Cum să găsiți procentul de masă

Compoziția procentuală a moleculei este contribuția procentuală a fiecărui element individual la masa unei molecule. Procentul de masă al unui element dintr-un compus este exprimat ca un raport de contribuție în masă la element și masa moleculară totală a compusului înmulțit cu 100%. Se pare complicat, dar găsirea procentului de masă este de fapt un proces simplu!

Pași

Partea 1 din 2:
Înțelegerea fundamentelor
  1. Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 1
1. Înțelegeți atomii. Atomii sunt unități de bază de materie, compuse din protoni, neutroni și electroni. Acestea sunt blocurile fundamentale ale tuturor lucrurilor din jurul vostru.
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 2
    2. Înțelegeți moleculele. Moleculele sunt grupuri chimice neutre din punct de vedere electric de doi sau mai mulți atomi, care sunt ținute împreună prin legături chimice.
  • Apă, de exemplu, este realizată din moleculă H2O. Fiecare moleculă de apă este compusă din doi atomi de hidrogen, care sunt legați chimic la un atom de oxigen.
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 3
    3. Înțelegeți molii. Un mol este o unitate de măsură utilizată pentru a exprima cantitatea de substanță chimică într-o probă. Este definită ca suma oricărei substanțe care conține 6.02 x 10 ^ 23 entități elementare. Utilizați moli ca o modalitate de a exprima concisuri cantități de substanțe chimice.
  • 6.02 x 10 ^ 23, care este aproximativ numărul de atomi de carbon din 12 grame (0.42 oz) de carbon pur, este numit și "numărul lui Avogadro."
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 4
    4. Să înțeleagă compușii chimici. Compușii chimici sunt substanțe chimice pure care constau din două sau mai multe elemente chimice.
  • Apă, alcătuită din moleculă H2O, este un compus chimic.
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 5
    5. Înțelegeți masa atomică. Masa atomică este masa unei particule atomice, a particulelor sub-atomice sau a moleculei. Se exprimă în grame pe mol (g / mol).
  • Rețineți că masa atomică este diferită de greutatea atomică și se referă în mod specific la masa totală a particulei, particulelor subatomice sau a moleculei în repaus.
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 6
    6. Înțelege masa moleculară. Masa moleculară este masa unei singure molecule. Cu alte cuvinte, este masa totală a tuturor atomilor individuali care alcătuiesc o anumită moleculă.
  • Ca și în cazul masei atomice, masa moleculară diferă de greutatea moleculară.
  • Partea 2 din 2:
    Calcularea procentului de masă
    1. Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 7
    1. Listează elementele din compus.
    • De exemplu, spuneți că trebuie să calculați procentul de masă al acidului citric, C6H8O7, așa cum se arată în imagine. Elementele acestui compus sunt carbonul (C), hidrogen (H) și oxigenul (O).
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 8
    2. Notați masa atomică a fiecărui element individual. Utilizați tabelul periodic pentru a localiza aceste numere. Acesta este de obicei situat chiar sub simbolul atomic, în unitățile G / Mol.
  • În exemplul de mai sus, ați reținut că masa atomică a carbonului este de 12 ani.01 g / mol, masa atomică a hidrogenului este de 1.00 g / mol, iar masa atomică a oxigenului este de 15.99 g / mol.
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 9
    3. Găsiți contribuția în masă a fiecărui element din compusul dvs. Contribuția în masă a unui element dintr-un compus este masa atomică a elementului înmulțit cu numărul de atomi din element într-o singură moleculă a compusului. Subscriptul numeric după fiecare simbol atomic semnifică numărul de atomi ai acelui element în compus.
  • În exemplul de mai sus, reamintiți că fiecare moleculă a compusului este formată din 6 atomi de carbon, 8 atomi de hidrogen și 7 atomi de oxigen. Prin urmare, ați calcula contribuția în masă a elementelor așa cum se arată în imagine.

    Contribuția în masă a carbonului: 6 x 12.01 g / mol = 72.06 g / mol
    Contribuția în masă a hidrogenului: 8 x 1.00 g / mol = 8.00 g / mol
    Contribuția în masă a oxigenului: 7 x 15.99 g / mol = 111.93 g / mol
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 10
    4. Calculați masa moleculară totală a compusului dvs. Masa moleculară totală a unui compus este exprimată ca o sumă a contribuțiilor în masă ale elementelor individuale din compus. Reprezintă masa unei singure molecule.
  • În exemplul de mai sus, calculați masa totală moleculară după cum urmează:
    Masa moleculară a C6H8O7 = 72.06 g / mol + 8.00 g / mol + 111.93 g / mol = 191.99 g / mol
  • Imagine intitulată găsiți procentul de masă Pasul 11
    5. Găsiți compoziția procentului de masă. Compoziția procentuală a unui element este exprimată ca un raport de contribuție în masă a elementului și a masei moleculare totale a compusului înmulțit cu 100%.
  • În exemplul de mai sus, calculați procentul de masă din fiecare element așa cum se arată în fotografie. Prin urmare, puteți concluziona că C6H8O7 este alcătuită din 37.53% carbon, 4.16% hidrogen și 58.29% oxigen.
  • sfaturi

    Puteți să vă verificați munca prin adăugarea procentelor împreună și verificând că acestea adaugă până la 100%. Fiți conștienți, totuși, că nu puteți obține exact 100%. Acest lucru se datorează faptului că contribuțiile în masă ale fiecărui element sunt rotunjite la două locuri după punctul zecimal.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar