Cum să cumpărați și să vindeți în siguranță online

Piețele online fac cumpărături și vânzări de articole mult mai ușor, dar au făcut, de asemenea, mai dificil de detectat înșelătoriile și activitatea frauduloasă. Deși există încă multe locuri pe care le puteți avea încredere, întotdeauna să fiți în căutarea unor site-uri și oferte care par suspecte. Escrocii listați de obicei obiecte pentru prețuri prea bune pentru a fi adevărate sau încercați să vă fure informațiile personale, așa că faceți tot posibilul să căutați semnele de avertizare online, astfel încât să le puteți evita. Atâta timp cât sunteți sârguincios despre protejarea dvs., veți putea păstra informațiile dvs. personale și financiare în siguranță.

Pași

Metoda 1 din 3:
Găsirea site-urilor de încredere
  1. Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 1
1. Utilizați site-uri care au adrese URL începând cu "https" pentru a vă asigura că sunt sigure. Faceți clic pe bara de adrese a site-ului web și uitați-vă la prima parte a URL-ului. Dacă site-ul utilizează "https" înainte de restul adresei, atunci are securitatea stratului de transfer (TLS), care ajută la criptarea datelor astfel încât hackerii sau escrocii să aibă mai multă dificultate la accesarea informațiilor dvs.
  • Dacă site-ul conține numai "http", atunci nu are certificarea TLS și nu va cripta datele dvs. Evitați cumpărarea sau vânzarea pe acest site, astfel încât să nu aveți informațiile dvs. furate.
  • Cele mai multe browsere vor afișa un simbol de blocare în bara de adrese dacă sunteți pe un site sigur.
  • Puteți cumpăra și vinde în siguranță de la site-uri precum Amazon, Facebook Marketplace, Craigslist, Ebay și Etsy.

Avertizare: Dacă fereastra dvs. de browser afișează un avertisment pop-up despre un site care nu este sigur, apăsați butonul din spate și evitați revenirea la site. Nu puneți niciodată informații personale pe site-uri cu avertismente, deoarece ar putea să o fure.

  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 2
    2. Ai grijă de gramatică și ortografie slabă. Derulați prin site și citiți postările și informațiile afișate pentru produse. Verificați cu atenție ortografia comună sau erorile gramaticale, deoarece ar putea fi un semn, site-ul a fost pus împreună rapid și poate să nu fie demn de încredere. Faceți clic pe mai multe pagini de pe site pentru a determina dacă există erori în întregul site sau dacă a fost doar un accident pe o pagină.
  • Dacă nu sunteți sigur dacă există erori de ortografie sau gramatică, încercați să copiați textul și să îl prindeți într-un document text, astfel încât să puteți rula o verificare a ortografiei.
  • Acordați atenție și formatelor ciudate, cum ar fi propozițiile scrise în toate capacele sau cu simboluri ciudate, deoarece ar putea, de asemenea, să însemne site-ul nu este de încredere.
  • Erorile de ortografie și gramatică sunt cele mai proeminente pe Craigslist, Facebook și Ebay, dar le puteți găsi pe alte site-uri.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 3
    3. Verificați evaluarea feedback-ului vânzătorului dacă sunteți în stare. Faceți clic pe profilul vânzătorului și căutați orice evaluare sau recenzii pe care alți utilizatori le-au lăsat pentru ei. Citiți prin comentarii, astfel încât să puteți afla ce experiențe din trecut au avut-o cu vânzătorul. Dacă par mai ales pozitiv, atunci probabil că poți avea încredere în ei. Dacă vedeți o mulțime de comentarii negative, atunci vă recomandăm să încercați să căutați un vânzător diferit.
  • De asemenea, puteți căuta online numele site-ului unde faceți cumpărături urmat de termenul "comentarii" sau "înșelătorie" pentru a vedea dacă alte persoane au postat despre experiențele lor.
  • Dacă nu vedeți comentarii sau evaluări, vânzătorul poate fi nou și ar putea fi o înșelătorie.
  • Fiți atenți la recenziile care utilizează aceeași formulare sau au comentarii postate în câteva ore unul de celălalt, deoarece ar putea fi boturi sau recenzii spam.
  • Acest lucru funcționează excelent pe site-uri precum eBay, Etsy, Facebook și Amazon.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 4
    4. Căutați politici de protecție a consumatorilor sau de returnare pe pagină. Defilați la partea de jos a paginii web și căutați o secțiune etichetată "Politica de protecție a consumatorilor" sau ceva similar. Dacă nu vedeți unul listat, atunci este posibil să nu ofere același nivel de protecție pentru orice informație pe care o introduceți pe site. De asemenea, puteți verifica site-ul pentru o politică de returnare și evitați să cumpărați articole care nu oferă restituiri sau schimburi.
  • Unele site-uri legitime pot să nu ofere restituiri sau returnări în funcție de produsele pe care le vând, cum ar fi jocuri digitale sau filme. Dacă site-ul nu oferă returnări, dar nu sunteți sigur dacă aveți încredere în ea, căutați alte semne că ar putea fi o înșelătorie.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Online Pasul 5
    5. Să fie atenți la elementele enumerate sub valoarea de piață. Verificați prețurile enumerate pentru articolele care vă interesează pe site-ul pe care îl interesează. Căutați același produs pe o piață sigură, cum ar fi Amazon, sau comparați ceea ce alte persoane vând elementul pentru site-uri precum Craigslist sau eBay. Dacă observați că prețul enumerate este actualizat cu mai mult de 55% decât ce alte site-uri sunt de vânzare, poate fi o înșelătorie și ar trebui să evitați utilizarea site-ului.
  • Aveți încredere în instinctul intestinului atunci când găsiți un nou site web. Dacă nu vă simțiți imediat despre cumpărături, apoi evitați să o utilizați.
  • Unele site-uri nedorite vor lista vânzările sau se referă că durează doar câteva ore pentru a încerca să achiziționeze ceva, dar acestea sunt de obicei făcute pentru a atrage mai mulți vizitatori.
  • Dacă cumpărați un autovehicul online, verificați valoarea utilizând Kelley Blue Book sau un alt site de încredere, astfel încât știți valoarea reală de piață.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 6
    6. Faceți o căutare de imagine inversă pentru a vedea dacă vânzătorii au reutilizat imagini. Faceți clic dreapta pe imagine din postarea și lipiți-o într-un motor de căutare înainte de a face clic pe Introducere. Dacă nu primiți rezultate de căutare, atunci utilizatorul a luat imaginea în sine și nu a postat-o ​​oriunde. În caz contrar, parcurgeți rezultatele pentru a vedea dacă imaginea a fost postată în altă parte. Dacă observați același utilizator sau persoană care partajează imaginea, asigurați-vă că informațiile se potrivesc între postări sau altfel ar putea fi o înșelătorie.
  • Dacă faceți cumpărături pe Craigslist, Ebay sau Facebook Marketplace, evitați să cumpărați articole care au doar imagini stoc ca imagini, deoarece persoana nu poate avea de fapt produsul sau starea poate fi mai rea decât cea enumerată.
  • Metoda 2 din 3:
    Protejarea informațiilor și a tranzacțiilor
    1. Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 7
    1. Nu oferiți informații personale unor cumpărători sau vânzători neadevărați. Dacă nu cunoașteți persoana pe care o cumpărați, evitați să le oferiți detalii importante, cum ar fi informațiile dvs. de cont bancar, adresa, numărul de securitate socială sau parolele. Dacă cumpărătorul sau vânzătorul solicită orice informații pe care nu vă simțiți confortabile, dând afară, evitați să lucrați cu ei.
    • Dacă vă simțiți niciodată incomod de ce informații vă întreabă un cumpărător sau vânzător, evitați să lucrați cu ei.
    • Nu puneți niciodată informațiile dvs. într-un mesaj privat unui cumpărător sau vânzătorului pe site-uri precum Etsy, Craigslist, Facebook sau eBay.

    Bacsis: Dacă vindeți electronice, ștergeți complet memoria dispozitivului, astfel încât să nu stocheze informațiile dvs.

  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 8
    2. Utilizați un card de credit mai degrabă decât un card de debit când cumpărați. Cardurile de credit au, de obicei, politici de răspundere zero, ceea ce înseamnă că nu va trebui să plătiți pentru tranzacții pe care nu le-ați autorizat dacă cineva vă fură informațiile dvs. Deoarece cardurile de debit nu au aceeași protecție la răspundere, ștergeți orice informații de debitare pe care le-ați salvat pe piață și înlocuiți-le cu cardul de credit pe care îl utilizați.
  • Înscrieți-vă pentru alerte de fraudă prin intermediul companiei dvs. de carduri de credit, astfel încât să puteți fi notificat dacă orice taxe nu par corecte.
  • Plătiți cardul de credit de îndată ce faceți o achiziție, astfel încât să nu fiți încărcat un interes suplimentar.
  • De asemenea, puteți utiliza PayPal pentru a face achiziții pe site-uri precum eBay sau Etsy.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 9
    3. Optați să utilizați numerar la cumpărarea sau vânzarea în persoană. Dacă cumpărați, aduceți doar suma pe care ați acceptat să o plătiți, astfel că cealaltă persoană nu încearcă să conducă prețul. Când vindeți, spuneți cealaltă persoană dorită în numerar și fiți ferm la suma dvs. solicitată. Păstrați câteva facturi mai mici în cazul dvs. în cazul în care trebuie să faceți schimbări.
  • Acest lucru funcționează cel mai bine pentru cumpărarea sau vânzarea de articole prin Facebook Marketplace sau Craigslist.
  • Doar schimbul de bani după ce ați dat sau a primit produsul. În acest fel, cealaltă persoană nu poate fura de la tine.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 10
    4. Utilizați o aplicație de plată pentru persoană la persoană dacă nu aveți bani. Creați un cont utilizând o aplicație sigură de plată, cum ar fi PayPal, Venmo sau App. Conectați contul bancar sau card de debit la aplicație, astfel încât să puteți accesa fondurile dvs. Asigurați-vă că tranzacția trece complet înainte de schimbul produsului. Configurați fondurile astfel încât să depună în bancă sau să le păstreze în aplicație pentru achiziții viitoare.
  • Nu oferiți informațiile dvs. de conectare, deoarece alte persoane ar putea accesa fondurile dvs.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 11
    5. Evitați utilizarea transferurilor de bani sau verificări dacă cumpărați sau vindeți. Mulți escroci utilizează servicii de transfer de bani pentru a solicita fonduri și pot încerca să fure informații sau să ia banii fără a trimite produsul. Ei pot folosi, de asemenea, controale false sau nu au suficiente fonduri, care vă pot face probleme cu banca dvs. atunci când încercați să le numerați. Dacă persoana solicită să plătiți sau să acceptați bani utilizând oricare dintre aceste metode, evitați să lucrați cu ei sau să încercați să recomandați o metodă mai sigură.
  • Mulți escroci vor solicita aceste forme de plată prin intermediul pieței Craigslist sau Facebook
  • Avertizare: Dacă o persoană solicită să fie plătită în carduri cadou, ei ar putea să vă scrăcăm de bani, deoarece vor solicita codurile înainte de a trimite un produs.

  • Imagine intitulată Cumpărați și vinde Sigur online Pasul 12
    6. Efectuați achiziții prin conexiuni securizate la internet. Evitați utilizarea rețelelor WiFi care nu sunt protejate prin parolă, deoarece oricine altcineva le poate accesa și poate găsi informațiile dvs. Întotdeauna conectați-vă la o rețea WiFi cu o parolă sau utilizați serviciile de date pe telefon dacă trebuie să faceți o achiziție.
  • Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la informațiile dvs. dacă sunteți conectați direct în router sau modem, deoarece este deja protejat de un firewall.
  • Metoda 3 din 3:
    Evitarea înșelătorilor și a fraudei
    1. Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 13
    1. Vorbiți direct unui cumpărător dacă pune ordine neobișnuit de mari sau scumpe. Ajungeți la persoana care a făcut comanda utilizând informațiile de contact pe care le-au furnizat. Dacă este posibil, încercați să apelați persoana dacă există un număr de telefon listat pentru a confirma numărul de elemente este corect. Încercați să vorbiți direct deținătorul cardului care a plasat comanda și dacă vă simțiți în continuare suspicios, cereți dovezi de numele și adresa lor, cum ar fi un ID de fotografie sau ceva similar similar. Dacă nu pot furniza informațiile, anulați comanda.
    • De asemenea, escrocii pot alege cele mai scumpe opțiuni de expediere, au comenzile lor trimise la nivel internațional sau le-au fost expediate la cutii poștale.

    Bacsis: Acordați atenție și când vine ordinea. Dacă primiți o comandă mare târziu noaptea sau primiți mai multe comenzi într-un interval de timp scurt, persoana care cumpără articolele dvs. ar putea avea un card de credit furat.

  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță online Pasul 14
    2. Luați imagini detaliate ale articolelor dvs. pentru a evita cererile de daune false. Înainte de a trimite un element unei persoane, luați imagini detaliate din mai multe unghiuri pentru a-și documenta starea. Păstrați imaginile în fișier în cazul în care persoana care primește elementul revendicărilor pe care le-a primit-o deteriorată. Dacă o fac, veți avea dovada pentru a le arăta că produsul a fost în stare de lucru înainte de a vă trimite.
  • Escrocii comandați în mod obișnuit un produs și înlocuiți-l cu unul care este rupt pentru a revendica o rambursare. Acest lucru vă face să pierdeți bani și produsul pe care l-ați vândut.
  • Imagine intitulată cumpăra și vinde în condiții de siguranță online Pasul 15
    3. Obțineți asigurarea de transport maritim pentru a acoperi daunele de la tranzit. Alegeți asigurările de transport maritim prin intermediul pieței utilizați sau selectați un plan de la o terță parte. Asigurați-vă că obțineți un plan de asigurare suficient pentru a acoperi costul articolului în cazul în care se deteriorează în tranzit. Asigurarea vă va ajuta, de asemenea, să vă protejeze de potențialii escroci care susțin că au primit articolul rupt.
  • Nu este nevoie să obțineți asigurare pentru obiecte mici care nu sunt ușor deteriorate, dar ar putea ajuta în continuare.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 16
    4. Stick cu cumpărătorii locali dacă vindeți articole pe Craigslist sau pe Facebook. Deoarece aceste piețe sunt enumerate pentru anumite zone, cumpărătorii care pretind că sunt într-o locație diferită ar putea fi escroci. Dacă persoana vă cere să trimiteți elementul pe care l-ați postat pe Craigslist sau pe piața Facebook, întrebați-le dacă sunt capabili să se întâlnească la nivel local în schimb. Dacă nu, evitați să lucrați cu ei, astfel încât să nu pierdeți bani.
  • Puteți să trimiteți în continuare elementele dacă utilizați site-uri precum eBay sau dacă sunteți un vânzător terț pe Amazon.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 17
    5. Întâlniți la un loc public dacă cumpărați sau vindeți obiecte la nivel local. Alegeți un loc în locație publică, cum ar fi o parcare la un supermarket, cafenea sau secția de poliție, deoarece acestea sunt mai sigure. Alegeți un moment în care o mulțime de oameni sunt în jur, în cazul în care se va întâmpla ceva rău în timpul tranzacției. Păstrați telefonul pe dvs. pe parcursul tranzacției în cazul în care există o urgență.
  • Evitați zonele izolate, deoarece acestea nu pot fi la fel de sigure.
  • Imagine intitulată Cumpărați și vindeți în siguranță Pasul 18
    6. Verificați calitatea articolului înainte de a vă plăti, dacă este posibil. Cereți vânzătorului să vadă dacă vă puteți uita mai întâi la element. Testați produsul pentru a vedea dacă funcționează și acordă atenție oricăror daune sau probleme de calitate pe care le are. Porniți electronice și executați-le pentru câteva minute pentru a vă asigura că funcționează corect. Dacă produsul nu funcționează sau nu este calitatea pe care ați așteptat-o, spuneți nu la vânzare.
  • Dacă vindeți, lăsați persoana care cumpără mai întâi elementul.
  • Dacă vânzătorul nu vă lasă să testați sau să vedeți elementul înainte de a vă plăti, evitați vânzarea deoarece este probabil o înșelătorie.
  • Imagine intitulată cumpăra și vinde în siguranță online Pasul 19
    7. Raportați toate problemele pe care le aveți cu o comandă cu pagina de asistență a site-ului. Căutați un contact sau o pagină de ajutor pe piață Utilizați și selectați opțiunea de raportare a unei comenzi. Dați cât mai multe detalii, inclusiv numărul dvs. de comandă, produsul, informațiile cumpărătorului sau vânzătorului. Asigurați-vă că ați enumera ce probleme vă confruntați sau ce greșiți cu elementul. Urmați complet procedurile site-ului, astfel încât să vă puteți rezolva problema.
  • Includeți imagini ale articolului dacă ați primit-o deteriorate sau rupte.
  • Dacă vă completați comenzile în persoană, nu veți putea să depuneți o cerere de asistență.
  • Avertizări

    Nu dați niciodată informații personale, cum ar fi numerele de securitate socială, numerele de cont bancar, adresele sau parolele, vânzătorilor sau cumpărătorilor online dacă nu sunt prin intermediul site-urilor verificate.
  • Dacă întâlnim pe cineva în persoană să cumpere sau să vândă, să se întâlnească într-un loc public și să spui altcuiva unde te duci, ca să stai în siguranță.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar