Cum să tăiați canelurile din lemn

Tăierea canelurilor sau canalelor este un pas important în prelucrarea lemnului dacă doriți să vă alăturați lemnului sau sculptați design-urilor. Dacă doriți să tăiați o canelură într-o bucată de lemn, un router de plonjare este cel mai simplu instrument de utilizat pentru caneluri drepte sau curbe. Folosind un unelte rotative de asemenea, pentru tăierea canalelor scurte, dar este mai dificil să faceți linii lungi și drepte cu ele. Dacă aveți nevoie să faceți o canelură lungă, cu un fund plat, un ferăstrău de masă poate face și tăieturile de care aveți nevoie. Indiferent de instrumentul pe care îl utilizați pentru tăierea canelurii, asigurați-vă că purtați ochelari de protecție pentru a vă proteja.

Pași

Metoda 1 din 3:
Folosind un router de plonjare
  1. Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 1
1. Alegeți un bit de rutare în formă de canal pe care doriți să îl tăiați. Un router este o mașină handheld care are un bit rotativ pentru a scufunda cu ușurință linii și caneluri. Există mulți biți diferiți pe care îi puteți atașa la router, astfel încât să puteți scufunda caneluri în formă diferită. Dacă doriți ca o canelură în formă de litera V pentru scopuri decorative, utilizați un bit cu canelură V. Dacă doriți ca canelura să aibă laturi plate și un fund plat pentru a fi folosit pentru a vă alătura lemnului, utilizați un bit drept pe router în schimb.
  • Dacă nu aveți bitul de care aveți nevoie, puteți cumpăra seturi de biți de ruter din magazinul dvs. de hardware local sau online.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 2
    2. Atașați bitul pe care l-ați ales până la capătul routerului. Deșurubați garda circulară din partea de jos a routerului, astfel încât să puteți accesa mecanismul de biți. Utilizați o cheie pentru a slăbi șurubul care ținea bitul în poziție și scoateți-l din router. Așezați capătul noului bit în gaura din partea de jos a routerului și strângeți șurubul cu cheia. Linia de protecție înapoi pe router și fixați-o înapoi în poziție.
  • Puteți cumpăra un router din magazinul dvs. de hardware sau de îmbunătățire la domiciliu.
  • Consultați manualul de utilizare al routerului dacă nu știți cum să schimbați bitul.
  • Unii gardieni au o pârghie de eliberare rapidă pe partea laterală a routerului, astfel încât să nu trebuie să-l deșurubați.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul de lemn 3
    3. Setați adâncimea routerului pentru a se potrivi cât de profundă doriți canelurii. Căutați cadranul de ajustare a adâncimii din partea routerului sau pe gardă. Setați routerul pe o bucată de lemn de resturi, astfel încât bitul atârnă doar peste margine. Rotiți cadranul de reglare pentru a ridica sau a coborî bit la adâncimea dorită. Verificați cât de departe este puținul pe partea laterală a lemnului și blocați-o în poziție odată ce ați setat-o.
  • Dialul de reglare are de obicei măsurători de adâncime imprimate pe acesta, dar verificați adâncimea de biți cu un conducător pentru a vă asigura că este corect.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 4
    4. Marcați o linie pe lemn în care doriți să plasați canelura. Țineți un stradă împotriva piesei de lemn pe care o tăiați și utilizați-o ca un ghid pentru a desena o linie dreaptă pentru canelură. Verificați dublu măsurarea pentru canelură pe care o tăiați, așa că nu este prea lungă sau scurtă.
  • Dacă faceți caneluri curbate în lemn, fie urmăriți marginea unui obiect rotunjit, fie folosiți o busolă pentru a vă atrage liniile.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 5
    5. Asigurați o bucată de lemn de pe partea de sus a lemnului pe care îl tăiați. Poate fi dificil să sculgeți o canelură dreaptă în lemn dacă încercați-o liberă. Setați routerul pe lemn, astfel încât bit-ul liniilor de sus cu linia pe care ați tras-o. Setați o bucată de lemn plat pe partea de sus a piesei pe care o tăiați, așa că atinge garda de router. Asigurați-vă că partea din lemn de resturi se execută paralel cu linia pe care ați tras-o înainte de a fixa piesa de resturi cu o clemă C.
  • Dacă doriți să tăiați o canelură curbată, puteți încerca fie să o rugați fără a utiliza un ghid sau puteți cumpăra un ghid curbat din magazinul dvs. de hardware local. Asigurați ghidul curbat la bucata de lemn pe care o sculpte cu o clemă C.
  • Bacsis: Utilizați o clemă la fiecare 12-18 inci (30-46 cm), astfel încât lemnul nu se mișcă sau nu ridică în timp ce lucrați.

  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 6
    6. Trageți routerul de-a lungul liniei pentru a face canelura. Purtați ochelari de protecție în timp ce lucrați astfel încât să vă protejați ochii de piesele din lemn. Așezați routerul la capătul liniei pe care le-ați tras, astfel încât gardul apăsat de bucata de lemn fixată. Porniți routerul și trageți pârghia de plonjare în jos, astfel încât bitul intră în lemn. Trageți încet routerul spre dvs. de-a lungul liniei pentru a tăia în lemn. Păstrați partea de protecție împotriva lemnului fixat pentru a vă asigura că canelura rămâne dreaptă.
  • Routerul poate rupe o parte din lemn când începeți și opriți mai întâi rularea mașinii. Dacă doriți să împiedicați ruperea, începeți și încheiați routerul în bucățile de resturi de lemn din lemn în sus față de piesa pe care o tăiați.
  • Routerele pot produce o mulțime de rumeguș, deci păstrați un vid magazin în apropiere, astfel încât să puteți curăța cu ușurință când ați terminat. Unele routere au chiar porturi pe care le puteți atașa direct un furtun de vid.
  • Metoda 2 din 3:
    Rutarea cu un instrument rotativ
    1. Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 7
    1. Alegeți un bit de rutare pentru a instala pe instrumentul dvs. rotativ. Instrumentele rotative sunt unelte portabile care au un cap rotativ pe care îl puteți atașa biți multifuncționali pentru multe proiecte diferite. Căutați biți de router de tăiere pentru instrumentul dvs. rotativ și verificați ce formă au sculat din lemn. Biti care au un capăt ascuțit, de obicei, părăsesc canelurile în formă de V, în timp ce biții cu fund plat lasă o canelură plată. Slăbiți șurubul de pe fundul instrumentului rotativ și glisați bit în gaură. Strângeți șurubul pentru a fixa bitul în poziție.
    • Cele mai multe instrumente rotative vin cu un set de biți, dar puteți cumpăra biți suplimentari din magazinele hardware sau online.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 8
    2. Asigurați un dispozitiv de fixare spirală la capătul sculei rotative. Un atașament cu tăiere spirală este un gardian circular care merge în jurul valorii de biți, astfel încât să îl puteți ține în picioare împotriva bucei de lemn. Glisați tăietorul spiralat peste capătul bitului și înșurubați-l pe filetare. Asigurați-vă că atașarea tăietorului spiralat este strâns pe corpul sculei, astfel încât nu se pierde.
  • Puteți obține un atașament de tăiere spirală din magazinul dvs. de hardware local sau online.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 9
    3. Desenați canelura pe care doriți să o tăiați pe bucata de lemn. Utilizați un stradă ca un ghid pentru a vă asigura linia pentru a vă asigura că nu este strâmbă. Aliniați straturile cu zona pe care doriți să o tăiați și trageți o linie de ghidare direct pe bucata de lemn pe care îl tăiați canalul. Verificați măsurătorile dvs. o dată sau de două ori pentru a vă asigura că sunt corecte înainte de a vă deplasa.
  • Dacă doriți să faceți o linie curbată, urmăriți în jurul unui șablon de ghidare curbată sau trageți curba cu a busolă.
  • Bacsis: Instrumentele rotative funcționează cel mai bine pentru tăierea canelurilor care sunt de 12 inci (30 cm) sau mai puțin, deoarece instrumentul nu este la fel de puternic ca un router.

  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul de lemn 10
    4. Reglați gabaritul tăietorului spiralat la adâncimea dorită pentru canelură. Gabaritul de pe tăietorul spiralat controlează cât de adânc este bit de rutare afară din partea de jos a sculei. Slăbiți Wingnut pe partea laterală a tăietorului spiralat, astfel încât să puteți trage gabaritul în sus sau în jos pentru a ridica sau a coborî bitul. Reglați gabaritul până când măsurarea imprimată pe lateral este aceeași cu cea a adâncimii canelurii dorite. Strângeți linișul pentru a fixa bitul în poziție.
  • Puteți ține instrumentul rotativ pe bucata de lemn pe care o tăiați pentru a vedea cât de departe se blochează peste margine.
  • Dacă nu sunteți sigur cum să ajustați adâncimea pe atașamentul dvs. de tăiere spirală, consultați manualul de utilizare pentru ajutor.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 11
    5. Clipește o bucată de lemn de resturi pe partea superioară a piesei pe care o tăiați ca ghid. Îți poți tăia freehand-ul dacă vrei, dar linia poate fi strâmbă când ați terminat. Dacă doriți să vă asigurați că canelura rămâne dreaptă, setați o bucată de lemn de resturi lângă linia pe care ați desenat-o. Setați instrumentul rotativ deasupra liniei și mutați lemnul de resturi, așa că atinge tăietorul spiralat. Utilizați cleme C pentru a fixa lemnul la fiecare 12 inci (30 cm).
  • Asigurați-vă că lemnul de resturi pe care îl utilizați are o margine plană sau altfel canelura poate fi tăiată neuniformă.
  • De asemenea, puteți utiliza un gard de ferăstrău ca ghid dacă aveți unul disponibil.
  • Dacă doriți să faceți o canelură curbată în lemn, apoi asigurați un ghid de curbă la lemn cu o clemă C. Puteți cumpăra ghiduri de curbă din magazinul dvs. de hardware local.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 12
    6. Rulați instrumentul rotativ de-a lungul liniei pe care ați tras-o pentru a tăia canelura. Purtați ochelari de protecție, astfel încât să nu fiți rumeguș în ochii tăi în timp ce lucrați. Porniți instrumentul rotativ la marginea lemnului pe care îl tăiați și îl întoarceți, așa că bitul se ridică la viteză maximă. Împingeți scula rotativă de-a lungul liniei, astfel încât tăietorul spiralat rămâne împotriva plăcii de ghidare pe care le-ați fixat. Odată ce ajungeți la capătul liniei, întoarceți scula înainte de ao trage departe de lemn.
  • Nu luați scula rotativă din lemn, în timp ce încă mai execută sau altfel ați putea face o tăietură accidentală sau faceți canelura strâmbă.
  • Nu atingeți niciodată bitul pe instrumentul rotativ în timp ce aparatul funcționează sau altfel ați putea să vă răniți grav.
  • Metoda 3 din 3:
    Tăierea canelurilor cu un ferăstrău de masă
    1. Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul din lemn 13
    1. Setați înălțimea lamă a mesei dvs. ferăstrău la adâncimea de canelură pe care o doriți. Țineți un conducător lângă lama ferăstrăului, astfel încât să puteți vedea înălțimea. Utilizați butonul sau pârghia de sub masă ferăstrău pentru a ridica sau a coborî înălțimea lamei până când este la adâncimea pe care doriți să o tăiați pentru caneluri. Asigurați înălțimea lamei, astfel încât să nu se miște sau să alunece în timp ce lucrați.
    • Nu veți avea o gardă la ferăstrău când ați tăiat caneluri, așa că aveți un fel de precauți în timp ce conduceți mașina, astfel încât să nu vă tăiați.
    • Ferăstraie de masă funcționează cel mai bine pentru tăierea canelurilor lungi și drepte în scânduri de lemn.

    Bacsis: Puteți folosi orice lamă de ferăstrău făcută pentru lemn pentru a tăia canelurile, dar un ferăstrău cu tăietură plat va lăsa un fund plat, în timp ce lamele înclinate lasă o margine rotunjită.

  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 14
    2. Marcați canelura de pe partea laterală a lemnului. Setați bucata de lemn pe partea sa, astfel încât fața pe care o tăiați canelura în față. Utilizați un conducător sau o simplificare pentru a face o linie dreaptă pe partea laterală a plăcii, care are aceeași lungime ca și adâncimea pe care o doriți pentru canelura dvs. Odată ce ați marca un capăt al plăcii, marcați capătul opus al plăcii în același loc, astfel încât să vă puteți alinia tăierea.
  • Ferăstraiele de masă nu funcționează bine pentru tăierea canelurilor în bucăți mari de placaj, deoarece nu veți putea vedea unde se taie liniile foarte bune.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 15
    3. Reglați gardul de ferăstrău astfel încât marcajul de pe lemnul dvs. să se ridice cu lama de ferăstrău. Țineți bucata de lemn împotriva gardului de ferăstrău, așa că este confortabil. Slăbiți gardul de ferăstrău, astfel încât să vă deplasați și să îl ajustați mai aproape sau mai departe de lama de ferăstrău. Continuați să mutați gardul până când marca pe care ați făcut-o pe partea laterală a plăcii dvs. cu marginea lamei de ferăstrău. Strângeți gardul în loc, astfel încât nu se mișcă în timp ce lucrați.
  • Dacă mesa ta ferăstrău nu are un gard, apoi asigurați o bucată dreaptă de lemn de resturi pe partea laterală a lamei.
  • Puteți, de asemenea, să strângeți o placă pe cealaltă parte a lamei de ferăstrău dacă doriți să vă asigurați lemnul pe care îl tăiați nu se mișcă sau se schimbă.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 16
    4. Împingeți lemnul prin lama de ferăstrău pentru a tăia canelura. Purtați ochelari de protecție înainte de a începe să lucrați de când ferăstraiele pot lovi biți de lemn sau rumeguș. Porniți ferăstratul de masă și lăsați-l să se ridice la viteza maximă înainte de a începe tăierea. Împingeți încet placa prin ferăstrău folosind un împingător de lemn, care este o unealtă pe care o țineți pentru a ghida lemnul, astfel încât degetele să fie departe de lama. Împingeți lemnul complet prin lama de ferăstrău înainte de ao opri.
  • Nu încercați niciodată să vă luați lemnul până când nu vă opriți lamei, altfel ați putea să vă tăiați accidental.
  • Nu împingeți lemnul prin lama fără împingere, deoarece ați putea fi răniți serios dacă sunteți tăiat de ferăstrău.
  • Imagine intitulată Caneluri tăiate în pasul lemnului 17
    5. Rulați lemnul prin ferăstrău din nou pornind pe partea opusă. Pentru a face aspectul canelurii chiar, trebuie să rulați lemnul prin ferăstrău din nou pornind de la cealaltă parte. Rotiți bucata de lemn în jurul valorii, așa că îl hrăniți înapoi în ferăstrău. Porniți din nou lama și împingeți lemnul complet prin ferăstrău. Opriți ferăstrăul astfel încât să puteți verifica canelura.
  • Dacă canelura este prea mică, mutați gardul de ferăstrău /8 inch (0.32 cm) departe de lama pentru a lărgi canelura.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Avertizări

    Purtați ochelari de protecție în timp ce lucrați cu unelte electrice pentru a vă proteja de bucăți de lemn sau rumeguș.
  • Păstrați-vă mâinile departe de lamele de ferăstrău și piesele în mișcare pe unelte electrice, astfel încât să nu vă răniți.
  • Lucrurile de care veți avea nevoie

    Folosind un router de plonjare

    • Router
    • Cheie
    • Creion
    • Marginea dreaptă
    • Wood de resturi
    • C-clemă
    • Ochelari de protectie
    • Pusher din lemn

    Rutarea cu un instrument rotativ

    • Instrumentul rotativ cu un bit de rutare
    • Anexa de tăiere spirală
    • Creion
    • Stradgedge
    • C-clemă
    • Wood de resturi

    Tăierea canelurilor cu un ferăstrău de masă

    • Ferăstrău de masă
    • Creion
    • C-clemă
    • Wood de resturi
    • Ochelari de protectie
    • Pusher din lemn
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar