Cum să deconstrugeți un text

Deconstrucția urmărește să deranjeze pentru a descoperi. Prin deconstruirea unui text, învățați să citiți dincolo de un conținut simplu de text și să descoperiți noi sensuri și adevăruri. Deconstrucția are implicații intelectuale și politice. Deconstrucția unui text este o misiune comună dată studenților de literatură, teoria literară, filme, comunicații sau gândirea postmodernistă.

Ori de câte ori deconstrucția găsește un nuchell - o axiomă securizată sau un pihymaxim - chiar ideea este de a sparge-o și a deranja această liniște - John D Caputo.

Pași

  1. Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 1
1. Căutați ipotezele. Un articol intitulat "Cum de a deconstrui un text" presupune că un text poate fi deconstruit și, de asemenea, că deconstrucția poate fi descrisă într-un mod sistematic care se aplică în mod similar tuturor textelor. Nici una dintre aceste ipoteze nu poate fi adevărată. Căutați ce ipoteze face scriitorul care deja prejudiciază interpretarea semnificațiilor discută despre text.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 2
    2. Căutați tensiunea dintre spiritul și litera textului. Un text este rar cu succes în transmiterea spiritului scriitorului, în timp ce scrisoarea textului este invariabil ambiguă în ceea ce privește semnificația dorită.Spiritul din spatele titlului "Cum de a deconstrui un text" este unul de utilitate: totuși, în ciuda acestui optimism, deconstrucția poate fi un concept dificil de înțeles, în timp ce "modul în care Tos" sunt, de asemenea, notorii pentru a fi inadecvate, incomplete, înșelătoare - o singură- Dimensiunea se potrivește tuturor soluțiilor care se potrivește rar chiar și unui singur context adecvat. Există o contradicție directă și tensiune aici între ceea ce intenționează autorul și ce se termină textul spunând. Astfel de deconectări pot duce la interpretări greșite, la o traducere literală a sensului, pe care o presupune că este automat o interpretare falsă. O astfel de separare între spiritul textului și textul real în sine este inevitabil în orice text, dar dezvăluirea acestora împuternicește cititorul și evită că capcana unui text care se încadrează literalmente, într-o interpretare greșită aproape veșnică. De asemenea, un text este ea însăși o încercare de a "autoriza" și există o tensiune care vine în mod inevitabil cu asta.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 3
    3. Luați în considerare elementele dinamice și statice ale sensului:- O modalitate de a aborda semnificațiile textului este de a realiza că construim semnificații în capul nostru dinamic - ele sunt supuse revizuirii, extinderii, unei refuziuni, calificării sau rezumate în capetele noastre. Un text fizic pe de altă parte are un caracter static, chiar dacă scriitorul încearcă să recreeze elementele dinamice ale unui proces de gândire. Ca proiect de a construi semnificația, o propoziție sau un paragraf trebuie să se încheie în cele din urmă, în timp ce un proces de gândire poate continua să continue fără sfârșit în dezvoltarea sau modificarea semnificațiilor. Un text construiește o realitate, un autor și chiar un cititor care sunt în mod inevitabil fraudulos, deoarece sunt în multe privințe în comparație cu cea pe care o indică. În sumă, oamenii sunt în viață, textele sunt moarte, dar un text dă iluzia vieții, dar ceva este în mod inevitabil pierdut în proces - încercările de deconstrucție de a completa acest decalaj, făcând clar modul în care textul vine la viață prin interpretarea cititorului și prin manipulările autorului.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 4
    4. Luați în considerare modul în care textul este făcut irelevant. Imaginați-vă un străin aterizat pe Pământ. Simplul fapt de a fi străin ar aduce o mare examinare și învățare, chiar dacă străinul ar arăta și va vorbi exact ca noi. Văzând cum este un text irelevant, transformăm textul într-un obiect străin și, prin urmare, să suportăm un nivel intensificat de examinare. Deranjează pentru a descoperi. Mai degrabă decât să ia contextul textului de la sine, căutăm să găsim limitele de înțeles construite în text, punctul în care se întâmplă străin pentru noi, și în așa fel, descoperim ceva nou despre asta.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 5
    5. Luați în considerare elementele individuale ale textului. Acesta este adesea primul pas în deconstrucție, dar poate fi înșelător, așa cum sugerează că înțelesul este suma de părți separate și nu ceva mai mult decât suma părților. Luați în considerare modul în care textul utilizează diferite tipuri de cuvinte, substantive, verbe, adverbe etc. Un text care descrie lumea folosind verbe construiește un alt tip de lume (existențial) decât unul care se concentrează pe substantive (esențial / positivist) sau adjective (relativist). De asemenea, un text care utilizează verbe ca "apare", "pare" sau "gândește" un alt sens al realității decât unul folosind verbe ca "este", "creează", "dovedește" etc. În proiectul de deconstrucție, fiecare cuvânt este o ipoteză despre lume, nu o declarație de fapt și reflectă la fel de mult despre autor și chiar cititor decât despre "lumea de acolo". Deconstrucția urmărește să facă aceste ipoteze vizibile.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 6
    6. Căutați cuvinte și cuvinte cu sens dublu. Citiți textul încet și metodic. Nu presupuneți că o citire de primăvară vă va furniza sensul unui text. În schimb, hotărâți să sapi adânc în fiecare cuvânt sau frază. Cerc oricărui cuvânt care ar putea avea mai multe sensuri sau care duce la un cuvânt sau o glumă. Recitiți orice propoziție cu un dublu sens și încercați să păstrați ambele sensuri în capul dvs. simultan. Utilizați dicționarul dvs. pentru a vă ghida pe măsură ce descoperiți semnificațiile multiple într-un text. Intreaba-te pe tine insuti:
  • Acest cuvânt are alte definiții în afară de definiția standard, asumată? De exemplu, cuvântul "start" poate însemna "a incepe." De asemenea, poate însemna "pentru a deveni surprins." Propozitia "A început când a auzit arma" ar putea însemna că omul a început o acțiune la foc de armă (cum ar fi începutul unei rase). Cu toate acestea, ar putea însemna, de asemenea, că omul a devenit surprins și speriat de focul de foc. Încercați să păstrați ambele sensuri ale "start" În capul tău în timp ce citești.
  • Este acest cuvânt legat de alte cuvinte din text? De exemplu, cuvintele "inspirație" și "conspiraţie" sunt ambele legate de cuvântul rădăcină latină "spirae," adică respirație. Această istorie vă ajută să găsiți un înțeles suplimentar în aceste cuvinte?
  • Are cuvântul sunet ca un alt cuvânt sau expresie care nu are legătură cu ea? De exemplu, cuvântul "Rusă" nu este legată de etimologie "graba în" in orice fel. Cu toate acestea, deoarece aceste cuvinte sună foarte asemănătoare, un cititor ar putea să le conecteze în moduri surprinzătoare, ceea ce duce la o semnificație suplimentară într-un text.
  • Este acest cuvânt folosit într-un mod diferit în altă parte a textului și cum ar putea fi legate? De exemplu, poate cuvântul "artă" este utilizat într-un capitol pentru a se referi la o pictură și "Artă" este folosit într-un alt capitol care se referă la o persoană. Cum sunt "artă" și "Artă" deopotrivă? In ce fel sunt ei diferiti?
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 7
    7. Vânătoare pentru explicații sau definiții trecute cu vederea. Deconstrucția îndeamnă un cititor să reziste semnificației generale și comune a unui text, cunoscut și ca "privilegiat" Înțeles un text. Luați în considerare dacă un cuvânt, o expresie sau un text ar putea avea explicații alternative care sunt ignorate de mulți cititori. Există perspective alternative sau minoritare care nu i sa dat datorate? Încercați să expuneți idei și posibilități neconvenționale pe măsură ce citiți. Intreaba-te pe tine insuti:
  • Ceea ce este neconvențional sau ciudat despre text? Există vreo tradiție că textul este flutura? Aceste tradiții ar putea fi literare (cum ar fi utilizarea unei structuri neconvenționale) sau politice (cum ar fi localizarea unei perspective feministe).
  • Cum ar fi acest text diferit dacă ar fi fost relatat din perspectiva unui alt personaj? Aceasta este o întrebare deosebit de bună de întrebat dacă naratorul este un om heterosexual alb și există personaje minore care încorporează identitățile minorităților. Dacă acest text a preluat perspectiva unei femei, o persoană de culoare, sau cineva care este ciudat?
  • Ce ideologie este susținută de text? Textul pare să suprime orice alte ideologii? De exemplu, poate textul suportă cu nerăbdare imperialismul occidental. Există ceva ce textul lasă în scopul de a-și consolida poziția imperialistă?
  • Care este relația textului cu adevărurile aparent universale? Deconstrucția rezistă ideii că există un singur adevăr pentru a explica viața și limba. Textul rezistă și aceste adevăruri false? De exemplu, un adevăr general acceptat este acela că "oamenii ar trebui să-și urmeze conștiințele." Poate că un text se certă că conștiința oamenilor sunt defectuoasă și că moralitatea ar trebui căutată în altă parte.
  • Ce ierarhii există în text? Care are puterea? Există vreo astfel încât textul să răstoarne ierarhiile? Ați putea răsturna ierarhiile prin lectura dvs?
  • Ce cuvinte ar fi putut alege autorul, dar nu a ales? Există lacune sau fisuri în textul pe care îl puteți deosebi?
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 8
    8. Împingeți înapoi împotriva autorității autorului. Rezistă tentației de a privi autorul unui text ca expert singular cu privire la semnificația unui text dat. Spuneți-vă că propriile dvs. citiri, idei, traduceri și chiar greșeli tale sunt la fel de semnificative ca interpretarea autorului a propriului ei muncă. Actul de lectură este creativ, nu pasiv: nu trebuie să amânați nici o singură explicație autoritară pentru sensul unui text.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 9
    9. Îmbrățișați ambiguitatea, jucăușul și contradicțiile. Deconstrucția rezistă ideii că limba urmează o formulă simplă, deoarece creează sensul. În schimb, limbajul este ciudat, amuzant, deranjant și paradoxal. Spuneți-vă că deconstrucția nu implică găsirea "un adevărat sens" a unei lucrări de literatură. S-ar putea să găsiți că un text înseamnă două lucruri opuse în același timp. Acest lucru nu înseamnă că textul este greșit sau că ați interpretat greșit textul: Uită-te la text ca prezentarea unei multiplicități a adevărurilor. Se așteaptă să găsească glume, puncte jucăuș, idei deranjante și paradoxuri atunci când deconstruiți un text.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 10
    10. Examinați textul într-o altă comandă. Textele sunt de obicei citite de la început până la sfârșit. Cu toate acestea, acest tip de gândire liniară ar putea observa alte semnificații ascunse în text, cum ar fi conexiunile surprinzătoare, semnificațiile duble și cuvintele. Luați în considerare perturbarea unei citiri liniare a unui text prin înclinarea prin el înapoi, săriți în jurul capitolului la capitol și citirea anumitor fraze și propoziții în izolare. Citirea unui text într-o manieră neliniară îl poate aduce la viață în moduri noi și neașteptate.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 11
    11. Rezista binarelor culturale occidentale. Deconstrucția susține că limba conține pretenții politice care își ascund propriile politici: cu alte cuvinte, că aparent "direct" Limba este o mască pentru structuri de putere pernicioase și arbitrare. Una dintre cele mai clare modalități pe care această dinamică de putere le juca în limba este printr-un sistem de binare culturale occidentale (sau opoziții) care creează ierarhiile problematice. Deconstrucția poate ajuta la realizarea unor ipoteze invizibile de vizibile în limbaj și cultură. Pentru a deconstrui un text, învățați cum să depășiți un sistem simplist de binare pe care cultura creează și acea limbă ar putea încerca să susțină. Încercați să vedeți unde există nuanțe de gri, în cazul în care opozițiile aparente sunt de fapt foarte strâns legate sau în cazul în care "superior" Partea sistemului binar ar putea fi de fapt inferioară. Aceste binare includ următoarele:
  • Bărbați vs. Femei (sau masculine vs. feminin)
  • Cultura vs. Natură
  • Suflet / minte vs. Corp
  • Motivul vs. Emoţie
  • Persoanele albe vs. Oameni de culoare
  • Adult vs. Copil
  • "Bun" Literatura (cum ar fi Shakespeare) vs. "Rău" Literatură (ca un roman romantic)
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 12
    12. Aplicați deconstrucția la orice text. Dacă deconecționați un text pentru o misiune școlară, probabil veți aplica această metodă la un text literar, cum ar fi o poezie, joc, o scurtă poveste sau un roman. Cu toate acestea, deconstrucția poate fi aplicată la orice text sau orice act de vorbire. Filme, anunțuri, discursuri politice, cum-la articole și panouri pot fi deconstruite. Uită-te la lumea din jurul tău ca unul făcut din text profund semnificativ, că ai puterea de a decoda dacă îți iei timpul.
  • Imagine intitulată Deconstrucția unui text Pasul 13
    13. Distilați observațiile într-o reclamație. Dacă deconstruiți un text ca parte a unei cesiuni, este posibil să trebuiască să vă descoperiți concluziile. Aceasta poate fi o sarcină dificilă deoarece documentele academice trebuie să fie clare, organizate și decisive, în timp ce un text deconstruit este confuz, ambiguu, paradoxal și dezordonat. Cu toate acestea, puteți crea încă un argument coeziv dintr-un text deconstruit. Pentru a face acest lucru, luați în considerare utilizarea următoarelor structuri de propoziții pentru a începe să vă organizați gândirea:
  • "Chiar dacă textul pare să argumenteze x, lectura mea arată că textul argumentează și Y."
  • "Textul permite unui cititor să înțeleagă că relația binaristă dintre A și B este problematică în următoarele moduri . . ."
  • "Textul creează o conexiune surprinzătoare între p și q prin utilizarea de pungi și glume ascunse. Acest lucru este semnificativ pentru că . . ."
  • sfaturi

    Stabiliți să descoperiți ceva surprinzător despre text, care vă surprinde. Șansele sunt că veți fi folosit "deconstrucție" pentru a ajunge la acest punct de vedere. Apoi retrageți pașii.
  • Înțelegeți că toate axiomele despre pauză mondială la realități parțiale. Dacă luați o ceașcă și uitați-vă la marginea de-a lungul vârfului într-un plan orizontal, marginea apare ca o linie dreaptă. Rotiți paharul într-o altă dimensiune și linia dreaptă apare ca un cerc. Care este mai corectă? Că în cele din urmă este problema sau limitarea cunoștințelor. Limba nu descrie ceea ce este - asta este ceea ce este corect. Limba stabilește pentru a descrie "mai mult". Și "Mores" și "Leses" a gândului nostru sunt exact lucrurile care ne împiedică să vedem realitatea. Ceea ce vedem este "schimbarea", apariția și dispariția, în timp ce pentru "realitate", toate acestea, nu există nici o schimbare și nici o apariție și dispariție. 
  • Au un dicționar excelent în apropiere. Deconstruirea unui text implică adesea înțelegerea etimelor (sau a originilor) cuvintelor, precum și semnificațiile multiple pe care un cuvânt le poate purta. Va trebui să mergeți dincolo de semnificațiile de suprafață și explicațiile generale. Aceasta înseamnă că având un dicționar detaliat și precis la îndemână este esențial. Dacă citiți un text în limba engleză, Oxford Dicționar englez este probabil cel mai bun pariu.
  • Avertizări

    Singurul pericol se gândește că știți ce deconstrucție este. Încercând să depășească aspectul sau structura textului, deconstrucția este mai mult ca un pointer la o posibilă destinație decât o descriere completă a destinației. Pur și simplu nu știm ce vom descoperi înainte de a efectua o deconstrucție. În acest sens, ne mutăm dintr-un loc de întuneric într-un loc de lumină. Cu toate acestea, în mod invers, în ceea ce privește semnificația unui text, ne mutăm dintr-un loc de lumină într-un loc de întuneric. Acest lucru este cel mai bine însumat că "ajungem să știm ceva despre ceea ce nu știm".
  • În timp ce sper că unele dintre aceste puncte și comentarii în acest "cum prea.."Sunt utile, vă dau doar o lentilă despre deconstrucție. Scopul de a descoperi totuși mai multe lentile.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar