
    4. Introduceți extracția, apoi rotiți mânerul în sens invers acelor de ceasornic. Extractorul este un tub lung cu dinți la capăt. Se potrivește în Augur sau în partea pe care ați forat-o în copac. Glisați în extractor, apoi rotiți mânerele în sensul acelor de ceasornic pentru a scoate instrumentul și a extrage o probă de bază.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui copac Pasul 19
    5. Scoateți proba și localizați Pith sau centrul trunchiului. După glisarea probei de bază din extractor, veți vedea o serie de linii concentrice curbate. Acestea sunt secțiuni ale inelelor copacului. Ar trebui să vedeți un punct la capătul interior (vizavi de capătul de coajă) al probei de bază care marchează punctul central al inelelor concentrice.
  • Dacă nu vedeți Pith, plasați eșantionul pe o foaie mare de hârtie și extindeți liniile curbate pentru a face inele complete pe hârtie. Bazându-se pe inele pe care le-ați tras, încercați să ghiciți unde ar fi punctul central și să estimezi câte inele pe care le lipsești.
  • Imaginea intitulată Determinați vârsta unui pas de copac 20
    6. Numărați inelele de pe eșantionul de bază. După ce ați găsit Pith la capătul interior al eșantionului, numărați liniile curbate întunecate până când ați ajuns la capătul scoarței eșantionului. Utilizați o lupă dacă aveți probleme cu privire la inele strânse grupate.
  • Dacă aveți probleme cu a face liniile curbate, nisipați eșantionul pentru a le face mai vizibili. Începeți cu șmirghel de 60 de gresie, apoi terminați cu o garnitură fină, cum ar fi 400.
  • Amintiți-vă că contul dvs. de apel vă oferă estimarea vârstei DBH a copacului. Adăugați 5 până la 10 ani pentru a estima vârsta totală a copacului.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Copacii tropicali, de obicei, nu produc inele vizibile, deci va trebui să utilizați alte metode pentru a estima vârstele copac în locații fără un sezon rece.
  • În timp ce numărarea inelelor sunt mai exacte decât alte metode, nu este rezistent la nebun. Condițiile meteorologice, condițiile solului, leziunile și alți factori pot duce la inele multiple într-un singur an, sau nu inele deloc.
  • Luând un eșantion de bază rănește copacul, dar se poate vindeca. Există fungicide compuși disponibili concepuți pentru a promova vindecarea. Cu toate acestea, acestea pot promova de fapt infecții, deci conectarea nu este recomandată.
  • Copacii de rasinoase, cum ar fi coniferele și pinii, în general, cresc mult mai repede decât lemn de e-mail, cum ar fi stejari, elms, arțar și plopi.
  • Avertizări

    Utilizați prudență atunci când manipulați un borer, ferăstrău sau orice alte instrumente ascuțite.
  • Nu tăiați un copac sănătos doar pentru a afla vârsta.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar