Cum se creează un ecosistem într-o sticlă

Efectuarea unui ecosistem într-o sticlă este o modalitate distractivă de a învăța despre modul în care plantele și animalele interacționează cu mediul înconjurător. Puteți monitoriza ecosistemul dvs. și puteți înregistra orice modificări pe care le observați zilnic. Pentru a crea propriul ecosistem de sticlă, puteți încerca să faceți un ecosistem simplu bazat pe plante, un ecosistem de plante și apă mai complex sau un ecosistem de sticlă acvatică.

Pași

Metoda 1 din 3:
Crearea unui ecosistem simplu de plante
  1. Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 1
1. Tăiați partea superioară a sticlei. Pentru a face un ecosistem de sticlă, veți avea nevoie de o sticlă de plastic goală de 2 litri (2 litri). Cel mai bine este să utilizați un material plastic clar, astfel încât să puteți vedea în interiorul sticlei și să faceți observații. Tăiați partea superioară a sticlei, la aproximativ 2 inci sub gât.
  • Pentru a vă asigura că tăierea este dreaptă, puteți pune o bucată de bandă de mascare în jurul sticlei și apoi tăiați de-a lungul marginii benzii.
  • Cereți unui adult să vă ajute să tăiați sticla. Utilizați o pereche de foarfece sau un cuțit utilitar pentru a tăia tot drumul în partea de sus a sticlei.
  • Lăsați deoparte gâtul sticlei cu capacul pentru utilizare ulterioară.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 2
    2. Adăugați solul la sticlă. Utilizați o lopată de grădină mică și adăugați 2-3 cm (5-7 cm) de sol de ghiveci în partea de jos a sticlei. Atingeți ușor solul cu mâna pentru ao ajuta să se stabilească. Asigurați-vă că nu apăsați prea tare pentru că nu doriți să împachetați solul strâns.
  • Dacă doriți, puteți adăuga ½ un centimetru de pietricele în partea de jos a sticlei pentru drenaj. Acest lucru trebuie făcut înainte de adăugarea solului, dar este opțională.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o flacon Pasul 3
    3. Creați găuri mici pentru a vă planta semințele. Adâncimea găurilor va varia în funcție de tipul de semințe pe care îl plantați. Este recomandat să începeți prin plantarea fasolei verzi. Ele sunt semințe hardoase care ar trebui să crească cu ușurință. Citiți instrucțiunile de pe pachetul de semințe pentru a ști cât de profundă pentru a face găurile. Utilizați degetul sau un creion pentru a face găurile din sol.
  • Dacă plantați fasole, găurile ar trebui să fie de 1 inch (2.5 cm) adânc.
  • Faceți găurile de lângă marginea sticlei. În acest fel, veți putea să vedeți cu ușurință creșterea rădăcinilor.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 4
    4. Așezați semințele în găuri. Odată ce ați săpat găurile, puneți o semințe în fiecare gaură. Ar trebui să puteți potrivi aproximativ 5-6 plante. Acoperiți semințele cu murdărie.
  • În afară de fasole, ați putea încerca, de asemenea, să plantați o varietate de ierburi, cum ar fi menta, busuioc și oregano. Ați putea chiar să creșteți legumele rădăcinilor, cum ar fi morcovii sau cartofi. Doar asigurați-vă că oferiți suficient sol pentru aceste plante să se rădăcină.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o flacon Pasul 5
    5. Presărați semințele de iarbă pe partea de sus. Apoi, puneți două ciupite de semințe de iarbă deasupra solului. Acoperi ușor cu murdărie. Dacă doriți, puteți încerca, de asemenea, adăugarea de insecte și viermi la ecosistem.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 6
    6. Apă semințele. Înainte de a vă închide ecosistemul, trebuie să apăsați semințele. Presărați apa în sticlă. Vrei ca solul să fie umed, dar nu înmuiat. Lăsați apa să se scurgă în sol și apoi se stropi puțin mai mult. Doriți ca apa să pătrundă pe deplin a solului.
  • Dacă înclinați sticla și apa rulează în sus, aveți prea multă apă.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 7
    7. Întoarceți partea superioară cu susul în jos și plasați-o în interiorul bazei. Acum, scoateți partea superioară a sticlei cu capacul și întoarceți-o cu susul în jos. Puneți-o în interiorul ecosistemului astfel încât gâtul și partea superioară a sticlei să agăteau la câțiva centimetri deasupra solului.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 8
    8. Sigilați cu bandă în jurul marginilor. Pentru a ține partea de sus a sticlei în poziție și pentru a sigila ecosistemul, ar trebui să bandă în jurul marginii sticlei. Aceasta va atașa partea superioară a sticlei la bază.
  • Nu veți mai fi nevoie să adăugați apă la ecosistemul dvs. de sticlă.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 9
    9. Plasați ecosistemul într-un loc însorit. Acum că ecosistemul este sigilat, ar trebui să îl plasați într-un loc însorit. De exemplu, un ferestrei este un loc minunat pentru a vă menține ecosistemul de sticlă. Locația ar trebui să primească lumina solară indirectă pentru cea mai mare parte a zilei.
  • De asemenea, puteți adăuga o etichetă la baza ecosistemului cu data și numărul de identificare. În acest fel, puteți înregistra note și puteți compara cu alte ecosisteme de sticlă pe care le faceți.
  • Metoda 2 din 3:
    Construirea unui ecosistem complex
    1. Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 10
    1. Tăiați o sticlă de 2 litri (2 litri) chiar deasupra bazei. Cereți unui adult să vă ajute să tăiați sticla. Utilizați un cuțit utilitar și tăiați o sticlă de plastic limpează de 2 litri (2 litri), aproape o inch (2.5 cm) deasupra bazei. Plasticul de lângă fund este de obicei destul de gros și, ca rezultat, este posibil să nu puteți să-l tăiați cu foarfece.
    • Puteți renunța la baza mică a sticlei, deoarece nu va fi necesară.
    • Așezați partea superioară a sticlei cu capacul până la lateral, pentru utilizare ulterioară.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 11
    2. Tăiați o a doua sticlă de 2 litri (2 litri) chiar sub partea de sus. Asigurați-vă că aveți supravegherea adulților. Luați oa doua sticlă de 2 litri și tăiați tot drumul în jurul sticlei chiar sub gât. Puteți utiliza foarfece sau un cuțit utilitar pentru a tăia sticla.
  • Țineți ambele piese din această sticlă. Baza acestei sticle va forma baza ecosistemului dvs., iar partea de sus va fi folosita ca capac pentru a sigila ecosistemul.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 12
    3. Găuriți o gaură în capacul primei sticle. Scoateți capacul din prima sticlă de 2 litri (2.000 ml) pe care ați tăiat-o. Așezați capacul pe o placă de tăiere și apoi utilizați o pereche de clești sau un viciu mic de mână pentru a ține capacul în poziție. Curățați cu atenție o mică gaură prin centrul capacului sticlei.
  • Ar trebui să întrebați un adult să ajute la găurirea gaurei în capac.
  • Asigurați-vă că purtați ochelari de siguranță atunci când utilizați burghiul.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 13
    4. Plasați un șir sau o fitil prin gaură. Apoi, împingeți un șir de bumbac gros sau un fitil lung prin gaură. Wicks pot fi achiziționate de la magazinul local de aprovizionare cu ambarcațiuni. Fitilul sau șirul trebuie să fie de aproximativ 3-4 inci (7-10 cm) lungime.
  • Înșurubați capacul înapoi pe sticlă.
  • Setați acest lucru deoparte pentru utilizarea ulterioară.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 14
    5. Se toarnă apă în sticla de bază. Acum veți avea nevoie de porțiunea de bază a sticlei. Umpleți fundul sticlei cu apă. Este posibil să aveți nevoie să experimentați puțin pentru a găsi măsurarea exactă a apei. Dacă aveți prea multă apă, capacul va fi scufundat și dacă nu aveți suficientă apă, fitilul nu va putea ajunge la apă.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o flacon Pasul 15
    6. Rotiți cealaltă sticlă cu susul în jos și plasați-o în interiorul sticlei de bază. Asigurați-vă că șirul este scufundat în apă, dar capacul nu trebuie să atingă apa. Acest șir va colecta apă și va ajuta la menținerea solului deasupra umedelor. Acesta este modul în care semințele dvs. vor primi apă odată ce au fost plantate.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 16
    7. Adăugați solul la sticlă. Acum, se toarnă 3-4 inci (8-10 cm) de sol superior în sticlă. Asigurați-vă că șirul sau fitilul este îngropat în sol.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 17
    8. Plantați câteva semințe. Puteți planta o varietate de semințe diferite în ecosistemul dvs. De exemplu, ați putea încerca fasole verde, busuioc, mentă, oregano, ardei etc. Citiți instrucțiunile furnizate pe pachetul de semințe pentru a ști exact cât de profundă pentru a planta semințele. Majoritatea vor fi doar aproximativ un centimetru (2.5 cm) adânc. Spațiu semințele și înregistrarea în cazul în care ați pus fiecare tip de plantă. În acest fel, puteți monitoriza creșterea acestora.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 18
    9. Apă semințele. Odată ce ați terminat să vă plantați semințele, ar trebui să le apăsați pentru a le ajuta să crească. Ei vor primi apă de la baza ecosistemului, dar este o idee bună să le dați un pic de apă la început.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o flacon Pasul 19
    10. Sigilați ecosistemul atingând partea superioară suplimentară pe sticlă. Luați partea superioară a sticlei rămase și plasați-o pe partea de sus a ecosistemului dvs. Bandă în jurul marginii pentru ao sigila în poziție. De asemenea, trebuie să vă asigurați că capacul este sigilat strâns.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 20
    11. Plasați ecosistemul la soare. Acum că ați viglat ecosistemul dvs., ar trebui să îl plasați într-un loc însorit. Înregistrați toate modificările care au loc zilnic.
  • Metoda 3 din 3:
    Efectuarea unui ecosistem acvatic
    1. Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 21
    1. Umpleți sticla ¾ a drumului cu apă. Utilizați o sticlă de plastic de 2 litri (2 litri) și umpleți-o ¾ din calea cu apă. Puteți utiliza apă de la un iaz local, fie de la robinet. Iazul sau apa de apă este preferabilă deoarece veți obține și microorganisme mici care pot fi prezente în apă.
    • Dacă trebuie să utilizați apă de la robinet, asigurați-vă că lăsați-o să stea într-un recipient deschis timp de cel puțin 24 de ore înainte de utilizare în ecosistemul dvs. Clorul prezent în apă de la robinet poate ucide orice specii de animale sau de plante pe care le adăugați la ecosistemul dvs. Permiterea apei să stea timp de 24 de ore, dă timp de clor pentru a disipa din apă.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 22
    2. Adăugați pietricele. Apoi, adăugați 1-2 inci (2.5-5 cm) de roci mici sau pietricele. Ar trebui să spălați întotdeauna orice roci înainte de a le adăuga la ecosistemul dvs. Acest lucru va ajuta la eliminarea oricăror contaminanți.
  • În acest stadiu, ați putea adăuga, de asemenea, o frunză moartă. Acest lucru va oferi o sursă de alimente pentru orice microorganisme din apă.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 23
    3. Introduceți plantele acvatice. Puteți cumpăra plante acvatice din magazinul local de alimentare cu animale de companie. Când adăugați plantele în ecosistem, asigurați-vă că le separați și adăugați-le individual.
  • Alternativ, ați putea alege plante de apă dintr-un iaz local.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 24
    4. Plasați melcii în sticlă. De asemenea, puteți achiziționa mici melci de apă dulce la magazinul local de alimentare cu animale de companie. Alternativ, este posibil să găsiți melci de apă dintr-un iaz local. Asigurați-vă că melcii sunt suficient de mici pentru a se potrivi prin deschiderea sticlei.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 25
    5. Așteptați cu 24 de ore înainte de a pune capacul pe ecosistem. După ce ați plasat totul în ecosistemul dvs., ar trebui să așteptați cu aproximativ 24 de ore înainte de a fi închis. Acest lucru va permite ca ecosistemul să se stabilească. După 24 de ore puteți înșurubați capacul pe partea superioară a sticlei.
  • Imaginea intitulată Creați un ecosistem într-o sticlă de sticlă 26
    6. Plasați ecosistemul într-un loc însorit. Localizați ecosistemul acvatic într-un loc însorit. Sticla ar trebui să primească lumina indirectă a soarelui pe tot parcursul zilei.
  • Lucrurile de care veți avea nevoie

    • 2 sticle de plastic (1 sau 2)
    • Foarfece
    • Bandă
    • Burghiu
    • Ochelari de protectie
    • Bord de tăiere
    • Clește sau un viciu portabil.
    • Sol
    • Semințe
    • Apă
    • Șir sau lustrui
    • Pebbles
    • Plante acvatice
    • Melci

    sfaturi

    Înregistrați-vă observațiile zilnic și împărtășiți-le cu prietenii sau colegii de clasă.
  • Încercați să faceți mai multe ecosisteme și să comparați rezultatele.
  • Luați în considerare adăugarea de viermi sau insecte ecosistemului dvs. pentru a vedea cum reacționează cu plantele.
  • Avertizări

    Când lucrați cu foarfece ascuțite, trebuie să vă asigurați întotdeauna că există supravegherea adulților.
  • Dacă utilizați orice bug-uri sau animale în ecosistemul dvs., asigurați-vă că aveți grijă și eliminați numai ceea ce aveți nevoie de habitat natural.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar