Cum să faci haka

Haka este un dans tradițional al poporului maori indigeni din Noua Zeelandă. Acest dans înfricoșător, care poate fi războinic în unele setări, este, fără îndoială, cel mai faimos realizat de toți negrii, echipa Națională de Rugby National Noua Zeelandă. Cu un grup de oameni care își bate cuferele, strigând și lipind limbile, această performanță este impresionantă să se uite și să lucreze pentru a intimida adversarii cuiva.

Există multe haka diferite (cuvintele Maori nu adaugă în general un "S" pentru plurals). Cel mai cunoscut este, fără îndoială "KA Mate", De asemenea, cunoscut sub numele de Haka lui TE Rauparaha (după secolul al XIX-lea, Maori Chieftain care la creat). Cuvintele și acțiunile din acest articol se referă în mod specific la acest Haka și la "Kapa o Pango" Haka, acestea fiind cele două realizate în mod regulat de toți negrii.

Pași

Metoda 1 din 6:
Învățarea pronunției corecte
  1. Imaginea intitulată face pasul Haka 1
1. Pronunță fiecare silabă separat. Limba Maori, vorbită de oamenii indigeni din Noua Zeelandă, are vocale cu sunete lungi și scurte (cum ar fi Ay și Ah pentru litera a). Fiecare frază, cum ar fi "KA Ma - Te", este pronunțată separat.Există o oprire foarte scurtă între fiecare silabă, cu câteva excepții. Sunetele rezultate într-o haka vor fi staccate și feroce.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 2
    2. Amestecați două vocale împreună. Combinațiile vocale, cum ar fi "AO" sau "UA", sunt pronunțate prin glisarea lor împreună (cum ar fi "Ay-O" și "OO-Ah"). Nu există o scurtă oprire sau respirație între aceste seturi de vocale, cunoscute și sub numele de Diphthongs. În schimb, ele sunt un sunet combinat neted.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 3
    3. Pronunță litera t corect. Scrisoarea T este pronunțată ca un engleză T atunci când este urmată de vocalele A, E sau O. Acesta poartă un sunet ușor de "S" atunci când T este urmat de un I sau U.Haka are ambele cazuri:
  • De exemplu, în "Tenei Te Tangata", The T va suna ca un englez t.
  • De exemplu, în linie, "Nana Nei I Tiki Mai," scrisorile T urmate de voi avea un sunet ușor de "S" care însoțește T.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 4
    4. Pronunță "Wh" ca un sunet "F". Ultima linie a Haka începe cu "Whiti Te Ra."Pronunță" whi "ca" fi."
  • Imagine intitulată face pasul Haka 5
    5. Finalizați corect melodia. Ultima silabă a piesei este "Bună!"Aceasta este pronunțată ca" el "cu o respirație rapidă, mai degrabă decât o" înaltă "."Împingeți respirația din plămâni prin strângerea mușchilor stomacului.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 6
    6. Ascultați un ghid de pronunție al lui Audio Maori. Ascultarea pronunției corespunzătoare vă poate ajuta să vă practicați abilitățile lingvistice. Există o serie de ghiduri de pronunții audio disponibile online. Căutați pronunția pentru "Maori Pronunțiation" într-un motor de căutare.
  • Metoda 2 din 6:
    Pregătindu-se să facă Haka
    1. Imaginea intitulată face pasul Haka 7
    1. Alegeți un lider. Această persoană nu va sta în formație cu ceilalți din grup. În schimb, liderul va striga câteva din linii, dând direcție grupului. Liderul reamintește grupului cum să se desfășoare în timpul lui Haka. Un lider Haka ar trebui să aibă o voce puternică și acerbă și să vorbească clar și forțat. Acest lider poate fi liderul echipei dvs. sau a grupului dvs. sportiv.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 8
    2. Stați cu un grup de oameni. Adesea, echipele sportive efectuează împreună Haka înainte de a începe un meci. Nu există un număr particular de persoane pe care trebuie să le efectuați Haka, dar dacă grupul este mai mare, atunci efectul Haka este mai intimidant și impresionant.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 9
    3. Observați că faceți o haka. Dacă doriți să efectuați o haka cu echipa sportivă înainte de un meci, asigurați-vă că ați alertat oficialii jocului și cealaltă echipă.
  • Dacă adversarul dvs. este cel care efectuează Haka, urmăriți cu respect cu echipa dvs.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 10
    4. Răspândit în formație. Haka va arăta mai violent dacă grupul dvs. stă într-o formare de un fel, ca și cum ați fi pornit în bătălia organizată. Mergeți de la un grup bătut în câteva linii de oameni. Dă-ți o mulțime de cameră, de când îți vei schimba brațele.
  • Metoda 3 din 6:
    Învățând canatul
    1. Imaginea intitulată face pasul Haka 11
    1. Aflați chantul de încălzire. Cuvintele cântării de încălzire sunt de obicei strigate de lider. Ele sunt destinate să inspire grupul și să avertizeze adversarul că începe dansul. Această parte a canatului primește, de asemenea, grupul în poziția adecvată a corpului. Liderul Haka va începe adesea acest cântec cu fraza "Kia Rite!" (pregateste-te). Cele cinci linii ale canantului sunt (cu traducerea lor în limba engleză, care nu este vorba):
    • Ringa Pakia! (Palmă mâinile împotriva coapsei)
    • Uma Tiraha! (Puneți pieptul)
    • Tustes whatia! (Îndoiți genunchii)
    • Speranța lui Whai Ake! (Lăsați șoldul să urmeze)
    • Waewae Takahia Kia Kino! (Ștampila picioarele la fel de greu ca tine)
    1. Imaginea intitulată face pasul Haka 12
      1. Aflați versurile Kapa O`Pango Haka. Haka Chants au mai multe variante. Kapa O`Pango Haka a fost compusă în 2005 ca o haka specială pentru toți negrii Echipa Națională de Rugby Național Noua Zeelandă. Acesta este adesea realizat de toți negrii în loc de Ka Mate Haka și referindu-se în mod specific pe toți negrii.
    2. KAPA O PANGO KIA WHAKAWHENUA AU I AHAU! (Permiteți-mi să devin unul cu pământul)
    3. Hi Aue, hi!Ko aotearoa e ngunguru nei! (Acesta este pământul nostru care rumbles)
    4. Au, au, Aue ha! (Și este timpul meu! Este momentul meu!)
    5. Ko Kapa o Pango E Ngunguru Nei! (Aceasta ne definește ca toți negrii)
    6. Au, au, Aue ha! (Este timpul meu! Este momentul meu!)
    7. I ahaha! Ka tu te ihiihi (dominația noastră)
    8. Ka Tu Te Wanawana (Supremația noastră va triumf)
    9. Ki runga ki te rangi e tu iho nei, tu iho nei, hi! (Și va fi plasat pe mare)
    10. Ponga Ra! (Ferigă argintie!)
    11. Kapa o Pango, Aue Hi! (Toti negrii!)
    12. Ponga Ra! (Ferigă argintie!)
    13. Kapa o Pango, Aue Hi, Ha! (Toti negrii!)
    14. Imaginea intitulată face pasul Haka 13
      2. Aflați Ka Mate Haka. Versiunea KA Mate, un dans de război, este un alt Haka interpretat de toți negrii. A fost inițial compusă de Te Rauparaha, un lider de război Maori, în jurul anului 1820. Cântarea este strigată într-o voce agresivă și feroce.
    15. KA Mate! KA Mate! (Este moartea!, Este moartea!)
    16. KA ORA! KA ORA! (Este viata!, Este viata!)
    17. KA Mate! KA Mate! (Este moartea! Este moartea!)
    18. KA ORA! KA ORA! (Este viata! Este viata!)
    19. Tenei te tagata puhuru huru (acesta este omul păros)
    20. Nana Nei Tiki Mai (care a preluat soarele)
    21. Whakawhiti Te Ra (și a cauzat să strălucească din nou)
    22. O ceapă nouă (un pas în sus, un alt pas ascendent)
    23. Upane, Kaupane (un pas în sus)
    24. Whiti Te Ra (soarele strălucește!)
    25. Salut!
    Metoda 4 din 6:
    Învățarea mișcărilor corpului Kapa O`Pango Haka
    1. Imaginea intitulată face pasul Haka 14
    1. Fixați în poziția de plecare. De la o poziție atrăgătoare, fixați în poziția care va începe de pe Haka. Stați cu picioarele largi, mai mult decât lățimea umărului. Squat în jos, astfel încât coapsele dvs. să fie de aproximativ 45 de grade în raport cu solul. Țineți brațele în fața corpului, una deasupra celeilalte, paralele cu solul.,
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 15
    2. Ridicați genunchiul stâng în sus. Răsfățați-vă genunchiul stâng în timp ce vă aduceți în același timp brațul stâng în fața dvs. Brațul tău drept va veni pe partea ta. Păstrați pumnii puternici.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 16
    3. Picătură la un genunchi. Ridicați genunchiul stâng și apoi lăsați-vă corpul în jos pe genunchiul stâng în timp ce treceți brațele în fața dvs. Puneți brațul stâng în jos cu mâna dreaptă pe antebrațul stâng. Odihniți-vă pumnul stâng pe pământ.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 17
    4. Bate brațele de 3 ori. Adu-ți brațul stâng la un unghi de 90 de grade în sus în fața ta. Traversați celălalt braț pentru a atinge cotul brațului stâng. Plătiți brațul stâng cu mâna dreaptă la bataie de 3 ori.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 18
    5. Întoarceți-vă pumnul stâng la pământ. Plasați antebrațul stâng cu mâna dreaptă din nou și mutați mâna stângă înapoi la pământ.
  • Imaginea intitulată face Haka Pasul 19
    6. Ridicați-vă și bateți brațele. Mișcați corpul într-o mișcare netedă într-o poziție în picioare. Plantați-vă picioarele mai largi decât lățimea umărului. Continuați să vă bateți brațele cu brațul stâng la un unghi de 90 de grade.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 20
    7. Bate pieptul cu brațe ridicate de 3 ori. Ridicați ambele brațe până la părțile laterale ale corpului și ajungeți la brațe în sus. Pe bataie, pleacă pieptul cu brațele. Apoi întoarce-le în părțile laterale ale corpului tău, ajungând în sus.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 21
    8. Efectuați secvența principală de 2 ori. Secvența principală pune multe dintre aceste mișcări împreună. Strângeți secvența de cântare a grupului în această parte.
  • Să vă odihniți mâinile pe șolduri cu coatele care indică.
  • Pe bate, ridicați-vă mâinile până la cer și trageți-le în jos rapid. Plătiți coapsele cu ambele palme o singură dată.
  • Adu-ți brațul stâng la un unghi de 90 de grade în sus în fața ta. Traversați celălalt braț pentru a atinge cotul brațului stâng. Plătiți brațul stâng cu mâna dreaptă la bate. Comutați brațele și loviți brațul drept cu mâna stângă.
  • Aduceți ambele brațe direct în fața corpului, palme în jos.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 22
    9. Finalizați Haka. Unele Hakas se termină cu limba proeminentă cât mai mult posibil, în timp ce alții se termină cu mâinile pe șolduri. Shout "Hi!"La fel de feroce posibil.
  • Uneori, Haka este terminată cu o mișcare de tăiere a gâtului.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 23
    10. Vizionați videoclipuri ale Haka. Căutați online pentru spectacole ale Haka și urmăriți câteva dintre aceste videoclipuri. Acest lucru vă va oferi o idee bună despre diferite versiuni ale dansului, cum este folosit în competiții sportive, evenimente de construcție a grupului și evenimente culturale.
  • Metoda 5 din 6:
    A face alte mișcări
    1. Imaginea intitulată face pasul Haka 24
    1. Trezește mâinile. Pe măsură ce liderul cheamă comenzi, ei își vor ține brațele din părțile lor. Dacă sunteți liderul, călătoriți mâinile și degetele pe măsură ce strigați la grupul dvs. Dacă sunteți parte a grupului, puteți să vă distrați mâinile și degetele atunci când mâinile se află într-o poziție staționară la începutul Haka.
    • Dacă sunteți parte a grupului, păstrați-vă mâinile în pumnii pentru majoritatea mișcărilor.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 25
    2. Arată-ți Pukana. Pukana este o privire strălucitoare, cu ochii sălbatici pe care artiștii îl au pe fețele lor în toată Haka. Pentru bărbați, Pukana este o expresie facială menită să intimideze și să sperie inamicul. Pentru femei, Pukana este o expresie facială destinată să exprime sexualitatea.
  • Pentru a arăta Pukana, deschideți-vă ochii cu adevărat larg și țineți-vă capul în sus. Strălucirea și privirea adversarului în timp ce vă ridicați sprâncenele.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 26
    3. Ține-ți limba. Scoateți limba, cunoscută sub numele de Unde, este un alt gest intimidant pentru a afișa adversarului dvs. Țineți-vă limba cât puteți și deschideți gura largă.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 27
    4. Flexați-vă mușchii. Păstrați corpul puternic și taut în timpul întregului dans Haka. Mușchii tăi sunt flexați în timp ce corpul tău
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 28
    5. Trageți degetul mare peste gât. O mișcare de tăiere a gâtului este uneori inclusă într-un dans Haka, unde vă trageți degetul mare peste gât. Această mișcare este un gest Maori care aduce energie vitală în corp. Este adesea înțeleasă greșit, totuși. Mulți oameni consideră că este un gest prea violent. Prin urmare, această mișcare nu este adesea inclusă atunci când multe grupuri fac un haka.
  • Metoda 6 din 6:
    Efectuarea lui Haka cu respect
    1. Imaginea intitulată face pasul Haka 29
    1. Aflați istoria Haka. Hakas sunt o expresie culturală tradițională a poporului Maori de a semnala războiul iminent, timpul de pace și schimbările de viață.Hakas au fost, de asemenea, efectuate de echipa Națională de Rugby Național din Noua Zeelandă de la sfârșitul anilor 1800, astfel încât includerea sa la meciurile de rugby are, de asemenea, o istorie bogată.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 30
    2. Efectuați HAKA în contextul corespunzător. Haka este considerată prețioasă și aproape sacră, o parte integrantă a culturii Maori. A fost efectuată de multe tipuri diferite de grupuri din întreaga lume, care a adus Hakas în cultura populară. Efectuarea unui Haka într-un mod comercial, cum ar fi pentru o reclamă, probabil nu este adecvată decât dacă sunteți Maori.
  • Există un proiect de lege legislativ în Noua Zeelandă, dezbat că Maori poate înregistra, în esență, marca KA Mate Haka, restricționându-l de la utilizarea comercială.
  • Imaginea intitulată face pasul Haka 31
    3. Efectuați haka într-un mod respectuos. Nu faceți o batjocură a Haka prin mișcări excesive de exagerare. Fii sensibil din punct de vedere cultural la Haka și sensul său pentru cultura Maori. Dacă nu sunteți Maori, luați în considerare dacă Haka este cea mai bună alegere pentru echipa sau grupul dvs. ca formă de expresie.
  • sfaturi

    Există o serie de variații ale Haka care pot fi adaptate unor circumstanțe diferite. Căutați online pentru diferite versiuni.
  • Haka nu sunt numai pentru bărbați să facă. Femeile au interpretat în mod tradițional Haka, inclusiv "Kai Oraora", care este un dans de ură extremă pentru inamic.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar