Cum se analizează un document istoric

Istoricii folosesc documente primare - documente create în timpul perioadei de studiu - pentru a înțelege mai bine trecutul. Imaginându-se ce tip de document pe care îl priviți, când a fost creat, în ce scop, și de cine vă pot da indicii despre intenția documentului. Citirea îndeaproape a documentului pentru argumentul autorului, orice autorul a rămas afară, iar limitările documentului în sine vă pot ajuta să determinați credibilitatea documentului.

Pași

Metoda 1 din 3:
Identificarea detaliilor și contextelor cheie
  1. Imaginea intitulată Scrieți o propunere de grant Pasul 17
1. Determinați ce tip de document este. Este important să știți ce vă uitați, deoarece acest lucru vă poate ajuta să vă dați seama de contextul documentului. Ai putea să te uiți la un articol de ziar, un scor muzical, o bucată de poezie, o scrisoare sau altceva. Cunoașterea a ceea ce vă uitați vă ajută să dezvoltați o abordare pentru gestionarea informațiilor pe care documentul conține.
  • Pentru a determina ce fel de document este, studiați îndeaproape și considerați de unde a venit. De exemplu, dacă documentul afișează rudele supraviețuitoare ale unei persoane și este dintr-un ziar, există o șansă bună că este un necrușar.
  • Imagine intitulată Scrieți o schiță biografică Pasul 3
    2. Identificați autorul. S-ar putea să existe un nume de autor enumerat undeva pe document sau ar trebui să-ți dai seama din indicii de context din document însuși.
  • De exemplu, dacă vă uitați la o scrisoare, numele autorului poate fi semnat în partea de jos. Sau, s-ar putea să vă dați seama cine este autorul dacă știți cine este adresat. De exemplu, dacă știți că scrisoarea este adresată lui John Adams, iar autorul îl numește "soțul meu", ați ști că autorul este Abigail Adams.
  • Odată ce identificați autorul, veți putea să utilizați sexul, etnia, clasa, vârsta și orientarea sexuală pentru a vă ajuta să analizați documentul. Toate aceste lucruri pot ajuta la contextualizarea documentului pe care îl priviți.
  • Imagine intitulată Scrieți o propunere de grant Pasul 8
    3. Determinați când documentul a fost creat. Unele documente vor avea date, altele nu vor. Dacă nu există o dată exactă, căutați indicii în document în sine. Informațiile din document pot oferi un anumit context care vă poate ajuta să estimați data.
  • De exemplu, dacă citiți o transcriere de vorbire, s-ar putea să nu fie o dată evidentă scrisă pe ea. Puteți întâlni în continuare transcrierea prin căutarea unor indicii de context. Poate că autorul a scris "Când al doilea război mondial sa încheiat acum zece ani", undeva în text. De când știți că al doilea război mondial sa încheiat în 1945, ați ști că acest document a fost scris zece ani mai târziu - în 1955.
  • Imaginea intitulată Scrieți un discurs Introducerea pasului 7
    4. Identificați publicul. Poate că autorul se adresează unui grup specific de oameni. Sau poate a existat o audiență intenționată de unul. Cunoașterea audienței - și dacă documentul a fost menit să fie privat sau public - vă poate ajuta să vă dați seama ce intenția autorului a fost pentru document. Un document privat este uneori mai probabil să fie cinstit, deoarece autorul nu se aștepta ca cineva să o vadă. Un document public poate încerca să convingă pe cineva de ceva.
  • De exemplu, audiența pentru o scrisoare de la un soț la soția sa în timpul celui de-al doilea război mondial, probabil, are doar o audiență intenționată de unul - soția. Soțul ar putea fi mai probabil să fie cinstit cu privire la modul în care se simte despre război. Alternativ, el ar putea să țină anumite lucruri de la soția sa de ao opri de la îngrijorare.
  • Metoda 2 din 3:
    Evaluarea conținutului în profunzime
    1. Imagine intitulată Aflați ceva nou în fiecare zi Pasul 7
    1. Aflați scopul autorului. Fiecare document servește un scop. Ar putea încerca să convingă oamenii să facă ceva sau poate că este menită să descrie evenimente care au avut loc undeva. Prin citirea cu atenție prin document, ar trebui să aveți un sentiment de motivul pentru care autorul a creat-o în primul rând.
    • Documente care spun oamenilor ce să facă sunt numite documente prescriptive. Documentele care descriu evenimentele sunt numite documente descriptive.
    • De exemplu, o carte de maniere din secolul al XX-lea - care îi spune femeilor cum să se comporte în public - este un exemplu al unui document prescriptiv.
    • Un articol de ziar care acoperă evenimentele din partea Boston Tea Party este un exemplu al unui document descriptiv.
  • Imagine intitulată Aflați ceva nou în fiecare zi Pasul 3
    2. Determinați argumentul autorului. Care este punctul pe care autorul încearcă să le depășească? Argumentul lor vă poate ajuta să înțelegeți de unde vine autorul și dacă ar putea avea un interes deosebit pentru persoanele care acceptă argumentul lor ca fiind adevărat.
  • Rețineți că argumentul autorului ar putea fi evident sau ar putea fi subtil. De exemplu, autorul unui fluturaș de publicitate care solicită publicului să vină la o întâlnire pro-Union ar putea spune, "Alăturați-vă UAW vă va face familia mai bine financiar!" Acest argument al autorului este destul de evident - că Uniunea Unită de Muncitori Auto va ajuta la munca familiilor.
  • În schimb, autorul unui articol de ziar despre protestele drepturilor civile ar putea spune "Protestatarii au fost întâmpinați cu violență când ofițerii de poliție au transformat furtunurile de apă pe ele. Mulți protestatari au fost răniți, în timp ce poliția părea neconcordată." Acest lucru pare a fi o descriere a ceea ce sa întâmplat. Cu toate acestea, descrierea autorului a protestatarilor răniți și a poliției necondiționate sugerează că argumentul subtil al autorului este că protestatarii au avut dreptate și poliția a greșit.
  • Imaginea intitulată Scrieți reprezentantul Congresului Pasul 13
    3. Fiți atenți la ceea ce nu este spus. În documentele istorice, tăcerea spune adesea la fel de mult ca și cuvintele reale. Imaginându-se ce este lăsat afară este adesea numit "citirea între linii" și este ceva ce istoricii fac pentru a determina motivația reală a autorului.
  • De exemplu, dacă sursa este un obituar al lui Benedict Arnold, ce știi despre el care este lăsat în afara necazului? Menționează faptul că americanii îl consideră un trădător? Se concentrează doar pe percepția americanilor asupra lui? Lucrurile care au rămas vă pot spune multe despre cine a scris documentul și de ce.
  • Imagine intitulată Scrieți o propunere de grant Pasul 3
    4. Listează limitele sursei. Istoricii petrec mult timp uitându-se la o mulțime de surse diferite pentru a-și îmbrăca argumentele despre trecut. Nici un document nu vă va spune tot ce trebuie să știți despre perioada de timp sau subiectul pe care îl studiați. Luați în considerare ceea ce nu vă poate spune documentul.
  • De exemplu, să spunem că scrieți o lucrare pe feminismul celui de-al doilea val în Statele Unite. O scrisoare de la Gloria Steinem la unul dintre prietenii ei vă va spune despre viața personală a unuia dintre liderii mișcării. Nu vă va spune multe despre modul în care a interacționat cu guvernul.
  • 5. Coroborați documentul cu alte surse. Coroborarea documentului istoric cu alte surse vă va ajuta să stabiliți dacă informațiile prezentate în document sunt de fapt. Uită-te prin alte surse și notați orice puncte de acord sau dezacord între surse și documentul istoric pe care îl analizați.
  • Dacă o varietate de surse sunt în dezacord cu documentul istoric, atunci este un semn că informațiile prezentate în document nu sunt corecte.
  • Imaginea intitulată Scrieți o propunere de grant Pasul 18
    6. Determină credibilitatea documentului. Odată ce ați analizat un document istoric, trebuie să decideți dacă documentul este credibil sau nu. Puteți determina dacă un document istoric este credibil folosind o varietate de metode, cum ar fi:
  • Verificarea oricăror dovezi că documentul dă pentru creanțele sale. Dacă sunteți în măsură să copiați dovezile care utilizează alte surse, atunci știți că reclamațiile documentului sunt valabile.
  • Având în vedere credibilitatea autorului. Dacă cercetarea dvs. constată că autorul documentului nu era fiabil sau extrem de părtinitor, este un indiciu că documentul nu este credibil.
  • Metoda 3 din 3:
    Folosind documente istorice în ziare
    1. Imagine intitulată Scrieți o propunere de grant Pasul 5
    1. Luați în considerare întrebarea. Dacă scrieți un eseu sau o hârtie academică, veți începe adesea cu o întrebare. Ar putea fi o întrebare pe care profesorul dvs. vă oferă sau ar putea fi o întrebare pe care ați crezut-o pe cont propriu. Gândiți-vă la întrebare și despre cum ați putea dori să o răspundeți.
  • Imagine intitulată Scrieți o schiță biografică Pasul 9
    2. Alegeți documentele. Întrebarea pe care o răspundeți vă va spune care feluri de documente pe care ar trebui să le utilizați pentru a le răspunde. Asigurați-vă că alegeți documente care prezintă un număr de puncte de vedere.
  • De exemplu, dacă este întrebarea "Care au fost originile primului război mondial?" Nu ar trebui să utilizați numai documentele scrise de scriitorii germani. În schimb, căutați documente care vă oferă un punct de vedere german, austriac și chiar francez.
  • Imagine intitulată Citat o carte Pasul 11
    3. Selectați Citatele cu atenție. Nu veți citi doar întregul document în lucrarea dvs. În schimb, va trebui să selectați Citate din fiecare document care vorbește cu răspunsul dvs. special la întrebare.
  • De exemplu, dacă răspundeți la întrebare "Ce a cauzat marele depresie?"S-ar putea să aveți un document care oferă câteva răspunsuri diferite la întrebare. Concentrați-vă pe ceea ce scrieți în prezent despre - ar putea fi accidentul pieței bursiere. Trageți un citat de la sursa dvs. despre accidentul pieței bursiere de utilizat în lucrarea dvs.
  • S-ar putea să fi selectat citate din surse secundare, de asemenea. Asta e bine, atâta timp cât citezi autorul original.
  • Imaginea intitulată începe o scrisoare Pasul 7
    4. Lăsați documentele dvs. să vorbească unul cu celălalt. Dacă aveți mai multe documente care abordează aceeași întrebare, indicați asemănările și diferențele din documente. Acest lucru va arăta că puteți analiza mai multe documente în același timp.
  • De exemplu, dacă răspundeți la întrebare "Care a fost cauza revoluției franceze," S-ar putea să doriți să utilizați documente istorice primare și secundare. Deci, puteți sublinia că, în timp ce un articol de ziar publicat la momentul revoluției a declarat că a fost cauzată de nemulțumirea țăranilor cu monarhia, o parte din manualul dvs. a spus că este cu adevărat despre cheltuieli. Vorbi despre ceea ce spun documentele și de ce s-ar putea contrazice unul pe altul.
  • sfaturi

    Istoricii profesioniști merg la școală pentru o lungă perioadă de timp pentru a învăța cum să analizeze bine documentele istorice. Poate fi greu, deci dacă vă aflați provocați sau frustrați, nu renunțați!
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar