Cum de a construi un proiect tipic linux

Dacă utilizați Linux, este mult sens să descărcați și să utilizați diferite software-uri gratuite și open source. În timp ce frecvent veți putea descărca și instala diverse rpms, există o mulțime de proiecte care nu furnizează instalatori ușor de utilizat. Unele proiecte chiar nu au lansările explicite. Din cealaltă parte, clădirea din sursă poate produce o aplicație mult mai bine optimizată pentru procesorul dvs. și sistemul de operare. Cu siguranță, trebuie să puteți construi, de asemenea, un proiect gratuit / open source dacă doriți să îl stăpânești suficient pentru a vă alătura ca dezvoltator mai târziu. Acest articol explică modul de construire a unui proiect Linux tipic, gestionat corect din codul sursă.

Pași

  1. Imagine intitulată Construiți un proiect tipic Linux Pasul 1
1. Dacă proiectul nu are lansări explicite, este posibil să fie necesar să trageți codul sursă direct din depozitul său CVS sau SVN. Site-urile celor mai multe proiecte vor avea linia de comandă corespunzătoare pe care trebuie doar să le copiați în sistem, de exemplu CVS -Z3 -D: PSERVER: Anonim @ cvs.Savannah.gnu.ORG: / SURSE / CLASSPATH CO CLASPATH. Comanda similară descarcă, de obicei, un număr mare de fișiere de proiect într-un dosar curent.
  • Imagine intitulată Construiți un proiect tipic Linux Pasul 2
    2. Examinați fișierele README și instalați care ar trebui să fie în folderul de sus din proiectul descărcat. Acestea pot conține informații valoroase care vă vor economisi mult timp.
  • Imagine intitulată Construiți un proiect tipic Linux Pasul 3
    3. Unele proiecte oferă scriptul de construire ca script de coajă (de obicei numit construi.SH). Acest lucru nu este foarte frecvent, dar se întâmplă pentru proiecte foarte vechi și, de asemenea, pentru proiecte noi care încearcă să ofere o "ușor de utilizat" Procedura de construire. Dacă găsiți un astfel de fișier, încercați să îl utilizați mai întâi (instalația poate fi plasată într-un script separat, care este de obicei numit instalare.SH). Dacă găsiți aceste scripturi, executați-le. În caz contrar, procedați la următorii pași.
  • Imagine intitulată Construiți un proiect tipic Linux Pasul 4
    4. Căutați fișierul numit Configurați care trebuie să fie, de asemenea, într-un dosar de proiect de proiect. Este de obicei a .Scriptul SH care va regla sistemul de construire a proiectului la aparatul dvs. Dacă o găsiți, tastați ./ configure sau sh configure pentru a rula acest script. ./ configurarea are de obicei o mulțime de opțiuni care ar putea ajuta dacă "Mod implicit" Rulați eșuează cu mesaje de eroare. Rulați scriptul cu cheia --Ajutor Pentru a vedea opțiunile. Dacă nu există Configurați script, poate fi un proiect de stil vechi care utilizează numai fișiere, astfel încât să puteți continua direct la următorul pas.
  • 5. Căutați fișierul numit MakeFile care pot fi prezente sau apar inițial după ce ați alergat Configurați. Dacă o găsiți, tastați comanda face. Ar trebui să găsească fișierul de fabricație în directorul curent și să construiască proiectul pentru dvs.
  • 6. Dacă nu există Configurați nici MakeFile În arborele de proiect, poate fi un furnică - Proiect alimentat cu construi.XML fișier în schimb. În acest caz, tastați furnică În dosarul rădăcină al proiectului. In timp ce face este mai popular pentru proiectele C și C ++, furnică este popular pentru proiectele Java.
  • Imagine intitulată Construiți un proiect tipic Linux Pasul 7
    7. Dacă ANT nu funcționează nici, fie proiectul este C sau C ++, încercați să alergați ./ Autogen.sh pentru a crea Configurați și MakeFile Fișiere. Aceasta utilizează AutoConf, Automake și Libtool pentru a crea aceste fișiere.
  • Imagine intitulată Construiți un proiect tipic Linux Pasul 8
    8. După ce ați reușit să compilați proiectul bazat pe Makefile, încercați face instalare Pentru a plasa fișierele de proiect în locații corespunzătoare (pentru a instala proiectul). Locațiile implicite / usr / lib sau / usr / bin sunt, de obicei, numai rădăcini, astfel încât acest pas are de obicei nevoie de drepturi de administrator.
  • 9. După ce instalația reușește, încercați să introduceți numele proiectului scurt. Acest lucru invocă de obicei programul nou compilat și instalat, care este acum gata de utilizare.
  • sfaturi

    Dacă construirea nu reușește, lipiți mesajul de eroare în Google sau alt motor de căutare web. Veți găsi frecvent descrierea aceleiași probleme împreună cu explicația, cum să o rezolvați.
  • Motivul frecvent este absența sau versiunea greșită a unei biblioteci necesare. În acest caz, tot ce aveți nevoie este să găsiți și să construiți această bibliotecă, de obicei, un proiect similar pe cont propriu.
  • Dacă încă nu înțelegeți că se întâmplă greșit, încercați să vă actualizați instrumentele de construcție și cele existente C / C ++ / Java sau alte biblioteci (în funcție de limbile de programare în cadrul proiectului). Este de obicei ușor să actualizați instrumentele și bibliotecile utilizând actualizarea software-ului de sistem.
  • După ce ați încercat pașii anteriori (dar după, nu înainte), trimiteți o întrebare la lista de discuții a proiectului. Spuneți tot ce credeți că poate fi relevant pentru sistemul dvs. de operare, descrieți problema în detaliu și includeți toate mesajele de eroare. Hackerii ar trebui să înțeleagă că ați făcut suficient de partea dvs. și meritați cu adevărat ajutor.
  • Dacă ați reușit să construiți un program de la sursă, utilizați acest lucru. Încercați să înțelegeți cum funcționează programul și îmbunătățirea acestuia!
  • Uneori programele nu compilează cu cele mai recente versiuni compilatoare. În acest caz, puteți utiliza o versiune mai veche sau obțineți un pachet binar de la Internet sau de la un prieten.
  • O capcană comună pentru cineva care sare pe mediul Linux va copia dosarele sursă din Windows. În acest caz, realizarea poate da erori ciudate din cauza diferenței în terminațiile liniei. Încercați întotdeauna să utilizați sursa descărcată de pe site-ul respectiv pentru sistemul de operare specific.
  • Avertizări

    Încercați întotdeauna să rezolvați singuri problema, căutați pe web pentru o soluție și verificați arhiva lista de discuții înainte de a pune orice întrebare la lista de discuții. În caz contrar, puteți obține ceva de genul ăsta RTFM Ca răspuns care este mai degrabă frustrant și nu foarte util.
  • Dacă proiectul are lansări oficiale, încercați să le utilizați înainte de a trage codul sursă din depozit. Versiunea depozitabilă poate conține bug-uri recent introduse și poate fi foarte instabilă.
  • Din cealaltă parte, dacă eliberarea oficială are o problemă, această problemă poate fi deja fixată pe CVS / SVN și în acest caz ar putea fi în valoare de încercarea celei mai noi versiuni.
  • Unele proiecte pot fi foarte dificil de construit dacă sistemul dvs. de operare este vechi și o mulțime de biblioteci sunt învechite. În acest caz, gândiți-vă la migrarea unei alte distribuții Linux care este în curs de dezvoltare activă și ar trebui să aibă versiunile mai recente ale acestor biblioteci.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar