Cum să aflați vârsta și valoarea unei chitară

Poate ai luat o chitară veche la o vânzare de curte pentru câțiva dolari, sau poate că ai observat câteva axe cu praf în mansardele bunicilor tăi. Aceste instrumente vechi ar putea fi gunoi sau comoara - pur și simplu nu știți. Pentru a afla vârsta și valoarea unei chitară poate lua o mulțime de cercetări și poate cere să aduci un expert. Începeți prin curățarea chitara și aduceți-o înapoi la starea de redare, dacă este posibil.

Pași

Partea 1 din 3:
Curățarea și inspectarea chitară
  1. Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 1
1. Ștergeți suprafața chitara. Ștergeți cu atenție finisajul chitara cu o cârpă moale și umedă. Puteți folosi o cârpă specială de chitară microfibră, disponibil oriunde sunt vândute chitare, dar un tricou vechi de bumbac funcționează foarte bine.
  • Pur și simplu ștergeți o chitară nu poate obține toată suprafața de murdărie. Încercați să vă dați seama dacă aveți de-a face cu ceva bazat pe petrol sau bazat pe apă, deoarece acesta ar putea determina cum puteți să-l scoateți cel mai bine.
  • Utilizați curățare pe bază de apă pentru murdăria și murdăria solubilă în apă. Câteva picături de detergent de vase diluate în apă pot funcționa. Îndepărtați-vă cârpa și încercați să nu obțineți prea multă umiditate pe chitara în sine. Utilizați uleiuri de curățare și lustruire pentru a elimina murdăria pe bază de ulei.
  • Nu curățați chitara, deoarece ați putea deteriora finisajul. Acest lucru este deosebit de important cu chitarele mai vechi. Dacă observați că finisajul începe să se desprindă, luați chitara la un Luthier (cineva care construiește și rezolvă chitare) pentru a le curăța, mai degrabă decât să încerci să o faci singur.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 2
    2. Căutați zgârieturi sau fisuri. Odată ce ați curățat suprafața corpului chitară, examinați finisajul pentru zgârieturi. În funcție de vârsta chitară și de modul în care a fost folosit, de asemenea, pot fi uzate sau fisuri în organism.
  • Zgârieturile și fisurile nu afectează neapărat redarea unei chitară, dar pot afecta valoarea acestuia.
  • Dacă corpul chitara este crăpat, sau finisajul este zgâriat sau uzat, poate doriți să evitați să utilizați lustruire pentru a curăța suprafața. Luați chitara la un magazin de reparații de chitară și discutați cu un Luthier - un profesionist care construiește, restabilește și repara chitarele. Ei vă vor putea ajuta să alegeți cea mai bună metodă pentru a curăța chitara.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unui pas de chitară 3
    3. Utilizați o poloneză pentru chitare deosebit de murdare. O cremă nerabrazivă sau poloneză de pastă funcționează bine dacă o chitară are un murdar construit de origine necunoscută sau dacă dispozitivele de curățare a luminii nu par să aibă vreun efect.Aceste lustruire pot, de asemenea, pot ieși mici zgârieturi în finisajul chitara.
  • Evitați utilizarea poloneză dacă finisajul chitara are prea multe fisuri sau zgârieturi adânci. Polonezul se poate acumula în fisuri și poate fi dificil dacă nu imposibil de îndepărtat.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 4
    4. Curățați degetul și fretul. Slăbiți sau scoateți șirurile (probabil doriți să le înlocuiți oricum), astfel încât să puteți curăța degetul și împrăștia. Dacă utilizați un ulei sau poloneză pe degete, pulverizați-l pe pânză mai întâi - nu direct pe chitară.
  • O periuță de dinți veche, ușor umedă, este ideală pentru curățarea gunkului din off și în jurul Frets. Aveți grijă să nu curățați prea mult - ați putea zgâria sau deteriora degetul.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 5
    5. Polonez hardware-ul. Atât chitarele acustice, cât și cele electrice au părți metalice care pot fi percepute sau murdare pe o chitară veche. Curățați și lustruiți aceste părți cu atenție, luând în considerare orice părți care lipsesc sau rupte.
  • Evitați înlocuirea sau repararea pieselor imediat până când înțelegeți valoarea chitară. În general, chitara trebuie să fie în stare redată, dar înainte de a începe să înlocuiți hardware-ul, ar trebui să aveți o mai bună înțelegere a vârstei și a valorii chitară.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 6
    6. Înlocuiți șirurile chitară. O chitară de epocă are șanse vechi pe ea, dacă toate corzile sunt încă acolo. Dați-i un nou set de corzi de calitate, astfel încât să puteți evalua corect sunetul instrumentului.
  • Dacă nu ai niciodată a înlocuit șirurile de chitară Înainte, este probabil mai bine dacă o duceți la un magazin de chitară și să le faceți pentru a face acest lucru pentru o mică taxă. Un prieten care joacă chitara poate fi dispus să vă ajute gratuit.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 7
    7
    Tuneți chitara. Odată ce ați înlocuit șirurile de chitară, ajutați-le astfel încât chitara poate fi jucată în mod corespunzător. Împingeți șirurile trăgând șirul de la capătul gâtului, apoi reglați-l.
  • Corzile noi pot avea un timp greu să rămână în ton la început. Puteți remedia acest lucru prin întinderea corzilor de mai multe ori. După ce a reglat chitara, întindeți șirurile din nou. Atunci va trebui să-l retragi. Dacă repetați acest lucru de patru până la șase ori, nu ar trebui să aveți o problemă cu chitara care stau în ton.
  • Partea 2 din 3:
    Datând chitara
    1. Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 8
    1. Găsiți numele producătorului pe cap. Numele companiei de chitară care a făcut chitara ar trebui să fie vopsită sau imprimată pe cap. Poate fi greu de făcut dacă finisajul chitara este decolorat sau dacă capul este deteriorat.
    • Dacă aveți doar o parte dintr-un nume, este posibil să doriți să comparați capul în imagini ale altora pentru a vedea dacă vă puteți afla numele complet. Numele producătorului poate, de asemenea, poate apărea în altă parte a instrumentului, cum ar fi în interiorul găurii de sunet sau pe partea din spate a instrumentului.
    • Odată ce știți numele producătorului, puteți verifica site-ul web al companiei de chitară pentru a afla cât timp au făcut chitare. Acest lucru vă poate oferi o idee foarte vagă despre cât de veche este chitara.
    • Este posibil să puteți compara chitara pe care o aveți la imagini online de chitare făcute în anumite ani de către același producător. Acest lucru vă poate oferi o gamă mai îngustă de ani.
  • Imaginea intitulată Afișează vârsta și valoarea unei etape de chitară 9
    2. Căutați un număr de serie. În funcție de producătorul de chitară, numărul de serie al chitara dvs. vă poate oferi o idee mai bună cât de în vârstă este chitara. Pe o chitară electrică, veți găsi de obicei numărul de serie pe spatele corpului de chitară sau al capului. Numărul de serie al unei chitară acustică poate fi pe spate sau pe etichetă în gaura de sunet.
  • Numărul de serie al chitara poate, de asemenea, vă poate oferi un indiciu la valoarea sa. În general, un număr de serie mai mic (de exemplu, "0001") indică o chitară mai veche care va fi în valoare mai mare decât una cu un număr de serie mai mare (de exemplu, "0987"). Cel mai mic număr de serie, indicând prima chitară a modelului acel model, comentează în mod obișnuit cel mai mare preț.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 10
    3. Verificați numerele de serie online. Majoritatea producătorilor de chitară majori, inclusiv Fender, Gibson și Martin, au tabele pe site-urile lor care enumeră numerele de serie utilizate pentru diferite modele și anii pe care îi reprezintă.
  • Pentru unii producători, numerele de serie au fost suprapuse în câteva decenii sau au fost utilizate pentru mai mult de un tip de chitară. Dacă acesta este cazul pentru chitara dvs., va trebui să faceți mai multă muncă pentru a afla exact cât de vechi este.
  • Imaginea intitulată Afișează vârsta și valoarea unei etape de chitară 11
    4. Căutați un marcator de date pe gât. Dacă sunteți confortabil să luați gâtul chitară, puteți găsi un marker de date în interior. Cu toate acestea, acest lucru poate fi riscant dacă nu sunteți experimentat cu eliminarea și reconstruirea chitarelor.
  • Ar trebui să existe o dată pe gât și o dată pe corp. Dacă acele două întâlniri se potrivesc, probabil că data exactă a fost construită chitara. Dacă nu, ar putea indica faptul că gâtul chitara a fost înlocuit la un moment dat sau că chitara a fost construită din piese de schimb și nu este o construcție originală.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unui pas de chitară 12
    5. Luați chitara la un ieftin sau un dealer. Dacă nu sunteți în măsură să determinați vârsta exactă a chitarăi dvs., un ieftin sau dealer vă poate ajuta să vă ajute. Ei au mai multă familiaritate cu caracteristicile diferitelor chitare de epocă.
  • Mergând la un dealer exclusiv de chitare de același lucru ca cel pe care încercați să îl întâlniți, poate fi cel mai bun pariu. Personalul va avea cunoștințe intime despre acea brand de chitară particulară și poate recunoaște detaliile altora nu ar fi.
  • În funcție de ceea ce ți sa spus, poate doriți să o luați la mai mulți experți - în special dacă prima persoană care se uită la el nu este sigur de răspunsul lor.
  • Partea 3 din 3:
    Evaluarea chitara
    1. Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 13
    1. Identificați pădurile rare și alte materiale. Există anumite păduri, cum ar fi lemnul de trandafir brazilian, care nu mai sunt obișnuiți să meșteșite chitare, deoarece sunt pe cale de dispariție sau foarte rare. Dacă chitara dvs. este făcută dintr-un astfel de lemn sau conține alte materiale rare, nu este doar destul de vechi, dar poate fi extrem de valoroasă.
    • De exemplu, dacă chitara este grea și lemnul are o nuanță roșiatică și un cereale strânse, vă puteți uita la o chitară braziliană de trandafiri, care ar putea avea o valoare puternică.
    • Chitarele mai vechi au inclus ornamentele și detaliile din fildeș sau Tortoiseshell, nici una dintre acestea nu sunt utilizate în producția de chitară actuală. Ebony este, de asemenea, un material rar care să fie în căutarea.
    • Majoritatea chitarelor sunt realizate din păduri comune, cum ar fi arțar sau plop. Dacă bănuiți că chitara dvs. este făcută dintr-un lemn rar sau conține materiale rare, ia-o la un expert care poate identifica în mod corespunzător materialul ca autentic.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 14
    2. Determinați dacă este original. Dacă o chitară veche a fost jucată frecvent de un muzician (sau mai multe), există, fără îndoială, diferite părți care au fost înlocuite de-a lungul anilor. O chitară care are toate părțile sale originale va avea o valoare mai mare, mai ales dacă este mai în vârstă.
  • Cu toate acestea, dacă este luată în considerare o chitară veche "Calitatea jucătorului," Încă mai poate aduce o sumă bună de bani - doar nu va merita la fel de mult cum ar fi fost dacă totul a fost original.
  • Cu niște chitare mai vechi, găsirea unui originală este atât de rară încât chiar și una care a fost tăiată cu oarecum de-a lungul anilor poate avea o mulțime de valoare.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unui pas de chitară 15
    3. Canta la chitara. În timp ce unele chitare pot arăta ca opere de artă, o chitară este în primul rând un interes muzical. O mulțime de valoare a chitara depinde de modul în care sună când este jucat. Chiar și cea mai veche chitară ar trebui să aibă un sunet clar și curat.
  • Dacă nu sunteți chitaristul, luați chitara într-un loc în care chitarii frecventați, cum ar fi o noapte deschisă la o cafenea locală. Cei mai mulți chitaristi sunt mai mult decât fericiți să verifice o chitară de epocă, mai ales una pe care credeți că ar merita niște bani.
  • Cu atât mai bine sună chitara, de obicei, cu atât mai mult va fi în valoare. Există unele ajustări pe care le puteți face, cum ar fi schimbarea șirurilor, care vor îmbunătăți sunetul chitara fără a le afecta valoarea.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 16
    4. Verificați cartea albastră a valorilor de chitară. Cartea albastră este una dintre mai multe ghiduri de stabilire a prețurilor respectate care vă pot ajuta să determinați valoarea generală a chitară, în funcție de starea sa generală și de redare.
  • Puteți găsi cartea albastră online și căutați-o gratuit la BlueBookofGuitarTues.COM.
  • Orice valoare pe care o găsiți în cartea albastră sau oricare dintre celelalte ghiduri este doar o sugestie. Diferitele caracteristici ale oricărei chitară individuale ar putea determina creșterea sau scăderea valorii acesteia. De exemplu, este posibil să aveți o chitară de 50 de ani în stare pristină, care este încă în valoare de câteva mii de dolari. Dar aceeași chitară în stare uzată ar putea fi în valoare de milioane dacă deținută anterior de o adevărată stea de rock.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 17
    5. Căutați online. Diverse site-uri colectice și de licitații pot avea chitare similare cu dvs. disponibile. Comparați chitara la cele de vânzare pentru a obține o idee mai bună despre valoarea chitarăi dvs. Uită-te în primul rând la vârsta și starea.
  • Unele chitare își iau valoarea din alt motiv, cum ar fi deținute sau jucate de un muzician faimos. Evitați utilizarea acestora pentru a determina valoarea chitara dvs., cu excepția cazului în care chitara dvs. se întâmplă să aibă o pedigree similară.
  • Imaginea intitulată Aflați vârsta și valoarea unei etape de chitară 18
    6. Obțineți o apreciere de la un Luthier sau colector. Mai ales dacă cercetarea dvs. a determinat să credeți că chitara dvs. poate fi în valoare de o sumă semnificativă de bani, o evaluare profesională este esențială.
  • În funcție de vârsta chitară, starea ei și raritatea sa, este posibil să doriți să obțineți două sau trei aprecieri. Unii producători de chitară pot oferi, de asemenea, un serviciu în care puteți avea o chitară certificată ca autentică.
  • O apreciere nu este niciodată o garanție a cât de mult veți obține pentru chitara dvs. dacă ați decis să o vindeți. Dacă doriți să vindeți o chitară de epocă, obțineți mai multe aprecieri și discutați cu un colector experimentat sau dealer care vă poate ajuta să prezentați chitara pentru cel mai bun rezultat posibil.
  • sfaturi

    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar