Cum se formează un pc

Formatarea unei unități va șterge toate datele de pe acesta și va crea un nou sistem de fișiere. Va trebui să formați o unitate pentru a instala Windows pe acesta sau pentru a începe să o utilizați dacă instalați o unitate suplimentară. Puteți forma o unitate pentru a șterge rapid toate datele despre acesta. De asemenea, puteți să micșorați unitățile existente și să formați spațiul liber rămas pentru a crea oa doua unitate de pe computer. Dacă vă eliminați computerul, puteți utiliza unelte speciale pentru a șterge în siguranță toate datele dvs.

Pași

Metoda 1 din 4:
Formatarea unității primare
  1. Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 1
1. Backup orice date importante. Formatarea unității dvs. va șterge toate datele de pe acesta și va elimina sistemul de operare. Asigurați-vă că aveți fișiere importante susținute într-o altă locație, cum ar fi o unitate externă sau un nor.
  • Dacă încercați să ștergeți în siguranță datele de pe o unitate înainte de a vă elimina, consultați secțiunea Formatare în siguranță a acestui articol din acest articol.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 2
    2. Introduceți discul de instalare Windows. Veți folosi discul de instalare Windows pentru a forma unitatea dvs. Acesta este cel mai simplu mod de a forma unitatea primară, deoarece nu puteți face acest lucru din ferestrele în sine. Nu aveți nevoie să utilizați propriul disc de instalare, deoarece nu introduceți de fapt o cheie de produs (cu excepția cazului în care continuați cu reinstalarea Windows). Dacă nu găsiți discul de instalare, este posibil să aveți în continuare opțiuni în funcție de versiunea dvs. de Windows:
  • Windows 7 - Puteți descărca un fișier ISO pentru Windows 7 Introduceți cheia produsului Aici. Veți transfera acest fișier ISO pe un DVD gol sau unitate USB utilizând instrumentul de descărcare Windows 7 USB / DVD pe care îl puteți descărca Aici.
  • Windows 8 - Puteți descărca instrumentul Windows 8 Media Creare de la Microsoft Aici. Acest program va descărca și va crea suporturi de instalare Windows pe un DVD deschis sau unitate USB (4GB sau mai mare). Rulați instrumentul și urmați instrucțiunile pentru a crea suportul de instalare.
  • Windows 10 - Puteți descărca instrumentul Windows 10 Media Creation din Microsoft Aici. Rulați acest program pentru a descărca și a crea discul de instalare Windows 10 pe un DVD gol sau unitate USB. Majoritatea utilizatorilor ar trebui să descărcați versiunea pe 64 de biți a instrumentului. Dacă nu sunteți sigur, vedeți Cum să verificați dacă Windows este 32 de biți sau 64-biți.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 3
    3. Setați computerul pentru a porni de la unitatea de instalare. Pentru a rula instalatorul și a forma unitatea, va trebui să setați computerul pentru a porni de pe acea unitate (DVD sau USB) în locul hard disk-ului. Procesul pentru aceasta variază în funcție de faptul dacă computerul dvs. a venit cu Windows 7 (sau mai vechi), sau dacă computerul dvs. a venit cu Windows 8 (sau mai nou).
  • Windows 7 (și mai în vârstă) - Reporniți computerul și apăsați BIOS, configurare sau tasta de pornire afișată când pornește mai întâi computerul. Cele mai frecvente chei sunt F2, F11, F12, și Del. În meniul de pornire, setați unitatea de instalare ca dispozitiv de încărcare primară.
  • Windows 8 (și mai nou) - faceți clic pe butonul de alimentare din ecranul de pornire sau din meniu. Țineți apăsat ⇧ Shift și faceți clic pe Reporniți pentru a reporni în "Startup avansat" meniul. Selectează "Depanare" opțiune și apoi "Opțiuni avansate". Clic "Setările firmware-ului UEFI" și apoi deschideți meniul de pornire. Setați unitatea de instalare ca dispozitiv de încărcare primară.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 4
    4. Porniți procesul de configurare. Windows va încărca fișierele de instalare și apoi porniți procesul de instalare. Vi se va cere să selectați limba dvs. și să acceptați termenii înainte de a continua.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 5
    5. Alege o "Personalizat" instalare. Acest lucru vă va permite să formați hard disk-ul în timpul instalării.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 6
    6. Selectați partiția pe care doriți să o formați. După ce ați procedat prin ecrane de instalare inițială, veți fi afișați toate hard disk-urile și partițiile lor. Veți avea de obicei mai multe partiții pe computerul dvs., unul pentru sistemul dvs. de operare, o partiție de recuperare și orice partiții suplimentare pe care le-ați creat sau o transmiteți că ați instalat.
  • Puteți șterge partițiile pe aceeași unitate pentru a le combina pe toate într-o singură partiție nealocată. Acest lucru va șterge orice date despre partiții. Apasă pe "Opțiuni de conducere" pentru a vedea "Șterge" Opțiunea pentru partiții.
  • Dacă ștergeți toate partițiile dvs., va trebui să creați unul nou înainte de a putea fi formatat. Selectați spațiul nealocat și faceți clic pe "Nou" Pentru a crea o nouă partiție. Veți putea seta dimensiunea partiției din spațiul liber disponibil. Rețineți că de obicei nu puteți crea mai mult de patru partiții pe o singură unitate.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 7
    7. Formatați partiția selectată. Apasă pe "Format" după selectarea partiției sau unității. Dacă nu vedeți butonul Format, faceți clic pe "Opțiuni de conducere" pentru ao dezvălui. Veți fi avertizat că procesul de format va șterge toate datele de pe partiție. Odată ce sunteți de acord, formatul se va întâmpla automat. Acest lucru poate dura câteva momente pentru a finaliza.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 8
    8. Instalați sistemul de operare. Formatarea primarului elimină sistemul de operare, astfel încât să nu puteți utiliza PC-ul până când nu instalați din nou un sistem de operare. Puteți continua cu instalarea Windows după formatarea unității sau puteți instala un alt sistem de operare, cum ar fi Linux. Pentru a instala Windows, urmați restul solicitărilor din programul de configurare după formatare. Pentru a instala Linux, veți avea nevoie de suporturi de instalare Linux. Vedea Cum se instalează Linux Pentru instrucțiuni privind instalarea unei varietăți de versiuni Linux diferite.
  • Metoda 2 din 4:
    Formatarea unei unități secundare
    1. Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 9
    1. Deschideți utilitarul de gestionare a discurilor. Când conectați o nouă unitate externă sau instalați o nouă unitate internă internă, va trebui să o formați înainte de a rezulta în Windows Explorer. Puteți face acest lucru utilizând utilitarul de gestionare a discurilor.
    • Apăsați ⊞ câștiga+R și tip Diskmgmt.MSc Pentru a lansa managementul discului. În Windows 8 și 10, puteți să faceți clic dreapta pe butonul Start și selectați "Gestionarea discurilor".
    • Poate dura câteva momente pentru ca toate driverele dvs. instalate să apară.
    • Dacă încercați să ștergeți în siguranță datele de pe o unitate înainte de a vă elimina, consultați secțiunea Formatare în siguranță a acestui articol din acest articol.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 10
    2. Partiționați noua unitate (dacă vi se solicită). Dacă deschideți gestionarea discului pentru prima dată după instalarea unei noi unități, probabil că veți fi solicitați să inițializați discul. Nu vă faceți griji dacă această fereastră nu apare.
  • Selectați "GPT" Dacă noul disc este 2TB sau mai mare. Selectați "Mbr" Dacă noul disc este mai mic de 2TB.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 11
    3. Selectați unitatea pe care doriți să o formați. Toate unitățile și partițiile dvs. vor fi listate în gestionarea discurilor. Dacă tocmai ați instalat o nouă unitate, va fi probabil pe propriul rând cu "Nealocate" eticheta. Extindeți "stare" Coloană pentru a vedea mai multe detalii despre fiecare partiție.
  • Nu puteți forma "Cizme" Partiția în Windows, deoarece aceasta este partiția pe care Windows este instalată.
  • Formatarea va șterge toate datele de pe disc, deci faceți absolut sigur că selectați cea corectă.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 12
    4. Creați o partiție (dacă este necesar). Dacă unitatea este nealocată, va trebui să faceți clic dreapta pe acesta și să selectați "Un nou volum simplu". Urmați instrucțiunile pentru a crea o partiție din spațiul nealocat.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 13
    5. Faceți clic dreapta pe unitate sau partiție și selectați "Format". Aceasta va deschide fereastra de format.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 14
    6. Setați opțiunile de formatare. Puteți da un nou un nume nou (etichetă de volum), precum și să alegeți sistemul său de fișiere. Pentru Windows, selectați "NTFS" ca sistem de fișiere pentru compatibilitate maximă. Puteți alege dacă doriți sau nu să efectuați un format rapid. Debifați numai această opțiune dacă vă îngrijorați că unitatea dvs. este deteriorată.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 15
    7. Așteptați ca formatul să fie completat. Faceți clic pe butonul Format după ce sunteți mulțumit de setările dvs. Procesul de formatare poate dura câteva minute. Odată ce formatarea este completă, puteți utiliza unitatea pentru a stoca fișiere și a instala programe la ea.
  • Metoda 3 din 4:
    Micșorarea unei unități existente
    1. Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 16
    1. Deschideți utilitarul de gestionare a discurilor. Puteți să micșorați oricare dintre unitățile existente pentru a converti spațiul liber pe ele într-o nouă partiție. Acest lucru poate fi util dacă aveți o mulțime de spațiu liber pe o unitate și doriți să creați o unitate dedicată pentru anumite fișiere, cum ar fi mass-media.
    • Apăsați ⊞ câștiga+R și tip Diskmgmt.MSc Pentru a lansa rapid utilitarul de gestionare a discurilor. De asemenea, puteți să faceți clic dreapta pe butonul Start din Windows 8 și 10 pentru a selecta gestionarea discurilor din meniu.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 17
    2. Selectați partiția pe care doriți să o micșorați. Puteți micșora orice partiție care are un spațiu liber. Va dori probabil să alegeți unul pe care îl puteți obține cel puțin mai multe GB din a face noua dvs. partiție utilă. Asigurați-vă că lăsați suficient spațiu pentru partiția existentă, mai ales dacă este partiția dvs. de boot. Windows efectuează cel mai bine atunci când are cel puțin 20% din partiția liberă.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 18
    3. Faceți clic dreapta pe partiție și selectați "Micșorează volumul". Aceasta va deschide o nouă fereastră după ce managementul disc determină cât spațiu este disponibil pentru a crea o nouă partiție.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 19
    4. Introduceți în dimensiunea noii partiții. Fereastra va afișa cât spațiu este disponibil pentru a micșora unitatea existentă în megabytes (MB). 1024MB este egală cu un singur gigabyte (GB). Va trebui să introduceți dimensiunea pe care doriți să o micșorați (creând o nouă partiție acea dimensiune).
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 20
    5. Porniți procesul de întărire. Clic "Scădere" Pentru a scoate spațiul pe care l-ați specificat în unitatea existentă. Acesta va apărea în managementul discului ca spațiu nealocat pe aceeași unitate ca și partiția veche.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 21
    6. Creați o partiție. Faceți clic dreapta pe spațiul nealocat și selectați "Un nou volum simplu". Acest lucru va începe expertul de volum simplu.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 22
    7. Urmați instrucțiunile pentru a crea partiția. Veți putea selecta cât de mult din spațiul nealocat doriți să utilizați pentru noua partiție. De asemenea, veți primi o scrisoare de unitate.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 23
    8. Formatați noua partiție. În timpul vrăjitorului, vi se va solicita să formați partiția. Puteți să o formați cu un sistem de fișiere acum sau să o faceți mai târziu prin efectuarea pașilor din metoda anterioară.
  • Metoda 4 din 4:
    Formatarea în siguranță a unității
    1. Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 24
    1. Descarcă Dban. Dban este un instrument de formatare a hard disk-ului gratuit, care poate suprascrie în siguranță datele dvs. astfel încât să nu poată fi recuperate. Veți dori să efectuați acest lucru dacă donați, vânzați sau reciclați computerul sau conduceți pentru a preveni furtul de identitate.
    • Puteți descărca dban de la Dban.Org. Versiunea gratuită va fi potrivită pentru majoritatea utilizatorilor.
    • Nu puteți utiliza DBAN pentru a șterge în siguranță unitățile de stare solidă (SSDS). Va trebui să utilizați un program plătit ca Blancco în schimb.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 25
    2. Ardeți dban la un DVD goală sau un CD. Dban este mic și se va potrivi pe un CD sau DVD gol. Dacă utilizați Windows 7 sau mai târziu, puteți să faceți clic dreapta pe fișierul ISO descărcat și selectați "Arde pe disc" Pentru ao arde pe un disc gol în unitatea dvs.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 26
    3. Setați computerul pentru a porni de pe discul DBAN. Va trebui să setați computerul pentru a porni de la unitatea optică pentru a lansa DBAN.
  • Windows 7 (și mai în vârstă) - Reporniți computerul și apăsați BIOS-ul, configurarea sau tasta de pornire afișată la ecranul Logo Producător. Cheia este de obicei F2, F11, F12, sau Del. Deschideți meniul de pornire și setați unitatea optică ca dispozitiv de încărcare primară
  • Windows 8 (și mai nou) - faceți clic pe butonul de alimentare din ecranul de pornire sau din meniu. Țineți apăsat ⇧ Shift și faceți clic pe Reporniți pentru a reporni în "Startup avansat" meniul. Selectează "Depanare" opțiune și apoi "Opțiuni avansate". Clic "Setările firmware-ului UEFI" și apoi navigați la meniul de pornire. Setați unitatea optică ca dispozitiv de încărcare primară.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 27
    4. Începe Dban. După setarea comenzii de boot, reporniți computerul pentru a lansa dban. Apăsați ↵ Introduceți pe ecranul DBAN principal pentru a porni programul.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 28
    5. Selectați unitatea pe care doriți să o ștergeți. Utilizați tastele săgeți pentru a evidenția Selectați unitatea hard disk pe care doriți să o ștergeți și apoi apăsați Spaţiu pentru ao selecta. Aveți grijă să selectați unitățile dacă aveți date pe care doriți să le păstrați, deoarece nu există nici o întoarcere după ce ați început. Puteți șterge cu ușurință instalarea Windows dacă nu sunteți atent.
  • Imagine intitulată Formatul unui PC Pasul 29
    6. presa .F10 Pentru a porni ștergerea. Acest lucru va utiliza setările implicite ale DBAN, care vă vor șterge în siguranță datele. Acesta va fi aproape imposibil de recuperat date după efectuarea acestei ștergătoare. Dbanul implicit va dura probabil câteva ore pentru a finaliza.
  • Dacă doriți să vă asigurați că totul este absolut șters, apăsați M pe unitatea dvs. selectată și selectați "DOD 5220.22-M" sau "Gutmann Ștergeți". Acestea vor dura mult mai mult pentru a finaliza, dar ștergerea va fi și mai sigură.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar