Cum să găsiți numărul de neutroni într-un atom

Deși toți atomii din același element conțin același lucru Numărul de protoni, Numărul lor de neutroni poate varia. Știind câți neutroni sunt într-un anumit atom vă poate ajuta să determinați dacă este un atom regulat al acelui element sau al unui izotop, care va avea fie neutroni suplimentari sau mai puțini. Determinarea numărului de neutroni dintr-un atom este destul de simplu și nici măcar nu necesită nici o experimentare. Pentru a calcula numărul de neutroni într-un atom obișnuit sau un izotop, tot ce trebuie să faceți este să urmați aceste instrucțiuni cu o masă periodică în mână.

Pași

Metoda 1 din 2:
Găsirea numărului de neutroni într-un atom regulat
  1. Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni într-un Pasul 1
1. Localizați elementul pe masa periodică. Pentru acest exemplu, ne vom uita la osmiu (OS), care este în al șaselea rând în jos.
  • Imagine intitulată Găsiți numărul de neutroni dintr-un pas 2
    2. Găsiți numărul atomic al elementului. Acest lucru tinde să fie cel mai vizibil număr referitor la un element dat și, de obicei, se află deasupra simbolului elementului, fie în mijlocul cutiei, fie în colțul din stânga sus. (În graficul pe care îl folosim, de fapt, nu sunt listate alte numere.) Numărul atomic este numărul de protoni într-un singur atom al acelui element. OS este numărul 76, adică un atom de osmium are 76 de protoni.
  • Numărul de proton nu se schimbă niciodată într-un element - este practic ceea ce face elementul respectiv.
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni dintr-un pas 3
    3. Găsiți greutatea atomică a elementului. Acest număr este de obicei găsit sub simbolul atomic. Rețineți că graficul din acest exemplu se bazează exclusiv pe numărul atomic și nu enumeră greutatea atomică. Acest lucru nu va fi întotdeauna cazul. Osmiul are o greutate atomică de 190.23.
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni într-un pas cu pas 4
    4. Rotiți greutatea atomică la cel mai apropiat număr întreg pentru a găsi masa atomică. În exemplul nostru, 190.23 vor fi rotunjite la 190, rezultând o masă atomică de 190 pentru osmiu.
  • Greutatea atomică este o medie a izotopilor elementului, de aceea nu este de obicei un număr întreg.
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni dintr-un pas cu pas 5
    5. Scădea numărul atomic de la masa atomică. Deoarece marea majoritate a masei unui atom este alcătuită din protoni și neutroni, scăzând numărul de protoni (i.E. Numărul atomic) de la masa atomică vă va oferi calculată Numărul de neutroni din atom. Numerele după punctul zecimal reprezintă masa de obicei foarte mică a electronilor din atom. În exemplul nostru, acesta este: 190 (greutate atomică) - 76 (număr de protoni) = 114 (număr de neutroni).
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni dintr-un atom Pasul 6
    6. Amintiți-vă formula. Pentru a găsi numărul de neutroni în viitor, utilizați pur și simplu această formulă:
  • N = m - n
  • N = numărul de Neutronii
  • M = atomic Mcur
  • n = atomic nUmber
  • Metoda 2 din 2:
    Găsirea numărului de neutroni într-un izotop
    1. Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni dintr-un pas cu pas 7
    1. Localizați elementul pe masa periodică. De exemplu, ne vom uita la izotopul de carbon-14. Deoarece forma non-izotopică a carbon-14 este pur și simplu carbon (C), găsiți carbon pe tabelul periodic (în al doilea rând în jos).
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni dintr-un pas cu pas 8
    2. Găsiți numărul atomic al elementului. Acest lucru tinde să fie cel mai vizibil număr referitor la un element dat și, de obicei, se află deasupra simbolului elementului. (Pe diagrama noastră de exemplu, de fapt, nu sunt listate alte numere.) Numărul atomic este numărul de protoni într-un singur atom al acelui element. C este numărul 6, adică un atom de carbon are 6 protoni.
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni într-un Pasul ATOM 9
    3. Găsiți masa atomică. Acest lucru este incredibil de ușor cu izotopii, deoarece sunt numiți în funcție de masa lor atomică. Carbon-14, de exemplu, are o masă atomică de 14. Odată ce găsiți masa atomică a izotopului, procesul este același ca și pentru găsirea numărului de neutroni într-un atom regulat.
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni dintr-un atom Pasul 10
    4. Scădea numărul atomic de la masa atomică. Deoarece marea majoritate a masei unui atom sunt găsite protonii și neutronii, scăzând numărul de protoni (i.E. Numărul atomic) de la masa atomică vă va oferi calculată Numărul de neutroni din atom. În exemplul nostru, acesta este: 14 (masa atomică) - 6 (număr de protoni) = 8 (număr de neutroni).
  • Imaginea intitulată Găsiți numărul de neutroni într-un Pasul ATOM 11
    5. Amintiți-vă formula. Pentru a găsi numărul de neutroni în viitor, utilizați pur și simplu această formulă:
  • N = m - n
  • N = numărul de Neutronii
  • M = atomic Mcur
  • n = atomic nUmber
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Dacă sunteți vreodată nesigur care numărul este cel care într-o masă periodică, amintiți-vă doar că tabelul este de obicei proiectat în jurul numărului atomic (i.E. Numărul de protoni), care începe la 1 (hidrogen) și ascende o unitate la un moment dat de la stânga la dreapta, terminând la 118 (ognesson). Acest lucru se datorează faptului că numărul de protoni dintr-un atom determină ce este atomul, făcându-l cea mai ușoară trăsătură elementară de a organiza. (Ex. Un atom cu 2 protoni este întotdeauna heliu, la fel ca un atom cu 79 de protoni este întotdeauna aur.)
  • Protonii și neutronii reprezintă aproape toată greutatea elementelor, în timp ce electronii și particulele diverse reprezintă o masă neglijabilă (apropiindu-se de masa zero). Deoarece un proton are aproximativ aceeași greutate ca un neutron, iar numărul atomic reprezintă numărul de protoni, putem scădea pur și simplu numărul de protoni din masa totală.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar