Cum să evitați înșelătorii pe facebook marketplace

Facebook Marketplace este un serviciu Facebook Oferte pentru utilizatorii care doresc să cumpere și să vândă articole. Ca majoritatea site-urilor personale, cum ar fi Craigslist sau eBay, Facebook Marketplace, de asemenea, este un pat fierbinte pentru escroci. Pentru a evita înșelătorii pe piața Facebook, citiți înregistrările critice și utilizați resursele disponibile pentru dvs. Dacă găsiți o listă pe care o credeți că este o înșelătorie sau dacă ați căzut pentru o înșelătorie, raportați imediat activitatea frauduloasă autorităților.

Pași

Metoda 1 din 3:
Cumpărarea de articole
  1. Imagine intitulată Evita Facebook Marketplace Fams Pasul 1
1. Examinați standardele comunitare ale Marii Facebook. Standardele comunitare detaliază practicile de cumpărare și vânzare responsabile, precum și elementele de listă care sunt interzise spre vânzare pe piață.
  • Escrocii pot posta o listă pentru elementele care sunt interzise în conformitate cu orientările Marketplace, punând în numerar și nu completează niciodată tranzacția.
  • De asemenea, scamrii vor solicita adesea plata sau livrarea unui element într-un mod care se află în afara orientărilor generale. Utilizarea mijloacelor alternative de plată sau de livrare vă oferă mai puține protecții ca cumpărător, motiv pentru care escrocii încearcă să vă îndrepte spre aceste metode.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 2
    2. Consultați profilul vânzătorului. Unul dintre beneficiile Facebook Marketplace are asupra altor site-uri de vânzare și licitații online de persoane și de licitații este că trebuie să aveți un cont Facebook pentru a posta o listă sau cumpărați un element. Verificarea profilului vânzătorului vă va ajuta să stabiliți dacă vânzătorul este legitim sau un posibil artist înșelător.
  • Rețineți că un vânzător legitim poate avea o mulțime de informații care sunt restricționate numai la prieteni, dar este posibil să nu obțineți multe informații din profilul public. Cu toate acestea, puteți vedea în continuare imaginea principală de profil și cât timp au avut un cont Facebook.
  • De exemplu, dacă un vânzător și-a început contul Facebook cu o zi înainte de a posta lista, ei pot încerca să te înșele.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 3
    3. Utilizați cu prudență Messenger Facebook. Facebook vă permite să discutați cu vânzătorul folosind Facebook Messenger pentru a negocia un preț final și închideți vânzarea. Dacă bănuiți că listarea este frauduloasă, aveți grijă ce spuneți vânzătorului.
  • Evitați să dați informații personale. Nu oferi vânzătorului contul dvs. bancar sau numărul cărții de credit pe Facebook Messenger sau orice alte informații pe care vânzătorul le-ar putea folosi potențial pentru a vă fura identitatea.
  • Dacă vânzătorul pretinde că este local, dar nu credeți că sunt, le puteți pune întrebări despre evenimentele locale sau diferitele cartiere pentru a-și măsura familiarizarea reală cu zona.
  • Utilizați cea mai bună judecată și dacă aveți un sentiment rău în intestinul dvs. după ce ați vorbit cu ei, închideți tranzacția.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 4
    4. Plătiți numai cu sisteme de plată securizate. Dacă completați achiziția online, sistemele de plată, cum ar fi PayPal să vă ofere protecția ca cumpărător în cazul în care vânzătorul nu livrează elementul pe care îl achiziționați.
  • Artiștii înșelătoriilor vor încerca adesea să vă aducă să plătiți cu o comandă de bani, numerar sau transfer de sârmă. Evitați aceste metode de plată - chiar și cu vânzătorii locali - pentru că dacă vânzătorul se oprește cu banii, nu veți avea nici o modalitate de ao urmări sau de ao primi înapoi.
  • Dacă un vânzător local dorește numerar, utilizați cea mai bună judecată. În general, un vânzător legitim nu va refuza o metodă de plată pe care o oferiți. Sistemele de plată securizate oferă beneficii și mai multă încredere la vânzători, de asemenea.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 5
    5. Faceți cunoștință cu vânzătorii locali într-o zonă sigură. Piața Facebook a fost concepută inițial pentru a fi utilizată în principal de persoanele care locuiau în aceeași zonă. Cu toate acestea, doar pentru că cineva trăiește lângă tine nu înseamnă că nu te vor înșela.
  • Fiți atenți la un vânzător care vrea să vină la casa lor sau care vrea să se întâlnească noaptea. Insistați să faceți schimbul într-un loc public în timpul orelor de zi - mai ales dacă le plătiți în persoană.
  • Multe incinte de poliție locală vă vor permite să întâlniți persoana în parcare sau în vestibulele stației. Dacă aveți această opțiune disponibilă, este cel mai sigur loc pentru a vă întâlni un vânzător.
  • Metoda 2 din 3:
    Vânzarea de articole
    1. Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 6
    1. Acceptați numai prețul exact de achiziție. Într-o înșelătorie comună, artistul / cumpărătorul înșelător oferă să vă plătească mai mult pentru element decât cereți. Artistul înșelătorului spune apoi că le puteți trimite prin poștă un cec sau o comandă de bani pentru diferența.
    • Ceea ce se întâmplă de fapt aici este că plata artistului înșelătorului nu reușește, dar au primit deja suma pe care ați rambursat-o pentru "Plăcuță de plată." De asemenea, acestea au primit și elementul.
    • Nu există nici un motiv legitim că o persoană ar trebui să vă plătească mai mult decât prețul dvs. solicitat pentru un element, așteptându-vă să le dați înapoi diferența.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 7
    2. Uită-te la profilul cumpărătorului. Dacă doriți să cumpărați un articol pe piața Facebook, trebuie să aveți un profil de Facebook. Un cumpărător legitim va avea un profil robust, în timp ce un artist înșelător poate avea un profil scheletic creat recent.
  • Unele setări de confidențialitate ale utilizatorilor pot limita cantitatea de informații pe care le puteți glean din profilul lor. Cu toate acestea, veți putea să vedeți imaginea principală de profil și o cronologie generală a profilului în sine.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 8
    3. Vorbiți cu cumpărătorul pe Facebook Messenger. Un avantaj al pieței Facebook este că vă permite să aveți o conversație cu cumpărătorul în cadrul Facebook. Cu toate acestea, utilizați prudență dacă suspectați că cumpărătorul este un scammer.
  • Dacă cumpărătorul pretinde că este local, dar bănuiți că nu sunt, puneți-le întrebări despre evenimente sau cartiere locale. În funcție de răspunsurile lor, veți ști cât de familiare sunt de fapt cu zona.
  • Nu ignora sentimentele intestinale. Dacă vă simțiți ca ceva, nu este corect, nu vă fie frică să scoateți din tranzacție și să apelați la vânzare.
  • Imagine intitulată Evitați pe Facebook Marketplace Fams Pasul 9
    4. Limitați metodele acceptabile de plată. Sistemele de plăți securizate oferă protecție atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători. Artiștii înșelători vor solicita frecvent să plătească într-un mod alternativ, cum ar fi să vă oferim carduri cadou.
  • Cu o înșelătorie de cadouri, cărțile cadou au de obicei un echilibru zero sau au fost furate și nu pot fi folosite.
  • Serviciile de transfer de bani sau serviciile de sârmă nu oferă nicio garanție că banii vor sosi sau vă vor da orice protecție dacă trimiteți elementul și nu primiți niciodată plata.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 10
    5. Articole de navă numai pe plan intern. Unii artiști înșelători vor cere să expediem elementul pe care l-au cumpărat într-o altă țară. În timpul perioadei, elementul de sosire, plata lor a eșuat deja.
  • Ideea din spatele acestei înșelătorii este că veți vedea că ați fost plătiți și continuați și expediați articolul. Mai târziu, plata eșuează sau verificarea cumpărătorului și este prea târziu pentru a vă inversa expedierea articolului.
  • Puteți evita această înșelătorie afirmând clar în listarea dvs. unde sunteți dispus să expediați elementul și refuzând să vă abateri de la acest lucru.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 11
    6. Faceți cunoștință cu cumpărătorii locali într-o locație publică bine luminată. Artiștii de înșelătorie locală pot încerca să fure de la cumpărători și pot lua mai mult decât articolul pe care l-ați scris pentru vânzare. Să fie deosebit de atenți dacă vindeți electronice sau articole mai mici care pot fi ușor luate.
  • Refuză să se întâlnească cu cumpărătorul într-o locație retrasă sau o parte apropiată a orașului și să nu se întâlnească noaptea.
  • Verificați-vă cu secția dvs. de poliție locală pentru a vedea dacă vă puteți întâlni cu cumpărătorul în parcare sau chiar în interiorul stației. Un artist / cumpărător înșelător care intenționează să vă jefuiască sau să vă rupeți va fi oprit în această locație.
  • Metoda 3 din 3:
    Raportarea unei înșelătorii
    1. Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 12
    1. Raportați elementul la Facebook. Piața Facebook are un proces simplu, cu trei pasi pentru a raporta o listă pe care o credeți că este o înșelătorie sau că altfel încalcă standardele comunitare pe Facebook Marketplace.
    • Du-te la piață și găsiți elementul pe care suspectați este o înșelătorie. Când faceți clic pe postul respectiv, veți vedea un link care spune "Raportați postul" în partea dreaptă jos. Faceți clic pe acel link și urmați instrucțiunile pentru a vă face raportul.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 13
    2. Fișier un raport cu FBI. În Statele Unite, puteți raporta o înșelătorie pe Facebook pe FBI folosind Centrul de plângere a criminalității la Departamentul (IC3). Puteți utiliza acest serviciu dacă locuiți în U.S., Chiar dacă scammerul este în altă parte sau nu știi unde trăiește scammer. Dacă locuiți în afara U.S., Puteți depune totuși un raport dacă aveți motive să credeți că scammerul este situat în U.S.
  • Du-te la site la https: // IC3.Gov / Implicit.ASPX Pentru a afla mai multe despre serviciu și fișierului dvs. Raportul dvs. Informațiile pe care le furnizați vor intra într-o bază de date utilizată de aplicarea legii federale, de stat și locale pentru a identifica modelele de activitate frauduloasă.
  • Strângeți toate informațiile pe care le aveți despre persoana care a postat listarea înșelătoare, precum și listarea însăși.
  • În timp ce depunerea unui raport cu FBI nu înseamnă că aplicarea legii va investiga în mod activ cazul dvs. în mod specific, îi ajută la eforturile lor și poate duce la dovezi suplimentare care ajută la oprirea scammerii.
  • Imagine intitulată Evitați Facebook Marketplace Fams Pasul 14
    3. Contactați poliția locală. Mai ales dacă scammerul pare să trăiască în zona dvs. locală, depunerea unui raport de poliție poate ajuta autoritățile să se ocupe de situație. Țineți minte că cineva care încearcă să înșelăci o persoană va încerca probabil din nou.
  • Dacă ați raportat deja IC3, puteți oferi acest raport poliției dvs. locale. Aduceți toate informațiile și documentația pe care o aveți despre tranzacție, inclusiv o imprimare din orice conversații pe care le-ați avut cu artistul înșelătorilor prin Facebook Messenger.
  • Du-te la secția de poliție în persoană pentru a depune raportul dvs. Nu sunați la 911 sau numărul de urgență echivalent al țării dvs., dacă nu există o urgență reală și vă simțiți că viața sau siguranța este în pericol imediat.
  • Obțineți o copie a raportului de poliție pentru înregistrările dvs. Poate doriți să sunați ofițerul care a depus raportul după o săptămână sau două pentru a urmări dacă nu ați auzit nici o știre despre starea cazului dvs.
  • sfaturi

    Puteți utiliza piața Facebook pe iPhone, Android sau desktop-ul sau laptopul dvs.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar