Cum de a ajusta acțiunea pe o chitară

Pe o chitară sau bas, acțiune este înălțimea corzilor peste fretboard. Dacă acțiunea unei chitară este prea mare, șirurile vor fi greu să apăsați în jos și să faceți instrumentul mai greu de jucat. În cazul în care acțiunea este prea mică, pe de altă parte, șirurile vor buzâul împotriva frezelor frecvent și vor ruina sunetul chitară. Majoritatea chitarisților preferă ca acțiunea lor să fie la fel de scăzut cât mai posibil fără nici un buzunar. Cu toate acestea, cea mai bună acțiune pentru dvs. este în cele din urmă o chestiune de confort și preferință personală. Reglarea corectă a acțiunii pe o chitară potențial necesită modificări la gât, piuliță și punte.

Pași

Partea 1 din 4:
Verificarea reliefului la gât
  1. Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 1
1. Tuneți chitara la un pas potrivit. Asigurați-vă că chitara dvs. este în ton, astfel încât șirurile sunt la tensiunea lor corectă. Gâtul se mișcă în mod natural atunci când corzile sunt oprite sau în afara melodiei, așa că doriți să vă asigurați că este în poziție corectă.
  • Cu chitara dvs. în ton, veți verifica pentru a vă asigura că nu există nici un aventură sau îndoire în podul care ar putea determina acțiunea să fie inegală și să facă chitara dvs. mai greu de jucat.

Bacsis: Schimbările extreme ale temperaturii sau umidității pot provoca gâtul chitara dvs. să plece sau să se rătăcească. Dacă chitara dvs. a fost recent supusă unor astfel de modificări, ajustarea tijei de trusă pentru a îndrepta gâtul poate fi tot ce trebuie să faceți pentru a corecta acțiunea.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 2
    2. Vedeți gâtul de chitară de la cap în jos spre pod. Întoarceți chitara pe partea sa și țineți-o într-un unghi cu partea inferioară a chitară care se sprijină pe masă și a capului la nivelul ochilor. Închiderea unui ochi, priviți pe partea laterală a gâtului pentru a vedea dacă este dreaptă.
  • Întoarceți chitara și priviți și pe cealaltă parte. Gâtul trebuie să fie drept pe ambele părți.
  • De asemenea, puteți privi în jos prin centrul capului cu chitara de odihnă pe marginea din spate pe masă. Din acest unghi, puteți vedea mai ușor dacă există o îndoire a gâtului.
  • Dacă aceasta este prima dată când vă observați gâtul chitară, este posibil să nu știți exact ce să căutați.
  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 3
    3. Utilizați testul de la robinet pentru a măsura ușurința gâtului. Fret un șir la primul frept, apoi apăsați șirul în jos cu pinky-ul dvs. pe cel mai apropiat fret unde gâtul se alătură corpului chitara. Acest test vă poate ajuta să determinați cât spațiu există între șir și frets.
  • Repetați testul de la robinet cu toate cele 6 șiruri de chitară.
  • Deoarece este nevoie de practică pentru a vizualiza un gât de chitară, acest test vă poate ajuta să vă confirmați concluziile.
  • Testul alternativ: Dacă aveți o margine dreaptă crescută, puneți-o de-a lungul gâtului chitară și țineți gâtul până la lumină. Dacă orice lumină vine din partea de jos a marginii drepte, gâtul nu este drept.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 4
    4. Expuneți tija de trusă a chitara. În capul tău, vei vedea un capac mic de tijă fixat cu micro-șuruburi. Deșurubați capacul și lăsați-l deoparte să expună capătul tijei de cauciuc. Este posibil să trebuiască să aplicați un mic dab de ulei sau alt lubrifiant pentru a vă asigura că se transformă fără probleme.
  • Aveți grijă să nu pierdeți capacul tijei de trusă sau șuruburile. Le puteți lipi temporar la o bucată de bandă sau o parte lipicioasă a unei note lipicioase pentru a le păstra împreună.
  • Unele chitare acustice sunt accesibile numai prin sunetul de sunet al chitara. Veți fi mai bine capabili să ajungeți la tija de fixare dacă vă slăbiți șirurile de chitară, astfel încât acestea să nu fie în calea voastră.
  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 5
    5. Rotiți tija de fixare lentă și metodică. Alegeți cheia de tijă care se potrivește cu tija de fixare și o rotiți încet aproximativ 1/8 dintr-o întoarcere. Rotiți-o la stânga dacă trebuie să slăbiți tija de fixare pentru a adăuga relief în gât. Întoarceți-l corect dacă trebuie să strângeți tija de fixare pentru a elimina excesul de relief sau pentru a corecta un arc din spate.
  • Dacă vă accesați tija de fixare prin sunetul de sunet al chitara dvs., veți folosi o cheie mai lungă de tijă pentru a ajunge la ea. Păstrați acest lucru în minte atunci când ajustați-l astfel încât să nu strângeți sau să îl slăbiți mai mult decât este necesar.
  • Bacsis: Asigurați-vă că aveți o tijă reglabilă. Unele tije de camioane, în special în chitarele acustice mai vechi, nu sunt reglabile. Dacă aveți o tijă de siguranță ne-reglabilă și aveți nevoie să fixați un gât înclinat, luați chitara la un rutier experimentat.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 6
    6. Repetați după cum este necesar până când gâtul chitara dvs. este drept. După ce ați făcut prima dvs. ajustare, reglați-vă chitara înapoi la pitch și verificați din nou relieful. Dacă gâtul este încă înclinat, rotiți tija de cauciucă încă 1/8 dintr-o întoarcere. Apoi verificați-l din nou.
  • Dacă aceasta este prima dată când faceți această ajustare, este posibil să trebuiască să treceți prin acest proces de 4 sau 5 ori înainte de a obține un gât drept. Doar au răbdare. Mai experimentați Lututiers pot spune exact cât de mult trebuie să transforme tija de trusă doar prin observarea gâtului.
  • Partea 2 din 4:
    Măsurarea acțiunii chitară
    1. Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 7
    1. Măsurați acțiunea curentă la 12 fret. Asigurați-vă că chitara dvs. este reglată la pitch, astfel încât să obțineți o măsurare corectă a acțiunii. Așezați nivelul de ridicare a înălțimii acțiunii de acționare cu gâtul și măsurați distanța dintre șirul și partea superioară a celui de-al 12-lea freț.
    • Puteți utiliza orice punct de referință între 8 și 12 fret. Asigurați-vă că utilizați același lucru de fiecare dată.
    • În timp ce puteți utiliza orice tip de conducător pentru această măsură, conducătorii de înălțime a acțiunii șirului de acționare au creșteri mult mai mici, ceea ce vă va permite să fiți mai precis.

    Bacsis: Puteți utiliza un capo la primul frept pentru a vă menține înălțimea piuliței de a afecta măsurătorile. Dacă faceți acest lucru, asigurați-vă că o faceți de fiecare dată când vă verificați acțiunea.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 8
    2. Decideți dacă acțiunea dvs. este prea mică sau prea mare. Indiferent dacă acțiunea dvs. este prea mică sau prea mare este în mare măsură o chestiune de preferință personală proprie. Depinde în mare măsură de ceea ce vă simțiți confortabil, precum și de stilul dvs. de joc.
  • Dacă vă îngrijorați ușor, vă puteți simți mai confortabil cu o acțiune mai mică și probabil că nu va trebui să vă faceți griji cu prea mult buzz. Cu toate acestea, mai mulți jucători agresivi doresc de obicei o acțiune mai mare pentru a evita prea mult fret buzz.
  • Chitarele acustice necesită de obicei o acțiune ușor mai mare decât chitarii electrice. Păstrați-vă în minte dacă aveți ambele sau treceți de la unul la altul.
  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 9
    3. Verificați acțiunea implicită pentru tipul de chitară pe care îl aveți. Fiecare chitară are acțiunea implicită este setată atunci când părăsește fabrica. Dacă chitara dvs. a fost jucată foarte mult sau a fost expusă unor schimbări drastice în temperatură și umiditate, este posibil să doriți să îl resetați pur și simplu la acțiunea implicită. Acțiunea implicită specifică depinde de tipul de chitară pe care îl aveți și de dimensiunea gâtului său. Cu toate acestea, puteți utiliza măsurători generale implicite doar pentru a determina dacă acțiunea dvs. este prea mare sau prea mică:
  • Pentru chitarele electrice, acțiunea implicită este de obicei /64 în (0.24 cm) pe partea de bas și /64 în (0.16 cm) pe partea înalte.
  • Pentru chitare acustice, acțiunea implicită este de obicei /64 în (0.28 cm) pe partea de bas și /64 în (0.20 cm) pe partea treptată.
  • Partea 3 din 4:
    Setarea acțiunii la piuliță
    1. Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 10
    1. Aduceți-vă chitara până la pitch, dacă este necesar. Dacă ați ajustat relieful gâtului de chitară, este posibil să trebuiască să vă retrageți chitara înainte de a testa acțiunea la piuliță. Dacă șirurile dvs. nu sunt la tensiunea corectă, măsurarea dvs. va fi oprită.
    • Este posibil să nu doriți să reglați acțiunea de la nuci, dacă utilizați frecvent tuninguri alternative sau comutați la diferite corzi de ecartament. Acesta va face doar dificil ca șirurile dvs. să stea drept și puteți avea probleme cu păstrarea chitara în ton.
  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 11
    2. Verificați înălțimea celui de-al 6-lea șir la prima frete. Așezați un ecartament de la primul frezat, între șirul și fret. Începeți cu cel mai mic manometru și se deplasează până la următoarea cea mai mare. Continuați până când simțiți mișcarea șirului pentru a găzdui gabaritul Baveler.
  • Cel mai mare manometru care se va potrivi între șir și primul FREt este distanța dintre șirul și partea superioară a fret. Acest lucru vă va oferi o idee despre cât de mult trebuie depusă piulița (dacă este deloc).
  • De asemenea, puteți măsura cu un conducător de înălțime a ecartamentului. Măsurarea standard la primul frept este 0.30 în (0.76 cm).
  • Bacsis: Acțiunea înaltă la piuliță poate afecta intonația chitară, precum și pentru ca întregul instrument să joace neconfortabil.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 12
    3. Slăbiți tensiunea pe șir și puneți-o în partea laterală a piuliței. Detune șirul 6 până când îl puteți aluneca ușor prin crestătură și să o odihniți pe lateral. Aveți grijă să nu le rupeți, deoarece puteți provoca marginea piuliței pentru a se opri.
  • De asemenea, puteți să vă odihniți șirul slăbit pe partea superioară a piuliței. Cu toate acestea, nu încercați acest lucru până când nu aveți o practică deoarece poate deteriora piulița.
  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 13
    4. Fișier de piuliță la un unghi. Folosind fișierul de piuliță pentru șirul 6, introduceți nucleul de piuliță spre cap în același unghi ca și capul. Aveți grijă să nu vă depuneți plat. Fișier o sumă foarte mică la un moment dat, apoi înlocuiți șirul și verificați acțiunea. Repetați după cum este necesar până când aveți acțiunea dorită.
  • Poate doriți să plasați o bucată de plastic pe șenile dintre tunere pentru ao proteja. În caz contrar, puteți depune accidental în capacul.
  • Avertizare: Puteți scădea numai acțiunea la piuliță. Dacă depuneți prea mult, va trebui să înlocuiți piulița. Singura modalitate de a crește acțiunea la piuliță este să aveți o nouă piuliță instalată.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 14
    5. Repetați procesul cu fiecare dintre celelalte șiruri de caractere. Odată ce ați primit acțiunea corectă la piulița pentru șirul 6, treceți la șirul 5 și măsurați acțiunea. Fișier dacă este necesar, apoi treceți la șirul 4 și așa mai departe.
  • Pentru corzile de mijloc, asigurați-vă că șirurile sunt destul de libere încât nu se odihnesc direct pe piuliță.
  • Bacsis: În mod obișnuit, doriți să reduceți acțiunea la piuliță, dacă este necesar, înainte de a ajusta acțiunea la pod. După scăderea acțiunii la piuliță, măsurați din nou acțiunea pentru a determina dacă este necesară o lucrare la punte.

    Partea 4 din 4:
    Ajustarea acțiunii la pod
    1. Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 15
    1. Schimbați înălțimea podului unui pod gibson în 2 locuri. Podurile în stil Gibson au un șurub pe ambele părți pe care le puteți utiliza pentru a regla înălțimea podului. Rotiți șurubul spre stânga pentru a ridica podul sau spre dreapta pentru a coborî podul. Rețineți chitara dvs. și măsurați acțiunea. Următoarele sunt specificațiile implicite ale acțiunii GIBSON:
    • Electric: /64 în (0.24 cm) pe partea inferioară, /64 în (0.16 cm) pe partea superioară
    • Acustic: /64 în (0.28 cm) pe partea inferioară, /64 în (0.20 cm) pe partea superioară
    • Bas: /64 în (0.28 cm) pe partea inferioară, /64 în (0.20 cm) pe partea superioară

    Avertizare: Dacă aveți un pod Gibson Tune-O-Matic, nu trebuie să ajustați acțiunea la pod. Este setat la fabrică.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 16
    2. Setați acțiunea pentru fiecare șir individual dacă aveți un pod de stil Fender. Aveți un control mai mic cu un pod de stil Fender, deoarece puteți ajusta acțiunea pentru fiecare șir decât pentru a schimba înălțimea întregului pod. Pur și simplu utilizați șurubelnița corectă pentru a roti șurubul din partea inferioară a șirului și ridicați sau coborâți înălțimea șorțului acelui șir. Virați la stânga pentru a ridica (creșterea acțiunii) sau a dreptului la scăderea (acțiunea descrescătoare). După ce ați terminat, rețineți șirul și verificați măsurarea. Specificațiile acțiunii implicite ale Fender sunt după cum urmează:
  • Pentru o rază de gât de 7.25 în (18.4 cm), înălțimea șirului ar trebui să fie /64 în (0.20 cm) pe partea inferioară și /64 în (0.16 cm) pe partea superioară.
  • Pentru o rază de gât de 9.5 până la 12 în (24-30 cm), înălțimea șirului ar trebui să fie /64 în (0.16 cm) pe partea inferioară și /64 în (0.16 cm) pe partea superioară.
  • Pentru o rază de gât de 15 până la 17 în (38 până la 43 cm), înălțimea șirului ar trebui să fie /64 în (0.16 cm) pe partea inferioară și /64 în (0.12 cm) pe partea superioară.
  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 17
    3. Scoateți șirurile de pe punte pe un chitara acustica. Dacă aveți o chitară acustică, nu puteți ajusta acțiunea la pod, la fel de ușor cum puteți cu o chitară electrică. Pentru că va trebui să vă așezați în jos sau să adăugați o șarpă la podul însuși, trebuie mai întâi să scoateți cu atenție șirurile de pe pod, astfel încât să puteți scoate șaua din slotul de pod.
  • Folosește-ți banda de strângere pentru a slăbi șirurile până când sunt floppy. Este posibil să nu aveți nevoie să le eliminați în întregime, ceea ce vă poate salva ceva timp. Cu toate acestea, trebuie să le slăbiți suficient încât le puteți elimina de pe pod.
  • Dacă podul tău este bine strâns, este posibil să trebuiască să folosiți clești pentru a ieși. Aveți grijă să nu vă zgâriați chitara sau să deteriorați podul sau șaua.
  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 18
    4. Nisip în jos pe șaua sau adăugați o shim. Dacă doriți să vă reduceți acțiunea, utilizați șmirghel pentru a tăia încet și cu grijă șaua. Dacă doriți să vă ridicați acțiunea, va trebui să lipiți o șarpă la șa (sau să cumpărați o șa mai mare).
  • Când șlefuirea, aveți grijă să o păstrați complet chiar și. O șa neuniformă va distruge tonul instrumentului dvs.
  • Faceți puțin câte un moment, apoi înlocuiți-vă șirurile, aduceți-vă chitara înapoi la pitch și verificați din nou acțiunea din nou. Fiți pregătiți să repetați această acțiune de mai multe ori, mai ales dacă nu aveți prea multă practică.
  • Avertizare: Ajustarea acțiunii unei chitară acustică la pod este o operație extrem de delicată. Dacă nisipuiți prea mult, ați putea ruina chitara dvs. sau ați fixat podul. Dacă nu aveți experiență de a face acest lucru, ar putea fi mai bine să vă luați chitara dvs. la un rutier experimentat.

  • Imaginea intitulată Ajustați acțiunea pe o etapă de chitară 19
    5. Verificați acțiunea și reajustul după cum este necesar. Indiferent dacă aveți o chitară acustică sau electrică, este posibil să trebuiască să repetați procesul de ajustare a acțiunii de câteva ori înainte de a obține dreptul. Asigurați-vă că chitara dvs. este reglată la pitch și măsurați acțiunea la 12 fret pe măsură ce ați făcut inițial. Dacă nu ați atins încă ținta, repetați procesul de ajustare a acțiunii și încercați din nou.
  • Mai mult decât o măsură specifică, acordați atenție modului în care chitara joacă și sunete. Dacă primești o mulțime de Fret Buzz când îți joci chitara, ți-ai luat acțiunea prea mică. Dacă nu este confortabil să joci sau să faci probleme de frezare, este posibil să fie stabilit prea mare. Jucați în jur până când găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs.
  • Lucrurile de care veți avea nevoie

    • String Action Gauge Înălțimea înălțimii
    • Marginea dreaptă
    • Guitar String Fages Gauges
    • String și gauge raza de frecat
    • Chei de tija de cauciuc
    • STRING SLOT FIES
    • Fișier de ședere cu piuliță
    • Șurubelniță sau cheia Allen

    sfaturi

    Dacă utilizați ajustări alternative care modifică tensiunea șirurilor de caractere, este posibil să fie necesar să reglați acțiunea atunci când îl comutați înapoi la reglarea standard.
  • Instrumentele pot fi achiziționate online sau la magazinele de chitară de cărămidă și mortar.
  • Simțirea și redarea unei chitară nu au nimic de-a face cu cât de scumpe este. Dacă ridicați o chitară frumoasă și vă aflați dificil de jucat, probabil că nu este configurat corect pentru dvs.
  • Avertizări

    Ajustarea acțiunii la chitara dvs. este o sarcină potrivită pentru jucători de chitară mai experimentați, care pot face și reparații minore de chitară. Dacă nu aveți nici o experiență care lucrează la chitare, probabil că sunteți mai bine să vă luați chitara la un LUTHIER experimentat care vă poate ajuta să îl configurați.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar